Vad är isofix? – Guiden till allt du behöver veta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Är du innehavare av en relativt ny bil eller har barn sedan förut är du sannolikt någorlunda införstådd i vad benämningen Isofix står för. Men har du ingen bil eller kör en av äldre modell och ska bli förälder för första gången och börjar leta lämpliga bilbarnstolar, så kommer du snart sannolikt att fråga dig: Vad i hela friden är egentligen Isofix?

När du läser förteckningar och instruktioner om olika bilbarnstolar kommer det att framgå att säkerheten ökar betydligt med en bilbarnstol i ISOFIX-standard, men att det ibland ingår i bilen eller bilbarnstolen och ibland inte. Dessutom finns också speciella Isofix-baser att lägga i bilen på många bilbarnstolsmodeller.

Isofix gör bilfärden för barnet mycket säkrare eftersom det är ett nytt system där man har frångått det klassiska sättet att använda bilens trepunktsbälte som enda hjälpmedel för att montera fast bilbarnstolen eller babyskyddet.

Att enbart använda bältet är i sig ett alldeles utmärkt och väl beprövat system, men det finns flera nackdelar med det. Det krävs en del teknik och muskelstyrka att fästa bilbarnstolen på ett korrekt sätt med trepunktsbälte och om man istället använder lösningen Isofix blir slutresultatet exakt likadant varje gång man monterar fast bilbarnstolen. Det blir i slutänden alltså enklare.

Systemet Isofix

Isofix är ett speciellt fästsystem för bilbarnstolar som bygger på en internationell säkerhetsstandard. Standarden har tagits fram av säkerhetsorganisationen i ett samarbete med myndigheter, provningsinstitut, personbilstillverkare, forskningsinstitut, och bilbarnstolstillverkare över hela världen.

Vad ar isofix

Istället för att förankra stolen eller babyskyddet i bilens ordinarie bilbälte hakar man fast bilbarnstolen i bilens Isofix-fästen. Både bilen och barnstolen måste vara utrustade med speciella Isofix-fästen. Det här kan kombineras fritt oberoende av fabrikat och märke.

På vissa bilstolsmodeller har man en speciell Isofix-bas som man fäster i bilen och det här är smidigt särskilt om man har babyskydd som man vill lyfta i och ur bilen ofta. Bilbarnstolar för större barn kan ha både separata fästen eller så fäster man hela stolen i bilens egna Isofix-funktion.

Fördelarna med Isofix

Bakgrunden till att man ville ta fram den här funktionen var att hitta en gemensam standard som skulle vara lösningen på problemet med felaktigt fastsatta bilbarnstolar och babyskydd.

Undersökningar visade att mer än hälften av bilbarnstolar fastspända i bilens säkerhetsbälte var felmonterade. Det här utgör en stor säkerhetsrisk och ett antal barn har skadats eller omkommit i onödan på grund av dåligt fastsatta stolar.

Speciella Isofix-fästen

Isofix-fästen består av två särskilda fäststänger eller hakar som är placerade mellan stolsdyna och ryggstöd på bilen. På bilbarnstolen är låsmekanismen utformad för att passa fästpunkterna i bilen som är densamma på alla bilmodeller.

Vad ar isofix

Detta eftersom standarden är internationell och ser exakt likadan ut världen över. Man ser enkelt att låsningen har gått igen på ett korrekt sätt genom en färgskiftning till grönt vid låsmekanismen samt ett tydligt klickljud.

Biltillverkarna och Isofix

Kring millennieskiftet började många biltillverkare införa Isofix i sina bilar på helt frivillig basis. I USA och Kanada genomförde man ett lagkrav på Isofix-fästen i nytillverkade bilar år 2002. 2004 infördes kraven i Europa och i praktiken innebär detta att i stort sett alla nya bilar är utrustade med Isofix.

Stolen blir numera en mer naturlig del av bilens egen konstruktion och låser fast sig helt och fullt i bilens egna säte, genom stängerna som fungerar som ett slags gripklor.

En bakåtvänd bilbarnstol eller ett babyskydd med Isofix-lösning måste också vara utrustad med ett stödben som man kan montera fast i bilgolvet mellan bil och barnstol för att fixera stabiliteten och förhindra rörligheten ytterligare.

Isofix-lösningen i kombination med att många bilbarnstolar numera har ett avancerat sidokrockskydd och är konstruerade att vridas bort från bildörrens sida när en sidokrock sker gör att vi har fått en väldigt mycket högre säkerhetsstandard för bilåkande barn.

Varför är Isofix säkrare än bilbältet?

Bilbältet är konstruerat för att användas av människor och sitta runt dem under bilfärden. Detta faktum innebär att det måste finnas en reaktionstid i bilbältenas stretch för att belastningen som kommer vid en krock ska fördelas bättre.

Det finns alltså alltid en pytteliten rörelsemån i bilbältet redan i konstruktionen. För en bilbarnstol eller ett babyskydd är den här rörelsen ingenting annat än en nackdel eftersom man i det sammanhanget vill ha så absolut lite rörelse som möjligt.

Isofix gör att den här rörelsen minskas betydligt och borgar för att barnet sitter fixerat. Dessutom är det ett återkommande problem som tidigare nämndes att bilbarnstolarna inte är korrekt fastsatta i bältet.

Det är många moment som ska till innan bilbarnstolen är korrekt monterad med bältet. Många föräldrar har bråttom i vardagen och det i kombination med alla de här momenten är säkerligen en bidragande orsak till att bristerna är så stora som de är.

Vad ar isofix

Att monteringen är mycket kortare med en ISOFIX-lösning som egentligen bara hänger på att man klickar fast stolen samtidigt som man får ett mycket bättre resultat är givetvis endast en fördel. Fastspänningstiden är extremt mycket kortare och säkerheten mycket högre.

Att montera in Isofix på en bil i efterhand

Tyvärr finns det inga lösningar där man kan montera in Isofix på äldre bilar utan det finns endast i mer nyproducerade modeller. Har man äldre bilar måste man alltså fortsätta använda säkerhetsbältet för att spänna fast bilbarnstolen.

Det bästa då är om man kan lämna babyskyddet eller bilbarnstolen i bilen och helt enkelt se till att man en gång för alla spänt fast bilbarnstolen ordentligt och sedan låta den vara kvar där.

Isofix i framsätet

Många föräldrar föredrar att låta sina babyskydd och bilbarnstolar sitta i framsätet bakåtvänt och då är det förstås bra att kunna göra det med en Isofix-funktion.

Det man bör veta är att alla nya bilmodeller inte har en Isofix-lösning i framsätet, men att vissa biltillverkare kan montera på det efterhand på sina nyare bilar. Det här varierar dock kraftigt från märke till märke.

Om man överhuvudtaget ska kunna ha Isofix i framsätet måste airbagen på passagerarsidan vara urkopplingsbar. Två modeller av BMW kan erbjuda ett särskilt barnpaket där ett urkopplingssystem för airbagen och Isofix kan fås i framsätet.

Isofix är här för att stanna

På det stora hela har Isofix höjt säkerheten otroligt många snäpp vid bilåkning för barn. Att bilindustrin har kunnat samverka kring det här internationellt är verkligen en fantastisk sak och det är inte ofta det fungerar på det viset.

Vad ar isofix

Säkerhetsorganisationen ISO och har gjort ett makalöst jobb med att få biltillverkarna och bilbarnstolstillverkarna med på tåget.

Många kör fortfarande äldre bilar utan Isofix, men nu när vi står inför en helt ny era av drivmedel när det gäller bilar kommer också de äldre bensin- och dieseldrivna bilarna att fasas ut snabbare än vad de skulle ha gjort innan.

Av den anledningen kommer vi nog att få mer och mer Isofix vad tiden lider och snart kommer förhoppningsvis de flesta av våra barn att få sitta i en bilbarnstol med Isofix-funktion.

Har ni fler funderingar kring isofix och bilstolar så rekommenderar vi er att kolla in vår stora guide om bilstolar.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals