Vad behöver en nyfödd bebis? – Vi fokuserar på grejerna som är ovärderliga

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Folksam

När man väntar barn – och framför allt första barnet – är det mycket som känns förvirrande och många frågor som snurrar. En sak som man ofta funderar på är vad man behöver till bebisen.

Vilka saker är måsten, och vilka kan man vara utan? Vilka saker får man absolut inte glömma, och vilka saker kommer bli oanvända? Ja, sådant är förstås inte lätt att veta innan barnet har kommit.

Samtidigt behöver man köpa en del saker redan innan och just därför vill man ju veta vad det är man verkligen behöver. Därför tänkte vi försöka reda ut det nu och ge svaret på vad man behöver.

En sak som är viktig att tänka på är att det egentligen är omöjligt att berätta vad någon annan kommer att behöva, dels eftersom alla bebisar är olika och föredrar olika saker, men också eftersom alla familjer ser olika ut.

En del kanske föredrar att ha bebisen i sin egen säng länge, och då kanske spjälsängen bara står och tar plats – men samtidigt kanske man inte vet innan att det kommer bli så.

Många föräldrar upplever också att liggvagnen känns onödig eftersom en del bebisar inte alls trivs i liggvagn och man istället bär bebisen i bärsele den första tiden.

Vi har delat in denna lilla guide i tre delar för att du enkelt ska kunna få en överblick. Först går vi igenom vad man behöver till bebisen och därefter vad som kan vara bra att ha, men som samtidigt inte är några måsten.

Slutligen tipsar vi om några produkter som kanske inte är nödvändiga, men som man kanske ändå vill ha. Men som sagt, vad man egentligen behöver vet man bara själv och ibland vet man det inte förrän efteråt.

Och kanske kommer du uppleva att någonting som är bra att ha egentligen är oumbärligt för er, medan en del saker som man generellt sett inte behöver alls är någonting som ni behöver. Som sagt är alla olika – såväl bebisar som föräldrar – och det bästa är att utgå från är vad ni tror att ni kommer behöva.

Ni vet det definitivt bättre än någon annan. Men den här guiden kan förhoppningsvis ge några tips och underlätta när det är dags att börja förbereda och handla inför den nya familjemedlemmens ankomst!

Saker man oftast behöver ha

Liggvagn

Här finns det två smarta alternativ. Det vanligaste är att man köper en duovagn, alltså en vagn med både ligg- och sittdel som man kan byta ut. Detta är ett bra alternativ eftersom liggvagnen kan kännas onödig om det visar sig att bebisen inte alls trivs i den och den kanske inte blir använd så mycket.

Då kan man åtminstone använda vagnen när det blir dags för sittdelen och får kanske hålla sig främst till bärsele eller bärsjal den första tiden – om man nu skulle få en bebis som vantrivs i liggvagnen.

Det finns dock lika många bebisar som älskar liggvagnen och överlag brukar det vara populärt att åka vagn även om en del bebisar uppskattar det först när de kan sitta upp i en sittvagn.

Ett annat alternativ är att satsa på en vagn som fungerar tillsammans med babyskyddet, så att man kan använda babyskyddet istället för en liggdel. Även om man vill ha en liggvagn, så kan det vara bra att även ha möjligheten att sätta fast babyskyddet på vagnen.

Om bebisen somnar i bilen är det jätteskönt att kunna ta ur babyskyddet och använda det till vagnen, istället för att behöva ta ur den sovande bebisen ur bilen för att lägga ned i vagnen – och sedan göra om proceduren när det är dags att åka vidare igen.

Det viktigaste är dock att hitta en vagn man gillar och som känns säker. Det är ju omöjligt att veta innan vilken vagn bebisen kommer att föredra, så här får man helt enkelt utgå från sin egen smak och behov.

Ta er gärna tid att titta på olika vagnar, provköra, och läsa om dem innan ni bestämmer er. En barnvagn kan vara en ganska kostsam investering så det är viktigt att man känner sig nöjd med den man köper.

Förutom själva vagnen så behöver man givetvis sängkläder till den – men exakt vad som behövs beror mycket på vilken årstid det är. Kommer bebisen till exempel på vintern så behövs kanske en åkpåse, men är det somnar så räcker ett tunt täcke eller en babyfilt.

På sommaren behövs även myggnät och regnskydd, det sistnämnda behövs dock oavsett årstid. Ett barnvagnshänge, mobil, speldosa, eller något annat som bebisen kan titta på kan också vara bra även om det inte är ett måste. Även sådant som barnvagnsreflexer kan vara bra att ha under den mörka årstiden.

Babyskydd

Hur mycket man använder ett babyskydd beror förstås på om man har bil och hur ofta man åker bil. Dock behövs det i princip alltid vid något eller några tillfällen – påväg hem från BB till exempel.

Vad behover en nyfodd bebis

Om man själv inte har någon bil och känner att det inte kommer att behövas, eller att man har möjlighet att låna utav någon om det skulle behövas, så kan man såklart bortse från detta. Det är dock viktigt att bebisen alltid sitter i babyskydd om man åker bil.

Spjälsäng

Kanske föredrar man att ha bebisen i ett babynest mellan sig den första tiden, men förr eller senare kommer man nästan helt säkert att behöva en spjälsäng.

På dagarna kanske barnet ibland sover själv, och då känns det definitivt tryggare i en spjälsäng – dessutom kommer ju babynestet att bli för litet efter några månader.

Hur man väljer att sova med barnet är helt upp till en själv, oftast utgår man ifrån hur bebisen sover bäst och ibland är det just i en egen säng.

Oavsett hur man väljer att göra så kan det som sagt ändå vara bra att ha en spjälsäng, även om den kanske inte används så mycket den första tiden eller om bebisen sover hos en på nätterna.

Spjälsängen har man ofta ganska länge ändå, så även om den skulle användas lite i början så kanske den gör det desto mer senare. 

Skötbord

Här finns det också många olika alternativ beroende på hur man bor och vad man föredrar. En del väljer faktiskt helt bort skötbordet och byter istället blöja i sängen, på soffan, eller på bord.

Dock kan vi verkligen rekommendera att man har någon form av skötbord. Höjden blir bättre än om man byter blöja på till exempel sängen, vilket är bättre för till exempel ryggen då man slipper böja sig ned.

Vart man ställer skötbordet och vilken typ av skötbord man vill ha spelar dock ingen större roll. Många vill ha skötbordet i sovrummet eller i barnrummet, andra vill ha det i badrummet.

Om man bor trångt kan man välja ett vägghängt skötbord eller en skötbädd på tvättmaskinen. Det finns även ihopfällbara skötbord, dessa är dock inte lika stabila, men de är lätta att flytta runt och även ta med om man åker bort.

Badbalja med babyinsats

Även om man kan tvätta bebisen i diskhon eller handfatet den första tiden, så är en badbalja ändå att föredra. I början är det även bra med en babyinsats som gör att bebisen ligger lite stadigare.

Vad behover en nyfodd bebis

Men självklart är det ändå viktigt att hålla i barnet och att inte fylla på för mycket vatten. En del badbaljor har ett babyskydd som sitter fast i själva badbaljan, men då behöver man byta ut baljan när barnet blir lite större.

Det finns även stativ till badbaljor, vilket kan vara praktiskt den första tiden eftersom det gör att barnet kommer upp och man själv kan stå upp när man badar barnet. En annan smart grej är badbaljor med plopp, vilket gör det betydligt enklare att tömma ut vattnet efter badet.

Kläder

Självklart kommer barnet även att behöva kläder. När det gäller ytterkläder så beror det förstås på vilken tid på året barnet föds, och även övriga kläder bör anpassas lite efter detta. På sommaren är till exempel tunna plagg att föredra.

I övrigt finns det två plagg som vi vill rekommendera lite extra; omlottbody och byxor med fot. Omlottbodyn är mycket enklare att ta på och av eftersom man slipper dra den över huvudet på bebisen.

Byxan med fot gör att bebisen inte behöver några strumpor, och även slipper tappa strumporna. Man har två plagg i ett, så att säga. Väldigt praktiska plagg!

Blöjor

Även detta är självklart, men ändå värt att nämna. Oavsett om man vill använda tygblöjor eller engångsblöjor är det jättebra att ha det hemma redan innan bebisen kommer.

Storleken 2-5 kg brukar passa för de flesta bebisar i början, så om man vill köpa hem det innan så är det den storleken man bör satsa på.

När det gäller blöjor kan man dock behöva prova sig fram och det kan ta ett tag innan man hittar rätt. Det är väldigt olika vilka blöjor som fungerar bäst, en del föredrar Libero och andra Pampers eller något helt annat märke.

Det kan även vara så att man vill använda tygblöjor, men sedan går över till engångsblöjor för att det fungerar bättre – eller tvärtom. Alla barn är olika så det gäller som sagt att prova sig fram.

Tvättlappar/våtservetter

Det rekommenderas ofta att man använder tvättlappar den första tiden, men vill man använda våtservetter så är det viktigt att välja parfymfria – och detta gäller även när barnet blir äldre. Oavsett vad man använder så är detta definitivt någonting som kommer att gå åt, så se till att de finns hemma.

Våtservetter kan även användas till mycket annat än bara blöjbyten. Att torka kladdiga munnar, torka av bord, torka av sig själv, och så vidare. Detta är något som troligtvis kommer att användas allt mer desto äldre barnet blir.

Nagelsax/nagelklippare/nagelfil

I början kan det vara enklare att fila ned bebisens naglar, men det är såklart olika vad man föredrar. Det finns även väldigt bra nagelklippare för små naglar, det finns till exempel en praktisk, men lite ovanligare variant som man för in nageln i och på så sätt riskerar man inte att klippa för långt ned på nageln. Den är väldigt enkel att använda också, så den rekommenderar vi varmt.

Vad behover en nyfodd bebis

Barnförsäkring

Det här är bland det viktigaste och någonting som alla bör fixa så fort bebisen har fått sitt personnummer. Under graviditeten har man oftast en gratis gravidförsäkring (som även brukar kunna utökas om man vill) och när barnet kommer får man ofta ett erbjudande om barnförsäkring från samma försäkringsbolag. Ett försäkringsbolag som erbjuder barnförsäkring är t.ex. Folksam.

Oavsett om man väljer den försäkringen eller en annan så är det ändå bra att skaffa en så snart som möjligt. Om man väljer samma försäkringsbolag som man har för sina andra försäkringar får man oftast rabatt, men det bästa är ändå att läsa om olika barnförsäkringar och välja den som man tycker är bäst.

Saker som kan vara bra att ha

Bröstmjölksersättning

Detta kan kännas onödigt för många, då man kanske tänker att man ändå ska amma. Tyvärr är det inte alltid det fungerar och då kan det vara bra om bröstmjölksersättning finns till hands. Det kan även vara så att man behöver det vid något enstaka tillfälle eller behöver varva amningen med ersättning.

Det kan helt enkelt behövas även om man inte har tänkt det, så det kan vara bra att ha det hemma för säkerhets skull. Vill man inte köpa ett helt paket när man inte vet om det kommer användas så kan man köpa mindre förpackningar med färdigblandad ersättning.

Här är det också viktigt att tänka på att det finns olika märken och en del barn vägrar en sort, men kan gilla en annan, eller kan få ont i magen av ett specifikt märke.

Det vet man givetvis inte innan, men om man vet redan innan att man kommer att använda ersättning eller att det kan bli aktuellt att göra det så kan det vara bra att köpa ett par olika märken ifall att en sort inte fungerar.

Bärsele/bärsjal

Bärsele och bärsjal är fantastiska uppfinningar som gör det enkelt att bära sitt barn på ett sätt som blir mer skonsamt för ryggen och även avlastar armarna.

Vad behover en nyfodd bebis

En del föräldrar föredrar bärsele och andra föredrar bärsjal, men oavsett vilket så kan det vara väldigt praktiskt att ha något av det – eller både och.

Babynest

Ännu en helt underbar produkt som med stor sannolikhet kommer att komma till användning. Vill man sova med bebisen så är det jättebra att ha ett babynest, men det kan även användas vid andra tillfällen. I vagnen, i soffan, eller vart som helst.

Babysitter/babygunga

Många bebisar älskar att sitta i en babysitter och därför blir det en väldigt användbar pryl när man till exempel behöver laga mat eller duscha. Bebisen kan vara med och titta på, man har koll, men får samtidigt armarna fria.

Här finns det dessutom väldigt många olika sorter att välja mellan, babysitter med vibrationer och musik är ofta populärt och gärna med en lekbåge över så att bebisen har någonting att titta på.

En babygunga är i stort sett samma sak, men mer avancerat. Den kan nämligen gunga, ofta både i sidled och fram och tillbaka. Detta brukar bebisar tycka väldigt mycket om eftersom det blir som att de vaggas.

En perfekt pryl för många bebisar som har svårt att somna. Även här brukar det finnas några olika melodier som bebisen kan lyssna på, och ibland kan man även koppla in sin telefon så att man själv kan välja musik.

Amningskudde

En amningskudde kan vara praktisk även om man inte ammar eftersom bebisen kommer upp lite och man till exempel kan vila armarna på den. Perfekt den första tiden när bebisen är mycket i famnen.

Babygym/lekbåge

Ett babygym eller en lekbåge kan man börja använda ganska tidigt och det brukar vara väldigt uppskattat. En lekbåge är egentligen mer praktisk eftersom den kan användas över till exempel spjälsängen, framför babysittern, och så vidare.

Den kan även användas på exakt samma sätt som ett babygym, då behöver man inte heller flytta på bebisen när den ligger på sin favoritfilt utan kan bara ställa lekbågen över.

Nappflaskor

Även om man ammar så kan nappflaskor behövas om man någon gång behöver pumpa ur eller om man vill att den andra föräldern ska kunna hjälpa till med matningen ibland.

Om inte annat så kommer nappflaskor troligtvis till användning förr eller senare, då kan man bara byta ut nappen på flaskan till en med större hål och använda till välling, mjölk, eller vatten till exempel.

Om man har tänkt kombinera amning och flaskmatning så är det bra att välja en flaska där nappen är utformad för att efterlikna bröstet. Det kan även vara bra att välja en anti-kolik flaska för att undvika luftbubblor som kan orsaka magont.

Nappar – och napphållare!

En del väljer att inte ge barnet napp alls, men om man har tänkt göra det så är det förstås bra att ha det redan innan. Det finns såväl fördelar som nackdelar med napp, men man avgör helt själv om det är någonting man vill introducera eller inte.

Ofta påstås det att man bör undvika det eftersom det blir jobbigt den dag barnet ska sluta med nappen, men det stämmer inte alltid. En del barn slutar självmant och ibland även tidigt, även om det finns barn som absolut inte vill sluta.

Det är helt enkelt olika, precis som med allting annat. Men om man känner att man inte vill ta risken att det blir jobbigt när det är dags att sluta, och om man inte känner något behov av det så är det förstås ingenting man måste ha.

Om man tänker ge barnet napp så vågar vi dock påstå att napphållare är någonting som man måste ha. Det underlättar väldigt mycket, till exempel behöver man inte leta efter nappar lika ofta – förutom på natten – och man undviker att de hamnar på marken och blir smutsiga.

Blöjvårdskräm

Även om alla bebisar inte blir röda i rumpan lika ofta, så kommer det förmodligen att hända någon gång i alla fall, och då är det väldigt bra med en blöjvårdskräm.

Att lufta en stund är förstås också bra, men ibland håller sig det röda kvar länge och då kan det vara skönt för bebisen med salva, och dessutom försvinner det fortare.

Saker man gärna vill ha (men egentligen inte behöver)

Myspöl

En ganska dyr produkt som egentligen är helt onödig – men samtidigt väldigt mysig! Dock är det egentligen ingen större skillnad mellan ett babynest och en myspöl och om man bara vill ha en av dessa saker så är babynestet helt klart mest praktiskt.

En myspöl kan dock vara bra om man till exempel har tvillingar eller om det finns en storasyster eller storebror som inte är så mycket äldre eftersom det ofta får plats två barn i myspölen. Är man duktig på att sy så kan man även sy en själv.

Beside bed/vagga

Beside bed, eller bedside crib, är helt enkelt en mindre variant av en spjälsäng. Dessa har blivit väldigt populära senaste åren, och de är väldigt praktiska. De tar liten plats, har oftast hjul som gör den lätt att flytta runt även när bebisen sover, men som kan låsas när man vill att sängen ska stå stilla.

Ena långsidan går oftast att dra ned, och höjden på sängen går att anpassa så att bebisen kommer i samma höjd som föräldrarnas säng. En helt fantastisk liten säng, helt enkelt.

Nackdelen är att de är små och oftast inte kan användas särskilt länge innan bebisen har vuxit ur den. Det blir alltså väldigt dyrt med tanke på den korta tid som den kan användas, speciellt med tanke på att man även behöver köpa en madrass i rätt storlek och ett spjälskydd som även det enbart passar till den sängen.

Sängmobil

Inget måste, men definitivt mysigt. Det finns olika sorters sängmobiler – en del är endast fina att titta på och andra snurrar runt och spelar musik.

Vad behover en nyfodd bebis

Detta är som sagt inget måste, men något som många bebisar uppskattar. Och förutom över spjälsängen kan man även ha dem över skötbordet, till exempel.

Matstol med babyinsats

Idag finns det barnmatstolar som kan hänga med barnet hela tiden – från nyfödd och hela vägen fram tills att de sitter på en vanlig stol. Då köper man en babyinsats som sätts fast på stolen, så att bebisen kan sitta med vid matbordet.

Det som är bra är att produkten aldrig behöver kännas helt onödig eftersom barnet kan använda den under många år. Dock måste man köpa själva babyinsatsen separat, så om den inte hinner användas så mycket så kan just den delen kännas onödig.

Andningslarm

Även om andningslarm inte är någonting man måste ha, så har nog nästan alla föräldrar funderat på det någon gång. Förhoppningsvis kommer man kunna konstatera i efterhand att det faktiskt inte behövdes, men trots det lär man inte känna att det var en onödig sak att införskaffa eftersom det förmodligen gjorde att man kunde slappna av lite grann den första tiden.

Det är dock viktigt att tänka på att det kan ge falsklarm ibland, om det hamnar fel när bebisen rör sig till exempel och då inte känner av andningen. På så sätt kan den även skapa onödig oro.

För många föräldrar blir det dessutom så att man sitter och väntar på att höra larmet hela tiden, och att man på så sätt tänker mer på andningen än vad man annars skulle ha gjort.

Dessutom är det långt ifrån säkert att man verkligen vågar lita på larmet och faktiskt kommer att slappna av, så innan man köper ett bör man nog fråga sig själv om det verkligen kommer att göra en lugnare – eller om det kanske rentav ger motsatt effekt.

Sammanfattning

Idag finns det otroligt mycket produkter till bebisar – många av dem är verkligen nödvändiga, andra är väldigt användbara eller bara någonting som man gärna vill ha men egentligen inte behöver.

Dessutom finns det mycket saker som faktiskt inte är nödvändiga överhuvudtaget. När allt kommer omkring så är det egentligen en väldigt liten del av allt det som finns, som man verkligen behöver.

Men med största sannolikhet så kommer du att köpa saker som du aldrig kommer att använda. Du kommer bli tipsad om sådant som var oumbärligt för andra. Du kommer att hitta saker som verkar väldigt bra.

Men vad du kommer att få användning av kommer du inte att veta förrän efter att du har testat. I princip alla föräldrar köper saker som de sedan inser att de inte behövde – och nästan alla upptäcker i efterhand produkter som de skulle ha behövt, men som de inte hittade eller visste att det fanns.

Och även om man får flera barn så är det långt ifrån säkert att dessa saker kommer till användning då eftersom alla bebisar är olika.

Det enda man kan göra är att utgå från vad man tror att man kommer att behöva och vad man vill använda. Men dyrare inköp som man känner sig osäker på kan vara bra att avvakta med tills bebisen är född, då kan det vara lite lättare att veta vad han eller hon behöver och kommer att uppskatta.

Men helt säker kan man aldrig vara, så om man har möjlighet att låna eller köpa vissa saker begagnat så kan det vara en bra idé. Sedan får man helt enkelt prova sig fram när bebisen är född.

Vi hoppas att den här guiden har gett lite inspiration och kanske hjälpt dig att komma fram till vad som kommer att behövas. Lycka till med shoppingen och nykomlingen!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals