När bebisen kommer – vad behöver en nyfödd?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

En del av att förbereda sig för att bebisen i magen äntligen ska komma är att göra iordning hemma. Det kallas för Nesting och betyder att stundande föräldrar får ett behov av att göra iordning boendet så att det är klart för en ny familjemedlem att flytta in. Vilka saker behövs då till en nyfödd bebis? En vagga eller en spjälsäng, ett skötbord, en filt, och ett paket blöjor är det som behövs de första dagarna, men det kan behövas en hel del mer de följande veckorna. En vagn för promenader, babyskydd till bilen, och kanske ett första gosedjur.

En nyfödd bebis behöver en säker sovplats, blöjor, och mat i form av bröstmjölk eller ersättning. Saker som skötbord, babyskydd, och en vagn behövs också. Och såklart, mycket, mycket kärlek.

Det diskuteras ofta hur mycket saker en nyfödd bebis behöver, men faktum är att det inte behöver bli så mycket. En nyfödd bebis behöver vara nära sina föräldrar, få mat, och en ren blöja då och då. Nyfödda bebisar är faktiskt ganska nöjda utan en massa saker.

Det är viktigt att ha en säker plats att sova på, att sova i samma säng som föräldrarna kan vara farligt och en egen säng eller vagga är att föredra. Även ett skötbord kan vara bra att ha, även om sängen eller soffan kan fungera som provisoriska skötbord under en tid.

Vad behover en nyfodd

Det kan vara bra att köpa ett stort paket blöjor innan bebisen kommer så att det räcker ett tag och man inte behöver gå till affären den första veckan. Att ha flera klädesplagg som pyjamasar och lite varmare dräkter är också bra att ha när bebisen är nyfödd.

Många familjemedlemmar och vänner gillar att köpa kläder i present och det kan vara en bra ide att önska sig kläder i lite olika storlekar till bebisen. Småttingar växer väldigt snabbt och att bara ha massor av klädesplagg i storlek 56 gör att man ganska snabbt måste köpa nytt.

Saker som underlättar

Det finns även vissa saker som underlättar den första tiden med en nyfödd. Exempelvis väljer många att ha en bärsele för att lättare kunna bära runt på bebisen och samtidigt kunna göra saker i hemmet, som att diska eller laga mat. Även en amningskudde kan göra livet lättare den första tiden efter att ni kommit hem från förlossningen.

En kudde kan göra att man lättare får till rätt grepp och att amningen fungerar bättre. Leksaker för en nyfödd har ingen större användning, men självklart kan det vara roligt att ha några gosedjur från första början som den nyfödda bebisen senare kan gosa med och för det sentimentala värdet.

En annan smart sak att införskaffa redan innan bebisen kommer är små handdukar. Alla nya föräldrar förundras ofta över hur många handdukar det går åt per dygn till nyfödda bebisar så det kan vara bra att ha ett helt gäng i byrån så att man slipper tvätta flera gånger per dag.

Saker som inte behövs

Den nyfödda bebisen ska inte sova med täcke eller kudde, då ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. Istället kan hen få sova med en tunn filt och en lite tjockare pyjamas. Det kan vara bra att ha ett par filtar hemma eftersom de lätt kan bli nerspydda under den första tiden.

När det kommer till att tvätta nyfödda bebisar så behövs egentligen ingen badbalja, utan det är först praktiskt lite senare. Ett handfat går utmärkt att skölja av bebisen i, men man måste vara försiktig så att hen inte slår i huvudet i de hårda kanterna. Man kan även duscha med bebis, det går oftast snabbt och man själv blir ren samtidigt.

Första tiden med en nyfödd

Genom att se till att ha det mesta som en nyfödd bebis behöver kan den första tiden med bebis handla om att lära känna varandra istället för att behöva springa och köpa blöjor eller en vagga det första man gör.

Det är även viktigt att ta reda på vad föräldrarna till en nyfödd behöver. Kanske kan det vara en bra ide att göra ett helt gäng matlådor att lägga i frysen. På det viset behöver man inte ens tänka på matlagning den första tiden. Man måste även komma ihåg att rå om varandra samtidigt som en del saker får vänta, som att träffa vänner eller att diska. Några saker att tänka på:

 • Kom även ihåg att vara snälla mot varandra
 • Kramar och uppmuntran är viktigt
 • Städning kan vänta
 • Man behöver inte gå på en promenad om man inte vill
 • Man behöver heller inte träffa folk den första tiden
 • Ja, man kommer att gå runt och lukta spya ett bra tag

Den första tiden kan vara omvälvande för hela familjen. Vissa saker kan vara bra att fixa innan bebisen kommer, som de mest nödvändiga sakerna som en nyfödd behöver. Resten kommer man på med tiden.

Vad behover en nyfodd

Det kan ibland vara svårt att veta hur man ska hantera känslorna som kommer med att en ny familjemedlem har kommit, men bland det viktigaste man ska komma ihåg är att man kommer att lära sig hur allt fungerar.

Hur mycket ska ett nyfött barn sova?

Trots att det ibland inte verkar så, så sover faktiskt nyfödda barn större delen av dygnet. Mellan sexton och nitton timmar är snittet för nyfödda, men det kan variera ganska rejält. I början finns inte jättemycket man kan göra för att få sin bebis att sova utöver de vanliga tricksen:

 • Vagga i famnen
 • Sjung (bebisar älskar att höra sina föräldrars röster)
 • Prata i lugn och låg ton
 • Mata till sömns

Hur mycket nyfödda bebisar sover kan vara genetiskt, men oftast handlar det inte om något speciellt. Även bebisar har olika personligheter och temperament och sover därför olika mycket. Nyfödda bebisar har ännu ingen dygnsrytm och förstår inte skillnad på dag och natt. Efter tre månader brukar de forma någon slags dygnsrytm och har då lite lättare för att förstå att man ska sova på natten och vara vaken på dagen.

Bästa presenterna till en nyfödd bebis

När någon i ens närhet precis har fått barn vill man ofta hitta en riktigt bra present till den och föräldrarna. Nedan listar vi några saker som alltid är uppskattade.

Bebiskläder

Finns det något roligare än att köpa bebiskläder? En söt klänning eller en mjuk och gosig pyjamas kommer uppskattas mycket av nyblivna föräldrar. Tänk på att kanske köpa i en storlek större så att bebisen har något att växa i.

En mjuk filt

Nyblivna föräldrar kan aldrig få för många mjuka filtar till sin lilla bebis som kan använda dem till att sova med, öva grepp, och ha som snuttefilt.

Mat

Det bästa man kan ge till föräldrar som precis har fått en bebis är något ätbart. Sväng förbi med en påse bullar, en form med lasagne, eller en paj för tacksamma kramar. För extra pluspoäng ta med en flaska vin till maten.

Leksaker

Trots att den nyfödda bebisen är alldeles för liten för att kunna leka med leksaker så är det en fin present som de kommer att uppskatta lite senare. Ett tips är mjuka leksaker som känns sköna mot små bebiskinder, eller kanske någonting som ett babygym eller bitleksaker.

Man behöver inte ge presenter om man inte vill, oftast räcker det med att vara där. Att vara intresserad av barnet och ge stöd till de nyblivna föräldrarna betyder oftast mer än en present. Ge uppmuntrande ord och erbjud att barnvakta när bebisen har blivit lite äldre – det är den bästa presenten.

Vårda relationen när man har en nyfödd bebis

När sömnbristen sätter sina djupa spår är det lätt att bli irriterad på sin partner. Det kan handla om så triviala saker som vem som ska gå ut med soporna eller vems tur det är att byta blöja.

Många nyblivna föräldrar separerar innan barnet har hunnit fylla två år och att tjafsa och vara irriterade under en lång period kan öka risken för separation när förhållandet hade kunnat räddas. Det är viktigt att förstå att det är sömnbristen som pratar när man slänger ur sig svordomar och att räkna till tio innan man blir arg kan vara en bra sak att försöka sig på.

Vad behover en nyfodd

Att röra vid varandra mycket, krama och uppmuntra, och komma ihåg att skratta tillsammans kan göra att relationen blir bättre. Sedan får man ju heller inte glömma att det blir bättre. Bebisen kommer att börja sova bättre, kommer kunna underhålla sig själv, och den kommer att bli så stor att hen kan vara hos mormor och morfar över helgen så att föräldrarna får en välförtjänt paus.

 • Bestäm redan innan vem som har ansvar för vad i hemmet
 • Kramas och pussas ofta
 • Gå på dejter
 • Skaffa barnvakt i några timmar
 • Ta inte varandra för givet

Det är väldigt viktigt att vårda relationen med sin partner, speciellt med en nyfödd bebis i familjen. Hela livet förändras och eftersom det kan bli en guppig tur så kan det vara bra att ha den man älskar att hålla i handen både i groparna och på höjderna.

Sammanfattning

En nyfödd bebis behöver egentligen inte så mycket. En plats att sova på, rena blöjor, mat, och mycket hud mot hud-kontakt räcker gott och väl den första tiden. En nyfödd bebis är inte så komplicerad och kräver inget större möblemang. En vagn eller bärsele kan vara bra att ha för promenader, så att både föräldrarna och bebisen får lite luft.

Innan bebisen kommer kan det vara bra att ha inhandlat bas-grejerna som bebisen behöver, efter ett par veckor så kan man se över vad det är som behövs och skaffa det då. Det är ingen brådska. Den första tiden med en nyfödd kan vara omvälvande och det är viktigt att komma ihåg att man bara får vara hemma och inte träffa någon om man inte vill. Det är inte bra att stressa iväg innan man har hunnit andas ut efter förlossningen.

En nyfödd bebis behöver sova väldigt mycket de första månaderna, men hur mycket varierar. Det är väldigt viktigt att vårda sin relation när bebisen har kommit. Det är lätt att ta varandra för givet när det är en liten person som kräver all uppmärksamhet. Genom att uppskatta varandra, uppmuntra, och ha mycket fysisk kontakt vårdar man relationen.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals