Vad köper man till en 1-åring? – Tipsen som alltid går hem

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland.se, Lekmer.se, och Babyshop.se

Att veta vad man ska köpa till en 1-åring är inte alltid det lättaste, speciellt inte om man inte har några barn själv och inte har någon större koll på vad som passar för olika åldrar.

Men även om det är ens egen 1-åring man ska köpa leksaker till, kanske presenter till 1-årsdagen, så kan det vara svårt att veta vad som passar.

En 1-åring kanske inte har visat intresse för något specifikt ännu, utan är kanske nyfiken på det mesta, eller så växlar intresset fort mellan olika saker.

Det svåraste med att köpa leksaker till en 1-åring är att väldigt många leksaker är från 3 år och att man måste hålla koll på detta. Dessutom kan det kännas som att inga leksaker passar för yngre barn, men så är det inte – det finns massor utav leksaker även för 1-åringar.

Nu ska vi guida er till dessa och ge exempel på sådant som nästan helt säkert kommer att göra succé. Vi kan nästan lova att du kommer att hitta den perfekta presenten här – oavsett vad du letar efter.

Och eftersom alla inte har en väl tilltagen inkomst så kommer vi att fokusera på saker i lite lägre prisklasser, så om du letar efter någonting dyrt så får du helt enkelt köpa flera saker istället, eller välja ett dyrare märke på produkten. För som sagt, här finns det någonting för alla!

Klassiker som (nästan) alltid går hem

Duplo

Duplo är en stor favorit hos många, om inte alla, mindre barn. Och det är just runt 1 år som de flesta börjar leka med Duplo. Klossarna är betydligt större än vanligt Lego, men om man ändå tycker att de är för små så finns det ännu större varianter – även om dessa är svårare att få tag i.

Klossar

Här finns det många olika alternativ. Klossar som staplas på varandra, eller klossar med olika former som stoppas i en hink. Mjuka klossar, och hårda klossar. Lite mindre klossar, och stora klossar. Men de har alla en sak gemensamt; att barn älskar dem – i alla former.

Vad koper man till en 1 aring

Tågbana

Brio är förstås klassikern, men det finns många andra att välja bland. Det finns även större tåg som passar extra bra för små händer.

Det finns batteridrivna lok som tar sig fram på egen hand, och kanske även lyser eller spelar musik. Och så får vi inte glömma jättestora tåg som man kan sitta på! Ja, om man är barn vill säga.

Gunghäst

Även här finns otroligt många alternativ. Och alla gunghästar är inte ens hästar, utan andra gungdjur. De finns i olika material, olika storlekar, och så vidare. En riktig klassiker som har roat många generationer!

Pussel

Till en 1-åring passar oftast knoppussel med stora bitar bra. Och extra roligt blir det om pusslet har ett motiv som barnet gillar – något från favoritprogrammet, med den tecknade figuren som barnet gillar bäst, eller med ett djur som barnet gillar.

Leksakskök-/spis

Att låtsas laga mat och servera föräldrarna och andra gäster är en favorit för många barn. Ett plus är att detta är en leksak som barn ofta uppskattar i många år, kanske lite mindre i vissa perioder och mer i andra.

Barnens egna favoriter

Ofta hittar barn sina favoriter tidigt, och även om de förr eller senare får lämna plats åt nya favoriter så brukar de ändå inneha första plats länge.

Och även om det inte skulle vara så länge så spelar det egentligen ingen roll – de är ju favoriter just nu i alla fall (och kommer säkerligen plockas fram då och då även när de blivit utbytta).

Här gäller det dock att ha koll på vem eller vilka som är favorit eller favoriter, förstås, vilket du högst troligen har om det är ditt eget barn du ska handla till, men kanske inte om det är någon annans barn.

Men då frågar du förstås föräldrarna så är det problemet ur världen! Då kan du även passa på att fråga om barnet redan har precis allt som finns med favoriten, för den risken finns ju.

Att utgå från favoritkaraktärer när man köper leksaker har många fördelar. En stor fördel är att det högst troligen inte kommer att spela någon större roll vad du köper eftersom barnet kommer bli överlycklig över motivet – vad det sitter på spelar mindre roll.

Du skulle kunna köpa en papperskorg eller en specialbeställd sopskyffel, så länge den har rätt motiv. En annan fördel är att det ofta finns oändligt med saker som har motiv av barnens favoriter.

Vad koper man till en 1 aring

Mjukdjur med favoriten brukar uppskattas väldigt mycket, men det finns mycket annat att välja på. Allt från kläder och inredning till klossar och andra leksaker.

Och om du verkligen inte vet vad du ska välja så är filmer och böcker ofta ett säkert kort – det var ju troligtvis så barnet upptäckte sin favorit från första början. Kolla gärna med föräldrarna först vilka böcker och filmer som fattas i samlingen.

Så vilka är då dessa ”favoriter” som vi tjatar om? Det kan faktiskt vara vilken karaktär som helst, från vilken film som helst. Här gäller det dock att barnet har en vanlig favorit – då finns det mycket för dig att välja på.

En ovanlig favorit, däremot, kan innebära att du inte hittar någonting alls. Det viktigaste är förstås att välja någon som verkligen är en favorit för barnet som du handlar till, men här kommer ändå några exempel på vanliga favoriter:

 • Babblarna
 • Bamse
 • Alfons Åberg
 • Pippi Långstrump
 • Greta Gris
 • Bolibompa Draken
 • Bamse
 • Blixten McQueen

Pedagogiska leksaker - lek och lär

Något som är väldigt populärt i den här åldern – bland såväl barn som deras föräldrar – är pedagogiska leksaker. Sådana som såväl är lärorika som roliga, helt enkelt. Och här finns många olika alternativ.

Sedan ska vi tillägga att alla leksaker egentligen är lärorika för barn i någon utsträckning eftersom barn lär sig av allting. Men just detta har man tagit tillvara när man tagit fram leksaker som är pedagogiska, som stimulerar barnens utveckling och inlärning, och helt enkelt gör det extra roligt att lära sig.

Som sagt så finns det många olika pedagogiska leksaker och om man vet vad barnet är intresserad av så kan man förstås välja något sådant. Men just dessa leksaker brukar gå hem hos de flesta barn, så man kan egentligen välja vad som helst.

Kanske någonting man själv tycker verkar lärorikt, eller bara väldigt kul? Här kommer några exempel på pedagogiska leksaker:

Babushka/Matrjosjka

Du känner säkerligen till dessa ”ryska dockor”, som de även kallas. Dessa har blivit mycket populära som leksaker och finns därför att hitta i många olika färgkombinationer och utseenden.

Principen är dock alltid densamma; i den stora dockan finns en mindre, och i den finns en ännu mindre, och i den en ännu mindre och så vidare. Detta kan roa en 1-åring (och äldre barn med för den delen) hur länge som helst.

Kulbana

En leksak som består av en bottenplatta där några stänger i metall slingrar sig genom varandra, och på dessa sitter flera klossar som kan flyttas fram och tillbaka. Detta älskar barn och det kan roa dem länge, samtidigt som det är bra för motoriken.

Instrument

Intresset för musik kommer ofta tidigt, och att dansa och sjunga tycker nästan alla barn om. Och att skapa musik och spela instrument är förstås också jättekul, att lära sig vad musik är och hur den blir till.

Vad koper man till en 1 aring

Det finns väldigt mycket att välja på – allt från gitarrer och diverse blåsinstrument till små pianon och allt däremellan. Ett set med olika instrument som xylofon, munspel, flöjt, och andra roliga instrument kan vara ett bra alternativ. Då kan barnet prova på flera olika och hitta sin favorit.

Aktivitetsbord

Ett aktivitetsbord kan vara den perfekta leksaken, med alla möjliga roliga leksaker på samma ställe! Det mesta sitter dessutom fast i bordet, men kan flyttas runt lite på bordet genom stänger och pinnar och liknande, så det finns inte så många lösa delar som kan försvinna.

Det finns många olika aktivitetsbord och vad som finns på dem kan skilja sig åt, men det finns alltid flera saker att välja på så här kommer barnet garanterat att hitta någonting att roa sig med!

Saker för lek och bus utomhus

Om det är vår eller sommar passar det perfekt att köpa leksaker som kan användas utomhus. Och här finns det förstås massor att välja på. Här kommer några exempel:

 • Badpool
 • Sandleksaker
 • Lekbord för vatten och sand, med mera
 • Vattenkanna
 • Trädgårdsredskap
 • Grävmaskin till sandlådan
 • Vattenpistol
 • Gräsklippare
 • Fotboll, och ett litet fotbollsmål
 • Gunga

Fordon för små trafikanter

Sparkbil/Gåbil

Nu börjar förmodligen många att tänka på klassikern Bobby Car, men det finns många andra varianter. Många kan även spela musik och tuta, och såklart de som är i form av stolar.

Vad koper man till en 1 aring

Trehjuling

En trehjuling blir alltid populär och det kan ta lite tid att lära sig använda den så att köpa det till en 1-åring kan faktiskt vara en bra idé, även om det kan kännas lite tidigt. Om man köper en med handtag så kan föräldrarna dessutom skjuta på så länge.

Hoppdjur

Det här är förstås inget fordon, men om man tröttnar på att sparka och trampa sig fram så kan man hoppa istället. Det är ju dessutom roligare att studsa fram, egentligen. Här finns många olika varianter att välja mellan, till exempel gulliga kor. För vem gillar inte kor?

Lektält och lekhus

Lektält har blivit väldigt populärt och här finns det också många olika varianter. Om man vill ha ett tåligare alternativ som håller för mycket lek och bus så finns det även lekhus som passar lika bra inomhus som utomhus. Här kommer några alternativ.

Sammanfattning

Att veta vad man ska köpa till en 1-åring är inte alltid så enkelt. Leksaker är en riktig djungel och det kan vara svårt att veta såväl vad barn – i allmänhet eller ett specifikt barn – gillar, som vad som passar till en specifik ålder.

Men efter att du har läst igenom den här lilla guiden så hoppas vi att det istället är svårt för att det finns för mycket att välja mellan! Nu har du fått många olika förslag, men kom ihåg att 1-åringar förmodligen är de som är lättast att köpa presenter till.

Dels för att paket och framför allt snöret förmodligen kommer att vara det mest spännande, oavsett vad som ligger i paketet. Men också för att de tycker att det mesta är underhållande.

Kom också ihåg att man alltid kan fråga föräldrarna vad deras barn gillar, vad de har och inte har, och så vidare. Det är faktiskt okej! De flesta föräldrar uppskattar faktiskt den frågan.

Kanske finns det något de har tänkt köpa, men glömt bort, något som de vet att deras barn älskar eller något som absolut inte går hem.

Och om det är ditt eget barn du ska köpa leksaker till så kan du faktiskt ändå be om råd. Fråga andra föräldrar vad deras barn gillar, eller gillade i den åldern. Det kan såklart vara väldigt olika, men då kanske du får lite idéer i alla fall.

Annars är det faktiskt bara att testa – ibland kommer du råka köpa något som inte alls går hem, men det kan faktiskt hända även om man vet exakt vad ens barn gillar.

Ett bra sätt att ta reda på vilka saker ditt barn uppskattar innan du köper dem är att gå till öppna förskolan eller hälsa på vänner, och se vilka saker som intresserar mest. Sedan kan man förstås även gå till en leksaksaffär, där brukar det också bli rätt tydligt.

Det finns mängder med roliga leksaker att upptäcka, och vi hoppas att du hittar rätt i djungeln av leksaker – oavsett om du väljer ett lektält, en hoppko, en pedagogisk leksak, en tågbana, eller någonting annat. Och vi håller tummarna för att 1-åringen blir glad över den nya leksaken. Lycka till!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals