Varför skriker mitt barn hela tiden? Kolik?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Kolik är en av de saker som verkligen kan ställa till det hemma med en nyfödd. Inte bara får man lida för att ens barn plågas av svåra magsmärtor, det är också väldigt tufft för resten av familjen eftersom bebisen är ledsen hela tiden.

En familj som har ett barn som har kolik utsätts för ännu mer sömnsvårigheter än vad en ”vanlig” familj med spädbarn upplever. Det vill inte säga lite det och det vet alla ni som har barn.

Sömn är ett minne blott oavsett, men det är stor skillnad på att inte få sova för att ens barn vill mysa lite och ammas mitt i natten och att vara vaken dygnet runt med en missnöjd skrikande bebis.

Eftersom kolik är så välkänt är det många som tar för givet att det är just kolik som är problemet när ens bebis är ledsen.

Det finns mycket annat som kan vara fel, så ta inte för givet att det är just kolik, utan kolla upp alla möjliga orsaker till att ditt barn är missnöjd.

Vad är kolik?

Man brukar säga att det är kolik som ett barn lider av om barnet skriker mer än tre timmar om dagen och mer än tre dagar i veckan om ingenting är fel. Vad menas då med detta?

Varfor skriker mitt barn hela tiden

Jo, det innebär att en bebis som skriker och är missnöjd så ofta utan att det finns någon annan förklaring troligtvis lider av just kolik.

Kolik växer fram redan under den allra första veckan och sedan brukar det pågå i några månader. Man kan med andra ord se slutet på det, trots att man känner det som att det aldrig kommer ta slut när man är mitt uppe i det.

Om du misstänker kolik kan du exempelvis se efter om ditt barn drar upp benen mot magen på ett sådan sätt som vid kramp.

Vidare är det också så att du kan se det på att barnet vill suga och äta ofta. Om detta är fallet kan det vara en bra idé med en napp. Det är långt ifrån ovanligt med kolik då hela 10-20% av alla barn drabbas.

Varför kolik?

Kolik är magknip och magont. Hur det uppkommer finns det många teorier kring och en av de senaste är att det kan ha att göra med att bebisen har för kort tungband.

Då detta är ny forskning är det kanske inte så att alla vet om just detta, så kom ihåg att undersöka tungbandet om ditt barn har kolik. Det kan definitivt vara det som är anledningen.

Andra teorier kring kolik är att barnet sväljer för mycket luft när hen äter, att barnet reagerar på komjölk (mjölkintolerans/allergi), eller att bebisen av en eller annan anledning känner sig stressad eller otrygg.

Det kan också vara så att det handlar om omognad i tarmkanalen eller för lite laktobaciller. Som ni kan se finns det många olika teorier kring vad det är som orsakar kolik, så det är inte lätt att veta vilken teori som kan tänkas stämma in.

Hur du kan lindra kolik

När det handlar om att ens barn inte mår bra vill man fortast möjligt och på alla tänkbara sätt fixa till det.

Det är fruktansvärt att se sina barn lida och just när det kommer till kolik är det extra jobbigt eftersom det drar igång nästan direkt efter födseln.

Man är osäker som nybliven förälder och även om barnet är friskt och piggt känner man sig ändå osäker på mycket. Föreställ dig då att ditt barn är ledsen hela tiden och har ont i magen! Det är fruktansvärt!

Varfor skriker mitt barn hela tiden

Vad kan man då göra för att lindra kolik? Det finns många olika saker du kan göra och här följer några exempel:

  • Massage: massera din bebis mage så att gaserna försvinner.
  • Ändra om din egen kost som mamma: uteslut komjölk och gasbildande mat så som exempelvis röda bär, kaffe, broccoli, lök, kål för att se om det hjälper.
  • Varma bad: bada din bebis i vatten som är mellan 32-37 grader varmt för att lindra bebisens magont.
  • Ändra teknik vid matning: ordna så att din bebis får i sig så lite luft som möjligt vid matning eftersom för mycket luft leder till mer magont.
  • Stressa ner: en möjlig orsak till kolik är att ditt barn känner stress, så gör så att du skapar en lugn och fin miljö för ditt barn.
  • Rapa: att låta barnet rapa är extremt viktigt då det tar bort både gaser och spänningar.

Du är inte ensam

Som nämnt ovan är det inte ovanligt att bebisar drabbas av kolik, vilket innebär att även om du känner dig helt ensam i världen är det alltså många andra som också har bebisar med kolik.

När saker och ting är jobbigt med ens barn är det alltid skönt när man vet att man kan hitta andra att tala med.

Varfor skriker mitt barn hela tiden

Det är en god idé att vända sig till forum på nätet för att få prata av sig och få tips istället för att endast ha barnmorskor och läkare att tala med.

Håll ut!

Kom ihåg att hålla ut! Detta är inte något som ditt barn kommer att lida av för evigt, utan det är övergående.

Visst kan det kännas som en evighet bara med en vecka av kolik, så ett par månader är såklart en lång tid att se sitt barn lida och skrika i flera timmar dagligen, men det tar slut.

Om man bara kan komma ihåg att det är övergående kan man trösta sig själv lättare under tiden. Om man själv är mindre stressad och orolig blir också barnet lugnare, vilket gör att saker och ting genast blir betydligt bättre.

Kom ihåg att det inte är ditt fel, oavsett vad andra försöker få dig att tro. Det är många som tycks njuta av att sätta sig på osäkra nyblivna mammor. Gör så att du ignorerar dem så gott du kan, för annars kommer du att gå under.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals