Vart ska bebisen sova första tiden?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Lekmer.se

Ni vet den där känslan av att komma hem med sin nyfödda bebis och presentera hen för sitt hem för den allra första gången? Den känslan är alltid lika mysig!

Det är så himla gosigt att slå sig ner med barnet i soffan och att visa upp rummet man gjort fint för att passa sin lilla älskling. 

Att ha hittat en fin spjälsäng och en passande mobil, fina små lakan man valt ut och allting annat man placerat i rummet blir plötsligt levande på ett helt annat sätt när barnet är fött.

Visst är det mysigt att strosa omkring i barnrummet även med gravidmagen och tänka och planera, men det blir betydligt roligare när man har bebisen med sig!

Vart ska bebisen sova forsta tiden

Just spjälsängar funkar ju inte för alla barn, men för de flesta av oss är det åtminstone väldigt kul att gå och köpa den!

Bara genom att titta på den kan man drömma sig bort om att få stå där och hålla bebisens hand när det är dags för sömn och mycket mysigare än så blir det inte!

Alla barn sover olika

Som nybliven förälder är det mycket man tänker på. Man är orolig för att göra fel, man är orolig för att man är den sämsta mamman i världen, och en hel massa annat.

Det är en ganska svår tid och man behöver mycket hjälp från nära och kära. Det är så lätt att bryta ihop för minsta lilla och bara en sådan sak som vart barnet sover kan komma att visa sig bli ett extremt stort problem.  

Här gäller det att hålla huvudet kallt för vissa barn sover direkt i egen säng och trivs hur bra som helst med det, medan andra barn sover i föräldrarnas säng.

Det är så mycket man får uppleva med en ny liten människa och vad gäller sömn så är det verkligen spännande! 

Vi har nog alla varit med om att bebisen har somnat gott och genast tänkt vad vi gjorde rätt just då, eller hur? Det känner nog många av er igen.

Var det speciell musik som spelades? Var det ljudet av diskmaskinen? Var det en särskild soffa eller fåtölj ni satt i? Var det på ett tåg, kanske?

Detta är bara några exempel på olika situationer som kan få en att genast anta att det var något man gjorde rätt och att allting runt omkring måste vara på det sättet nästa gång för att bebisen ska somna lika gott igen.

När man sedan testar nästa gång kan det gå åt det ena eller det andra hållet, för antingen är det så att det faktiskt var så att alla yttre omständigheter är passande för ditt barn, eller så var det bara slumpen.

Oroa dig inte!

Sluta upp med att oroa dig om det är så att ditt barn sover på ett sätt du tycker känns ”fel”. Det finns inga rätt och fel, utan det enda är att er lilla familj ska må så bra som möjligt tillsammans.

Det spelar mindre roll om bebisen sover i egen säng eller om bebisen sover hos er. Det finns alltid någon i ens närhet som kommer att få en att känna att man gör fel vad man än gör, men det är bara att slå dövörat till!

Vart ska bebisen sova forsta tiden

Lyssna inte heller på barnmorskan hela tiden, utan tänk på att göra sådant som känns rätt för dig. Varför skulle det vara så att barnmorskan vet allting? Det gör de inte alls!

I ärlighetens namn har nog dessvärre många av er (liksom jag) fått vara med om att bli ganska illa behandlad av barnmorskan och det gör ont i en.

En barnmorska borde ju om någon inse hur känsligt det är den första tiden, så att börja döma vad du som förälder gör är det sista de ska göra!

Ta tips och råd från olika håll, men kom ihåg att det i slutändan är så att det är du och ditt barn som vet bäst vad ni trivs med! 

Säkerhet med egen säng

Under ett barns första tid är det viktigt att bebisen sover i egen säng. Om man har ett spädbarn i sängen måste man också se till att exempelvis ha ett babynest, för annars är risken stor att barnet kan få täcket över sig eller något annat livsfarligt.

Då de yngsta krabaterna är vakna mycket på natten och behöver äta är det också så att man är vaken mycket, men det vet ju alla redan!

Det är så att säkerhet är ytterst viktigt i den här åldern och det är exempelvis väldigt farligt att ha barnet i en vanlig säng som har långt avstånd från golvet sedan när de börjar röra sig lite mer.

Det är mycket att tänka på, men det mesta går av sig självt eftersom det är självklara saker. 

Vart ska bebisen sova forsta tiden

För att återkomma till det här med egen säng är det så att man ska placera den i föräldrarnas sovrum. Det är viktigt att hela tiden ha koll på bebisen och vad bebisen behöver, så att sova i samma rum är rekommenderat.

Är det så att din bebis somnar mycket när du ammar är det bra att sitta i en bekväm soffa, eller fåtölj så att barnet kan sova där en stund medan du själv kanske också kan somna till, men utan risken för att ett täcke ska komma över barnet så som det kan hända om man ammar och somnar i sängen om man är själv.

Undvik olyckor

Visst är det kul och coolt att ha en schysst spjälsäng man hittat på second hand, men man måste se till att den uppfyller säkerhetskraven.

När det kommer till både spjälsäng och barnvagnar är det superkul med begagnade, men de nya är extremt mycket mer praktiska, så det finns en anledning till att många ändå väljer de nya varianterna. 

Kolla noggrant upp allting som har med säkerhet att göra, så att du vet att du är säker. Du kommer att vara orolig ändå att något går fel, så det är bättre att försäkra sig så gott det går.

Slutord

Så, vart ska bebisen sova första tiden? Det finns några olika alternativ och du kan börja med att se vad som fungerar för din bebis. Det viktigaste du ska komma ihåg är att alltid ha din bebis sovbonad nära dig, i ditt egna sovrum.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals