Perioden då barn börjar läsa är högst individuellt och något som oftast kommer naturligt. Många barn följer i stort sett ett liknande mönster, även om det finns olika förutsättningar, beroende på språkkunskaper, motivation, vana, pedagogik och intressen.
Flera faktorer spelar in när barnet lär sig läsa. I sammantaget kan du också säga att barn idag lär sig läsa tidigt; det vittnar många lärare och förskolepedagoger om. Många föräldrar börjar läsa för sina barn väldigt tidigt. Det är otroligt bra för språkutvecklingen och är dessutom något som ger en mysig samvaro med barnen.
Det du måste komma ihåg är att vara uppmärksam på barnets eget intresse att vilja lära sig läsa och inte pressa på. De flesta barn kan idag i alla fall läsa lite grann när de börjar skolan. Men det är ju absolut inget krav och ingenting du behöver pressa barnet med, om hen inte är sugen på det.
Satsa istället på att ge barnet ett levande och rikt språk genom att att skippa paddan och streamingtjänsterna alla kvällar, utan satsa istället på läsning. Då får barnet en naturlig språkkänsla och läsningen kommer sedan att komma helt naturligt.
Att själv läsa är också ett sätt att få upp intresset för läsningen. Små barn gör gärna som vuxna och snart kommer ert barn att själv sitta och bläddra i och låtsas läsa, om ni har för vana att själva läsa för barnet. Det är precis som med andra vuxenaktiviteter som barnet imiterar, det vill säga att köra bil, laga mat och så vidare.
När barnet börjar läsa är individuellt
När barn börjar läsa beror på barnets egna språkliga förutsättningar, samt vilket intresse föräldrarna har för att läsa för barnet. Högläsning från tidig ålder ger ett rikt och levande språk för alla i familjen.
Finns det någon typisk läsutveckling?
Ja, man kan nog säga att det finns det, även om de individuella skillnaderna är stora. Många barn följer alltså på ett ungefär utvecklingslinjen även om skillnaderna är individuella.
De allra yngsta
Lekläsningen är det första egna, aktiva initiativet till att läsa. Många barn kan med inlevelse läsa en bok utan att de knappt hunnit lära sig ljuda orden. Barn som inte kan läsa kan till och med memorera en hel bilderbok utantill och sitta och låtsasläsa, kanske för kompisar eller yngre syskon.
Barn kan också lära sig känna igen ord i form av bilder redan från tidig ålder. Till exempel kan de förstå att det är deras namn som hänger vid kroken på förskolan, genom att de helt enkelt ser hur formen på namnet ser ut.
Läsning hos barn i fyra och femårsåldern
Det här är en vanlig åldern för barn att börja intressera sig för ord och blir mer medvetna om hur ord är uppbyggda. Man vet att ord som macka och packa låter lika, men stavas. Här kan också låtsasskrivandet ta fart på allvar.
Det gör att barnet lär sig hur du hanterar pennan när du skriver. Bokstäverna blir spännande och barnet tycker att det är roligt med högläsning, utan att det är väldigt många bilder i en bok.
Femårsåldern och uppåt
Nu kan texten på mjölkpaketet börja bli spännande och barnet kan känna igen och skriva sitt eget namn och kanske till och med resten av familjemedlemmarna. Vanliga logotyper känns igen i omgivningen utan att barnet behöver titta på detaljerna. Barn känner också igen stoppskyltar och andra enkla symboler. Gåtor och ordlekar kan bli riktigt roligt nu.
Sex och sjuårsåldern
Nu börjar insikten komma att bokstäverna också står för ljud. Här börjar det bli dags att knäcka koden med alfabetet och det gäller att barnet utvecklar förståelse för att ett ord står för flera olika språkljud som symboliserar en bokstav.
Det här är ofta en organisk process som går av sig själv och det är bra att låta barnet lära sig i sin egen takt. Skolans pedagoger och lärare sköter om det här i förskoleklass och skolan.
Läsning för barn från 8 års ålder
Nu kan många barn förstå skillnaden mellan små och stora bokstäver. Här börjar många barn läsa egna enklare böcker. Vid nioårsåldern läser de flesta barn med ett någorlunda flyt och kan läsa en bok på 100 sidor på egen hand.
Lusten till läsning är här en betydande faktor för att barnet ska kunna läsa. Att tillsammans med barnet aktivt leta efter böcker som passar barnet är en bra start. Då kommit läslusten automatiskt, eftersom barnet får läsa äventyr som passar hen.
Perioden härifrån och strax efter bruka klassiskt kallas för “bokslukaråldern”. När barnet läser enbart själv, kan ni ändå göra det till en mysig stund tillsammans genom att läsa i varsin bok i soffan, med en kopp te och några levande ljus.
De individuella skillnaderna
Det vi beskrivit ovan är de stora dragen som brukar stämma överens på många barn. Men de individuella skillnaderna finns i allra högsta grad, ska du komma ihåg. Barnen har givetvis också en genetisk förutsättning för hur läsningen fungerar.
Den språkliga medvetenheten
Den språkliga medvetenheten är något som du kallar förståelsen kring den språkliga formen. Att kunna dela upp ord i stavelser är en sådan sak. Att enkelt räkna hur många ord det är i en mening, är en annan typisk sak för språklig medvetenhet. En annan är förståelsen för att ett ord kan betyda flera saker. Som till exempel “kör” eller “fil”.
Läsförståelse
Att förstå det du läser så att det skapar bilder och associationer är en annan viktig del av Läsningen. Det gäller alltså att barnet inte bara rabblar orden utan verkligen förstår vad som läses. Ordförrådet är av betydelse här. Återigen kommer läsintresset in här också. Därför har du stor nytta av att ha introducerat läsningen tidigt.
Föräldrarnas förmåga att stimulera till läsningen är alltså viktig.
Ljudböcker
Numer har vi också en ny betydelsefull aktör när det gäller läsning och det är ljudböcker. De är perfekta att introducera för barn som inte riktigt kommer igång med läsningen. Det är också bra att ta till under de kvällar när ni som föräldrar inte har tid att läsa själva för barnet.
Ljudböcker bidrar till att läsningen blir en ny typ av upplevelse och är ett perfekt sätt att se till att barnen får ta del av bokvärlden även om hen inte alls kommit igång med läsningen på egen hand. Ljudböcker finns att låna och ladda ner på biblioteket och de flesta streamingtjänster har familjeabonnemang, så att fler kan lyssna samtidigt om ni vill.
Hjälp till att sätta fart på ditt barns läslust
Om barnet börjat skolan, men det går väldigt trögt med läsningen, finns det också saker du kan göra för att på ett pedagogiskt sätt uppmuntra till läsning.
Det gäller för det första att ta reda på om det har hänt något som gör att barnet är så omotiverat.
Kanske har barnet halkat efter i undervisningen för att hen inte förstår. Många som inte förstår uppgifterna i den här åldern, slutar hel enkelt att försöka och lämnar det åt sitt öde.
Om det visar sig att så är fallet, kan du ta några steg tillbaka och ta itu med läsningen på ett enklare sätt. Det är förstås viktigt att ta reda på att klassläraren känner till det här och kan jobba med det på lämpligt sätt i skolan. Att sätta sig och gå igenom det som barnet har svårt för i skolan och peppa och uppmuntra är också en bra början.
Att finnas där och säga att “jag hjälper dig” är en annan sak som gör barnet tryggt och att hen kan få större självkänsla i skolarbetet. Dessutom spenderar vi allt mindre tid med våra barn, rent generellt. Att läsa och göra läxor tillsammans är ett sätt att få tillbringa mer tid med våra barn, vilket alltså är en positiv sak.
Det är också bra att uppmuntra barnet att öva. Alla som vill bli bra på något måste öva. Att förklara det för barnet kan också vara motiverande och bra för självkänslan. Att det handlar om just dessa aspekter, att öva, inte det faktum att barnet inte kan lära sig.
Andra sätt som kan inspirera är att ha ett belöningssystem. Får du verkligen det, när det gäller grundläggande saker som läsning? Japp säger vi, kör på!
Det blir en uppmuntran och en anledning för barnet att ta sig in i läsvärden och sedan kanske på egen hand få smak för läsningen. Lämpliga saker att ha kan vara att 15 minuters läsning varje dag i veckan leder till någon rolig aktivitet på helgen.
Stressa inte och gå på er intuition när det gäller barnens läsning
Det finns alltså ingen exakt ålder när barn lär sig läsa, det är individuellt även om det i stora drag finns ett mönster som många barn följer. Vissa barn lär sig läsa redan vid femårsåldern och mycket beror det på att dessa barn blir uppmuntrade av sina föräldrar.
Stressa inte om barnet inte kan läsa när de börjar förskoleklass, även om många andra av klasskamraterna kan det då. Skolan kommer att lära ut de kunskaperna och lära barnet att läsa i alla fall. Uppstår det hinder på vägen, kan ni föräldrar använda er av några av råden i den här artikeln och förhoppningsvis inspirerar det till läsförståelse och inspiration för barnet.