Vilken kryssning är bäst med barn?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

En kryssning är ett äventyr för såväl stora som små barn och dessutom ett enkelt och billigt sätt att komma iväg på en lyxig minisemester. Om man vill kan man boka all mat i förväg och på så sätt behöver man inte tänka på någonting under själva kryssningen. Dessutom finns det mycket skoj att hitta på för barnen – ett mindre lekland, ofta en spelhörna för större barn, och många båtar har även pooler.

Att välja kryssning kan dock vara svårt eftersom det finns så många att välja mellan. Olika kryssningsbolag, olika båtar, olika destinationer, och från olika platser. Bor man i eller i närheten av Stockholm är det ofta givet att åka därifrån, men bara i Stockholm finns tre stycken rederier och ännu flera fartyg att välja bland.

För att göra det enklare så fokuserar vi i första hand på kryssningar från Stockholm, och 20- respektive 40-timmars kryssningar. Men självklart kommer ni även att få läsa lite om dagskryssningar, längre kryssningar, och kryssningar som avgår från andra ställen än just Stockholm. Förhoppningsvis kommer ni att kunna hitta den perfekta kryssningen för just er!

Barnvänliga kryssningar

Kryssning med barn

Att säga generellt vilken kryssning som är bäst är svårt eftersom det beror helt på vad man är ute efter – vad barnen gillar att göra, hur länge man vill vara borta, vad som är viktigast, o.s.v. Dock kan man säga att samtliga kryssningsbolag i Stockholm är populära bland barnfamiljer och alla har någonting som passar barn.

Först och främst ska vi förtydliga vilka bolag vi fokuserar på här; Birka Cruises, Viking Line, och Tallink Silja. De två första utgår från Slussen i Stockholm och det sistnämnda från Värtahamnen och Frihamnen vid Gärdet i Stockholm.

Birka Cruises erbjuder både kortare och längre kryssningar, från 21 timmar och upp till 5 dygn. Här kommer vi dock att fokusera på 21-timmars kryssningen som går till Mariehamn.

Viking Line har ett stort utbud av kryssningar; dagskryssningar, 23-timmars, och 40-timmars. De går till såväl Helsingfors och Åbo som till Åland. Här kommer vi dock att fokusera på deras 23-timmars kryssningar till Åbo.

Tallink Silja har ett ännu större utbud av kryssningar; Åland, Åbo, Helsingfors, Tallinn, och Riga. Kryssningarna till Åland är dagskryssningar, de till Åbo är 23 timmar långa, och övriga är drygt 40 timmar långa med 6-7 timmar i land. Vi fokuserar, till att börja med, på kryssningarna till Åbo. Är du mer intresserad av dagskryssningar eller 40-timmarskryssningar kan du läsa mer om dem längre ned.

Vi ska alltså jämföra dygnskryssningar – 21 respektive 23 timmar långa, till Mariehamn eller Åbo. Vart de går är egentligen ganska oviktigt eftersom man på dessa resor stannar kvar på båten hela tiden och inte går iland.

För att jämföra dessa på bästa sätt har vi valt ut några olika områden; aktiviteter för barn, mat, att sova på båten, och övrigt. Därefter sammanfattar vi varje kryssning. Men vi börjar såklart med det viktigaste, vad som finns att göra ombord för barn.


Aktiviteter för barn

Birka Cruises

Kryssning med barn

Birka har någonting för alla åldrar, även om det kanske inte finns mycket att välja på – om det inte är skollov vill säga. De visar barnfilmer i såväl hytterna som i Skärgårdsloungen, de har flera pooler och även bubbelpool, och det finns sällskapsspel man kan låna.

Allra mest finns det dock under skolloven – då kommer Birkas maskotar på besök, de anordnar aktiviteter och för barn från 10 år har de något som de kallar för ”Hänget”. Det finns även ett mindre lekrum för de minsta. Dock kan man nog säga att det främst är under skolloven som barnen har roligt på dessa kryssningar.

Viking Line

Med Viking Line Här finns tre båtar att välja bland, men alla har någonting för barnen. Fartygen som går på 23-timmars turer heter Cinderella, Amorella, och Viking Grace. Den förstnämnda är känd som en ”partybåt”, och fokuserar inte så mycket på barn. Under sommaren ska det dock finnas lite för barnen.

Amorella och Viking Grace har däremot en del för barnen, såväl pooler som lekrum. Viking Grace har delat upp sina lekrum i tre ålderskategorier och på tre olika däck; ett för 0-6 år, ett för 6-12 år, och ett rum för tonåringar med tv-spel och liknande. Amorella har ett liknande upplägg; ett lekrum samt två bollhav på ett däck och ett ungdomsrum på ett annat däck.

Båda fartygen erbjuder många olika pooler, Amorella har även en barnpool. Just bad och lek verkar dessa fartyg perfekta för, med stora lekrum och många pooler. Här kan barnen leka och bada länge! Ett litet minus är dock att Viking Grace har delat upp sina lekrum, så om man har barn i olika åldrar får man helt enkelt dela upp sig eller varva mellan lekrummen.

Om man däremot inte har barn i olika åldrar kanske detta snarare är en fördel eftersom det blir lite lugnare i lekrummen. Generellt känns Amorella som det bästa alternativet ändå, med ett lekrum och barnpool. Men Viking Grace kommer inte långt efter!

Tallink Silja

Med Tallink Silja går dygnskryssningarna med fartyget Galaxy som är alldeles nyrenoverat (i januari 2019). Bland annat renoverades lekrummet, Silja Land, där det finns något för alla åldrar – bollhav, tv-spel, möjlighet att rita och åka rutschkana, bland annat. På båten finns även en fin pool för badsugna barn.

På utvalda datum uppträder barnens favoritartister, under skolloven kommer maskotarna på besök, och dessutom är såväl maten ombord som inträdet till badet gratis för barn upp till 5 år och billigare för äldre barn.


Maten på båten

Birka Paradise

Här erbjuds buffé, trerätters, a la carte, bistro, och café. Med andra ord borde det inte vara några svårigheter att hitta mat som passar även barnen. Barn mellan 0 och 5 år äter buffé gratis och barn som är 6-11 år äter för halva priset om man förbokar.

Viking Line

Även på dessa båtar – det vill säga Cinderella, Amorella, och Viking Grace – finns många restauranger att välja mellan. Buffé är ofta ett bra alternativ då det finns mycket att välja bland och det uppskattas ofta av barnen. Barn under 6 år äter dessutom gratis av buffén.

Kryssning med barn

På Viking Line kan man även köpa ett armband till barn, Ville Vikings armband, som ger gratis dryck under hela kryssningen. Dessutom ingår ett Ville Viking-glas, en glasspinne, och en överraskning. Armbandet kostar bara 88 kronor, så det kan definitivt vara värt det.

Tallink Silja

Även Galaxy har ett relativt stort utbud av restauranger och även här är buffén gratis för de minsta barnen och billigare för barn mellan 6 och 17 år.


Att sova på båten

När det kommer till att sova på båten och val av hytt så handlar det ju självklart om hur många man är och hur man vill sova; kanske föredrar man en dubbelsäng och att ha minsta barnet emellan sig eller så vill man ha plats för en extrasäng. Oftast går det även att låna en resesäng/babysäng på båten.

Här är det egentligen inte så stora skillnader mellan olika kryssningar och båtar, utan snarare mellan olika hytter. Ibland vill, eller behöver, man även spendera lite tid i hytten och då kanske man föredrar en lite större hytt. Här jämför vi därför olika hytter på båtarna för att du ska kunna hitta den hytt som passar er och era behov bäst.

Birka Paradise

Här finns såväl ekonomihytter utan fönster som stora sviter – till och med etagesviter. En hytt med fönster kan vara att föredra, men de utan fönster är inte så illa som man kanske tror. Då har man ofta en stor spegel där fönstret brukar vara istället, vilket uppskattas av många mindre barn. Många hytter har dubbelsäng, det finns allergivänliga hytter, större hytter, hytter med möjlighet att ställa in en barnsäng, och så vidare – ja, här finns det definitivt en hytt som passar alla.

Viking Line

Här är det väldigt stor skillnad på hytterna – en del ligger även under bildäck, vilket kan innebära en del störningar och oljud. Dessa hytter har väldigt låg standard och passar inte särskilt bra för barnfamiljer – de ligger längre ifrån allting, det förekommer som sagt ofta oljud, de är ofta väldigt små och inte särskilt mysiga.

Kan man tänka sig att betala lite mer finns det dock fina hytter över bildäck med utsikt och högre standard. Då finns det dessutom mer att välja bland; dubbelsäng, flera sängar, större hytter, och möjlighet att ställa in barnsäng i en del hytter.

Tallink Silja

På Galaxy kan man välja mellan allt från E-hytter till sviter med balkong. E-hytterna är som B-hytterna, men med skillnaden att det kan förekomma oljud på grund av deras läge. Det är dock ingen jättestor prisskillnad mellan E- och B-hytter, så reser man med barn är det förmodligen värt att välja en B-hytt.

Kryssning med barn

Vill man ha en hytt med dubbelsäng passar en A-hytt bättre, de finns både med enkelsängar och dubbelsäng. Väljer man dubbelsäng är det bara just en dubbelsäng i hytten och barnsäng får inte plats. Denna hytt passar alltså bara för en liten familj med ett barn som kan sova mellan föräldrarna.

Bästa alternativet är kanske familjehytten som är två hytter med en dörr emellan. Dessa passar för 4-8 personer, varav minst två barn. Det är ett bra alternativ om man har många barn och inte vill behöva ta flera hytter, eller om man har tonåringar som vill ha en egen del.

Det finns även DeLuxe-hytter, sviter, och sviter med balkong om man vill lyxa till det lite. I dessa hytter ingår dessutom minibar med förfriskningar och specialfrukost. Perfekta valet för en lite lyxigare kryssning.


Övrigt

Birka Paradise

Båten avgår 17:00 och är tillbaka 14:00 nästa dag. Incheckningen stänger en kvart innan båten avgår, så det kan vara en bra idé att komma i god tid, inte minst när man reser med barn. Dessa kryssningar är ofta lugna, då de främst förknippas med SPA och avkoppling och därmed passar de även bra för barnfamiljer.

Sammanfattning av Birka Paradise:

 • En lite lyxigare kryssning, som passar bra för avkoppling.
 • Passar för barn i och med att det ofta är lugnt på dessa kryssningar, men det finns inte överdrivet mycket för barn att göra ombord. Under skolloven finns det dock mera.
 • Passar annars bra om man vill ha en lugnare kryssning och är ett bra val om man vill åka under en helg.

Viking Line

Cinderella avgår 18:00 och är tillbaka 15:15 nästa dag. Cinderella är dock inte särskilt anpassat för barn och det förekommer ofta en hel del fylla på denna båt. Vill man ändå resa med Cinderella bör man välja en vardag eller söndag och gärna en dag strax innan löning, då det ofta är något lugnare dessa dagar.

Viking Grace avgår 07:45 och kommer tillbaka 06:30 nästa dag, och Amorella avgår 20:00 och är tillbaka 18:55 dagen efter. Dessa båtar är ofta betydligt lugnare än Cinderella, men det kan bli stökigt även här även om det sällan är lika stökigt som på Cinderella. För säkerhets skull kan man välja att resa en vardag.

Kryssning med barn

Det finns även möjlighet att resa med båda fartygen och dessutom få en hel dag i Åbo. Amorella avgår 20:00 från Stockholm och man är framme i Åbo 07:35. På kvällen reser man tillbaka med Viking Grace klockan 20:55 och är tillbaka i Stockholm 06:30. Perfekt om man vill utforska båda båtarna och även Åbo!

Sammanfattning av Viking Line:

 • Här finns tre båtar att välja mellan.
 • Cinderella är dock inget bra val när man reser med barn – dels på grund av att det inte finns så mycket att göra för barn och dels för att det festas mycket på båten.
 • Amorella och Viking Grace är bättre val för resor med barn, här finns såväl lekrum som pooler.
 • Amorella har barnpool och passar dessutom bäst om man har barn i olika åldrar, då lekrummen inte är uppdelade på olika däck.

Tallink Silja

Galaxy avgår 19:30 och är tillbaka 18:15. Även Galaxy kan bli ganska stökig på helgerna, så om man reser med barn är vardagar att föredra även här.

Sammanfattning av Tallink Silja:

 • Galaxy är nyrenoverad och har bland annat fixat sitt lekrum där det finns någonting för alla åldrar.
 • Det finns pool om man vill bada.
 • Galaxy passar bra för barn, men kanske främst på vardagar då det kan bli stökigt på helgerna.

Dagskryssningar

Vill man åka på en dagskryssning och inte sova på båten kan man resa med Viking Line. Man åker då med Viking Grace till Mariehamn och byter där båt till Amorella och är tillbaka i Stockholm på kvällen.

Det finns även kortare kryssningar där man inte behöver byta båt. Man reser då från Kapellskär med Viking Line, med båten Rosella. Båten avgår flera gånger om dagen och resan tar ungefär 5-6 timmar.

Dagskryssningar går även från Grisslehamn till Eckerö, med Eckerölinjen. Även M/S Eckerö avgår flera gånger om dagen och resan tar 5 timmar.

Långkryssningar

Vill man vara borta längre så finns det egentligen hur mycket som helst att välja mellan – kryssningar till Helsingfors, Riga, och Tallinn, men även medelhavskryssningar och jorden runt kryssningar. Medelhavskryssningar och jorden runt kryssningar avgår dock inte från Sverige, så dem kan vi lämna utanför för denna gång. Men om man vill veta mer om sådana kryssningar kan man hitta en del hos till exempel Royal Caribbean.

Kryssning med barn

Med Birka kan man kryssa i 2-4 dagar. Dessa resor går till till exempel Gotland, Köpenhamn, och Höga Kusten. Tallink har 40-timmars kryssningar till Helsingfors, Tallinn och Riga. Med dessa kryssningar får man en hel dag att spendera i staden innan man åker hem igen på kvällen. Om man vill stanna längre kan man även boka hotell en natt eller två.

En fördel med dessa 40-timmars kryssningar är att man har kvar sin hytt under tiden man är i land och har även tillgång till fartyget under tiden. Så om man kommer tillbaka till båten tidigare kan man gå ombord, vila i hytten, och så vidare. Butiker och restauranger är dock ofta stängda under tiden som båten är i hamn. Vill man sova ut eller ta det lugnt en stund innan man går i land går det också bra.

Kryssningar utan barn

Om man vill resa iväg utan barn och ha lite tid på tu man hand, eller en kväll med vännerna, så passar egentligen vilken kryssning som helst. Vill man vila ut, äta god mat, bada och basta, och kanske unna sig en massage så passar framför allt Birka och Tallink.

Vill man däremot ta en öl eller ett glas vin, kanske se ett band, sjunga karaoke, dansa – eller festa hela natten – då är Cinderella och även Galaxy bra alternativ. Dock har alla fartygen underhållning, dansgolv, och ofta även karaoke.

Sammanfattning

Vilken kryssning som passar bäst för barn beror mycket på vad man tycker är viktigt. Ofta är dock lekrum och pool det som lockar små resenärer mest och detta hittar man på alla kryssningar.

Tallinks Galaxy och Viking Lines Amorella och Viking Grace är båtarna som passar bäst för barn och inte minst för mindre barn. Galaxy har ett nyrenoverat lekrum som passar alla åldrar och även en pool. Amorella och Viking Grace har stora lekrum och många pooler att välja mellan. Amorella har även barnpool.

Birka passar bra eftersom dessa kryssningar ofta är lugna, men utbudet för barn är inte lika bra. Pooler finns dock och även ett mindre lekrum för mindre barn. Under skolloven finns dock mer att göra för barn, så kanske är det då som Birka passar allra bäst att resa med för just barnfamiljer.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

1 reaktion på ”Vilken kryssning är bäst med barn?”

 1. Cinderella har ville viking och en våning för barn med bio, shower, lekrum av olika slag under lov och sommarlov.

  Bra inlägg. Ska testa en av de andra båtarna med barnen. Kom hem från Cinderella för ett tag sen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals