Bästa gravidförsäkringen 2024 – Ekonomisk trygghet under graviditeten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Funderar du på att skaffa en gravidförsäkring, eller undrar du om du verkligen behöver en? Då har du kommit rätt. I den här guiden går vi igenom vad en gravidförsäkring är för något, hur det fungerar, och så har vi recenserat några bra försäkringar som finns att välja mellan.

Varmt välkommen till vår guide till gravidförsäkringar!

Gravidförsäkring erbjuds hos flera försäkringsbolag

Väldigt många känner en oro någon gång under graviditeten, och även om en försäkring knappast kan förhindra olyckor så kan det ändå ge viss trygghet. För de allra flesta är det skönt att veta att det finns ett extra ekonomiskt skydd, ifall att något oförutsett skulle inträffa.

Men just gravidförsäkringar kan faktiskt vara den allra krångligaste försäkringen att välja. Här finns inte bara flera olika försäkringsbolag att välja mellan, utan även två andra alternativ - en variant som är gratis, och en som kostar en slant. De flesta försäkringsbolag erbjuder båda alternativen, men de kan se lite olika ut hos olika bolag.

Vi har rotat fram de bästa försäkringarna och kommer att ge dig all information du behöver om dem. Vinnaren i budgetklassen är, förstås, en gratisförsäkring men i mellan- och premiumklassen hittar du försäkringar som har en engångspremie. 

Detta för att du ska kunna hitta rätt försäkring för just dig, oavsett om du vill betala en premie för ett extra skydd, eller ha ett gratis grundskydd. Som premiumförsäkring satte vi Moderna Försäkringar på första plats.

I mellanklassen rekommenderar vi If Gravid och om du vill ha ett lite mer budgetvänlig alternativ ska du kolla in Gjensidige Gravid. Givetvis har vi fler valmöjligheter under våra utmanare, så missa inte dom heller för att hitta den rätta försäkringen för dig!

Premium: Moderna Försäkringar Gravid Förlossning + Gravid Large

Gravidforsakringar

I premiumkategorin är den här inkluderande försäkringen från Moderna den bästa på marknaden. Den erbjuder allt och lite till, och är perfekt för dig som vill investera i en riktigt trygg försäkring.

Smakar det så kostar det, förstås. Den här Gravid Förlossning + Gravid Large är minst tre eller fyra gånger så dyr som andra gravidförsäkringar. Men då ingår också en del som inte ingår i någon annan gravidförsäkring. 

Det här är ett alternativ för den som vill att försäkringen även ska täcka förlossningsskador; det här är nämligen den enda försäkringen på marknaden som erbjuder just ekonomisk ersättning vid förlossningsskador.

Fördelar

  • Täcker även förlossningsskador och vissa behandlingar efter förlossning
  • Specialistvård utan väntetid
  • Krishjälp vid förlossningsdepression

Nackdelar

  • Väldigt dyr försäkring
  • Börjar gälla först i graviditetsvecka 22
  • För omföderskor täcks inte operation vid bland annat inkontinens och framfall

Mellan: If Gravid

Gravidforsakring

Det här är våran stora favorit. Om du inte vill lägga flera tusen på försäkringen, eller helt enkelt känner att du inte behöver en försäkring som täcker förlossningsskador, så är detta det bästa alternativet.

If är faktiskt även en av få försäkringsbolag som har en extra bra gratisförsäkring, men här syftar vi på den försäkring som har en premie - för den är onekligen värd sitt pris. En stor fördel är att hela kostnaden dras av om du tecknar barnförsäkring hos If när barnet är fött. Om du kommer att välja deras barnförsäkring blir det alltså extra värt att välja denna.

Försäkringen ger ersättning för det vanliga, så som sjukhusvistelser, men här ingår även självriskersättning. Det innebär att om din barnvagn eller bilbarnstolen blir stulen och du får ersättning från hem- eller bilförsäkring, då betalar If självrisken (upp till 3000 kronor).

Fördelar

  • Hög ersättning vid sjukhusvistelse
  • Bra pris
  • Självriskersättning

Nackdelar

  • Självrisk vid tandskador
  • Försäkringen börjar gälla först i graviditetsvecka 22

Budget: Gjensidige Gravid

Gravidforsakring

Det finns några försäkringsbolag som erbjuder extra bra gratisförsäkringar, och dessa är i stort sett lika bra. Att Gjensidige vinner i budgetklassen beror på att den gäller under exakt hela graviditeten, för mamman. Det vanliga är annars att det börjar gälla från vecka 10 för mamman, men den här gäller alltså från dag ett.

Förutom det så gillar vi att den här försäkringen täcker så mycket, trots att den är gratis. Bland annat ingår kostnader för tandskador för både mamman och barnet, ärr från olycksfall för mamman och barnet och merkostnader för personliga tillhörigheter.

Vanligtvis är det bara tre saker som ingår i en gratisförsäkring, men här ingår hela sju saker. Och därtill gäller den, som sagt, från dag ett för mamman. För barnet börjar försäkringen gälla vid vecka 23, vilket är vanligt.

Fördelar

  • Täcker väldigt mycket inom olycksfall

  • Gäller från dag ett för mamman

  • Höga ersättningsbelopp för medicinsk invaliditet

Nackdelar

  • Kristerapi ingår inte


Köpguide

Varför behöver jag en gravidförsäkring?

En gravidförsäkring är bra på samma sätt som alla andra försäkringar, det ger ett ekonomiskt skydd vid oförutsedda händelser. Det kan vara otroligt skönt att inte behöva oroa sig för den ekonomiska biten eller eventuella inkomstbortfall vid olyckor och sjukdom.

De flesta försäkringsbolag som erbjuder gravidförsäkringar har även ett alternativ som är gratis, så det finns egentligen ingen anledning att inte ha en gravidförsäkring. Väljer du en premieförsäkring så får du ett ännu bättre skydd och en försäkring som täcker betydligt mer, vilket definitivt kan vara värt det.

Hur tecknar jag en gravidförsäkring?

När du har hittat den gravidförsäkring som du vill ha så kan du teckna den direkt på försäkringsbolagets hemsida. Detta kan du göra när som helst, men oftast börjar försäkringen inte gälla förrän graviditetsvecka 10 för mamman och graviditetsvecka 23 för barnet. Det skiljer sig dock mellan olika försäkringsbolag.

En del försäkringar, till exempel Gjensidige, börjar gälla direkt för mamman. Det kan alltså vara en bra idé att teckna försäkringen så fort som möjligt.

Om det är någonting som är oklart eller om du tycker att det är krångligt att teckna försäkringen, så kan du alltid ringa till försäkringsbolaget och låta dem hjälpa dig att teckna försäkringen. Ofta är det dock enkelt och går snabbt att teckna den direkt på internet.

Hur länge gäller gravidförsäkringen?

En gravidförsäkring gäller under graviditeten och förlossningen, och vanligtvis några månader därefter. Exakt hur lång tid efter förlossningen som försäkringen gäller varierar en del, men ofta täcker de upp till ett halvår efter att barnet är fött.

Det är dock ändå bra att teckna en barnförsäkring så fort som möjligt efter att barnet är fött, när barnet har fått sina fyra sista siffror.

En del gravidförsäkringar ger ersättning kring förlossning och efter förlossning. Men exakt hur länge försäkringen gäller varierar som sagt mellan olika försäkringar.

Ska jag välja premie- eller gratisförsäkring?

Börja med att fundera på om du vill ha en gratisförsäkring eller en premieförsäkring. Om du behöver extra skydd med en premieförsäkring måste du också överväga hur mycket du är villig att betala för premien.

De flesta gravidförsäkringar är väldigt lika varandra. Det är större skillnad mellan en gravidförsäkring som är gratis och en premieförsäkring. Men med det sagt så kan det ändå skilja en del mellan olika försäkringsbolag, såväl när det gäller vad som ingår och hur höga ersättningarna är.

Går gravidförsäkringen automatiskt över i en barnförsäkring?

Nej, det gör den inte, du måste själv komma ihåg att teckna barnförsäkring när barnet är fött. Barnförsäkring kan tecknas så fort barnet har fått sina fyra sista siffror, och det är viktigt att göra det så fort som möjligt så att barnet är försäkrat redan från början.

Gravidförsäkringen fortsätter att gälla några månader efter att barnet är fött, hur länge varierar men många försäkringar gäller ett halvår efter förlossningen. Gravidförsäkringen täcker dock inte alls lika mycket som barnförsäkringen, så därför är det viktigt att ha en barnförsäkring så fort som möjligt.

Vad täcker gravidförsäkringen?

Vad som ingår i en gravidförsäkring varierar en del, framför allt mellan de som är gratis och de som kostar. En gratisförsäkring kan ge ersättning för allt från tre till sju olika saker, det som alltid ingår är medicinsk invaliditet samt livförsäkring och kristerapi.

Premieförsäkringar täcker betydligt mer. Här ingår ofta sjukhusvistelse, komplikationer vid förlossning samt vissa diagnoser. Men exakt vad som ingår varierar som sagt mellan olika försäkringsbolag.

Är gratisförsäkring eller premieförsäkring bäst?

Det är egentligen inget måste att ha en gravidförsäkring överhuvudtaget, men det är väldigt bra och kan ibland vara nödvändigt. Och självklart är det bättre med en gravidförsäkring som kostar, men även en gratisförsäkring kan vara riktigt bra.

Väljer man att skaffa en som är gratis så bör man dock välja till exempel Folksam eller Gjensidige, som täcker betydligt mer än andra försäkringar som är gratis. Även If täcker lite mer än andra, men inte fullt lika mycket som Folksam och Gjensidige.

Vad kostar en gravidförsäkring?

De gravidförsäkringar som har en premie ligger oftast runt 1200-1500 kronor. Modernas “Gravid Förlossning + Gravid Plus” kostar dock minst tre gånger så mycket (från ungefär 4500 kronor och uppåt), exakt hur mycket beror på om du är förstföderska eller omföderska. För förstföderskor är den betydligt dyrare, men då är den istället mer omfattande.

Väljer du If eller Trygghansa så får du hela beloppet i rabatt på barnförsäkringen hos dem. Då blir gravidförsäkring i princip gratis, eftersom det du betalar dras av på barnförsäkringen.


Gravidförsäkringar Bäst i Test 2024 - Barnlandets favoriter

Premium: Moderna Försäkringar Gravid Förlossning + Gravid Large

Gravidforsakringar

Det här är verkligen en gravidförsäkring med “det lilla extra”. Den här täcker även en hel del under förlossningen, och vård och operationer som kan behövas efter förlossningen. På så sätt får du verkligen en heltäckande försäkring för graviditet, förlossning och tiden efter.

Tyvärr är det en väldigt dyr försäkring, men för den som är orolig över förlossningsskador så kan det absolut vara värt att teckna den ändå. En annan nackdel är att allt inte ingår om du är omföderska, men istället blir försäkringen betydligt billigare då.

Det som ingår i “Large”, och då även i “Förlossning + Large”, är bland annat: Krishjälp vid förlossningsdepression, sjukhusvistelse för mamma och barn, komplikationer under graviditet och förlossning, medicinsk invaliditet vid förlossning för mamman, medicinsk invaliditet vid sjukdom för barnet, rese- och behandlingskostnader för barnet och så vidare.

Här ingår även vårdersättning för barnet, om du har beviljats vårdersättning från försäkringskassan. Då betalar även försäkringen ut vårdersättning, som mest 3500 kronor per månad och i som mest tre år.

I den här försäkringen ingår även:

  • Två gynekologbesök (första mot självrisk)
  • Resekostnader till gynekologen om det är mer än 30 mil
  • Resekostnader vid operation om det är mer än 10 mil
  • 10 000 kronor vid ändtarmsamputation och stomi
  • 10 000 kronor vid vaginalrektalfistel
  • Ärrersättning, 5000 kronor, vid akut eller urakut kejsarsnitt
  • Operation vid defektläkta vaginala ärr
  • Operation vid analfinkterskada

För förstföderskor ingår även:

  • Operation vid kvarstående urinläkagebesvär
  • Operation vid framfall
  • Operation vid perinealkroppsskada

Det här är alltså en försäkring som täcker väldigt mycket, men till ett väldigt högt pris. Självklart hade det varit bättre om allting ingick även för omföderskor, men även för omföderskor ingår trots allt en hel del.

Det här är en perfekt försäkring för den som tycker att det som vanligtvis ingår inte riktigt räcker, och som vill ha ett extra skydd för just förlossningsskador. För den som är orolig för sådant så kan det definitivt vara värt det höga priset.

Fördelar

  • Täcker även förlossningsskador och vissa behandlingar efter förlossning
  • Specialistvård utan väntetid
  • Krishjälp vid förlossningsdepression

Nackdelar

  • Väldigt dyr försäkring
  • Börjar gälla först i graviditetsvecka 22
  • För omföderskor täcks inte operation vid bland annat inkontinens och framfall

Mellan: If Gravid

Gravidforsakring

I mellanklassen var det ganska svårt att utse en vinnare, eftersom de flesta gravidförsäkringar är väldigt lika såväl i pris som när det gäller vad de täcker. If blev dock ändå vinnaren, eftersom den känns mest prisvärd och erbjuder det bästa skyddet och den bästa helheten. Försäkringen täcker många olika saker, och ger en hög ersättning.

If har faktiskt även en lite bättre gratisförsäkring, som förutom det vanliga även ger ersättning för ärr och tandskada samt rese- och behandlingskostnader. Det här kan alltså vara ett bra alternativ även för den som vill ha en gratisförsäkring. Här ingår dock inte medicinsk invaliditet för barnet, utan enbart för mamman.

I If Gravid ingår även:

  • Medicinsk invaliditet för barnet (sjukdom och olycksfall)
  • Ekonomisk första hjälp / diagnoser
  • Förlossningskomplikationer
  • Sjukhusvistelse
  • Självriskersättning

Den här försäkringen ger relativt höga ersättningar. Vid medicinsk invaliditet för mamman, som även ingår i gratisförsäkringen, så är beloppet upp till 500 000. Detsamma gäller för barnet.

Blir du inlagd på sjukhus under graviditeten så får du ersättning för sjukhusvistelse, om det är minst tre dygn i följd. Blir du inlagd under minst sju dygn i följd efter förlossningen så får du också ersättning, eller om barnet blir inlagt minst tre dygn i följd. Här är ersättningen 250 kronor per dygn, vilket är den högsta ersättningen för sjukhusvistelse.

Om du även har kikat på barnförsäkringar, då kan det definitivt vara värt att välja If gravidförsäkring också. Då får du nämligen hela beloppet i rabatt på barnförsäkringen, om du tecknar barnförsäkring inom 30 dagar från födseln.

Något som If förmodligen är ensamma om är “självriskersättning”. Den innebär att de betalar självrisken om barnvagnen eller bilbarnstolen blir stulen och du anmäler det till hem- eller bilförsäkringen. De betalar då din självrisk upp till 3000 kronor.

Fördelar

  • Hög ersättning vid sjukhusvistelse
  • Bra pris
  • Självriskersättning

Nackdelar

  • Självrisk vid tandskador
  • Försäkringen börjar gälla först i graviditetsvecka 22

Budget: Gjensidige Gravid

Gravidforsakring

Som vinnare i budgetklassen ville vi såklart ha en gratisförsäkring, och här var det väldigt lika mellan Gjensidige och Folksam. Efter noggrann övervägning blev det dock ändå Gjensidige som blev våran vinnare.

Om du inte vill eller kan betala för en gravidförsäkring så vill du förstås ändå ha ett bra grundskydd, och en försäkring som täcker så mycket som möjligt. De allra flesta gravidförsäkringar som är gratis täcker bara tre saker, men den här täcker hela sju.

Detta ingår i gratisförsäkringen:

  • Medicinsk invaliditet på grund av olycksfall (mamma och barn)
  • Läke- och hjälpmedelskostnader på grund av olycksfall (mamma och barn)
  • Tandskadekostnader på grund av olycksfall (mamma och barn)
  • Vanprydande ärr på grund av olycksfall (mamma och barn)
  • Resekostnader
  • Merkostnader för personliga tillhörigheter
  • Dödsfallsersättning

Det här är alltså en väldigt omfattande olycksfallsförsäkring. Tyvärr täcks inget annat än just olycksfall; även resekostnader och merkostnader för personliga tillhörigheter gäller enbart vid just olyckor. Men med tanke på att detta är en gratisförsäkring så är det ändå en väldigt bra och omfattande försäkring.

Här ska det även tilläggas att en gratisförsäkring alltid fokuserar på just olycksfall, och om du vill ha en mer omfattande försäkring så måste du betala för det.

Gjensidige vinner över Folksam på grund av att den gäller för mamman från dag ett. Detta är lite ovanligt, och även de försäkringar som kostar gäller vanligtvis först senare i graviditeten. För barnet gäller försäkringen från graviditetsvecka 23, men för mamman gäller den alltså från första början.

Fördelar

  • Täcker väldigt mycket inom olycksfall

  • Gäller från dag ett för mamman

  • Höga ersättningsbelopp för medicinsk invaliditet

Nackdelar

  • Kristerapi ingår inte


Gravidförsäkringarna som utmanar 2024 - Barnlandet gillar

Här är tre ytterligare gravidförsäkringar som är värda att kika på. Kanske har du redan hemförsäkring hos någon av nedanstående bolag, då kan en gravidförsäkring där vara ett bra komplement.

Trygghansa Gravidförsäkring

Gravidforsakringar

Trygghansas gravidförsäkring är likvärdig med de flesta andra gravidförsäkringar, den ger ett bra skydd men är egentligen ingenting utöver det vanliga. Ersättningsbeloppen är relativt höga rakt igenom, och generellt kan vi säga att de är någonstans i mitten.

En fördel är dock att de ger hela beloppet i rabatt om du tecknar deras barnförsäkring, vilket innebär att försäkringen i princip blir gratis om du även väljer deras barnförsäkring efter att barnet är fött.

I försäkringen ingår:

  • Livförsäkring
  • Medicinsk invaliditet vid olycksfall
  • Kristerapi
  • Sjukhusvistelse
  • Medicinsk invaliditet vid sjukdom
  • Vissa diagnoser
  • Ersättning vid vårdbidrag
  • Ärrersättning
  • Sjukhusvistelse vid graviditetskomplikationer
  • Komplikationer under graviditet och missfall
  • Komplikationer vid förlossning

Den här försäkringen ger ett ganska brett skydd, då den täcker många olika saker. En del av ersättningarna hade kunnat vara lite högre, och vi hade gärna sett att den börjat gälla tidigare. Annars är det ändå en relativt bra försäkring, speciellt för den som har tänkt att välja Trygghansas barnförsäkring.

Fördelar

  • Hela beloppet i rabatt på barnförsäkringen

  • Lågt pris på försäkringen

  • Många olika saker ingår

Nackdelar

  • Något låga ersättningar på vissa punkter

  • Börjar gälla först i graviditetsvecka 16 för mamman (och 23 för barnet)


Länsförsäkringar Gravidförsäkring

Gravidforsakringar

I Länsförsäkringars gravidförsäkring ingår det mesta, och ersättningarna är ganska varierande - en del relativt höga, andra betydligt lägre. Generellt är det dock ett bra skydd under graviditeten och vid förlossning.

Försäkringen är relativt bred, och täcker ganska många olika saker. Även sådant som hjälpmedel och kläder vid olycksfall finns med.

Det här ingår i försäkringen:

  • Nedsatt funktionsförmåga vid olycksfall
  • Kristerapi
  • Dödsfallsersättning
  • Nedsatt funktionsförmåga vid sjukdom (barnet)
  • Ärrersättning (barnet)
  • Diagnosersättning (barnet)
  • Kostnadsbidrag
  • Sjukhusvistelse (barnet)
  • Läke- och resekostnader (barnet)
  • Tandskadeersättning vid olycksfall (barnet)
  • Hjälpmedel vid olycksfall (barnet)
  • Kläder vid olycksfall (barnet)
  • Engångsersättning vid komplikationer under graviditet eller förlossning (mamman)
  • Sjukhusvistelse vid komplikationer under graviditet (mamman)

Fördelar

  • Täcker relativt många olika saker

  • Lågt pris

Nackdelar

  • Gäller först från graviditetsvecka 22

  • Relativt låga ersättningar för vissa saker


Folksam Gratis

Gravidforsakringar

Det vi framför allt gillar med Folksam är deras gratisförsäkring. Det är en utav de mer omfattande försäkringarna bland just gratisförsäkringar. Om du vill ha en gratisförsäkring så är det definitivt denna eller Gjensidige som du ska satsa på.

I den ingår medicinsk invaliditet, ärrersättning, familjestöd direkt, dödsfall, läke- och resekostnader, tandskador och kristerapi.

Fördelar

  • Erbjuder även en relativt omfattande gratisförsäkring

  • Relativt höga ersättningar

Nackdelar

  • Något dyrare än genomsnittet


ICA Gravidförsäkring

Gravidforsakringar

Gravidförsäkringen från ICA är inte lika imponerande som deras barnförsäkring, långt ifrån. Men den ger ändå ett bra skydd och innehåller allt det vanligaste. Den stora fördelen med försäkringen är den höga vårdersättningen, som är upp till 9000 kronor i månaden.

I övrigt är försäkringen relativt likvärdig med andra gravidförsäkringar. 

Det som ingår är:

  • Medicinsk invaliditet vid olycksfall 
  • Dödsfallsersättning 
  • Kristerapi 
  • Sjukhusvistelse 
  • Diagnosersättning 
  • Ärrersättning 
  • Vårdersättning
  • Graviditets- och förlossningskomplikationer

Fördelar

  • Hög vårdersättning

  • Relativt bra pris

Nackdelar

  • Gäller först från graviditetsvecka 22

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals