Vid vilken ålder lär sig barn att sitta?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

När är bebisen redo att sitta upp? Detta är ju en milstolpe många föräldrar väntar på med spänning. Men som med så mycket annat gäller det att ha tålamod, och alla barn utvecklas olika. Här kan du läsa mer om vad du kan förvänta dig.

Är det dåligt om bebisen sitter för tidigt?

Det är en allmänt vedertagen uppfattning om att barn inte ska sitta upp för tidigt. Framtida problem med ryggen kan bli en konsekvens för barnet i framtiden. Detta innebär helt enkelt att barnet inte ska sitta upp innan hen är tillräckligt stark. 

Men vi ska också komma ihåg att bebisar alla är olika och att de utvecklas i sin individuella takt så att någon exakt ålder går inte att säga, men en riktlinje brukar vara att det händer mellan 6-12 månader. Kanske något tidigare när det gäller att sitta med stöd.

Nar kan barn sitta

De allra flesta bebisar gör själva ansträngningar för att försöka lära sig nya rörelser och förflytta sig. En sex månader bebis kan ofta rulla över av sig själv på mage och även hålla en viss kroppskontroll. Vissa bebisar kan till och med sitta redan nu och så länge de kan sitta upp för egen maskin är det ingen fara.

Men bebisen ska inte hållas kvar i en position som hen inte klarar av på egen hand långa stunder. 

Det går dock bra att ha sin bebis i bilstol eller babysitter så länge ni försäkrat er om att barnet inte sitter i en för upprätt position och att barnet naturligtvis inte kan trilla ur.

Innan bebisen lär sig att sitta

Att låta bebisen träna sina nackmuskler genom att ligga på mage en stund varje dag är bra. Tala gärna med personal på BVC om det här. Det blir allt vanligare att nyblivna föräldrar är rädda för att låta sina barn ligga på mage.

Så småningom blir stunderna längre som bebisen orkar hålla huvudet uppe och snart trycker barnet upp överkroppen med armarna, som små armhävningar ungefär. Då är det inte långt kvar tills hen ställer sig på alla fyra och börjar krypa.  

Barn behöver ingen träning på att lära sig sitta. Faserna kommer naturligt och det bästa är att låta dem nå de olika faserna spontant för egen maskin.

Att få utvecklas i faserna på egen hand stärker deras självkänsla och trygghet. Att bli tvingad att lära sig något, även i den här åldern, skapar frustration och ångest.

Ligga på mage är den bästa förberedelsen för att kunna sitta själv

Som tidigare nämndes är det alltså så att vi föräldrar har en tendens att inte vilja låta våra bebisar ligga så mycket på mage, det är något som inte minst sjukgymnaster med inriktning på barn har noterat. 

Det här gör att utvecklingen kan försenas, plus att att barn ofta har en svagare halsmuskel på ena sidan från början, vilken kan kan försvagas än mer om ni inte låter bebisen ligga på mage tillräckligt ofta.

I magen är det trångt under den sista delen av graviditeten och och barnet har ofta en favoritställning för huvudet redan i magen. Det är detta som gör att ena sidan av halsmuskeln lätt kan försvagas.

Nar kan barn sitta

Direktiven för hur mycket barnen ska ligga på mage varierar från land till land. USA talar man om “tummy time” och där ska barnen ligga på mage i 15 minuter, två gånger om dagen. 

I Holland rekommenderas det att föräldrar lägger barnen i magläge ca tre gånger om dagen. I Sverige är rådet helt enkelt “sov på rygg och lek på mage” utan någon specifik angivelse.

Hjälpmedel för bebisen och dig

En ergonomisk bärsele håller din bebis i rätt position utan att lägga belastning på bebisens rygg. Se därför till att du köper en högkvalitativ bärsele från ett känt märke. Notera dock att du inte ska sätta ditt barn i en bär-ryggsäck innan bebisen kan kan sitta upp själv. 

En Babybjörn är ergonomisk både för förälder och barn. Då kan ni välja om barnet ska vara inåtvänt eller framåtvänt.

Bilbarnstolen för spädbarn, det så kallade babyskyddet, har en kurvad sits som gör att barnets vikt fördelas och inte skadar eller belastar ryggen. 

Höga stolar och olika typer av sittkuddar bör inte användas förrän barnet sitter stadigt på egen hand. Detta eftersom barnets vikt och tyngdpunkt hamnar kring svanskotan och nedre delen av ryggen, vilket kan belasta fel och skada bebisen om hen ännu inte sitter på egen hand.

När barnet blivit starkare i ryggen och nacken, kan du sitta med bebisen i ditt knä och hålla ryggen mot din överkropp. 

Så småningom kommer din bebis att ha börjat att röra sig framåt på magen och senare också kunna sitta upp med benen vikta under sig och armarna som stöd mot golvet. Här är det bra om du har så mjukt underlag som möjligt för bebisen, eftersom det är lätt för hen att förlora balansen i det här skedet. 

En fin lekmatta som den här kan hjälpa till vid sitt-träningen:

Den naturliga ordningen

Det naturligaste är att bebisar lär sig krypa innan de lär sig sitta upp. En definitiv orsak till att det här är att barn som lär sig sitta innan de lär sig krypa ordentligt, gärna hoppar över krypstadiet och istället blir så kallade “rumpåkare”. 

Att verkligen ha tålamod och låta bebisen utvecklas själv istället för att vara ivrig på att hen ska sitta i soffan, i bilstolen, i Tripp Trapp-stolen, på golvet och så vidare, är i förlängningen ingen direkt fördel. Varför ska vi inbjuda till ett stillasittande liv, när vi kan uppmuntra barnet att röra på sig redan från bebisåldern?

Stärk bebisens rygg

Om du på ett sunt och bra sätt vill understödja barnets fysiska utveckling och grunda för att barnet får en stark rygg, finns det några saker du kan göra.

Att bära barnet är otroligt bra ur många olika aspekter. Det gör barnet tryggt och lugnt och hjälper också att stabilisera kroppen och stimulera uppbyggnad av ryggmuskulaturen. 

Låt barnet följa sin egen utveckling. Gåträna inte barnet förrän hen kan stå på benen och gå själv.

Hur märker jag om något är fel?

Ni som föräldrar kommer att göra täta besök och kontroller på BVC under barnets första år. Där får ni hjälp och stöd med att iaktta barnens utveckling och förändringar. Prata alltid med barnmorskor och barnsköterskor om du misstänker att någonting inte riktigt stämmer. 

Om bebisen vid ett halvår eller äldre och starkt ogillar att ligga på mage kan vara en sådan situation. 

Om bebisen närmar sig ettårsåldern och fortfarande inte klarar av att ställa sig upp på alla fyra, kan barnet bli undersökt av en fysioterapeut eller kiropraktor. Det kan hända att det är en låsning i nacken eller ryggen som är orsaken och då är det det vanligtvis mycket enkelt att korrigera.

Barns livsglädje och nyfikenhet är den naturliga träningsformen

När bebisar ligger på mage och tittar på saker och när de äldre barnen kryper, klättrar, ramlar och balanserar, så tränas ryggen på ett alldeles utmärkt och naturligt sätt och bildar ett bra fundament för att få en stark rygg.

Nar kan barn sitta

När kan barn sitta på egen hand?

Det är alltså högst individuellt när bebisar kan sitta och ska det ske i en logiskt takt på ett naturligt sätt, så sker det efter att bebisen lärt sig krypa. Ett naturligt sätt att träna bebisens nacke är genom att låta hen en ligga på mage och öva på att lyfta nacken och titta på saker. 

Ungefärlig ålder för bebisars utvecklingsfaser: 

  • Vänder sig från rygg till mage eller tvärtom 3-8 månader
  • Sitter med stöd 4-9 månader
  • Sitter själv 5-10 månader
  • Krypa 5-10 månader

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals