Bästa resevagnen för större barn (Uppdaterad 2024)

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Angelica Johansson
Mats Maatson
REDAKTÖR
Mats Maatson

I den här artikeln om resevagnar för större barn ska vi ta reda på vilka vagnar som lämpar sig bäst för barn som behöver gott om utrymme i sittdelen, samtidigt som de fungerar som smidiga resevagnar. Det ställer specifika krav på sittdelens och ryggstödets konstruktion, samtidigt som vagnen måste vara lätt att köra och snabb att fälla ihop. 

Vinnaren i testet av resevagnar för större barn blev Crescent Nordic XT. Den ger exceptionell komfort till barnet, samtidigt som den är smidig att fälla ihop och otroligt lätt att köra med på alla typer av underlag. En riktig super-resevagn med andra ord!

Även om sittdelens storlek förstås är viktig i en resevagn för större barn, finns det andra egenskaper som också bör prioriteras. Några exempel på sådana är:

 • Framhjul som kan låsas fast för körning i svårare terräng
 • Hopfällning som är snabb och blir kompakt
 • Robust men lätt att hantera som hopfälld
 • Inte vara bredare än 60 cm
 • Sufflett som skyddar från sol och blåst
 • Hjul som är enkla att klicka av
 • Bromsar som är enkla och bekväma att använda

🏆 Bästa resevagnarna för större barn 2024

1. Nordic Crown Race 🏆 – Bästa resevagnen för större barn

Vårt förstahandsval när det gäller en resevagn som är optimal för långa barn är Crescent Nordic XT. Det här är en vagn för dem som har längre eller äldre barn som behöver sitta bekvämt och ha en bra plats att vila på när ni är på semester eller andra resor. 

Crescent Nordic XT har en godkänd maxvikt på 30 kg, vilket är en avsevärd skillnad i jämförelse med de flesta andra vagnar som brukar ha en maxvikt på 22 kg. 

Det är visserligen inte en av de absolut mest ultrakompakta resevagnarna som marknaden har att erbjuda och den går inte att ta som handbagage, men den är väldigt smidig och går snabbt att fälla ihop. 

När Crescent Nordic XT är ihopfälld är måtten 82 x 52 x 26 cm. Bredden på vagnen är alltså endast 52 cm när den är uppfälld, vilket gör att den går att komma fram med i stort sett överallt. 

SIttdel som är bekväm för långa barn

Crescent Nordic XT har testets längsta ryggstöd på hela 56 cm. I fullt läge har sitsen ett viloläge på hela 113 cm. Det är möjligt tack vare att benstödet går att fälla upp. Här kommer alltså även långa eller äldre barn att kunna ta sköna tupplurar på resan. 

Crescent har också tänkt på den lilla detaljen att skapa ett rejält utrymme mellan mellan ryggstödets överkant och suffletten. Det finns alltså ingen risk att huvudet skaver mot suffletten, även om barnet har vuxit en bit över ryggstödet.

Sittdelen är också utrustad med en lättanvänd fempunktssele med många inställningsmöjligheter som gör att även större barn kan sitta fastspända vid behov. Det går också att knäppa loss axelremmarna helt och hållet och på så vis går det att använda endast midjebältet av selen. 

Lätt och snabb hopfällningsmekanism

Hopfällningsfunktionen som inledningsvis nämndes är väldigt lätthanterlig och det är en förutsättning för att en vagn ska vara praktisk att ha med sig på en resa. På varje sida om handtaget finns en spärr som ska dras uppåt, samtidigt som du trycker ryggstödet i en framåtgående rörelse. 

Nästa steg är att trycka in en säkerhetsspärr och vagnen fälls då ihop och låses automatiskt. En detalj vi gillar är att Crescent Nordic XT även kan förvaras stående, precis som en kappsäck på hjul. Det gör att den är väldigt enkel att att hantera och stuva undan. Den är lätt att snabbt packa in i bagageutrymmet på en bil eller packa ihop vid incheckningen på flygplatsen.

Lättrullad vagn med körkomfort

Att köra med Crescent Nordic XT är en otroligt smidig upplevelse, tack vare den avancerade konstruktionen. Det här är en vagn som verkligen tar sig fram i stort sett överallt. Den är perfekt för er som reser mycket och som vill ha en vagn som fungerar både när ni är på solsemester och kör vagnen på stranden, eller när ni är i fjällen. 

Tack vare att den är smal och snabb att svänga med och för att chassit har fjädring ovanför alla fyra hjul kan den lätt rullas över svårframkomliga och ojämna underlag. Den fungerar därför även galant på citysemestern där smidighet är viktigt. Kullerstenar eller trädrötter spelar alltså ingen roll, Crescent Nordic XT klarar det här hur galant som helst! 

En annan detalj som är rätt annorlunda i jämförelse med många andra vagnar är att däcken är luftfyllda. Det här bidrar förstås i allra högsta grad till körkomforten. I kombination med fjädringen blir vagnen överlägsen det mesta när det gäller just framkomlighet och stabil körning. 

Framhjulen kan köras både i fixerat och olåst läge. Då kan du ha rörliga hjul när du ska köra i trånga utrymmen och behöver kunna svänga vagnen snabbt på en liten yta. När du sedan ska köra på mer krävande underlag fixeras hjulen enkelt med en knapptryckning. 

Det finns också gott om benutrymme mellan handtag och chassi för den som kör vagnen. Här går det bra att ta ordentliga kliv utan att du behöver oroa dig för att slå i varukorgen när du går.

🔎 Därför valdes Crescent Nordic XT

I vårt test av resevagnar för större barn finns det flera bra alternativ, men Crescent Nordic XT sticker ut på olika sätt och är en smidig sittvagn som har det största utrymmet i sitsen av nästan alla barnvagnar på marknaden. 

I viloläge är sittdelen hela 113 sm lång. Det gör att även äldre barn sover gott och avslappnat i den här vagnen. Dessutom har den en imponerande maxvikt på hela 30 kg.

Det här är ingen resevagn för den som vill ha en ultrakompakt modell som går att ta med som handbagage, men den kompromissen är säkert de flesta redo att göra om det är så att man letar efter en resevagn som är verkligt bekväm för ett större barn. 

Smidighet och snabb ihopfällning är förstås viktigt med en resevagn men för att det ska gå att verkligen ha nytta av en resevagn till ett barn som väger en del behöver vagnen kunna köras bekvämt och även vara bekväm för barnet att sitta i. Allt det får du med Crescent Nordic XT. 

Samtidigt är den väldigt enkel att fälla ihop, lätt att förvara och smal med sina 52 cm i bredd, vilket gör att den går att ta sig fram med även i trånga utrymmen. Dessutom kan framhjulen att ställas in i rörligt läge, vilket gör att den kan svänga snabbt på mycket små utrymmen.

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Crescent Nordic XT för?

 • Större barn som behöver en resevagn som är rymlig även i liggläge
 • Familjer som vill ha en resevagn som passar för terräng
 • Långa föräldrar

💎 Utmärkande egenskaper för Crescent Nordic XT

 • Luftdäck
 • Långt ryggstöd
 • Hög maxvikt

2. Britax Smile 3

i samarbete med PriceRunner

 

Britax är ett annat favoritmärke när det gäller konstruktion av vagn som är rymlig även för större barn. Det här är en kompakt och smidig sittvagn som går utmärkt att använda som resevagn och den fungerar även på mer utmanande underlag. Sittdelen är väldigt rymlig och utgör en ombonad plats för barnet att åka i. Den mjuka fjädringen gör att komforten är god I alla lägen. 

Rymlig sittdel med bekvämt tillbakalutat läge

Sittdelen har ett bekvämt, tillbakalutat läge och ryggstödet går att ställa in i många olika vinklar. Det finns gott om utrymme för huvudet mellan ryggstöd och sufflett och fotstödet är konstruerat så att även barn med längre ben kan vila fötterna på det, på ett bekvämt sätt.

En detalj vi är förtjusta i när det  gäller selen är att axelbanden går att justera på höjden på ryggstödet. Du kan alltså höja och sänka fästet på axelbanden och på det viset kan även längre barn använda selen på ett bekvämt sätt. Är det ändå inte optimalt att använda hela selen går axelbanden att knäppa av och du kan använda endast midje- och grendelen.  

Hopfällning på Britax Smile 3 

Inte heller det här är en modell som går att ha som handbagage på flyget, men den är väldigt snabb och enkel att fälla ihop och det är inga problem att checka in den med resten av bagaget att ni ska flyga. Måtten som ihopfälld för Britax Smile 3 ligger på 57 X 90 x 45 cm. Den går alltså väldigt enkelt att stuva undan eller packa med i bagageutrymmet i en bil och liknande. 

Ihopfällningsmekanismen är enkel att manövrera. På varje sida om handtaget drar du i en spärr och viker därefter vagnen framåt och den blir så att säga dubbelvikt. Chassit låser sig automatiskt och när du vill ha upp vagnen så öppnar du låset manuellt och fäller därefter upp chassit genom att dra handtaget uppåt och bakåt. 

Britax Smile 3 på besvärliga underlag

En resevagn ska vara lätt och smidig och på den punkten finns inget mer att önska av Britax Smile 3. Men den måste också vara robust och gå att köra där det är mer svårframkomligt. 

På resor är det vanligt att vi rullar vagn på andra underlag än vad vi gör i normalfallet. Det kan vara sand, snö eller kullerstenar. I vilket fall som helst behöver alltså vagnen klara av det här, samtidigt som ett större barn ska kunna sitta bekvämt i den även då. 

Britax Smile 3 rullar galant och utan problem på de flesta typer av underlag. Det här är en vagn som det verkligen går att rulla med på sandstranden, utan att det blir alltför tungt med ett större barn i vagnen. Mycket god fjädring och högkvalitativa, förstklassiga lufthjul bidrar inte minst till den här kom på komforten. 

Hjulen har också ett väl synligt reflexband runt hela däcket, vilket är bra när du är ute och kör vagnen i mörker. Framhjulen kan du köra både i fixerat och olåst läge. Har du dem i rörligt läge kan du svänga med vagnen snabbt och manövrera lättare i trånga utrymmen.  Låser du framhjulen klarar du av terräng och svåra underlag bättre och sittvagnen blir mer stabil.

🔎 Därför valdes Britax Smile 3

Att ta med Britax Smile 3 i det här testet var en självklarhet. Det är en helt suverän vagn som är rymlig även för större och längre barn. Trots det är vagnen elegant och smidig och lätt att ta med sig på resor. Men du ska inte låta dig luras av det lättviktiga utseendet, för det här är en verkligt robust terrängvagn på alla sätt. 

Även större barn sitter bekvämt i vagnen om du kör på kullerstenar eller på andra underlag som kan göra färden skumpig. Det högkvalitativa chassit, den goda fjädringen och lufthjulen är de centrala funktionerna som ger dig detta. Ryggstödet är också långt, vilket förstås är särskilt lämpligt om du har ett äldre barn som ska åka i vagnen och kunna ta tupplurar där. 

Britax är ett premiummärke som tillverkar vagnar som tål mycket slitage och som är väl lämpade att använda som resevagnar. Att de dessutom precis som Crescent använder sig av lufthjul är en given fördel när det gäller körkomfort och stabilitet för vagnen. Större barn väger mer och då gör lufthjulen att vagnen blir lättare att köra.  

Att Britax Smile 3 inte är den mest kompakta vagnen på marknaden behöver alltså definitivt inte vara ett hinder för att den ska vara mycket funktionell som resevagn. Måtten 57 x 90 x 45 cm som hopfälld är ändå utan problem tillräckligt för att den ska vara väldigt lätt att ta med sig på resor.

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Britax Smile 3 för?

 • Familjer som kör både i terräng och trånga utrymmen på resan
 • De som har behov av en sittdel med extra mjuk stoppning
 • Långa barn

💎 Utmärkande egenskaper för Britax Smile 3

 • Luftdäck
 • Stor varukorg
 • Fästen för mugghållare på båda sidor om handtaget

🎬 Demonstration av Britax Smile 3

3. Emmaljunga NXT90 F

i samarbete med PriceRunner

 

I det här testet talar vi specifikt om modellen Emmaljunga NXT90F,  med vanlig flat-sits. Den här vagnen finns nämligen också med ergonomisk sits och heter då Emmaljunga NXT90. För långa och större barn är dock inte den ergonomiska sittdelen helt optimal, det är i alla fall vår uppfattning. Av den anledningen så fokuserar vi alltså på modellen Emmaljunga NXT90F här. 

Vi är väl medvetna om att det här inte är en vagn på marknaden som fungerar som den allra mest kompakta resevagnen. Men Emmaljunga konstruerar otroligt smidiga och lättanvända vagnar som fungerar utmärkt på resor, så länge inte du har krav på att den ska kunna transporteras som handbagage ombord på ett flygplan.

Den absolut största fördelen med Emmaljunga NXT90 F är att den har en sittdel som klarar av större barn utan problem, vare sig hen väger en del eller har tjocka kläder på sig. Maxvikten på sittdelen är 22 kg, vilket är standard för de flesta typer av barnvagnar. 

Men det som utmärker sig med Emmaljunga NXT90 F är att maxvikten också verkligen fungerar i praktiken och inte endast är en teoretisk angivelse i instruktionsboken. I den här vagnen får verkligen ett 22 kilos barn, med tjocka kläder på sig, plats!

Hopfällningsmekanism 

Emmaljunga NXT90F är precis som alla Emmaljungas barnvagnar enkel och snabb att fälla ihop. Det görs i två enkla steg och måtten som ihopfälld blir då 100 x 59 x 30 cm.

Emmaljunga NXT90 F – körkomfort

Emmaljunga har konstruerat barnvagnar sedan början av 1900-talet och det som utmärker sig med dem är att de satsar på några få modeller och utvecklar dem och förfinar dessa år efter år. Här finns alltså inga hajpade säsongstrender i sortimentet, utan endast några robusta och högkvalitativa modeller som förbättrats kontinuerligt.

Det här är verkligen en vagn som du kan köra med överallt, oavsett om det är en trång butik eller ojämnt underlag. Det finns också specifika framhjul för terräng som du kan köpa separat, om du har behov av att verkligen göra vagnen där det är svårt att ta sig fram, som exempelvis på mjuk sand eller i snö. 

Den detaljen är perfekt för er som vistas ute i naturen mycket och även använder vagnen ute när ni är på semester. Med hjulen gör ni förstås också ännu mer avkall på det kompakta formatet, vilket kan vara värt att komma ihåg om vagnen ska användas för resor. 

De som läst våra tester innan vet att vi är överförtjusta i handtaget på Emmaljungas barnvagnar. Det är nämligen en tämligen unik kombination av knäleds- och teleskophandtag.  Det gör att du kan justera handtaget på ett optimalt sätt, både när det gäller vinkel och höjd.  Barnvagnen kan alltså bekvämt köras med, oavsett om föraren är lång eller kort. 

Dessutom gör den här typen av handtag att det kan fällas in extra långt mot ryggstödet. När ryggstödet är uppfällt och handtaget vinklat och nedfält inåt så långt det går blir vagnen kort, vilket gör att den är otroligt lättparkerad i trånga utrymmen.  

På det viset passar den perfekt om ni är på citysemestrar, eftersom den blir smidig att åka buss, spårvagn och tunnelbana med, samtidigt som ett större barn sitter bekvämt i vagnen.

🔎 Därför valdes Emmaljunga NXT90F

För den som vill ha en resevagn som passar bra för större barn som väger mer än genomsnittet kan vi rekommendera Emmaljunga NXT90F. Det är nämligen en av marknadens mest robusta vagnar samtidigt som den är snabb och smidig att fälla ihop och den går att köra på de allra flesta underlag och i många sammanhang. 

Kombinationen av teleskop- och och knäledshandtag gör också att vagnen som uppfälld tar väldigt lite utrymme när handtaget är så långt infällt som möjligt. Det gör den perfekt att resa med i kollektivtrafik och på bussar, trots att det sitter ett större barn i vagnen. 

Emmaljunga NXT90F är utmärkt att ta med på resor eftersom den utgör en skön och bekväm viloplats för barnet och den är dessutom utrustad med en stor varukorg. Här får du plats med mycket packning eller flera kassar om ni varit på shoppingtur.

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Emmaljunga NXT90F för?

 • Barn som väger mer än genomsnittet
 • De som vill ha mycket packning i resevagnen
 • Fungerar att köra för både långa och korta föräldrar

💎 Utmärkande egenskaper för Emmaljunga NXT90F

 • Rymlig
 • Stor varukorg
 • Större modell

🎬 Demonstration av Emmaljunga NXT90F

4. Nordic Crown Race

Sist ut i vårt test kommer Nordic Crown Race. Det här är en klassisk sittvagn som är i samma modell som den omtyckta sittvagnen från Brio. Nordic Crown tog över Brios barnvagnstillverkning för några år sedan och behöll då den klassiska sulkymodellen. 

Det här är alltså återigen ett svenskt kvalitetsmärke och det är förstås extra roligt att få presentera sådana i ett test av den här typen, som ställer väldigt höga krav på funktion och kvalitet. 

Bredden på Nordic Crown Race är 53 cm och det gör alltså att den är perfekt att ha med sig på semesterresan. Den är smidig att ta sig fram med, även i trånga utrymmen. De stora och robusta hjulen gör att den kommer fram nästan överallt.  

Eftersom det här är en klassisk sulkymodell är tyngdpunkten låg och den är robust och stabil, även om ett större barn sitter i den. Ihopfälld är Nordic Crown Race 92 x 53 x 35 cm och det betyder att den blir till ett platt paket och är smidig att lyfta, stuva undan eller checka in som bagage på flygplatsen. 

Formatet gör den lätthanterad och det går enkelt att bära iväg på den även om den inte blir till det minsta och mest kompakta formatet. Den är dessutom väldigt enkel att fälla ihop, genom att du bara öppnar spärrarna på handtagets sidor och fäller det över sitsen. När du vill köra vagnen igen öppnar du upp spärren och pressar tillbaka handtaget, tills vagnen är uppfälld.

Sittkomfort

Det här är en sulkyvagn som är speciellt avsedd för större barn och det gör den bekväm att sitta i för barnet. Den har ett ryggstöd som går att luta något bakåt, inte i fullt liggläge, men absolut tillräckligt mycket för att den ska bli bekväm att sova i. 

Vagnen har en robust och stabil sufflett som skyddar bra men för de allra största barn kan också suffletten enkelt plockas bort om du tycker att den är i vägen. Sitsen har också en stadig och lättjusterad fempunktssele som kan användas med eller utan axelband.

🔎 Därför valdes Nordic Crown Race

För den som vill ha en robust men enkel resevagn i sulkymodell är Nordic Crown Race det självklara valet. Den ger bekvämlighet och komfort och barnet kommer lätt i och ur vagnen på egen hand, eftersom den är stabil och har låg tyngdpunkt. 

Den går otroligt enkelt att fälla ihop och bära iväg på, eller packa ner och stuva undan. Det är verkligen en modell som fungerar perfekt som resevagn för de större barnen.

👨‍👩‍👧‍👦 Vem passar Nordic Crown Race för?

 • Äldre barn 
 • De som vill ha en tålig sulkyvagn som resevagn
 • De som föredrar svensk kvalitetsdesign

💎 Utmärkande egenskaper för Nordic Crown Race

 • Robusta hjul
 • Skyddande sufflett som är avtagbar
 • Liten men funktionell varukorg

🎬 Demonstration av Nordic Crown Race

Vad ska jag tänka på när jag köper en resevagn för ett större barn?

Vill du köpa en resevagn för större barn är det fler saker du behöver ta hänsyn till. Här gäller det att göra en avvägning med komforten för barnet, kontra hur kompakt formatet kan vara. 

Det är mer eller mindre omöjligt för att välja en ultrakompakt barnvagn som går att ta som handbagage på flyget, där även ett större barn ska få plats.

Här är det alltså enklast om du från början vänjer dig vid tanken att skippa de allra minsta resevagnarna och istället titta på smidiga sitt- och sulkyvagnar med en rymlig sittdel och snabb ihopfällning. Då kommer du att ha både ditt och barnets behov uppfyllda inför resan, när det gäller bekvämlighet och funktionalitet för resevagnen. 

Fördelen med lite robustare resevagnar är att de klarar av svåra underlag otroligt bra. De allra minsta och lättaste vagnarna blir oftast skramliga och skumpiga och väldigt obekväma att åka i, särskilt för större barn. 

För den som kör kan det bli näst in omöjligt att ta sig fram med en instabil resevagn med ett tungt barn i. Och då har ju hela idén med att ha en resevagn med på resan gått förlorad. 

Två av våra vagnar i det här testet har lufthjul, vilket är perfekt både för er som reser till fjällen eller vill köra vagnen på sandstränder. Med rejäla luftdäck och bra fjädring kommer du verkligen fram i stort sett överallt.

Men det är ändå bra att komma ihåg att se till att du väljer en resevagn med rörliga framhjul, eftersom det gör vagnen mer lättnavigerad i trånga utrymmen. När du sedan ska ut och köra på sandstranden eller på andra mer krångliga underlag, fixerar du helt enkelt hjulen.  

Vi rekommenderar alltså våra läsare att titta på funktionerna sitsmått, hjultyp och hopfällningsmekanism, för är de här tre punkterna optimala har du en bra resevagn för ett större barn.

Här på vår sajt hittar du mängder med information om både barnvagnar och resevagnar. Vill du veta mer och få smarta tips rekommenderar vi att du även läser vår stora guide om resevagnar. Vill du ha tips på flera typer av resevagnar rekommenderar vi även att du läser vår artikel om de bästa resevagnarna.

Vi önskar dig god läsning och trevlig resa!

Källor som hjälpt oss med våra produktval

Tester av resevagnar:

Youtube:

Andra källor:

Författare
Angelica Johansson
Medgrundare & marknadsansvarig på Evolving Media. Småbarnsmamma med stort intresse för barnvagnar och produkter som gör livet som förälder smidigare.
Mats Maatson
Redaktör
Mats Maatson

Missa inte dagens deals