Bästa sittvagnen 2021 – Den bekvämaste vagnen för dig och ditt barn

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I dagens samhälle är det inte så enkelt att hitta de rätta produkterna på marknaden.

Visserligen är det lättare än någonsin att söka efter det man vill ha på internet och chansen är stor att det finns ett omdöme eller en recension som hjälper en i sitt val.

Å andra sidan har man inte alltid tid att leta upp alla produkter själv och jämföra priser, funktioner, och utseende. 

Med dagens teknologi finns det även hur många produkter som helst att välja mellan. Ain’t nobody got time for that. Det är precis därför jag finns här. 

Man kan bli tokig på att navigera sig bland alla produkter som finns i barnvärlden men idag har du tur om du är ute efter en sittvagn; jag har nämligen samlat ihop 10 andra barnfamiljer och tillsammans har vi testat 11 stycken sittvagnar.

Det fanns många kandidater till första platsen, men våra absoluta favorit blev Joolz Geo 2 Duovagn Quadro i premiumklassen.

Inte långt efter kom paketerbjudandet Hauck Barnvagnspaket Soul Plus Trioset i mellanklassen och en budgetvinnare korade vi med Britax Sittvagn B-Agile 4

Vi har även en rolig bubblare med Stokke Bygg Din Scoot Barnvagn. Läs vidare för att se alla 11 vagnar och bestäm sedan själv vilken som passar dig bäst.

Premium: Joolz Geo 2 Duovagn

Den här vagnen blev vår favorit, inte bara för att den är bekväm och kommer med praktiska funktioner för ditt barn utan även för att den kommer med smidiga och välbehövda funktioner för oss föräldrar.

Tro mig, det är viktigt att att ta hand om sig själv även om barnen alltid kommer först. Du får ett chassi, en liggdel, en sittdel, en sufflett (som har solskydd), och en praktisk förvaringskorg. 

Hjulen är punkteringsresistenta och utrustade med fjädring. Den är väldigt ergonomisk med högt handtag och ligg- och sittdel. Fälls enkelt ihop för smidig förvaring.


Mellan: Hauck Barnvagnspaket Soul Plus Trioset

Detta är ett barnvagnspaket där en barnvagn, sittvagn, liggdel, och bilstol ingår i köpet. Hjulen är punkteringsfria med fjädring och ryggstödet fälls ned med en hand för viloläge.

En sufflett finns också med samt en förvaringskorg och även en mugghållare. Ett väldigt bra pris och värde med tanke på vad du får.


Budget: Britax Sittvagn B-Agile 4

En väldigt fin och pålitlig sittvagn där du kan fälla ihop vagnen med en hand och de punkteringsfria hjulen kan tas bort för förvaring.

Sittdelen går att ta bort och du kan justera lägen från sitt- till liggposition. En smart förvaringskorg kommer med och den passar från nyfödda upp till 15 kilo. 


Special: Stokke Bygg Din Scoot Barnvagn

Detta är en liten bubblare då du själv kan välja design på din sittvagn. Du väljer vilken färg du vill ha på sittdelen, liggdelen, suffletten, och spädbarnsinlägget.

Den går att använda i 3 olika positioner både framåt- eller bakåtvänd. Skumfyllda hjul står emot punkteringar. Du kan fälla ihop vagnen med sittdelen fortfarande i - superpraktiskt!

Varför ska du lita på oss?

Jag har fått ihop en testpanel på 11 olika småbarnsfamiljer som alla bor på olika sorters ställen då jag ville testa vagnarna på alla möjliga underlag.

Vi har även barn i olika åldrar, allt från nyfödda upp till 5 år (de allra äldsta har såklart inte testat vagnarna).

Vi har undersökt vagnarna noga; vi har speciellt testat att hjulen tåls att slitas då vi har gjort lite bromstester - utan barn i vagnarna! - på alla underlag. 

Det har även pratats en del med kundtjänst och de olika tillverkarna för att försäkra oss om att det som står på produktbeskrivningarna stämmer. 

Vem behöver köpa en sittvagn?

Alla föräldrar som har mindre barn kan behöva köpa en sittvagn. Detta är såklart inte en produkt man verkligen behöver, men jag tror inte att någon förälder vill bära på sitt barn under varje promenad eller utflykt när barnet blivit trött.

Då de flesta sittvagnar även fungerar för nyfödda är det en bra investering då man kan använda den i några år.

Sittdelen är oftast reglerbar så att man både kan ligga i den som nyfödd och sedan sitta i den som äldre.

Oftast vänds då sitsen framåt så att barnet kan se ut i världen, vilket är perfekt för den åldern när de börjar utveckla sina sinnen och bli mer intresserade av deras omgivning.

En sittvagn är såklart även viktig för oss föräldrar då man som sagt inte alltid vill bära på sitt barn.

Vagnen kommer då väl till hands och de flesta kommer med ergonomiska funktioner såsom högt eller justerbart handtag och fotfästen.

Om du har två barn i nära ålder eller kanske vill vara aktiv med ditt barn är en sittvagn inte alltid det bästa. Då är det bättre att investera i en syskonvagn eller en cykelvagn.

Hur kom vi fram till vilka sittvagnar vi skulle testa?

Eftersom jag är väldigt barnintresserad följer jag många barnbloggar och jag har tagit lite inspiration från deras bloggar. Vi har sedan letat på populära sidor på nätet såsom lekmer.se, bamba.se, vidaxl.se, och ellos.se.

De flesta vagnarna har varit de populäraste på sidorna men vi läste igenom många produktbeskrivningar och valde sedan de som lät bäst.

Då vi alltid har flera priskategorier var vi såklart noga med att välja vagnar i olika prisklasser. 

Hur testade vi sittvagnarna?

Som jag nämnde förut har vi gjort bromstester på vagnarna och kollat så att de vagnar som kommer med lås på framhjulen faktiskt går att låsa.

Vi har sedan kollat att alla funktioner fungerar och gör det de ska innan vi testade hur de passade i dagliga miljöer med barnen i.

Vi träffades under en dag och kollade allt detta tillsammans och sedan har vi även haft varje sittvagn i en vecka var, så att alla personligen har kunnat jämföra dem. 

Vi har även frågat våra barn (de som kan prata iallafall) vad de tyckte om dem.

Våra favoriter

Premium: Joolz Geo 2 Duovagn

Det här är en uppdaterad version av Joolz Day och den kommer med många säkra och smidiga funktioner.

Hjulen är exempelvis punkteringsfria och har en bredd på 59 cm, vilket gör det enkelt att ta sig fram överallt. Alla hjul är även utrustade med fjädringar.

Förutom ett chassi (själva ramen på vagnen) får du med en ligg- och sittdel, en sufflett, och en förvaringskorg. 

Det är en extra stor storlek på suffletten om man jämför med de flesta andra sittvagnar, och den har även bra ventilering och skyddar mot solens strålar.

Vi lade märke till att den är väldigt praktisk för alla föräldrar, då den inte bara är designad för barnet utan även för de som ska köra vagnen.

Ur ergonomisk syn finns det ett justerbart fotstöd och eftersom vagnen är så pass högt upp behöver du inte böja dig ner mycket när du ska lägga ner barnet i vagnen. 

Du kan enkelt fälla ihop den, även med sittdelen kvar, och förvara den på ett smidigt sätt. Sedan finns det andra praktiska tillbehör att köpa till, men de säljs separat.

Vi märkte att den gick att använda från nyfödda barn med liggdelen tills de väger 9 kilo. Sedan får du använda den framåtvända sittdelen tills barnet väger 15 kilo. 

Allt i allt är den en superfin och framförallt säker sittvagn och mycket praktisk för föräldrar.

Cirkapriset 11.000 kr kan tyckas svåröverkomligt men detta är verkligen den bästa sittvagnen och värd vartenda öre.


Mellan: Hauck Barnvagnspaket Soul Plus Trioset

Detta är ett paketerbjudande till ett hejdundrande pris. Inte nog med att du får en barnvagn, du får också en sittvagn, en liggdel, och en bilstol.

Den har punkteringsfria, stadiga hjul tack vare deras fjädring; framhjulen är även svängbara och går att låsa.

Med en hand fälls sittdelens ryggstöd ned och ditt barn har helt plötsligt en plats att ligga på. För föräldrarna är handtaget justerbart.

Vi alla gillade suffletten eftersom den var stor och gav bra skydd mot både sol och regn. Det finns också ett smidigt fotstöd som kan justeras i flera positioner.

En del praktiska funktioner finns också i och med en förvaringskorg under sitsen och mugghållaren. 

Bilstolen klickar du enkelt på på vagnens chassit. Tack vare liggdelen och bilstolen som ingår kan du använda denna kompakta sittvagn/barnvagn redan från födseln och tills ditt barn väger 15 kilo.

Vi i testpanelen tyckte verkligen att den är värd sitt cirkapris på 5000 kr och man får faktiskt mycket för pengarna.

Om du redan har en bilstol och liggdel och endast vill ha en vanlig sittvagn kanske den inte är den bästa produkten för dig. 

Om du å andra sidan är en första gången förälder är detta ett väldigt lockande paket som kommer vara värt varje öre.


Budget: Britax Sittvagn B-Agile 4

Denna fina sittvagn (den kommer i flera färger men den olivgröna färgen är verkligen något extra) kommer med många smarta funktioner.

Till och börja med kan jag nämna att ett system finns på plats så att du enkelt kan fälla ihop vagnen med en enda hand, vilket är supersmidigt om du måste hålla i ditt barn medan du fäller ihop vagnen. När det är gjort låses den även automatiskt. 

Hjulen är punkteringsfria och kan tas av för ännu bättre förvaring. När de dock sitter på vagnen är de väldigt enkla att köra och framhjulen går även att låsa. 

Sittdelen kan du ta bort och du kan även justera sätet så att ditt barn sitter eller ligger ner.

Du fäster barnet med ett stadigt fempunktsbälte och det finns även fjädringar för en bekväm åktur. Det finns en smidig förvaringskorg under vagnen.

Alla vi föräldrar som testade tyckte att den var väldigt smidig att ha och göra med, vare sig det handlade om att köra, förvaring, eller funktioner.

Du kan använda den från att ditt barn är nyfött och upp till att han eller hon väger 15 kilo. Cirkapriset 2800 kr är som hittat och den är väl värd sitt pris!


Special: Stokke Bygg Din Scoot Barnvagn

Med denna roliga specialare kan du bygga din helt egna sittvagn. Nästan iallafall. Konceptet går ut på att du själv väljer vilken chassi (eller sittdel), sufflett, liggdel, och spädbarnsinlägg du vill ha. 

De olika alternativen är för det mesta att du kan välja vilken färg du vill ha. Vad du än väljer är designen densamma och säkerheten likaså.

Du kan enkelt använda den i tre olika positioner, vare sig det är framåt eller bakåt. Hjulen är skumfyllda och står emot punkteringar och dessutom kan du låsa hjulen.

Ramen har en stötdämpning för smidig körning varsomhelst. Sittdelen ditt barn kommer sitta på är ergonomisk och dessutom kan du justera hårdheten i sitsen för olika bekvämligheter. 

För föräldrarna finns en praktisk korg undertill för förvaring och man kan fälla ihop vagnen - även med sittdelen fortfarande i! - och förvara smidigt. Den passar bra för nyfödda barn och tills de väger 15 kilo.

Utgångspriset ligger precis över 5000 kr, men sedan tillkommer det lite när du väljer de olika tillbehören så visserligen är det inte den billigaste vagnen men den kommer med många praktiska funktioner. 

Bra att tänka på innan du köper en sittvagn

Det första du ska tänka på är såklart din budget. Det finns många olika vagnar som kommer med alla möjliga funktioner, men du kanske inte behöver eller vill ha alla.

Om du redan vet vad din budget är ska du endast kolla i den prisklassen - du kan hitta en säker, pålitlig, och fin sittvagn för ett rimligt pris.

Du kan sedan kolla vad för slags funktioner det finns. De flesta kommer med justerbart säte så att ditt barn både kan ligga (för nyfödda) och sitta ner. Detta är smart då det blir som en barnvagn och sittvagn i ett.

Om ditt barn redan är gammal nog för att inte behöva en liggdel kan det vara smart att kolla efter en sittvagn som inte har någon (och kanske dra ner priset lite).

Annars är det såklart utmärkt om den kommer med så många funktioner som möjligt, som justerbar sits, handtag, och fotfäste. Kolla även efter smarta förvaringar, som en korg under sitsen och fickor på ryggen.

Våra utmanare

Crescent Sittvagn Compact 360

Denna vagn kan du använda från att ditt barn är 6 månader gammal. Det är tack vare att du kan justera sittdelen till ett liggläge. Du kan sedan använda vagnen tills barnet är runt 4 år eller väger 25 kilo. 

Slitbara EVA-hjul passar för alla underlag då de är punkteringsfria. För säkerhetens skull finns det en spärr på det justerbara handtaget. Under sitsen finns även en förvaringskorg.

Cirkapriset 2300 kr är verkligen ingenting att bråka om och vi garanterar att du kommer ha en smidig och enkel promenad med denna vagn.


Easywalker Mosey+ Sittvagn

Här har du en vagn med punkteringsfria hjul av gummi och de två framhjulen är enkla att svänga med samtidigt som de går att låsa. Handtaget kan du justera i höjd, vilket är super då de flesta föräldrar (eller andra som ska köra vagnen) är olika långa.

Du får även en vändbar, stor och mjuk sits. Om du vill ha en liggdel måste du tyvärr köpa till den separat, och den passar då endast för barn som är 6 månader tills de väger 20 kilo. Annars kan du välja mellan många fina färger, alla för cirkapriset 5075 kronor.


Baby Jogger City Tour Barnvagn 

Det här vagnen är utmärkt för dig som lever ett aktivt liv och vill ta med lillen redan från början. Först av allt finns det lätta men stadiga hjul som tål att slitas och fungerar därför utmärkt på alla underlag.

Solskyddssuffletten går att förlänga och man kan fälla ner sätet. Sittvagnen fälls ihop med ett enda drag i ett snöre och ett automatiskt lås håller den säkert hopfälld när den inte används eller är under transport.

Ett fempunktsbälte finns för extra säkerhet och du kan använda den tills ditt barn väger 20 kilo. Varmt rekommenderad till er som ofta är ute på promenader eller går till och från dagis mycket. Cirkapriset 3600 kronor är överkomligt. 


Maxi-Cosi Stella Sittvagn

Den här vagnen kan du använda redan när ditt barn är nyfött tack vare den vändbara sitsen som kan fällas ned till ett fullt horisontellt läge. Dock rekommenderas den från 4 månader. Den går sedan bra att använda tills ditt barn väger runt 15 kilo.

De pålitliga stora hjulen har stötdämpare och det finns en justerbar sufflett som du även kan förlänga och öppna med en dragkedja. Det finns en förvaringskorg under sitsen samt en liten ficka på ryggen av vagnen. För cirkapriset 3500 kr får du en pålitlig och snygg sittvagn. 


Safety 1st Teeny Sittvagn

Det här är en väldigt enkel och klassisk sittvagn. Det är en framåtvänd sits med svängbara framhjul som även går att låsa. För säkerhet finns ett fempunktsbälte. 

Du kan enkelt fälla ihop vagnen och då den endast väger 5,6 kilo kan du bära och förvara den varsomhelst. Du kan använda den tills ditt barn väger 15 kilo.

Det är visserligen inte den säkraste vagnen men om du endast vill ha en billig sittvagn för de lite kortare promenaderna ute på landet är den perfekt. 


Chicco Sittvagn Active3

Detta är en liten trehjuling med säkra hjul. Framhjulen kan du låsa medan bakhjulen har bromsar du sköter från styret. 

Ett ergonomiskt, justerbart handtag gör det bekvämare för föräldrar och den går även att fälla ihop på ett smidigt sätt. Sufflett med solskydd och förvaringskorg ingår. 

En praktisk vagn som passar från att ditt barn är 6 månader upp till 3 år. Den kan även användas för nyfödda med ett tilläggssystem som du måste köpa separat. Cirkapriset 3000 kr är värt det.


Britax BOB Sittvagn Revolution PRO

Det här är vagnen för dig som vill springa eller åka inlines med ditt barn. Det är en anpassad vagn för alla underlag med svängbara framhjul som även går att låsa. 

Du kan lita på att den är säker då den har ett fempunktsbälte, handbroms du kontrollerar med din tumme, och en rem för din handled. Handtaget kan även justeras i höjd.

Du kan fälla ned ryggstödet till ett horisontellt viloläge för den lilla och du kan även titta till ditt barn genom plastluckan på suffletten. 

Du kan sedan fälla ihop den med endast två steg och förvara smidigt. Den kan användas från att ditt barn är 6 månader och upp till att han eller hon är 3 år. 

Då vi i testpanelen bor på många olika ställen kan vi säga att denna vagn passar för alla underlag och alla boendesituationer. 

Vare sig du bor i storstan, förorten, eller ute på landet kommer den att passa dig som handen i handsken om du vill ut och springa med ditt barn på ett säkert sätt.

Frågor och svar

Vid vilken ålder börjar man med sittvagn?

Från 6 månader brukar man ofta säga, men vissa börjar tidigare. Det beror mycket på när barnet är redo, vissa bebisar gillar inte liggvagn och då vill man gärna byta till sittvagn så tidigt som möjligt.

När kan man vända barnet framåt i vagnen?

Vid ett år eller ett och ett halvt brukar man rekommendera. Men även här varierar det mycket och många vänder betydligt tidigare.

Hur länge använder man sittvagn?

Även här skiljer det sig mycket. Ofta använder man vagn tills barnet är runt 3-4 år, men vissa kan behöva det längre av olika anledningar, medan andra slutar tidigare.

Vilken sittvagn ska man välja?

Den som bäst uppfyller ens behov. Det finns vagnar som passar bäst i stan och de som passar bäst på landsbygden, vagnar med större och mindre hjul, de som är vändbara och de som enbart är framåtvända, och så vidare.

Oavsett vilka behov man har kan man lita på att man hittar en vagn som passar eftersom det finns en så stor marknad för det.

Vad kostar en sittvagn?

Från någon tusenlapp och upp till många tusen. Ofta handlar priset till stor del om märket på vagnen.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals