Barnsäkra hemmet – 7 barnfaror som kan undvikas

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Babyland.se och Lekmer.se

Det kan finnas många faror i ett vanligt hem som barn på olika sätt kan skada sig på. Även om du hela tiden håller uppsikt över barnet kan en olycka inträffa. Det kan handla om vassa bordskanter, kokande vatten på spisen, eller ett halt badkar.

Barn är som vi vet fulla av energi och lekfullhet, de saknar samma konsekvenstänkande som vi vuxna besitter och därför är det bra att förhindra de olyckor som kan ske i ett hem.

Vi har till denna artikel samlat ihop några faror som kan finnas i hemmet. Utefter dessa har vi tagit fram lite tips som du kan använda för att förhindra olyckor och därmed göra ditt hem till en säkrare plats för ditt barn. Vissa av tipsen kan verka lite fåniga, men vi behöver nog inte poängtera hur mycket du skulle ångra dig om olyckan skulle vara framme.

Fara nr 1: Kvävning

Barn är nyfikna, vem skulle inte vara det med så mycket nya saker som dyker upp i ens liv varje dag? En sak som denna nyfikenhet brukar leda till är ett enormt sug att stoppa allt de ser i munnen. Detta kan bli förödande om det är fel saker som hamnar i halsen på ditt barn.

TIPS

1. Se till att inte låta småsaker som kan fastna i ditt barn hals ligga framme. Kylskåpsmagneter som ramlat ner på golvet, legobitarna som storasyster lekte med igår, cykelnyckeln som man inte orkar ha på nyckelringen. Det kan låta petigt men det är bra att vara på den säkra sidan.

2. Trots att man är med så kan saker gå illa. Se till skära små bitar när ni ska äta eller se till att använda barnmat som inte kan fastna i halsen. Detta gäller främst barn under 5 år.

Fara nr 2: Giftiga produkter

Som vi sa ovan så har barn en tendens att tugga, smaka, och suga på det mesta dom får tassarna på. Så att hålla undan alla giftiga produkter är av högsta prioritet!

TIPS

1. Göm undan alla farliga hushållsprodukter där barnen varken kan nå eller se dom. Samma gäller för mediciner.

2. Gör det till en vana att läsa på förpackningar för att se om produkten kan vara en fara för barn.

Fara nr 3: Brännskador och vassa varor

Barn har inte koll på vad allt i hemmet är och har därför heller ingen aning om vad man kan göra sig illa på. Ugnen luktar ju så gott när pappa håller på att baka så varför skulle inte Kalle försöka kolla vad det är?

TIPS

1. Ha väldigt bra uppsyn när du själv är i köket och lagar mat eller bakar. Det är lätt att man låter kniven ligga kvar på bänken eller att man vänder ryggen till plattan med kokande vatten.

2. Bär inte runt på ditt barn medans du lagar mat. Du kanske tror att du har koll men en snabb rörelse och saker kan snabbt gå åt pipan.

3. Barnsäkra skåp, ugn, och annat som är inom räckhåll för ditt barn. Se även till att plocka undan alla knivar och annat som kan vara en fara för ditt barn efter det har använts.

4. Se till att köpa barnsäkra produkter för ditt hem. Läs igenom recensionssidor innan du köper en produkt, dom tar oftast en titt på säkerhetsfaktorer och barnsäkerhet.

Fara nr 4: Fallskador och vassa kanter

Så fort barn kommer i ålder leker dom och röjer runt i hemmet lite som de känner. Dom gör det oftast utan någon som helst tanke om vad som skulle kunna gå tokigt.

TIPS

1. Sätt grindar vid trappor så att det inte finns möjlighet för ditt barn att ramla ner.

2. Om du har balkong eller fönster på hög höjd se då till att säkra fönstret och dörren ut på balkongen.

3. Vaddera vassa kanter. Ta dig en titt i hemmet och se allt som ditt barn skulle kunna fara illa av om det råkar slå i det och vaddera eller barnsäkra till bästa förmåga.

Fara nr 5: Leksaker

Självklart är inte alla leksaker farliga. Men det kan vara bra att lägga lite tanke bakom vilka leksaker ni köper till ert barn.

TIPS

1. Kolla så att leksaken inte består av massa delar som ditt barn kan sätta i halsen.

2. Ha ditt barns ålder i åtanke. Åldersgränserna är inte bara till för att se om ditt barn kan ha kul med eller förstå sig på leksaken.

3. Läs igenom eventuell varningstext och lägg lite eftertanke bakom valet av leksak.

Fara nr 6: Ramlande prylar

Som vi sagt flertalet gånger i denna artikel – barn är nyfikna och inte speciellt varsamma. När Lisa kollar på Teletubbies och vill klappa på Tinky Winky så vill vi inte att pappas nya 65” LED-TV från Samsung ska ramla över Lisa.

TIPS

1. Se till att er TV står stadigt eller att den säkert sitter fast i väggen.

2. Ta en titt på andra tunga saker som med otur skulle kunna ramla över ditt barn. Som sagt, var alltid på den säkra sidan.

Fara nr 7: Brand

Alla hem måste ha brandvarnare och brandsläckare, med eller utan barn. Men när man har barn hemma måste man även tänka lite extra på vad som faktiskt kan starta en brand och hur man ska göra vid en eventuell brand.

TIPS

1. Göm alla tändstickor och tändare från barnens räckhåll. Lär även barnen redan från tidig ålder att man inte ska leka med eld.

2. Lär dina barn hur man ska agera när brandvarnaren går igång när dina barn blir gamla nog att vara hemma själva.

3. Ha sunt förnuft och var noggrann. Låt inte ljus stå på efter läggdags och se till att ugn och spis är avstängda efter matlagningen.

Bra att ha

Som vanligt vill vi alltid tipsa om våra favoritprodukter som vi själv använder för våra egna barn. Med första barnet hade vi lite mani på barnsäkerhet, många av er känner säkert igen er. Så vi kollade på allt möjligt även då men vi har nu också tagit lite tips från andra föräldrar vi känner för att få ihop en skara med prylar vi varmt kan rekommendera.

Om ni bestämt att ni behöver en barngrind så ta en titt på vårt test av marknadens bästa barngrindar. Eftersom vi redan gjort en så stor genomgång av dessa så har vi inte tagit med några här under.

Baby Dan, Hemsäkerhet Startkit

Baby Dan Hemsakerhet Startkit

Baby Dan har i stort sett allt inom barnsäkerhet för hemmet. Så självklart har dom tagit fram ett startset där man får allt man kan tänkas behöva. I paketet ingår kontaktskydd, fönsterspärr, låd- och skåpsskydd, klämskydd, hörnskydd, och kylskåpsskydd. Helt fantastiskt om man för första gången ska ta tag i att barnsäkra hemmet men är lite osäker på allt som behövs.

Alla skydden är enkla att montera och man får hela setet för en väldigt billig peng. Självklart finns alla skydden också att köpa för sig själva så vi har inkluderat länkar till dessa här nedan.


Baby Dan, Fönsterspärr

Baby Dan Fonstersparr

Baby Dan, Kontaktskydd

Baby Dan Kontaktskydd

Baby Dan, Kylskåpsklämma

Baby Dan Kylskapsklamma

Baby Dan, Lådspärr

Baby Dan Ladsparr

Nedanstående produkter ingår inte i Baby Dans startset

Vi har även samlat ihop några produkter vi tycker kan vara viktiga att ha i hemmet, men som inte ingår i Baby Dans startset.

Carlo, Spisskydd med Extra Skydd för Knapparna

Carlo Spisskydd med Extra Skydd for Knapparna

Ett simpelt spisskydd man kan ställa upp för att skydda de varma plattorna på spisen efter matlagningen eller för att skydda knapparna så inget drar igång spis eller ugn.


Baby Dan, Sänghäst

Baby Dan Sanghast

Ett skydd man sätter fast under madrassen på sängen för att se till att barnen inte kan ramla ur sängen. Fungerar för alla sängar.


Baby Dan, Förankring för Platt-tv

Baby Dan Forankring for Platt Tv

Detta är för er som har en platt-TV hemma som står på en fot som känns för ostabil. Man monterar enkelt fast bandet i TV:n och TV-bänken så kommer den inte kunna ramla framåt.


Munchkins, Badkarsmatta

Munchkins Badkarsmatta

Badkar är hala och älskar ditt barn att bada så kan denna matta göra så att du slipper oroa dig för att barnet ska halka och slå i huvudet.

Slutsats

Vi hoppas att denna artikel inte har skrämt upp er allt för mycket. Om så är fallet hoppas vi åtminstone att våra tips lugnar ner er lite grann i alla fall. Det gäller bara att man är noggrann och ligger steget före så kommer allt gå bra.

Det kan vara bra att själv gå en runda i ditt egna hem och försöka se det med ett barns ögon. Vilka saker kan vara farliga som barnet kan vara nyfiket på? Barn härmar, så ska mamma använda ugnen så vill barnet också göra det, sätt då dit ugns- och spisskydd.

Samtidigt som vi vill säga att man måste låta barn leva och testa på nya saker så är det ju faktiskt så att vissa saker kan göra detta levande och testande lite skonsammare och lättare.

Har du några bra tips för barnsäkerhet i hemmet? Lämna gärna en kommentar nedan!

Källor:

 • https://www.bastihemmet.se/
 • https://barnlandet.nu/basta-barngrindarna/
 • https://www.babyland.se/baby_dan_startset_hemsakerhet_2168
 • https://lekmer.se/barn-och-baby/sakerhet/hemsakerhet/baby-dan-f%C3%B6nstersp%C3%A4rr
 • https://lekmer.se/kontaktskydd/p/45382
 • https://lekmer.se/barn-och-baby/sakerhet/hemsakerhet/baby-dan-fingersafe-kl%C3%A4mskydd
 • https://lekmer.se/barn-och-baby/sakerhet/hemsakerhet/baby-dan-kylsk%C3%A5pl%C3%A5s-on-off
 • https://lekmer.se/barn-och-baby/sakerhet/hemsakerhet/baby-dan-h%C3%B6rnskydd
 • https://lekmer.se/barn-och-baby/sakerhet/hemsakerhet/baby-dan-l%C3%A5dsp%C3%A4rr
 • https://www.babyland.se/carlo-extra-skydd-for-knappar_20839
 • https://www.babyland.se/baby_dan_sanghast_universal_37x98_cm_4872
 • https://lekmer.se/barn-och-baby/sakerhet/hemsakerhet/baby-dan-f%C3%B6rankring-f%C3%B6r-platt-tv
 • https://lekmer.se/barn-och-baby/sakerhet/hemsakerhet/munchkin-badkarsmatta-dandy-dots
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals