Bästa babygungan 2024 – Stort test av åtta gungor med tre vinnare

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vill du att din baby ska sitta på en trygg och bekväm plats samtidigt som hon eller han leker på ett säkert sätt? Då är det en babygunga av hög kvalitet som du bör köpa. 

En babygunga har dessutom många andra fördelar. Visste du till exempel att gungans mjuka rörelser liknar de rörelser din baby kände i livmodern? Därför upplevs gungandet som väldigt tryggt för babyn.

På dagens marknad finns ett stort utbud av babygungor och därför kan det kännas lite svårt att veta vilken gunga man ska köpa.

Den som stack ut allra mest bland vinnarna var premiumfavoriten Hörby Bruk Babygunga som följdes tätt av mellanklassens vinnare Happy Summer Babygunga. Budgetalternativet blev Plasto Babygunga.

Premium: Hörby Bruk Babygunga Exklusiv

Hörby Bruk är vår favoritbabygunga i premiumklassen – och det märks verkligen att den är lite mer exklusiv. Materialet är verkligen av riktigt hög kvalitet.

Svenska Hörby Bruk är dessutom kända för sina slitstarka produkter och den här babygungan är inget undantag. Den håller väldigt hög klass.


Mellan: Happy Summer Babygunga

Bäst i mellanklassen är absolut Happy Summer babygunga. Även denna gunga är mycket säker tack vare sin höga rygg. För extra säkerhet har gungan även midjebälte och benstopp – och kanske kan det inte bli säkrare än såhär.


Budget: Plasto Babygunga

I budgetklassen är den stabila babygungan Plasto vår favorit. Med den kände vi oss säkra på att våra barn alltid satt tryggt och säkert.

Den kan användas från 10 månader tills barnet väger ungefär 30 kilo. Priset för den här gungan är dessutom helt oslagbart.  

Köpguide - bästa babygunga

Tänk på det här innan ni köper en babygunga

En babygunga ger ofta väldigt mycket glädje för pengarna, eftersom de flesta barn älskar att gunga. En gunga för våra allra yngsta, behöver förstås vara extra komfortabel att sitta i, så att bebisen sitter stadigt och säkert. 

Det bästa är att börja med en gunga som är lagom i storlek och sedan byta ut den mot en större, när det är dags för det. 

I vårt bäst i test av babygungor, ska vi ta en titt på vilka gungor som är av högst kvalitet och som är lämpliga att hänga upp i trädgården. 

En babygunga ska vara certifierad och märkt med beteckningen CE. Det innebär att den uppfyller alla kriterier för europeisk säkerhetsstandard. 

Även om ett litet barn inte gungar särskilt högt alls, är det förstås ändå viktigt att den kan monteras på ett säkert sätt. Här bör ni alltså kontrollera att gungans upphängningsmekanism passar med gungställningen eller fästanordningen ni har hemma. 

Utformningen av sittdelen i babygungan, är även den mycket viktig. Den ska omfamna barnet på ett bra sätt och ha ett högt ryggstöd. Den bör också vara konstruerad så att barnet inte på något vis kan dra upp benen och klättra ur den, eller glida ner under bygeln.

På vissa babygungor fungerar bygeln som en infattning som sedan kan plockas bort, när barnet blir större. Ni bör alltid kontrollera att den sitter på som den ska. Vissa babygungor är utrustade med en kompletterande säkerhetssele.

Det finns många fördelar med att ha en babygunga hemma

Fördelarna med en babygunga är flera. Till att börja med brukar barn älska att gunga och många bebisar vill gunga länge. Med en babygunga på uteplatsen eller i trädgården, behöver ni heller inte gå till en lekplats, utan ni föräldrar kan smidigt roa barnet hemmavid.  

Eftersom små barn som sagt inte gungar speciell högt, behöver inte heller en babygunga ta upp särskilt mycket plats. Därför brukar det inte vara några problem att placera babygungan ute i trädgården, även om det inte finns så mycket utrymme.

När kan vi börja använda babygungan?

Det är individuellt när en bebis kan börja gunga. Hen måste kunna sitta upp själv och vara stadig i nacken. Babygungor för de allra yngsta, brukar rekommenderas från ca 10 månader och uppåt. Här får ni återigen läsa instruktionerna noga, eftersom det bör stå där, tillsammans med maxvikten för gungan.

Så sätter ni upp en babygunga

Babygungan sätts upp i de fästen som sitter i repet vid leverans. Repet bör vara justerbart, så att ni kan placera den i praktisk och bekväm höjd. Det brukar inte vara komplicerat att sätta upp en babygunga, men det är återigen viktigt att ni läser instruktionerna mycket noggrant. 

Används inte gungan vintertid, är det också bra att plocka in den då, eftersom kyla och väta bidrar till slitage och gör gungan svagare i sin konstruktion.

Hur kom vi fram till vilka babygungor vi skulle testa?

Efter att ha läst en stor mängd kundrecensioner och omdömen, plockade vi ut ett större antal gungor som vi analyserade i detalj, utifrån ergonomi och säkerhetsaspekter. På basen av dessa data plockade vi ut 10 stycken babygungor som vi rangordnade här i köpguiden.  

Förhoppningen är att det ska ge er en god bild av vilka bra gungor som finns på marknaden, så att ni kan göra ett relevant val för just ert barn.

Frågor och svar om babygungor

Många funderingar kan dyka upp i jakten på en bra babygunga till bebisen, här har vi svarat på några av de vanligaste frågorna om babygungor.

Av vilka delar består en babygunga?

En babygunga består av en sits som ibland är tillverkad helt i plast, men som också kan bestå av flera delar. Gungan ska vara utrustad med en t-bygel och finns en extra säkerhetssele, är det ett plus. På vissa modeller kan bygeln sedan plockas bort. 

Vidare behöver babygungan stadiga rep och fästanordningar i änden på repet. Det bästa är om repen är justerbara. En gungställning kan ingå, eller så kan de köpas separat.

I vilka situationer har vi mest nytta av en babygunga?

En babygunga kan roa ett barn långa stunder och det är en härlig aktivitet som är enkel att ta till, när gungan finns nära till hands. Med en gunga hemma på gården, slipper ni stå i kö till gungställningarna i parken.

Hur väljer vi rätt babygunga?

Det ni först och främst behöver utgå ifrån, är helt enkelt vilken fästanordning som finns i er trädgård. Finns ingen gungställning eller lämpligt träd att hänga gungan i, innebär det att ni får köpa en ställning tillsammans med babygungan. Det är också bra att titta på hur mycket plats ni har, så ni vet var gungan är lämplig att placera.

Våra favoriter

Premium: Hörby Bruk Babygunga Exklusiv

Denna lite mer exklusiva babygunga från Hörby Bruk är ett både tryggt och bekvämt val när du ska köpa en gunga till din baby. Gungan mäter 45 cm x 36 cm x 38 cm och den passar fint för alla typer av gungställningar, vilket var en stor fördel.

Babygungan har en hög rygg som vi föräldrar tyckte var extra bra eftersom det då inte fanns någon risk för barnen att ramla ur. Dessutom gjorde den höga ryggen att våra barn alltid satt bekvämt.

Den stabila säkerhetsselen som ingick i köpet var också ett extra plus. Vi upplevde alla att gungan var väldigt tålig. Materialet som den är gjord av är dessutom UV-beständigt. Det garanterar även att gungan behåller sin härliga färg.

Den finns i några olika färger, men vår storfavorit var den turkosa gungan som verkligen livade upp. Det var även den färgen som våra barn tyckte extra mycket om.

För det mycket överkomliga priset får du en högklassig babygunga av mycket hög kvalitet som du och ditt barn garanterat kommer att bli riktigt nöjda med.


Mellan: Happy Summer Babygunga

Happy Summer Babygunga är babygungan för dig som letar efter en riktigt bekväm och säker babygunga i mellanprisklassen. Tack vare dess höga rygg upplevde vi alla att våra barn satt riktigt säkert i gungan och gav verkligen ett ordentligt stöd.

Det fanns därför inte heller någon risk för att barnet skulle ramla ur – och denna säkerhetsfunktion uppskattade vi stort. Gungan kommer även med rep för upphängning och det är ett väldigt stadigt rep.

Ett extra plus fick babygungan för att den faktiskt var så lätt att hänga upp. Gungan kommer nämligen med fästringar och justeringsöglor. Observera att den rekommenderas från 12 månader och upp till tre år.


Budget: Plasto Babygunga

Plasto är babygungan som både du och din baby kan känna sig trygga med. Det gjorde både vi föräldrar och våra barn som testade den. Även gungans rep kändes väldigt stabila och säkra.

Ett extra plus får gungan för att den var så tålig, vilket alltid är bra när det gäller lek. Blir den smutsig är det dessutom enkelt att tvätta av den med en trasa med lite ljummet vatten.

Babygungan som är enfärgad finns i flera fina färger: blå, rosa, vit, och svart. Detta gjorde att det var lätt att hitta en färg som våra barn och vi själva gillade.

Gungan passar för barn upp till 30 kg. Nyligen uppdaterades denna gräns efter att företaget gjort nya tester, så observera att det fortfarande kan stå max 15 kg på vissa gungor, även om det är 30 kg som gäller.

Den mäter 26 cm x 35 cm och är därför rymlig för att ditt barn verkligen ska få plats. När det gäller montering tyckte vi alla att den var lätt att hänga upp. En extra fördel är att priset är så lågt för en så här bra produkt.

Våra utmanare

Oliver & Kids Play Gunga i trä

Det här är en vacker och säker gunga från Oliver & Kids. Gungan sitter fast i två rep som sedan har fyra olika fästpunkter så det ska bli så stabilt som möjligt att fästa gungan. I köpet får du även en fästanordning i form av metallringar så du enkelt kan montera upp gungan.

Som namnet antyder är den gjord i trä och har en maxvikt på hela 50 kilo - du kommer alltså inte behöva oroa dig för att gungan inte ska hålla. Kan användas mellan åldrarna 0 och 4 år.


Hörby Bruk Babygunga

Vi har ännu en babygunga från Hörby Bruk och en gunga från dem är verkligen säkert att satsa på. Gungan är fäst med två rep på fyra olika punkter på gungan så den kommer hänga säkert.

Du fäster den med metallringar och barnet sitter säkert i den bekväma sitsen tack vare en sele och hen kan hålla i handtaget. Maxvikt på 20 kilo.


Done by Deer Babygunga

Denna babygunga är gjord av trä och är väldigt vackert designad. Det roliga med denna är att den används inomhus och blir exempelvis rolig att använda i barnrummet. Det går dock bra att använda den utomhus men på till exempel altanen.

Gungan har väldigt höga sidor och en hög rygg (alla sidor är lika långa) men ett litet rep som avskiljer benen från varandra. Den mäter 32 x 32 x 140 cm och har en maxvikt på 30 kilo. Den kan användas från att ditt barn är 1 år.

Priset kan tyckas lite väl mycket men det är verkligen en fin trägunga som även kommer fungera som inredningsprodukt med sin fina design.


Produkter som utgått

Babygunga i Plast

Även detta är en söt gunga i fin röd färg som fästs med ett rep. Den har verkligen ett klassiskt utseende och håller hela 50 kilo i vikt. Den matchas snyggt med ett vitt rep som fäst med krokar.

Själva ryggen är inte så hög och det kändes lite osäkert när de längre barnen skulle gunga, men samtidigt märktes det att den tålde mycket vikt. Cirkapriset 150 kr är ett väl överkomligt pris för en så snygg, praktisk, och säker gunga.


Little Tikes Högryggad Babygunga

Här har du en söt och stadig gunga som passar för barn mellan åldrarna 9 månader och 3 år. Här är dock maxkapaciteten 23 kilo.

Tillverkarna har inte slösat på funktioner eller säkerhetsapplikationer då gungan kommer med en fästningslina som tål alla väder och dessutom är själva gunga gjord i plast som tål att slitas.

Vad gäller säkerheten finns det höga sidor och en ännu högre rygg, ett justerbart bälte, och en klassiskt T-formad säkerhetsstång barnet har sina ben igenom. Man kan verkligen vara säker på att barnet kommer sitta bekvämt och säkert.

Detta var även en av de större favoriterna hos både barn och föräldrar men blev inte en vinnare i premiumklassen på grund av det lite väl tilltagna priset. Annars är det verkligen en babygunga av hög kvalité.


Babygunga med Tuta

Detta är en lite rolig gunga som har en tuta framtill - men oroa er inte, det var inte ett jobbigt ljud. En gunga i blå fin färg som fästs med ett rep. Gungan hålls fast på repet på fyra olika ställen och repet fäster du med metallkrokar.

Den rekommenderas att användas från 3 års ålder och vi tyckte inte att det var några problem med att fästa den eller sedan när den användes av barnen. Babygungan finns i olika färgalternativ.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals