Bästa badleksakerna 2024 – Plaska och ha i skoj badkaret

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När barnen är i en viss ålder vill de bara bada så fort de kommer hem från förskolan. Inget är roligare än att plaska i vattnet, leka med badankor och ösa vatten med hink.

Det finns också så fantastisk många roliga badleksaker nuförtiden! Det är verkligen så mycket mer än badankor och hinkar.

Därför ska vi rekommendera badleksaker den här gången då dessa är en given pryl i badet hemma, men fördelen är att de även kan tas med till landet eller på semestern när det blir badsäsong.

Vinnaren i premiumklassen när det gäller badleksaker är Tomys Bubble Blast Train och som god vinnare i mellanklassen placerades Paddling Puppy, även den från Tomy.

I budgetklassen fick Rätt Start 8 Koralldjur för Badet ställa sig på prispallen. Så har vi såklart en bubblare i form av specialaren Sophie the Giraffe Badbok. Kolla in resten av artikeln för recensioner av alla leksaker och hitta ditt barns nya favorit!

Premium: Tomy Bubble Blast Train

En riktigt bubbleblast, verkligen! Här har vi en garanterad hit i badrummet och vet du inte vad du ska ge bort till systerdottern, gudbarnet, eller någon annan liten badare är det här vårt hetaste tips!

En jätterolig leksak som helt enkelt förtrollade de små badarna helt, tack vare de fina bubblorna som man kan få till med den här.


Mellan: Tomy Badleksak Paddling Puppy

En härlig vinnare i mellanklassen blev det! En liten paddlande hund gör alla glada och det här var också den en riktig succé för flera ålderskategorier. Det går att kolla in den här och plaska runt med den hur länge som helst i badet, det kan vi garantera!


Budget: Rätt Start 8 Koralldjur för Badet

Har du en riktigt liten bebis som du badar i babybadkar eller sitter upp är de här perfekta som första badleksaker. De är verkligen urgulliga!

Färgsättningen är sådan att även de minsta kan uppfatta dem (riktigt små barn kan bara uppfatta grundfärgerna, de ser inte sådant som puderrosa och beige). Väldigt söta budgetleksaker och av en svensk tillverkare också, det är extra roligt.


Special: Sophie the Giraffe Badbok

En badbok för de allra minsta som också fungerar bra att ha när bebisen ligger på filten och vill utforska världen. Boken har åtta sidor spännande giraffäventyr och den är en omtyckt leksak både i badet och på torra land.

Huvudpersonen i boken är en jättesöt giraff som är väldigt vältecknad. Den här fungerar även perfekt som en rolig present.Köpguide – bästa badleksakerna

Vem behöver badleksaker?

Åh, vi skulle säga att alla barn bör (och vill) ha badleksaker att leka med! Att bada och leka är ju två av barnens favoritsysslor. Det är bara att gå all in på badet och låta dem hållas med det, för faktum är att bad och vatten är otroligt viktigt för barn att vänja sig vid. 

Att då kombinera bad med att leka med roliga badleksaker är perfekt, och det gör badet till en extra mysig stund. Badleksakerna kan också fungera som en slags distraktion för barn som tycker det är lite obehagligt att bada, vilket i sin tur kan göra att de associerar badet med något roligt. 

Detta innebär att badleksaker kan underlätta tillvänjning vid både vatten och bad. Det är viktigt att barnet känner sig tryggt och avslappnat vid nya lite läskiga situationer.

Så ja, finns möjligheten rekommenderar vi er alla till att köpa några roliga och fina badleksaker till era barn. Skulle ni inte ha ett badkar kan de lika väl användas i duschen eller handfatet. 

Varför ska man köpa badleksaker?

Om ni inte redan blivit övertalade från ovanstående stycke så kan jag beskriva anledningen med tre ord; badleksaker är roligt!

Och som vi tidigare nämnde så kan badleksakerna göra att barnet fokuserar på annat än att vattnen är läskigt eller obehagligt, vilket leder till att det kan slappna av. Det underlättar för både barnet och den som ska bada barnet, för att alla ska få en så trevlig och lugn upplevelse som möjligt. 

Det bästa är att det finns badleksaker för några enstaka kronor, framförallt om du letar på loppisar eller i second hand butiker. Så är det budgeten som hindrar er från att köpa dem så finns det alla möjligheter att ta sig runt det – det finns något som passar alla barn och familjer.

Vilken typ av badleksaker ska man välja?

Det finns en hel del badleksaker att välja mellan på dagens marknad, så det finns ingen tvekan om att ni kan hitta något som kommer passa just ditt barn och vad det föredrar. När det handlar om vilka badleksaker du ska välja så är det helt enkelt det du ska utgå ifrån; vad ditt barn gillar och är i behov av. 

Enligt mig är det bästa att man köper lite olika typer av badleksaker, i form av olika storlekar, former, färger och designer. Kanske kan ni satsa på ett visst tema, så som djur eller olika figurer, eller varför inte blanda hej vilt mellan de olika leksakerna som barnen gillar. 

Standardleksaker så som båtar och fordon kan vara kul att samla på, men även plastfigurer eller plastburkar som man kan hälla vattnet emellan kan vara intressant. Kort och gott finns det massor av olika badleksaksvarianter att välja mellan, för att ni ska kunna anpassa leksakerna efter barnets ålder, behov och tycke. 

Det bästa sättet för att veta vad ens barn gillar är att prova sig fram. Kanske går några badleksaker hem i en viss ålder, men som barnet sen tröttar på när det blir lite äldre. För att ni ska kunna variera lekandet och maxa det roliga så att säga så kan det vara smart att köpa badleksaker i lite olika kategorier, som ni antingen kan blanda eller leka med separat. 

Nu låter det kanske som att badleksaker är en hel vetenskap och att själv inköpet är jättekrångligt med så många olika val, men faktum är att det bara handlar att samla på er några stycken som kan komma till pass.

Det finns till och med badleksaker som kan fästas på väggen eller i dusch- och badkarsväggen. Sådant kan också vara kul och det låter barnet interagera med omgivningen.  Tänk på att badleksaker finns till för att underlätta och göra upplevelsen roligare! 

Vilka badleksaker ska man undvika?

För att leksakerna ska vara säkra att använda så krävs det lämplig storlek, utformning och design. För faktum är att badleksaker, precis som ”vanliga” leksaker, kan vara farliga för barn om de exempelvis är för små eller för vassa.

Som vi alla vet så stoppar gärna mindre barn saker i munnen, vilket innebär att detta även kan hända när ni är i badet. Skulle barnet svälja en leksak, som dessutom är vass, kan det leda till riktigt jobbig situation. I badet gäller alltså samma regler som överallt annars när man har med barn och leksaker att göra – inga små saker för små barn. 

Små ankor med hål i bottnen kan också vara smart att inte investera i. Inte på grund av att de har en farlig form eller att de är för små (såvida man inte köper jättesmå ankor), utan här handlar det mer om det faktum att barn gärna dricker vattnet som samlas inuti ankan. 

Till att börja med så är det inte superfräscht om barnet dricker sitt eget smutsiga badvatten, trots att barnet kanske inte var så smutsigt. Vattnet är ofta också fyllt med någon slags tvål, schampo eller olja, vilket de inte bör få i munnen och svälja.

Något man heller inte tänker på är att de söta små ankorna i olika färger och storlekar kan mögla, just för att det hela tiden ligger vatten ”inuti” dem som liksom aldrig torkar eller kan rengöras. Detta kan då leda till mögel, och om barnet då dricker vatten genom hålet kommer möglet följa med ner i magen.

Detta kanske ni förstår att man gärna ska undvika. Det är inget fel på själva ankan i sig, men köp hellre en variant utan hål om det är något som skulle vara av intresse.

Hur rengör man badleksaker?

Som vi nyligen konstaterade så kan det vara väldigt svårt att rengöra badleksaker, speciellt om de bara har små hål i botten.

Däremot är det väldigt viktigt att då och då rengöra badleksakerna, inte bara för att de ska hållas rena utan också för att de inte ska innebära någon risk för barnet. Hur trevligt är det om barnet biter eller suger på en leksak som är full med gamla tvålrester, damm eller till och med mögel? 

För att badleksakerna ska hålla sig fräscha och i gott skick kan det i alla fall vara bra att skölja av dem med helt rent vatten varje gång efter barnet badat eller duschat med dem. För trots att barnet badar med leksakerna, vilket indirekt innebär att de rengörs, så kan de bli kladdiga av diverse tvålar.

När du rengör leksakerna kan du skölja dem i ljummet vatten, alternativt gnugga dem med lite tvål för att få bort samtliga bakterier. 

Mer än så brukar sällan behövas. Men, om det skulle krävas en ordentlig rengöring så kan vissa badleksaker tvättas i diskmaskinen. Tål den inte det så kan du gnugga noggrant med någon tvål eller diskmedel, för att sen låta dem dra i ett varmt bad eller liknande.

Var och hur förvarar man badleksakerna?

Det kan vara smart att investera i något som du kan förvara badleksakerna i under tiden som de inte används. Detta för att hålla ordning på dem alla, och för att alla leksakerna inte ska ligga utspridda över hela huset. 

Sen är det också mycket fräschare att förvara dem på en och samma plats – de ligger inte i massa smuts och damm, och ni vet att när de ligger där så är de rengjorda och klara för att användas. 

Som förvaring så finns det bland annat nät, som hängs på väggen med hjälp av sugproppar, eller bara ha som liggandes förvaring på lämplig plats. Detta är väldigt smidigt och praktiskt. 

På så sätt slipper du hålla redan på någon korg eller balja, som dessutom ska stå på golvet och ta plats eller vara i vägen för annat. Med nätet har också du som förälder full kontroll och kan enkelt bestämma när och hur barnet får använda badleksakerna, utan att du riskerar att barnet kan plocka eller pilla med dem på egen hand. 

Andra förvaringsalternativ är den klassiska badbaljan eller korgen. Tänk dock på att förvara denna behållare oåtkomlig för barnen under tiden då ni inte ska leka med dem tillsammans, för att undvika onödiga risker.


Våra favoriter

Premium: Tomy Bubble Blast Train

Bubbeltåget Tomy har sugkoppar så att det går att sätta fast den på väggen, den blir med andra ord som en aktivitetstavla; väldigt rolig för de allra minsta och även den äldre badleksaksexperten som var fem, gillade den här mycket.

Det går att ta bort lokföraren, hälla vatten i den, och se hur hjulen börjar snurra och vattnet rinna ut. Du kan också hälla badskum i den gula tratten på leksaken, trycka på spaken, och se bubblorna blåsas ut.

En riktig succé var den funktionen, barnen var helt betagna av bubblorna. Garanterat många skratt för alla små badare, bjuder den här leksaken på!

Plasttåget är i färgerna rött, ljusblått, limegrönt, och gult. Lokföraren som sitter högst upp på tåget är en fin fågel och han har en konduktörsmössa på sig. Det här är en riktigt härlig uppsättning som är en färgklick i badrummet och likväl en rolig vattenlek.

Sugkopparna fungerade förvånansvärt bra, har man otur lossnar de alltför enkelt. Men de här gick alldeles utmärkt att fästa och de hölls på plats också. En nödvändighet eftersom barnet kan göra sig illa om den plötsligt lossnar.

Badtåget är definitivt prisvärd! Kan användas från ett år och uppåt.


Mellan: Tomy Badleksak Paddling Puppy

Sååå himla gullig var den här! En batteridriven liten paddlande hund som fick den treårige badaren att kikna av skratt! Den är lämplig från 10 månader upp till tre år, men även femåringen tyckte den här var superkul.

Den lilla båten är ungefär 15 centimeter lång och det sitter en liten brun- och vitfläckig hund i den. Den paddlar enträget med sin lilla paddel som är lila i färgen. Den tilltalar ögat såväl som gör en liten leksugen.

Tomy är leksaksföretaget med en slogan som lyder “Making the world smile”. Och det stämmer verkligen! Förutom spel för de allra minsta har man satsat på badleksaker och “vanliga” leksaker för barn kring två års ålder.

Man har satsat på att utveckla fler leksaker som använder bubblor och skum, vilket är en väldigt rolig idé, tycker vi.

Men det här är som sagt en liten paddlare och den är väldigt rolig den också.


Budget: Rätt Start 8 Koralldjur för Badet

Rätt start är ju Sveriges egna varumärke när det kommer till att tillverka leksaker. Och såklart har de några produkter för badkaret också.

De här bedårande små koralldjuren är otroligt söta och passar bra till de allra minsta som en liten första badleksak att hålla i och titta på.

Totalt är det åtta stycken leksaker i mjuk och behaglig plast. De små djuren - fiskar, krabbor, och sjöstjärnor - har härliga färger i blått, orange, rött, rosa, och grönt. De är fria från ftalater, precis som alla leksaker som håller EU-standard ska vara.

Plast kan vara otroligt giftigt, något som de flesta är medvetna om nuförtiden. Men med det nya regelverket har gifterna minskat betydligt i plasterna och det är numera tryggt att handla plastleksaker så länge de har EU-märkningen.

Rätt Start har alltid vettiga priser på sina leksaker, vilket är extra roligt. De här söta små korallkompisarna har ett väldigt bra pris och man får mycket för pengarna.


Special: Sophie the Giraffe Badbok

Gillar du att ligga i badet och läsa? Jamen, då kan du tro att din lilla också gör det! Och nu kan du låta minstingen ha en egen bok när det är baddags. En badbok är jätterolig att ha med och plaska i vattnet.

Gillar du att ligga i badet och läsa? Jamen, då kan du tro att din lilla också gör det! Och nu kan du låta minstingen ha en egen bok när det är baddags. En badbok är jätterolig att ha med och plaska i vattnet.

Nej men skämt åsido, detta är en väldigt fin badleksak. Den mjuka pekboken har åtta sidor att bläddra mellan och när man har stängt den kan man få giraffen Sophie att pipa. En effekt som lockade till många skratt!

Den passar för de allra minsta och kan användas från fyra månader och uppåt. Så ge er ut på ett härligt badäventyr med giraffen Sophie, ingen kommer att bli besviken, särskilt inte de minsta familjemedlemmarna!


Våra utmanare

Babblarna Plastfigurer GS-Set 6-pack

Här har vi några oemotståndliga små babblare. Ni har garanterat roligt i vattnet med de här små filurerna. Pluspoäng får de för att de är fria från ftalater och följer den europeiska standarden för säkerhet gällande leksaker.

Ser otroligt komiska ut med sina olika huvudformer och frisyrer.


Playgro Bad Pussel Floaty Boat

Ett kul pussel som går att ha med i badkaret! Allt man gör på andra ställen annars är extra roligt i badet, det gäller även att få pussla!

Här har vi en grundplatta som ni placerar färggranna fiskar och båtar på. En sysselsättning som det går att hålla på med hur länge som helst, tills vattnet kallnat.


Produkter som utgått

Skip Hop Zoo Badleksak Surfbräda

De klassiska djuren från Skip Hop kommer här på en surfbräda för att leka med ditt barn under badstunden. Det som är roligt med dessa djur är att de börjar lysa när de får kontakt med vattnet.

De kan även tas bort från surfbrädan för lek och stoj och vi tror att detta kommer bli en garanterad favvo hos alla barn.


K's Kids Fiskeset Badleksak

Visst kan vi fånga fisk i badkaret eller i poolen, inga problem! Med det här fiskespöt får du garanterat napp och upp kommer glada fiskar i klara färger.

Det här är en riktig klassiker det också och de flesta barn tycker det är väldigt roligt. Den är lämplig från två år och uppåt. Ungefär 250 kronor får du betala.


Tomy Spin & Splash Jellyfish

Japp, ännu en till Tomy. Som sagt, det här är verkligen badleksaksexperterna. Det här är en urgullig manet, cirka 20 centimeter hög, som kan fyllas med vatten och så sprutar den ut allt som en fontän fast upp och ner.

Väldigt skrattframkallande är den. Och så himla söt! Den har ett vänligt leende och en härlig blå färg i två nyanser. Från ett år.


Tomy Fjärrstyrd Brandbåt Badleksak

Så var vi tvungna att ta med Tomys fjärrstyrda brandbåt såklart! Den här är rätt avancerad och har en fjärrkontroll att styra den med.

Men det finurliga är att den är jätteenkel att förstå så den passar faktiskt för de allra minsta. Redan en tiomånaders bebis klarar den här. Och lika roligt för de äldre syskonen är den givetvis!

Båten går framåt och bakåt och vet ni vad; när man trycker på knappen för tredje gången sprutar den vatten från sin vattenkanon! SÅ kul hade småttingarna med den här!


Plasto Sand och Vattenhjul

Ni måste såklart ha ett vattenhjul i badkaret! Det här är en klassiker som ingen tröttnar på i första taget. Badleksaken är 29 centimeter hög och kommer med kompletterande spade och lastbil.

Att hälla vatten i och se det rinna ner genom röret med allt som händer är så otroligt kul och kan göras tusen gånger. Den här kan användas från 6 månader och uppåt. Kostar ungefär 100 kronor, ett fynd!

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals