Bästa bälteskudden 2024 – Ge ditt barn en trygg och bekväm resa

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När ditt barn har växt ur den bakåtvända bilbarnstolen är det dags att börja titta på bälteskuddar. Till skillnad från bilbarnstolen ger bälteskudden barnet möjligheten att åka framåtvänd, något som ger en känsla av att vara lite mer vuxen.

Så länge barnet får plats i sin bakåtvända bilbarnstol så är det det absolut säkraste alternativet. När ditt barn sedan växt ur bilbarnstolen är det dags att byta till en bälteskudde. Valet av bälteskudde kan vara ganska svårt eftersom det finns ett enormt utbud på marknaden.

Som förälder vill man ju ha det absolut bästa för sitt barn, därför gäller det att noga göra sin research innan man gör ett köp. För att du ska slippa gå igenom hela utbudet av bälteskuddar tänkte jag att det skulle vara på sin plats med en recension av olika kuddar.

I premiumklassen tog Graco Bälteskudde Booster De Luxe hem priset. I mellanprisklassen hittar vi Frost Bälteskudde, och som budgetalternativ finns Axkid Bälteskudde.

Vi hittade också den spännande specialkudden Bubblebum Bälteskudde. Läs vidare för recensioner av alla bälteskuddar för att hitta den som passar ditt barn bäst.

Premium: Graco Bälteskudde Booster De Luxe

Denna bälteskudde är ett riktigt typexemplar för hur en bra bälteskudde ska vara. Den känns mycket stabil och säker och dessutom vittnar de barn som har provat den om att den är riktigt bekväm.

Vi gillar speciellt att stolen har stabila horn som håller bältet på plats och att överdraget går att ta av och tvätta. Stolen monteras med trepunktsbälte och passar barn som väger mellan 15 och 36 kilo.

Fördelar

 • Bältet sitter ordentligt
 • Två mugghållare
 • Känns lyxig och ombonad för barnet 

Nackdelar

 • Dyr
 • Tråkig design

Mellan: Frost Bälteskudde

Ingen barnfamilj har undgått filmen Frost, det är vi nästan säkra på. Vi tyckte därför att det var roligt att det fanns en riktigt bra stol med just Frostmotiv i vårt urval.

Vi föräldrar gillade kudden eftersom den kändes stabil och stadig samtidigt som den var lätt vilket gjorde att den enkelt flyttas mellan bilar. Klädseln i polyester är också tålig och går dessutom att ta av och tvätta.

Fördelar

 • Fin design och motiv
 • Godkänd enligt EU:s standard
 • Mjukt stoppad

Nackdelar

 • Något plastig yta

Budget: Axkid Mate Bälteskudde

Vi är glatt överraskade av denna kudde för ett budgetpris. Inte nog med att kudden är väldigt snygg och finns i flera färger, den är dessutom väldigt lätt och går utmärkt att flytta från bil till bil.

Stolen har också egenskaper som gör att bältet leds rätt på barnets kropp, något som är mycket viktigt. Bälteskudden har även en skönt stoppad klädsel som är lätt att ta av och tvätta.

Fördelar

 • Riktigt bra pris
 • Avtagbar och tvättbar klädsel
 • Lätt och smidig

Nackdelar

 • Något tråkig design/ utformning

Special: Bubblebum Bälteskudde

Bubblebum bälteskudde är en riktigt spännande innovation vi inte kunde hålla oss från att nämna. För dig som reser mycket och vill ha en enkel och smidig bälteskudde är den optimal eftersom den är uppblåsbar.

Du packar den enkelt i en smidig förvaringsväska och när det är dags för användning blåser du upp den. Kudden är naturligtvis godkänd enligt alla säkerhetskrav.

Fördelar

 • Smidig att ta med
 • Praktisk utformning med uppblåsbar funktion
 • Smart och genomtänkt

Nackdelar

 • Inte bekväm under längre resor
 • Saknar handtag
 • Inte så stadig

Bästa bälteskudden: Allt du behöver veta

I vår köpguide ska vi ta reda på vilka riktigt bra och framförallt säkra bälteskuddar som finns att köpa. Vi kommer att ge dig all information du behöver ha, för att du ska kunna välja en riktigt bra bälteskudde för dina ändamål.

Vad är en bälteskudde?

En bälteskudde är en säkerhetsutrustning i form av en sittkudde med så kallade horn eller handtag på sidorna, där du hakar i bilens eget bilbälte. Alla bälteskuddar har i grunden samma funktion, men olika varianter och specifika funktioner finns naturligtvis också.

Bälteskudden kan börja användas när barnet vuxit ur bilstolen, men inte är stor nog att sitta direkt i bilsätet. Det är barnets storlek som ska avgöra när du ska övergå från bilbarnstol till bälteskudde.  

Att barnet har vuxit sig tillräckligt lång är väldigt viktigt, eftersom en bältesstol inte har något specifikt skydd för nacke och huvud, vilket är fallet med en bilbarnstol. I första hand ska den senare användas så länge det är möjligt. Barnet ska också åka bakåtvänt åtminstone upp till fyra års ålder, helst längre. 

Därför är det viktigt att barnet har vuxit tillräckligt innan det är dags att byta. Är barnet av normallängd är det lagom att byta till en bälteskudde i 10-12 årsåldern. En bälteskudde har ingen specifik viktgräns, men alla barn under 135 cm måste enligt svenska bestämmelser använda någon form av skydd när de åker bil. Att inte göra det ger dryga böter. 

En bälteskudde gör att barnet kommer högre upp i sätet och därmed gör det möjligt att använda bilens egna bilbälte. Stolen är tillverkad i helgjuten plast och har en mjuk kudde eller ett textilöverdrag som gör den bekväm att sitta på. Ibland kallas också en bälteskudde för rygglös booster.

De dyrare bälteskuddarna har en mer genomtänkt ergonomi och är bekvämare att åka i längre sträckor, medan en billig fungerar väl för kortare sträckor och turer.

Typer av bälteskuddar

Bälteskuddar har som tidigare nämnts, i sin grundläggande design alltid samma funktion. På varje sida om sitsen finns ett fäste eller så kallade horn, där höftbältet ska sitta för att passa barnet. Vissa bälteskuddar är utrustade med mugghållare, vilket är en praktisk och funktionell detalj som barn brukar gillar. 

Många varianter har en stropp med ett spänne på sidan. Med hjälp av den kan du reglera axelbältet, för att det ska sitta korrekt. Det får nämligen aldrig löpa över barnets hals och riskera utsättas för tryck vid en kraftig inbromsning. 

På marknaden finns också konverterbara bilbarnstolar som sedan kan göras om till en bälteskudde, efter att den används som framåtvänd bilstol först. Dessa varianter kostar vanligtvis mer än en vanlig bilbarnstol men kan också användas mycket längre. 

Huruvida det här passar er, beror förstås på om det finns syskon i familjen. Har ni fler barn så kommer det ändå att behövas säkerhetsskydd i olika storlekar och då kanske det inte är lämpligt att planera för att använda bilbarnstolen som bälteskudde i ett senare skede, eftersom det kommer att finnas ett småsyskon som behöver använda den. 

Då är det bättre att köpa bälteskudde separat. Det är ingen stor investering och det finns också bra bälteskuddar i budgetkategorin.

Hur installerar jag bälteskudden?

Det är väldigt enkelt att använda en bälteskudde, eftersom det bara är att placera den på sätet där barnet ska sitta. Har stolen ISOFIX-fäste, så fäster du stolen i bilens eget motsvarande lås. 

Det är viktigt att sköta om överdragstyget eller sittkudden ordentligt och alltid placera tillbaka den på ett korrekt sätt, om du tagit bort kudden eller tyget för att tvätta rent. Det får inte finnas någon risk för att tyget ska glida så att barnet hamnar ur sin position i stolen. Utan den mjuka sitsen blir det hårt och obekvämt för barnet att sitta i stolen, längre stunder. 

Tycker barnet om att sova under bilfärden när ni reser längre sträckor, kan det vara bra att skaffa den typ av nackstöd som kan användas av både vuxna och barn, på exempelvis flyg eller tågresor. Då kan barnet sova bekvämt, trots att hen numera sitter i en enkel bälteskudde på resan.

Vad bör alla föräldrar veta om de bästa bälteskuddarna? - Köpehandbok

1. Högkvalitativt material. Bälteskuddar och bilbarnstolar som säljs i Sverige måste vara godkända och certifierade enligt europeisk standard. Det här är lätt att kontrollera, eftersom det är något som tillverkaren alltid uppger.  

Tips! Köper du barnprodukter från svenska webbutiker, kan du vara trygg med att stolarna är godkända och certifierade. 

2. Säkerhetsfunktioner. Alla som har använt eller letar efter en bra bälteskudde har hört talas om funktionen ISOFIX. Det är speciell fästanordning som är universell och som många bilbarnstolstillverkare använder sig av. 

Då går bilstolarna att klicka fast direkt i sätet och sitter därmed säkrare. Numera finns det också bälteskuddar som är utrustade med ISOFIX-standard.

3. Komfort. Mjuk vaddering alltid bekväm att sitta på. klockan 2.30 placera en egen kudde på sitsen för att sätta sig då eftersom det då kan resultera i att kudden glider av när barnet sitter i det.

Hur länge ska barnet använda bälteskudde?

Barnet ska sitta i en bälteskudde tills hen blivit minst 135 cm lång och behövs det, kan barnet också sitta längre i bälteskudden. När axelbältet glidit ner över axeln för att barnet är för långt, är det dags att för hen att sitta direkt i sätet.   

Här har du som förälder ett stort ansvar att hålla koll på detaljerna och också verkligen härda ut, om det skulle bli så att barnet tjatar och vill sitta utan bältesstol, vilket inte är en ovanlig konflikt om det finns större syskon i familjen som får göra det.

Bälteskudde och krockkudde

När det gäller användning av krockkuddar i samband bälteskudde, gäller precis samma som med bilbarnstolar. Sitter barnet på passagerarplats fram, måste du koppla ur krockkudden. Barnet ska vara minst 140 cm långt, innan en krockkudde får kopplas på. 

Låt alltid en auktoriserad märkesverkstad koppla ur krockkudden, om det inte medföljer en speciell nyckel, så att du kan göra det själv. Kom ihåg att på vissa bilar kan krockkudden inte kopplas ur överhuvudtaget.

Barn i bil - svensk lagstiftning

Enligt lagstiftningen får barn under 135 cm inte åka i någon typ av fordon där det inte finns möjlighet för barnet att sitta i en barnanpassad skyddsanordning, som en babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde. Det enda undantaget i regeln är för barn som åker taxi korta sträckor. Då får barnet heller inte sitta i framsätet.

Sammanfattning

En bälteskudde är alltså det sista steget i den period när ni behöver speciell skyddsutrustning för barnet i samband med bilåkning. Trots att det kan verka vara en liten detalj, är det jätteviktigt att inte hoppa över den här utrustningen, så länge barnet inte uppnått full längd för att sitta direkt i sätet. 

För den som tycker att det är en onödig utgift, finns det gott om väldigt billiga bälteskuddar som alltid passar ens egen budget. Så skippa aldrig det här steget och använd alltid bälteskudde, så länge det behövs!

För barn som inte gillar att åka bil eller ogillar bilstolar kan det hjälpa att skaffa en bälteskudde med något roligt motiv som tilltalar barnet. Det finns gott om Spiderman- och Frost-bältesstolar som säkerligen är ett alternativ som tilltalar ditt barn.


Våra favoriter

Premium: Graco Bälteskudde Booster De Luxe

Graco bälteskudde Booster De Lux är ett riktigt bra val för alla som söker en riktigt stabil och säker kudde. Vi upplevde att den står mycket stadigt på plats i bilen och att bältet hela tiden sitter på plats utan att glida runt.

Stolen är också skönt ergonomiskt utformad vilket gör att ditt barn sitter bra och bekvämt även under långa resor.

Bälteskudden är även utrustad med smarta detaljer såsom två mugghållare på sidorna där man både kan förvara förfriskningar och leksaker, något som var mycket uppskattat.

Apropå förfriskningar är det också bra att veta att stolens klädsel går att ta av och tvätta i maskin. Med stolen följer en smart bältesstyrning som gör att barnet inte kan glida under bältet.

Det går bra att placera stolen i både bak- och framsätet. Tänk bara på att små barn inte ska placeras framför en airbag.

Fördelar

 • Bältet sitter ordentligt
 • Två mugghållare
 • Känns lyxig och ombonad för barnet 

Nackdelar

 • Dyr
 • Tråkig design

Mellan: Frost Bälteskudde

Vi vågar nästan påstå att denna stol blev barnens favorit, mycket tack vare det fina motivet på systrarna Anna och Elsa från filmen Frost.

Stolen känns också mycket stabil och har en bekväm utformning som gör att ditt barn sitter bekvämt och säkert. De små armstöden håller både ryggen stabil och bältet på plats.

Vill du överraska ditt barn med en stol med motiv från favoritfilmen är denna bälteskudde ett fantastiskt val. Kom ihåg att även sådana små detaljer kan göra den långa bilresan mer uthärdlig.

Barnen älskade så klart denna stol, dels på grund av det roliga motivet men också för att den faktisk var skön att sitta i.

Ett extra plus är förresten att klädseln är maskintvättbar. Den är godkänd enligt vanliga EU-standarder.

Fördelar

 • Fin design och motiv
 • Godkänd enligt EU:s standard
 • Mjukt stoppad

Nackdelar

 • Något plastig yta

Budget: Axkid Mate Bälteskudde

En riktigt bra bälteskudde behöver inte vara dyr, det är Axkid Mate bälteskudde ett bra bevis på. Trots det låga priset har den många av de funktioner som de dyrare stolarna har. Till exempel går det utmärkt att ta av klädseln och tvätta den i maskin.

Kudden har också en skön stoppning och en bra utformad sits som gör att bilresan blir bekväm. Bältet hålls även på plats och riskerar inte att glida runt, något som är mycket viktigt.

Vill du ha en en riktigt bra bälteskudde utan att lägga ut alltför mycket pengar är denna ett bra val. Ett extra plus är också att den kommer i en tuff svart färg.

Fördelar

 • Riktigt bra pris
 • Avtagbar och tvättbar klädsel
 • Lätt och smidig

Nackdelar

 • Något tråkig design/ utformning

Special: Bubblebum Bälteskudde

Plötsligt behövs det en extra bälteskudde till barnens kompisar eller så vill du ha en smidig kudde att plocka med dig på resan. Då är Bubblebum bälteskudde en smart lösning.

Detta är något så spännande som en uppblåsbar bälteskudde. När det inte är luft i kudden tar den minimalt med plats och kan enkelt förvaras i bilen.

Vi gillade speciellt den roliga och färgglada designen på kudden och det faktum att den är så liten att man enkelt får plats med flera kuddar på rad. Barnen i testet som provade kudden tyckte också att den var mycket bekväm.

Detta är kanske inte en kudde man använder till vardags, men som smart extrakudde är den perfekt. Eftersom den är så liten i hopfällt läge är den enkel att alltid ha med i väskan.

På så sätt kan man alltid ha den till hands när det är dags för taxiresa eller när ditt barn behöver komma upp lite på bion.

Fördelar

 • Smidig att ta med
 • Praktisk utformning med uppblåsbar funktion
 • Smart och genomtänkt

Nackdelar

 • Inte bekväm under längre resor
 • Saknar handtag
 • Inte så stadig

Våra utmanare

Carena Vitkobb Bälteskudde

Carena tillverkar riktigt bra barnprylar som håller hög kvalité i alla lägen. Detta gäller även den här konstruktionen.

För det första så känns den väldigt stadig och bekväm att sitta på. Det är tack vare dess ergonomiska utformning och mjuka stoppning som ökar komforten lite ytterligare. För det andra så är den väldigt lätt och smidig att hantera tack vare att den inte väger så mycket, något som underlättar då bälteskudden ska flyttas. 

Med hjälp av den medföljande bältesjusteraren kan du snabbt och enkelt knäppa fast barnet och justera bältet till den höjd som passar ditt barn, vilket innebär att det sitter betydligt mycket säkrare och mer bekvämt än om det inte hade funnits en sådan funktion. Du riskerar inte att bältet ligger mot barnets hals eller haka, vilket är otroligt viktigt.

Kort och gott är vi nöjda med den här bälteskudden och skulle kunna rekommendera den till alla som är i behov av en sådan. Priset är något lyxigt och den har egentligen inga speciella funktioner som höjer den från andra i liknande klass, men det är just kombinationen av enkelhet och komfort som gör den så uppskattad även hos oss. 

Fördelar

 • Ergonomiskt utformad efter barnet
 • Smidig att hantera, lättviktig
 • Bältesjusterare som ser till att bältet alltid sitter bra

Nackdelar

 • Något dyr

Graco Bilkudde Booster Basic

Det här är en bälteskudde från Graco, närmare bestämt deras modell Bilkudde Booster Basic.

Just den här bälteskudden är noggrant krocktestad för att vara så säker och trygg som möjligt. Den är också smart utformad med både bältesstyrning och bekväma handtag.

Vi tycker verkligen att de har gjort ett bra jobb med den här bältesstolen, på de allra flesta plan. Designen är väl det som vi anser skulle kunna varit lite roligare, men det är i och för sig inget av egentlig betydelse för dess funktion och komfort. Det vi gillar mest är att den både känns säker och bekväm även under längre resor.

Det är lätt att spänna fast bältet och det sitter bra över barnets kropp, utan att glida eller snurra runt. Tack vare de välmarkerade hornen styrs bältet automatiskt ner på ett bra och bekvämt sätt över barnets ben, vilket minskar risken för skador och smärta om olyckan skulle vara framme. Det här är otroligt viktigt!

Hornen kan också justeras i två höjdled beroende på barnets storlek och vem som ska sitta i stolen. 

En annan smart detalj som gör den lite extra rolig är det faktum att den har två dryckeshållare som kan dras ut. Där kan barnet ställa en dricka, sätta lite snacks eller placera något annat som gärna finns nära till hands under resan. Hög maxvikt och bra storlek avslutar det hela på topp!

Fördelar

 • Otroligt välgjord
 • Välmarkerade horn som minskar risken för skador
 • Utdragbara dryckeshållare

Nackdelar

 • Tråkig design
 • Lite tung
 • Kan upplevas som något plastig

Beemoo Bälteskudde

Den här bälteskudden från Beemoo har fått riktigt bra omdömen på många håll, och vi förstår verkligen varför. För det första så får du en kvalitativ och användarvänlig bältesstol till ett riktigt bra pris, vilket vi gärna inte tackar nej till. 

För det andra är dess storlek liten och smidig, vilket gör att den inte bara är lätt att hantera utan även att den inte tar allt för stor plats i bilen. På så sätt kan du ha den i bilen trots att den inte används hela tiden, utan problem.

Vi gillar också att den, trots dess behändiga storlek känns rymlig och bekväm för barnet att sitta i. Den har ändå en maxvikt på 36kg, och vi skulle absolut säga att den är utformad för att passa den storleken trots att den är smidig och nätt. Materialet i sig är också behagligt, och själva stolen känns mjuk men ändå ergonomiskt stabil.

Om du köper den här bältesstolen kan du vara säker på att du gör ett bra köp till ett väldigt bra pris. En enkel men välgjord bältesstol.

Fördelar

 • Välgjord och genomtänkt
 • Bekväm att sitta på
 • Hög maxvikt

Nackdelar

 • Tråkig och enkel design
 • Saknar specifika tillägg

2ME Bälteskudde Monte Carlo

Denna kudde passar barn från 18 och upp till 36 kilo och har en speciell airfillklädsel som gör stolen extra mjuk och bekväm. Dessutom är den stoppad med extra fyllning för ännu skönare komfort.

Vi vuxna uppskattade stolen både för det snygga yttre, men också för känslan av säkerhet och stabilitet. Barnen var förstås förtjusta i hur skön den var att sitta i.

Det är också värt att nämna att bälteskudden har en vikt på endast 0,9 kilo, något som är mycket bekvämt om man ofta byter bil.

Fördelar

 • Kan användas rätt länge
 • Speciell klädsel som är extra mjuk
 • Bra pris 

Nackdelar

 • Tråkig design
 • Lite glidig

Carena Grisslan Bälteskudde

Söker du en stabil, klassisk, och riktigt bekväm bälteskudde är denna ett riktigt bra val. Kudden är ergonomiskt utformad och leder enkelt bältet rätt över barnets kropp. Dessutom är stoppningen mycket mjuk.

Det är också ett extra plus att kudden har låg vikt och att klädseln är enkel att ta av för tvätt. På så sätt behöver man inte oroa sig för fula glass- eller fruktfläckar.

Naturligtvis är kudden också godkänd enligt de krav som finns på bälteskuddar.

Fördelar

 • Avtagbar och tvättbar klädsel
 • Stilren
 • Finns i flera fina färger

Nackdelar

 • Något tråkig färg

Graco Bälteskudde Booster Connext

Denna kudde monteras enkelt i bilens isofix-fästen. På så sätt står den säkert på plats. I sin utformning känns kudden mycket stabil och stadig, detta trots att den har en låg vikt. Den låga vikten gör även att stolen är smidig att ta med och att flytta från bil till bil.

Den ergonomiska utformningen gör att ditt barn sitter tryggt och säkert och bältet leds enkelt rätt av stolen. Klädseln är avtagbar vilket gör att den är enkel att tvätta om man råkar spilla någonting.

Fördelar

 • Trygg
 • Bältet leds av stolen, sitter där det ska
 • Avtagbar och tvättbar klädsel

Nackdelar

 • Dyr

Safety 1st Bälteskudde Manga

Detta är en enklare kudde som passar perfekt som extrakudde när den vanliga bälteskudden är för tung att ta med. Ge till exempel mor- och farföräldrar ett exemplar så är de alltid redo att skjutsa barnbarnen.

Kudden är rikligt vadderad och gör att barnet sitter mycket bekvämt. Klädseln är avtagbar och går enkelt att tvätta i maskin. Söker du en smidig extrakudde borde du absolut ta dig en titt på denna.

Fördelar

 • Enkel men genomtänkt
 • Väger inte mycket
 • Smidig och praktisk

Nackdelar

 • Rätt dyr

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals