Bästa eltandborsten för barn 2024 – Friska tänder och kul lek

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Det är inte för intet vi brukar säga: “precis som att borstat tänderna, det går automatiskt”. Så naturligt är det för oss att borsta tänderna minst två gånger om dagen.

Men den här vanan kommer ju inte per automatik, utan något man ska börja lära sina barn i något skede. Ju tidigare man kan vänja sitt barn med tandborsten, desto bättre.

Att börja borsta lite försiktigt redan när barnet fått sin första tand är vad barnavårdscentraler i Sverige rekommenderar.

Många barn kan vara tveksamma till den här processen, men det finns många saker man kan göra åt det och eltandborsten är en av dessa saker.

Vår premiumvinnare i dagens test heter Philips Avent Sonicare for Kids Eltandborste. I mellanklassen har vi en glad överraskning för alla Frost-fans: låt oss presentera Oral-B Kids Vitality Frozen!

Vår budgetvinnare blir de flesta glada av och den heter Camry Sonisk Eltandborste. För alla seriösa Star Wars-fans har vi också en specialare med i form av Star Wars Eltandborste Junior från Oral-B.

Premium: Philips Avent Sonicare for Kids Eltandborste

I premiumklassen föll vi för Philips Sonicare for Kids eftersom det är en pedagogisk tandborste som lockar barnet till borstning och hen kommer sannolikt också tycka att den är riktigt rolig!

Tandborsten kan också ändra utseende tack vare de medföljande, avtagbara klistermärkena, vilket är ännu ett sätt att hålla intresset för tandborstning vid liv. För tandhälsan har den också fördelen att ha två olika program som kan köras, beroende på barnets ålder.

Modellen kan definitivt bli en stor hjälp för er som har väldiga problem med era barns tandborstning hemma. Givetvis passar den också er som helt enkelt vill ha en riktigt rolig och pedagogisk tandborste till ert barn.

Fördelar

 • Passar de allra minsta barnen från tre år
 • Har två olika tandborstprogram
 • Gummerat huvud som är skonsamt mot tandköttet

Nackdelar

 • Kan upplevas som dyr
 • Eftersom det inte är det största märket på marknaden kan det vara svårt att hitta tandborsthuvuden i butikerna
 • Är stor i storlek och kan kännas klumpig att hålla för små barn

Mellan: Oral-B Kids Vitality Frozen

Mellanklassens vinnare är mycket prisvärd! Det är en av marknadens mest väletablerade tandborstmärken som här har gjort en barnvariant som alla har råd med.

Den är utrustad med alla finesser som man behöver; trycksensor, två olika rörelser på borsthuvudet, ergonomiskt handtag, och en signal som meddelar när tandborstningen är klar.

Fördelar

 • Ergonomin är bekväm och barnvänlig
 • Bra pris
 • Perfekt för alla Frozen-fans

Nackdelar

 • Levereras inte med extra borsthuvuden
 • Fulladdat batteri räcker i 20 minuter

Budget: Camry Sonisk Eltandborste

För er som vill ha något i budgetklassen är Camrys tandborste ett bra val. Vi plockar ut den eftersom den fyller alla de grundläggande funktionerna som en eltandborste ska ha.

Den har naturligtvis inga extra finesser som de flesta säkert förstår eftersom det här är en  budgetvariant. Men den är färgglad och rolig och bekväm att hålla i handen för ett mindre barn.

Det bör också noteras att den här tandborsten inte kan användas av de allra minsta barnen, då den är en allround-tandborste som passar alla personer. Men från tioårsåldern fungerar den utmärkt att börja använda på barnet.

Fördelar

 • Kostar väldigt lite i inköp
 • Det ingår två extra borsthuvuden i köpet
 • Färgglad och tilltalande

Nackdelar

 • Ingen signal efter två minuter som signalerar borsttiden
 • Batteridriven utan laddare (externa batterier behövs)

Special: Oral-B Eltandborste Junior

Vi har valt ut en specialare för er med lite äldre barn som behöver motivation till tandborstningen. Den här otroligt coola Star Wars-tandborsten passar barn från ca 6 år och som lämnat Disney-filmernas värld och vill ha något coolare än Musse Pigg och Frost.

Det smidiga med den här modellen är också att ni kan kombinera den med de flesta borsthuvuden som Oral-B erbjuder och den är därmed möjlig för barnet att använda genom både småbarnsåren och tonåren.

Fördelar

 • Tilltalar äldre barn
 • Kompatibel med många typer av borsthuvuden
 • Har integrerad trycksensor

Nackdelar

 • Passar inte för de allra yngsta under 6 år
 • Fulladdat batteri räcker till 20 borstningar

Köpguide

Eltandborsten är en vanlig syn hemma i våra badrum numera. Att sköta om våra tänder är en väletablerad och integrerad del av vår folkhälsa i Sverige.

Att göra sitt bästa och det man kan för att vara fräsch i munnen och ha fina tänder är viktigt för oss och för de flesta är det här en vana som går helt och hållet automatiskt.

Man kan naturligtvis köra med en manuell tandborste vid barnets tandborstning, men att så småningom introducera en ny eltandborste är bra av flera anledningar.

Ett barn som inte är så intresserad av tandborstning eller kanske till och med protesterar mot den kan bli mycket mer villig att använda sig av den om det är en eltandborste.

När barnet är i treårsåldern kan man börja med att introducera en eltandborste och på så vis peppa barnet att få rutin på tandborstningen.

Många eltandborstar för barn har roliga finesser, såsom att den spelar en trudelutt efter att man borstat i tre minuter. Vissa modeller har också funktionen att den meddelar när det är dags att byta tandrad efter 30, 60, och 90 sekunder.

Eltandborstar finns i glada färger och med olika teman. En annan anledning att använda eltandborste är att den är mycket mer effektiv än en manuell tandborste och främjar god munhygien.

En eltandborste är ett effektivt förebyggande mot karies, plack, och missfärgningar. Precis som för vanliga eltandborstar för oss vuxna, så finns det också tandborstar med diverse finesser. Vad som behövs är naturligtvis individuellt.

Många funktioner är desamma som för tandborstarna för vuxna. Två viktiga aspekter som man ska titta på innan man bestämmer sig är vilken typ av laddning man vill ha; en eldriven eller en batteridriven samt hur högt varvantal och vibration eltandborsten har.

Val av borströrelse

Vid tillverkningen av eltandborstar finns det två borströrelser som används; den soniska samt den oscillerande. Den sistnämnda har ett runt borsthuvuden som rör sig i en roterande rörelse.

Den här typen av eltandborstar är effektiva på att ta bort plack och tekniken brukar vara lite mera högljudd än den soniska.

De soniska borstarna vibrerar med hög frekvens. Vibrationen hjälper till att stimulera salivproduktionen, vilket också hjälper till att lösgöra plack från tandytan. Det här är särskilt bra för att rengöra plack en bit bort från själva borsten, till exempel mellan tänderna.

Barn använder ju inte tandtråd och därför är det här en bra egenskap för barntandborstar. Nackdelen kan vara att det vibrerande huvudet kan kännas obehagligt för barnet när det kommer mot tänderna.

Timer

Många av tandborstarna är utrustade med en timer. Det är en perfekt finess för barn som har svårt att fokusera på uppgiften och blir lätt distraherade och tycker det är svårt att borsta tillräckligt länge.

Då kan det bli en rolig lek att borsta tills tandborsten avger den efterlängtade trudelutten. Som förälder slipper man också den ofta lite tröttsamma diskussionen om man har borstat tillräckligt länge eller inte.

Det finns också avancerade eltandborstar, där man kan koppla ihop tandborsten med en app. Har man en enklare tandborste utan timer, så kan man använda sin egen mobiltelefons timer för att påminna barnet om tiden för tandborstningen.

Borsthuvudet

Man bör byta sin borste ungefär är tredje månad. Då är det naturligtvis nödvändigt med en eltandborste som har utbytbara borsthuvuden och det har nog samtliga eltandborstar idag.

När ni väljer borsthuvudet för barnens tandborste, tänk då på att alltid välja ett som är extra mjukt. Du kan alltid rådfråga barnets tandläkare om du är osäker på vilket borsthuvud som är bäst.

Laddningsfunktion

Många eltandborstar har ett laddningsbart batteri inbyggt och en medföljande laddstation eller en inbyggd sladd. Det finns också modeller med utbytbara batterier.

Eltandborstar med roliga teman och motiv

Som vi var inne på i inledningen kan ett roligt motiv på en färggrann tandborste göra att barn som ogillar att borsta tänderna får en positivare attityd till borstningen.

Det finns många olika varianter att välja på och kanske har du också turen att hitta en eltandborste med motiv från just den filmen eller sagan som ert barn älskar allra mest.

Tandborsttekniken är viktig

I ett introduktionsskede kan det vara bra att först vänja barnet med tandborströrelserna och själva produkten några kvällar.

Men när det väl sitter är det dags att börja titta på borsttekniken så att alla tänder borstas och att tandborsten flyttas mjukt och långsamt från tand till tand.

Man ska inte skrubba eller borsta som man gör med en vanlig tandborste; man ska hålla borsten genom att sakta förflytta den över tandraden och låta tandborsten göra grovjobbet.

Flera tandborstmodeller är utrustade med en säkerhetsfunktion som gör att tandborsten klickas bakåt och slår av, om ni trycker för hårt mot tänderna.

Märken som producerar eltandborstar

Alla olika producenter av eltandborstar har sina egna finesser och specialiteter. På en konkurrensutsatt marknad har man naturligtvis satsat på att specialisera sig. Varje märke strävar efter sitt speciella signum.

1. Oral-B

Oral-B har satsat mycket på att locka barnen till tandborstning med tandborstar med motiv från olika barnfilmer och sagofigurer. Med de här detaljerna vill man uppmuntra de allra minsta barnen att borsta sina tänder noggrant.

Bland motiven hittar ni bland annat Frost, Bilar, och Musse Pigg. Även Oral-B har appar kopplade till tandborsten på vissa av sina telefoner.

2. Philips

Philips har satsat på att kombinera sina eltandborstar med en app som föräldern kan installera i telefonen för att peppa med tandborstningen. Appen synkar med bluetooth-funktionen i tandborsten.

Förutom att motivera barnet som får spännande belöningar av appens karaktär Sparky kan också föräldern hålla koll på hur barnets tandborstteknik utvecklas med tiden. Appen finns för både Android och iPhone.

3. Jordan

Jordan Oral Care är en av världens ledande experter för manuella tandborstar för våra yngre. De har dock satsat på en modell av eltandborste som är enkel och lättanvänd.

Den är också perfekt för barnet från 10 år och uppåt som behöver en pedagogisk och lättanvänd tandborste, men som har vuxit ur både belöningsappar och sagofigurer.

Jordan har istället satsat på att ge tandborsten flera ljudsignaler. En på två minuter när hela tandborstningen är klar och också flera däremellan som säger till när det är dags att byta tandrad.

Våra favoriter

Premium: Philips Avent Sonicare for Kids Eltandborste

Med i köpet av Philips Sonicare får ni appen där kompisen Sparky bor och kan peppa barnet till att borsta tänderna bättre. Ni får också utbytbara klistermärken som gör att ni kan ändra utseendet på tandborsten tillsammans med ert barn.

Designen är stöttålig och har ett bekvämt och ergonomiskt handtag som är avsett att passa både er om ni vill hjälpa barnet med tandborstningen, likväl som barnets små händer när hen vill borsta tänderna själv.

Till tandborsten kan ni välja mellan två storlekar på tandborsthuvudet. Båda storlekarna är gummerade och skyddar tänder och tandkött.

Tandborstens minne lagrar 20 tandborstningar och registrerar dem i appen. Där kan ni se i en kalender hur tandborstningen gått.

I appen finns också två olika tandborstprogram som ni kan välja mellan. Dessa är ett mjukare program för barn i 3-6 år och ett för barn som är äldre än 6 år.

Sonicare har ett litiumbatteri som är laddningsbart och en drifttid på upp till två veckor om det är fulladdat. Tandborsten är verkligen ett komplett paket för er som vill försäkra er om att barnet kommer att gilla tandborstning!

Den är också perfekt för er som har ett barn som inte alls gillar det och som kanske till och med protesterar vilt när tandborsten tas fram.

Med i köpet får ni två borsthuvuden, en laddare, och åtta klistermärken. Tandborsten är rekommenderad från 3 år.

Fördelar

 • Passar de allra minsta barnen från tre år
 • Har två olika tandborstprogram
 • Gummerat huvud som är skonsamt mot tandköttet

Nackdelar

 • Kan upplevas som dyr
 • Eftersom det inte är det största märket på marknaden kan det vara svårt att hitta tandborsthuvuden i butikerna
 • Är stor i storlek och kan kännas klumpig att hålla för små barn

Mellan: Oral-B Kids Vitality Frozen

När man ser på den här tandborsten kan man tro att den är en ren leksak, men så är absolut inte fallet. Det här är en tandborste perfekt att använda för barn som ska få sin första eltandborste.

Priset är mycket fördelaktigt i förhållande till de funktioner man får i den. Tandborsten har flera funktioner som man också associerar till dyrare modeller. Den kan till exempel borsta med både soniska och oscillerande rörelser.

Den pulserande effekten är upp till 20.000 gånger per minut och de oscillerande rörelserna är på 5600 rörelser per minut. Det är mycket och den håller därmed samma standard som de exklusivare vuxenmodellerna.

Fördelen med Oral-B-tandborstar är att det är väldigt lätt att hitta tandborsthuvuden till dem. De finns alltid storpack att köpa online och ni kan till och med köpa tandborsthuvuden i många mataffärer.

Notera att det levereras endast ett tandborsthuvud med i det här köpet, så det är bra att beställa hem fler på samma gång, så att ni har nya att använda direkt när de gamla är slut.

Tandborsten är designad för att föra tankarna till den omåttligt populära filmen Frozen. Det kan säkert motivera många barn till användning.

En akilleshäl är helt klart laddningen. Användningstiden ligger på 20 minuter på fulladdat batteri och det kan vara en av anledningarna till att priset ligger så lågt som det faktiskt är ändå.

Men det här är inget man ska låta hindra en från att köpa tandborsten för den ger verkligt mycket för pengarna och kommer man i en bra rutin med laddningen är det faktiskt inte ett stort problem.

Fördelar

 • Ergonomin är bekväm och barnvänlig
 • Bra pris
 • Perfekt för alla Frozen-fans

Nackdelar

 • Levereras inte med extra borsthuvuden
 • Fulladdat batteri räcker i 20 minuter

Budget: Camry Sonisk Eltandborste

Den roliga tandborsten från Camry har soniska rörelser och har  upp till 22.000 borstvibrationer per minut. Metoden skapar mikrobubblor av saliven och tandkrämen som gör att den rengör djupt mellan tänderna.

Det här är en tandborste utan några extra finesser som appar och signaler, men den gör definitivt jobbet. Designen är en riktigt färgklick och tilltalar barn. Notera att det här är en tandborste som ska användas av lite äldre barn och inte av de yngsta.

Med i köpet får ni två extra tandborsthuvuden förutom det som sitter på. Designen är underbar och väldigt rolig, så den tilltalar nog de flesta barn. Värt att notera är att tandborsten används med batteri av typen AAA.

Fördelar

 • Kostar väldigt lite i inköp
 • Det ingår två extra borsthuvuden i köpet
 • Färgglad och tilltalande

Nackdelar

 • Ingen signal efter två minuter som signalerar borsttiden
 • Batteridriven utan laddare (externa batterier behövs)

Special: Oral-B Eltandborste Junior

Oral-B:s tandborste för alla våra Star Wars-fans är perfekt att motivera barnet att borsta tänderna med. Tandborsten är avsedd att användas av barn från 6 år och uppåt.

Den här har samma finesser som vår mellanvinnare vad beträffar tekniken. Tandborsten har två borstlägen och en timer som indikerar när två minuter har gått. Var trettionde sekund berättar den att det är dags att byta tandyta.

På tandborsten finns en väl synlig lampa som lyser rött om ni trycker för hårt med borsthuvudet mot tänderna. Det här gör tandborstningen väldigt skonsam, samtidigt som den ändå är effektiv.

I appen som kan laddas ner kan din tonåring lära sig mycket om tandvård och samtidigt bli peppad att sköta sina tänder varje dag genom borstningen. En full laddning räcker i ca 10 dagar, enligt instruktionerna.

Fördelar

 • Tilltalar äldre barn
 • Kompatibel med många typer av borsthuvuden
 • Har integrerad trycksensor

Nackdelar

 • Passar inte för de allra yngsta under 6 år
 • Fulladdat batteri räcker till 20 borstningar

Våra utmanare

Produkter som utgått

Eltandborste Barn Signal Playbrush Smart Sonic EPB

Denna barneltanborste har kontakt med en app via bluetooth och gör tandborstningen interaktiv genom pedagogiska spel som peppar barnet att borsta tänderna tiden ut.

Det hela blir en rolig lek och nya äventyr presenteras allt eftersom tandborstning fortlöper. Den är utrustad med två borstlägen och har 17.000 roteringar per minut.

Ni kan också hålla koll på hur tandborstningen går över tid och om det slarvats i vissa perioder via kalendern i appen.

Fördelar

 • Interaktiv och rolig för barnet att använda
 • Appen har många spelnivåer, vilket gör att barnet håller intresset uppe över tid
 • Levereras med en detaljerad manual

Nackdelar

 • Har inte den effektivaste borstningen rent vibrationsmässigt
 • Inga extra borsthuvuden i leveransen
 • Inte lika ergonomiskt handtag som de mer kända märkena

Jordan TB-120P

Jordan erbjuder även de en tandborste som passar för barn åldrarna 10 år och uppåt. Det speciella med den här modellen är att den har en USB-laddare som gör att ni kan koppla den till ett USB-uttag om ni till exempel har den med på resan eller campingturen.

Den är utrustad med ett litiumbatteri som ger extra lång laddningstid. Så ett stort plus för den långa användningstiden!

Dock är inte hastigheten jättehög på borsten; den ligger här på 8800 och 9200 rpm i sina två lägen. Två olika tandborsthuvuden finns med som är anpassade till varvtalet.

Fördelar

 • Helt vattentät och kan tvättas under kranen
 • Inbyggd timer som meddelar vid 30, 60, 90, och 120 sek
 • En månads användningstid på laddat batteri

Nackdelar

 • Liten startknapp
 • Inga extra finesser såsom appar o.s.v.
 • Liten laddningsstation som är lätt att tappa bort
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals