Bästa gitarren för barn 2024 – Lek och musik i ett

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Musik är något som är väldigt bra för barns utveckling och som gynnar barnet både motoriskt och språkligt. Faktum är att spela ett instrument, ha någon musikverksamhet, eller kunna läsa lite noter är som att ha ett extra andra språk.

Nu pratar vi förstås om lite äldre barn. För det lilla barnet, både spädbarnet och ett-tvååringen, ger sång, musik, och dans en källa till glädje och utveckling. Man behöver inte utöva musik själv för att låta musiken vara en levande del av barnets vardag.

Barn leker för att försöka förstå livet och omvärlden omkring dem. Musiklekar och instrument som gitarrer och annat ger ytterligare ett verktyg som stärker dem och ger dem förmåga att kunna förmedla och uttrycka känslor.

Det innebär absolut inte att man behöver sätta barnet i gitarrkurs vid 5 års ålder. Men att exponera barnet för musik hemma och själv sjunga och dansa och ha roligt med barnet räcker alldeles utmärkt.

Musik och sånglekar är också en del av pedagogiken på förskolan som barnet går på. I dagens köpguide delar vi med oss av både gitarrer för barnet som vill lära sig spela på riktigt och sådana som är avsedda att leka med.

Premiumvinnaren blev Rock On Gitarr och så har vi en Kids Concept Gitarr som vinnare i mellanprisklassen. Classic World Gitarr Stjärna blev vårt budgetalternativ. Alla Frost-älskare borde kolla in vår specialare: Disney Frozen Akustisk Gitarr!

Premium: Rock On Gitarr

Rock On Gitarr är den perfekta nybörjargitarren och är ditt barn seriöst intresserad av att börja spela i till exempel sju-åttaårsåldern har du här en gitarr som du med gott samvete kan ge till barnet. Den låter bra och är av hög kvalitet och är lätt att stämma.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Snygg
 • Perfekt nybörjargitarr

Nackdelar

 • Det ultimata hade naturligtvis varit om det hade ingått musiklektioner i en bok eller några videolektioner online

Mellan: Kids Concept Gitarr

När du ska börja introducera instrument och skapa ett musikintresse hos barnet är det här helt enkelt den perfekta gitarren att börja med. Den passar för små barn från 3 år och den är dessutom väldigt söt.

Det finns flera färger, från vackert grå till puderrosa med mera. Väldigt söta gitarrer alltså! Det här är den perfekta gitarren att köpa innan det är dags att investera i premiumvinnaren.

Fördelar

 • Fungerar för de allra minsta barnen
 • Finns i flera färger

Nackdelar

 • Har inte ett jättebra ljud, först och främst på grund av att det stjärnformiga hålet är så litet

Budget: Classic World Gitarr Stjärna

Budgetvinnaren är en mycket värdig sådan eftersom det är en jättefin liten leksaksgitarr från Classic World. Den imiterar en riktig gitarr genom att se ut som en sådan och ha strängar som går att spänna.

Fördelar

 • Billig
 • Färgglad och söt

Nackdelar

 • Kan gå sönder om den leks med för häftigt

Special: Disney Frozen Akustisk Gitarr

En gitarr som precis som premiumvinnaren passar alla som vill prova på att spela gitarr. Den här är också, som ni säkert ser, avsedd för alla Frozen-fanns där ute.

Fördelar

 • Perfekt och motiverande för Frozen-fans

Nackdelar

 • Det ingår inget band att hänga om halsen, trots att det finns med på bilden av gitarren

Köpguide

Ett instrument, till exempel en gitarr, är jättebra att införskaffa eftersom barnet då kan prova spela själv. Att låtsas spela samtidigt som man sjunger är jätteroligt och kanske fattar barnet sådant tycke för musicerande på gitarr att hen vill börja spela på riktigt sedan. Det vet man aldrig!

En gitarr för barn är en bra början om man vill skaffa något instrument. Det finns billiga gitarrer i leksaksaffären som är helt okej och som dessutom är överkomliga i pris.

Det finns också elgitarrer och leksaksgitarrer med roliga finesser och knappar att trycka på. Vill barnet spela lite mer på allvar när hen blir äldre är det ingen dyr investering att köpa en gitarr i rätt storlek till barnet.

Vilken gitarr ska jag köpa till mitt barn?

Som tidigare nämnts är det aldrig för tidigt för barnet att börja med musik i hemmet. Det finns en massa roliga leksaksgitarrer på marknaden idag och i det här testet har vi även med ett par stycken sådana.

I köpguiden har vi försökt sträcka oss över hela spannet och vi har både gitarrer som man kan ta med till gitarrkursen och sådana som de små barnen kan leka med. Här finns leksaker som låter och blinkar för de allra minsta.

Till ett barn i treårsåldern kan man köpa en miniatyrgitarr eller en balalajka och låta barnet leka med den och lära sig imitera hur man gör när vuxna spelar gitarr.

Det kan vara rörelserna, hur man slår på strängarna, och så vidare. Spelar du själv gitarr kan du naturligtvis själv uppmuntra barnet genom att spela tillsammans och inte minst genom att spela för barnet.

När du köper gitarren så se alltid till att den är avsedd just för ditt barns ålder. Ett litet barn får inte ha leksaker eller instrument där det kan lossna delar och som barnet kan sätta i halsen.

Skapa förutsättningar för att låta barnet experimentera med gitarren och med musik

Med en gitarr och andra instrument skapar man en musikmiljö hemma där det blir roligt att spela och hålla på med ljud och instrument.

Märker du att barnet känner stor lust till musiken är det bara att spinna vidare på det och skapa miljöer som gör att barnet kan uppmuntras till att hålla på med musik, gitarrspelande och uttryck.

Börja med att skaffa en enkel men rejäl barngitarr. Det här kan du köpa i en leksaksaffär. När barnet blir äldre kan du vända dig till en musikaffär för ett inköp av en riktig gitarr.

Skapa en plats i hemmet som inbjuder till att ha det mysigt och bekvämt att spela på och där inga syskon eller husdjur stör. Skapa små, korta stunder tillsammans med musicerande. Det här behöver verkligen inte vara långa stunder.

Några minuter räcker för att barnet ska lära sig något. Alla barn kan lära sig att spela ett instrument och man behöver absolut inte vara särskilt begåvad eller ha takt och rytm. Intresse, övning, och ett bra instrument räcker för att man ska bli bra på ett instrument.

Att ta hjälp av en musikskola är det allra bästa hjälpmedlet till att stötta barnet i att uttrycka sig med ett instrument. De här elementen kommer man väldigt långt med och är egentligen viktigare än talang.

Varför ska mitt barn spela gitarr?

Förutom glädjen att få hålla på med musik och melodier har musiken också många positiva bieffekter. Att klara av att spela ett instrument stärker självförtroendet och eftersom det hjälper barnet att förstå att hen klarar av saker.

Att spela gitarr eller andra instrument ökar också reaktionsförmågan och är därmed också bra för sportande ungdomar, som till exempel spelar fotboll eller liknande.

Att spela gitarr och andra instrument är också väldigt utvecklande för motoriken. Det kräver visst tålamod att lära sig spela lite gitarr och det är också väldigt utvecklande att lära sig öva på just tålamod.

Det ökar kreativiteten och fantasin och ger därmed också minskad stress. Har du ett barn som oroar sig mycket för saker är det definitivt värt att prova om barnet kan känna glädje och avkoppling i att spela ett instrument.

Så har vi det här med studieresultat. Att spela ett instrument har visat sig ge bättre studieresultat i språk och matematik. Gitarrspelande (eller andra instrument) ökar också koncentrationsförmågan, vilket förstås är en stor fördel när man ska plugga.

Att låta barnet ta gitarrlektioner

Kanske är ditt mål att barnet ska ta musiklektioner och då är det väldigt viktigt att du har grundat innan så att lekandet med musik och instrument hemma är en odelat positiv upplevelse.

Pressa aldrig barnet till att spela ett instrument, det här ska komma inifrån och vara något som barnet vill själv. För dig som vill att barnet ska börja ta lektioner finns det några grundläggande saker att tänka på och vi vill tipsa om dem här.

Börja i rätt ålder

Det är väldigt viktigt att man börjar i en lämplig ålder och det här är individanpassat. Vissa barn är inte mogna nog att börja spela förrän de är lite äldre, medan andra kan vara redo lite tidigare. Det du ska fråga dig själv innan kan du bokar upp er på musiklektioner är:

 • Om barnet har väl utvecklad motorik och koordination.
 • Om barnet kan koncentrera sig längre stunder.

För att kontrollera de här sakerna så ta reda på:

 1. Om barnet kan leka med en leksak i 15-20 minuter utan att tröttna på den.
 2. Att barnet kan alfabetet från A till G.
 3. Att barnet kan skilja från höger och vänster hand.
 4. Att barnet kan räkna till tio.
 5. Att barnet kan hålla i en penna och röra på fingrarna separat.
 6. Att barnet kan följa en lektion av något slag i 30 minuter.

Våra favoriter

Premium: Rock On Gitarr

Vi börjar med premiumvinnaren. Det här är en så kallad riktig gitarr som verkligen är en jättefin gitarr för barnet som ska lära sig spela och behöver en prisvärd, men väl fungerande gitarr till lektionerna.

Rock On har i tillverkningen lagt ner mycket arbete på att både låda och hals ska vara av hög kvalitet. Gitarren har stämskruvar av stål och och mässing och den är försedd med nylonsträngar.

Den totala längden är 39 cm. En enkel, grundläggande handbok på svenska ingår i köpet.

Specifikationer:

 • Lämplig för barn från 7 år och uppåt

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Snygg
 • Perfekt nybörjargitarr

Nackdelar

 • Det ultimata hade naturligtvis varit om det hade ingått musiklektioner i en bok eller några videolektioner online

Mellan: Kids Concept Gitarr

Innan det är dags för premiumvinnaren, så vill du kanske skapa ett musikintresse hos barnet hemma i er familj och då är det här helt enkelt en perfekt gitarr.

Den är väldigt söt med sina 53 centimeter långa form och hålet är utskuret som en söt liten stjärna. Den är också jättefint målad, men med halsen lämnad i originalträet. Det blir också väldigt estetiskt i barnrummet.

Materialet är gjort i lindträ, vilket är väldigt hållbart och gitarren har nylonsträngar. Strängarna går att spänna åt precis som på en vanlig gitarr.

Specifikationer:

 • Lämplig för barn från 3 år och uppåt

Fördelar

 • Fungerar för de allra minsta barnen
 • Finns i flera färger

Nackdelar

 • Har inte ett jättebra ljud, först och främst på grund av att det stjärnformiga hålet är så litet

Budget: Classic World Gitarr Stjärna

Här har vi en till gullig leksaksgitarr, som mer har ett utseende av en riktig gitarr, om man jämför med den i mellankategorin. Den är härligt dekorerad i ett klassiskt mönster och den är perfekt att locka barnet till att börja hantera instrument och spela musik med.

Gitarren är tillverkad i furu och plywood och är utrustad med nylonsträngar. Det här är en väldigt billig leksaksgitarr och det är klart att det avspeglar sig i kvaliteten.

Men för den som vill låta barnet testa en gitarr som man inte behöver vara rädd om för att man betalat skjortan för den, så är den här helt enkelt perfekt.

Specifikationer:

 • Lämplig för barn från 3 år och uppåt

Fördelar

 • Billig
 • Färgglad och söt

Nackdelar

 • Kan gå sönder om den leks med för häftigt

Special: Disney Frozen Akustisk Gitarr

Vi vet att vi har väldigt många föräldrar till Frozen-fans bland våra läsare och för dem vill vi bjuda på en söt liten akustisk gitarr med Disneys Frozen-motiv!

Den är lämplig för barn från ca 2-årsåldern, som verkligen vill prova på att spela gitarr på riktigt. Det roliga är att det även ingår en liten instruktion- och guidebok i hur man spelar på gitarren.

Rent designmässigt är den verkligen välgjord och motivet på framsidan är väldigt gulligt och tilltalar garanterat Frozen-fansen.

Färgmatchningen är också total, med tanke på temat. Dessvärre kunde vi inte få fram i vilken typ av trä gitarren är gjord i. Strängarna är av nylon.

Specifikationer:

 • Lämplig för barn från 7 år och uppåt

Fördelar

 • Perfekt och motiverande för Frozen-fans

Nackdelar

 • Det ingår inget band att hänga om halsen, trots att det finns med på bilden av gitarren

Våra utmanare

Jabadabado Gitarr Svart/Vita Stjärnor

Vilken härlig gitarr! Full med ett gnistrande stjärnregn kan den här inspirera vem som helst till att börja spela gitarr.

Gitarren är fullsträngad och nylonsträngarna går att spänna. Med i köpet får du både plektrum och extra strängar. Modellen finns också i rosa med vita stjärnor.

Fördelar

 • Plektrum och extra strängar ingår

Nackdelar

 • Det framgår inte vilket träslag gitarren är gjord i

Woodlii Gitarr 30 Tum

Woodlii som har gjort den här härliga gitarren vars stämskruvar och nylonsträngar går att justera precis som på en riktig gitarr.

Perfekt för nybörjaren som vill prova på och den är lämplig från ca 6 års åldern eftersom längden är på 76 cm. Den är tillverkad i metall plast och trä.

Fördelar

 • Ser precis ut som en riktig gitarr

Nackdelar

 • Finns egentligen inga nackdelar då den är mycket prisvärd

Hobie & Bear Leksaksgitarr

En gitarr för de allra minsta, men som på ett roligt sätt ser ut som en riktig vuxengitarr. Den är gullig och har spännbara nylonsträngar.

Den är både en rolig inredningsdetalj i hemmet, tillika som en introduktion till musikens värld. Här kommer dina förväntningar verkligen inte svikas.

Fördelar

 • Snyggt designad
 • Billig
 • Finns i flera färger

Nackdelar

 • För den som vill ha en leksaksgitarr har den här egentligen inga nackdelar

Elena från Avalor Gitarr

Om man har barn som älskar Elena från Disney-filmen Avalor blir den här garanterat en succé! Den här roliga leksaksriddaren har tre förinspelade låtar inbyggt i mekaniken som barnet kan sjunga med i!

Från TV-serien ingår låtarna “Magic Within”, “Ready to Rule”, och “My time”. Det ingår batterier i köpet och den här kan faktiskt användas från 3 år, trots att det är en elektrisk apparat. Man får väldigt mycket för pengarna!

Fördelar

 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inte särskilt hög kvalitet och den kommer sannolikt att gå sönder efter ett tag om man inte är försiktig med en

Skip Hop Farmstand Gitarr

En leksaksgitarr för de allra minsta där en rolig avokadogitarr spelar låtar och härlig countrymusik. Man kan snurra på avokadokärnan eller trycka på knapparna och härlig musik börjar ljuda i avokadogitarren.

Lämplig för de allra minsta och passar för barn från 6 månader och uppåt. Den här gitarren stimulerar både barnets hörsel, syn, och finmotorik. Gitarren är helt EU-godkänd och innehåller inga förbjudna kemikalier i plasten.

Fördelar

 • En gitarr för de allra minsta
 • Väldigt rolig

Nackdelar

 • Som musikleksak är det svårt att hitta nackdelar med den här

Redbox Elektronisk Gitarr

Elgitarr för alla små knoddar som ska introduceras i musikens värld! Den är märkt med alla märkningar som behövs för att vara godkänd för EU-standard. Företaget har i mer än 30 år tillverkat plastleksaker för barn.

Gitarren har både ljud och blinkningar och är perfekt för det lilla barnet att upptäcka rytmer, harmonier, och melodier med. Den spelar hela 18 olika låtar!

Fördelar

 • Rolig att leka med eftersom den har både ljud, ljus, och blinkningar

Nackdelar

 • Kan kännas lite plastig och billig
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals