Bästa matkassen för barnfamiljer 2024 – Enklare och hälsosammare vardag

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att hitta inspiration till matlagning är inte det lättaste, speciellt inte när ni är flera i familjen och det är många olika smaker och önskemål att ta hänsyn till. Ännu svårare blir det med mindre barn som kanske inte kan äta allt, som starkt kryddat mat.

Då kan en matkasse komma väl till pass. Dels för att du inte behöver fundera över vad du ska laga, men också för att en kasse som är anpassad för barnfamiljer även passar för mindre magar - när det gäller såväl smak som vad de kan, och behöver, äta.

Med många matkassar kan du dessutom välja innehållet själv, vilket är perfekt om familjen är lite kräsen och inte äter vad som helst. Då får du alla ingredienser och riskerar inte att glömma någonting, och dessutom vet du vad du svara på den ständiga fråga - “Vad blir det för mat?”

Våran premiumvinnare
Hello Fresh Familj erbjuder god mat och ett bra utbud, och du kan dessutom själv välja vad ni vill äta. Här hittar du garanterat rätter som familjen, och inte minst barnen, älskar. Vinnaren i mellanklassen lockar med goda middagar för hela veckan, och vinnaren i budgetklassen är ett perfekt alternativ om du vill ha en billig matkasse med god mat.

Premium: Hello Fresh - Familj

Hello Fresh matkasse

Den här matkassen kostar visserligen en hel del, men istället är den väldigt flexibel och praktiskt - du kan nämligen skräddarsy din kasse precis som du vill. Detta är en stor fördel, inte minst för barnfamiljer, eftersom du slipper rätter som ingen i familjen gillar - och kan välja era egna favoriter, eller precis den mat ni vill äta under veckan.

Bland rätterna du kan välja mellan hittar du många av barnens favoriter, som till exempel tacos och spaghetti. Föredrar du hälsosam mat så kan du även välja valnöt- och linssallad eller en krispig pankoblomkål, till exempel.

Den stora fördelen med den här matkassen är alltså att den är väldigt flexibel, så du får enkelheten med en färdig matkasse och det blir lättare att bestämma vad ni ska äta - men samtidigt kan du själv bestämma vad ni vill ha för något.

Fördelar

 • Ingen bindningstid
 • Goda maträtter och stort utbud
 • Välj mellan tre, fyra och fem recept per vecka

Nackdelar

 • Höga priser
 • Endast för två eller fyra personer

Mellan: Mat & Ro - Barnkassen

Om du letar efter en lite billigare kasse, men fortfarande vill ha riktigt god mat, då är det här rätt val. Här är rätterna förbestämda, vilket passar bra för dig som inte vill behöva fundera över vad du ska välja - dock är det en nackdel för dig som vill ha möjlighet att välja själv.

Här kan du välja att få en matkasse för två, fyra eller sex personer. Det finns dock ingen möjlighet att påverka antalet dagar, den här matkassen är för fem dagar. En stor fördel är att denna kasse innehåller goda maträtter - grillad lax med potatis och mangosås, vegetarisk lasagne och andra goda rätter. 

Fördelar

 • För två, fyra eller sex personer
 • Möjlighet att beställa till extra varor
 • Levererar till stora delar av landet

Nackdelar

 • Finns ingen möjlighet att välja färre än fem dagar
 • Förbestämd meny

Budget: ICA Familj

En stor fördel med ICAs matkasse är att du kan hämta den hos din närmaste ICA butik, vilket gör att i stort sett alla kan beställa den här matkassen. Den här kassen är också en av de billigaste som går att hitta.

Rätterna i kassen är väldigt enkla, vilket för många är en fördel - det går fort att laga dem och det är inte så avancerat. Istället kan en del av rätterna kännas lite tråkiga och fantasilösa. Det är också tveksamt om alla rätter verkligen passar barn. En lite rolig sak är dock att vardagliga rätter blandas med lite lyxigare rätter.

Här kan du tyvärr inte välja rätter själv, utan veckans meny bestäms i förväg. Du kan välja mellan tre och fem dagar, och för fyra eller sex personer. Här hade vi kanske önskat att det fanns möjlighet att även välja för två eller tre personer, för den mindre familjen, men istället är detta en billig matkasse så detta är väl egentligen inget större problem.

Fördelar

 • Hämta kassen hos din lokala ICA butik
 • Möjlighet att välja en laktosfri familjekasse
 • Goda men samtidigt enkla maträtter

Nackdelar

 • Du kan endast välja fyra eller sex personer
 • Förbestämda maträtter

Köpguide

Vad är en matkasse och hur fungerar det i praktiken?

Om du inte har beställt matkasse tidigare så kan det finnas en del frågetecken. Kanske funderar du på hur det fungerar, om det är ett ekonomiskt klokt alternativ, eller varför du ska välja en matkasse. Här kommer vi att försöka reda ut några av dessa frågetecken, så att det blir lättare för dig att avgöra om en matkasse är rätt för dig.

Förbestämda måltider och färdigpackade ingredienser

En matkasse är helt enkelt en kasse med mat som levereras hem till dig, eller som du hämtar i en butik. Det innebär helt enkelt att du får en färdigpackad kasse med alla ingredienser du behöver till ett visst antal måltider. Ibland kan du själv välja vilka rätter du vill ha ingredienser till, och ibland bestämmer företaget vilka maträtter det blir.

Det här konceptet har blivit väldigt populärt de senaste åren, eftersom många tycker att det är smidigt att slippa tänka på vad det ska bli för middag varje dag. Ofta kan du välja mellan många olika matkassar - till exempel lättlagat, barnvänligt, vegetariskt och så vidare.

Hur fungerar matkassar?

Det här varierar lite beroende på matkassen. De flesta presenterar veckans menyer, eller de rätter du kan välja mellan, på sin hemsida. Ibland kan du bara se exempel på vad de olika kassarna kan innehålla. Du väljer sedan den kasse du vill ha, och hur många dagar och portioner du vill ha.

Antalet dagar och portioner kan variera en del - vissa erbjuder endast fem dagars kassar, medan andra låter dig välja mellan två eller fyra, eller tre eller fem dagar till exempel. När det gäller antalet portioner så kan du ibland välja kassar för två eller fyra personer, och ibland är det istället fyra eller sex personer - eller så finns helt andra alternativ.

När du har valt antal dagar och hur många ni är så väljer du vart och när kassen ska levereras. Ibland får du välja dag, andra låter dig välja dag och en ungefärlig tid. Ibland meddelas du dagen innan när kassen kommer. En del företag låter dig även bestämma vad de ska göra om du inte är hemma - till exempel lämna kassen vid dörren, eller hos grannen.

Alla företag levererar inte överallt, snarare tvärtom. De flesta företag har något undantag, och en del levererar endast i ett mindre område. Många levererar förstås i större städer, men det finns även en hel del som levererar till större delen av landet. Sedan finns det även kassar som du hämtar själv i butik, till exempel ICAs och Coops matkassar.

Är matkasse ekonomiskt?

Priset för matkassen varierar väldigt mycket mellan olika företag, och priset per portion kan variera mellan ca 30 kronor och 100 kronor. Men även innehållet i matkassarna kan variera en hel del, så huruvida det blir ekonomiskt eller inte beror helt enkelt på såväl priset för matkassen som innehållet i den.

Generellt kan vi dock säga att om du har en väldigt stram matbudget så är matkassen förmodligen inte ett ekonomiskt alternativ. En matkasse ger dig inte möjligheten att välja billiga middagar och billiga märken, och dessutom levereras ofta kassen hem till dig. I priset ingår helt enkelt både packning och ibland leverans, vilket gör att priset blir högre.

En matkasse är alltså ett praktiskt och smidigt alternativ för den som vill göra vardagen lite enklare, men det är inte något ekonomiskt alternativ för den som hellre vill begränsa matbudgeten så mycket som möjligt.

Om ni köper mycket hämtmat, eller ofta äter på restaurang, kan det däremot löna sig med matkasse. 

Hur väljer jag matkasse?

Först och främst bör du ta reda på vilka alternativ du har, genom att kolla upp vilka som levererar där du bor. För den som bor väldigt avsides så kan ICA eller Coop vara ett bra alternativ, då kan du själv hämta matkassen i en butik.

Därefter kan det vara en bra idé att kolla igenom vilka alternativ som erbjuds. Kolla gärna om det finns möjlighet att själv välja rätter, om detta är något du vill göra. Men kolla även på vilka maträtter som brukar erbjudas, och vilka olika matkassar som finns att välja mellan.

Många utgår till stor del från vilka olika kassar företaget erbjuder, till exempel familjekasse eller vegetariskt. Men du kan självklart även utgå från pris, eller vilka maträtter som brukar erbjudas. Tänk också på att kolla så att företaget du väljer erbjuder en kasse i rätt storlek för just din familj, speciellt om ni är en lite mindre eller lite större familj.

Vad är fördelarna med matkasse?

Fördelarna med matkassar är att du slipper fundera över vad du ska laga för mat under veckan, och även att du ofta har möjlighet att få kassen hemlevererad. En matkasse är helt enkelt ett smidigt alternativ som kan underlätta vardagen för många.

Vad är nackdelarna med matkasse?

En nackdel är väl möjligtvis att det blir lite dyrare med matkassar. Många matkassar innehåller dessutom förbestämda maträtter, och då finns förstås alltid risken att ni får en eller flera maträtter som ni inte alls gillar. Dock finns det även företag som erbjuder skräddarsydda matkassar, där ni själva kan välja maträtter.

Matkassarna för barnfamiljen Bäst i Test 2024 - Barnlandets favoriter

Premium: Hello Fresh - Familj

Hello Fresh matkasse

Det här är en riktigt bra matkasse med många fördelar. Den största fördelen är kanske möjligheten att själv välja innehållet i kassen, vilket känns som en extra stor fördel just för barnfamiljer eftersom det kan vara svårt med maträtter som passar alla - och då blir det givetvis ännu svårare om någon annan bestämmer vad ni ska äta.

Här finns det dessutom riktigt goda maträtter att välja mellan, och det känns som om de har tagit hänsyn till vad barn brukar gilla. Här finns till exempel spaghetti carbonara, tacos med nötfärs och kycklingsallad med ägg. Vill ni äta nyttigare kan ni även välja sådana rätter - till exempel halloumi med couscous eller fajita kycklingbowl, bland mycket annat.

Hello Fresh levererar dessutom till stora delar av landet. De levererar till alla postnummer som börjar på siffror mellan 10 och 82, men med ett fåtal undantag som Gotland och vissa adresser på landsbygden. Du kan enkelt se om de levererar till dig genom att knappa in ditt postnummer på deras hemsida.

Här väljer du själv vilka dagar du önskar leverans, och du kan även själv bestämma vad du vill att de ska göra om du inte är hemma. Till exempel lämna kassen utanför dörren eller på något annat lämpligt ställe, eller lämna den till en granne som du sedan kan hämta den hos.

En fördel är också att du kan välja mellan tre, fyra eller fem maträtter per vecka. Det spelar alltså ingen roll om du vill ha hela veckan förberedd, eller bara vissa dagar. Dock kan matkassen “familj” endast väljas till två eller fyra personer, vilket kan göra att det blir väldigt dyrt om ni är flera och behöver beställa två kassar.

Fördelar

 • Ingen bindningstid
 • Goda maträtter och stort utbud
 • Välj mellan tre, fyra och fem recept per vecka

Nackdelar

 • Höga priser
 • Endast för två eller fyra personer

Mellan: Mat & Ro - Barnkassen

Mat & Ro har många bra kassar att välja mellan. Här valde vi barnkassen, men det är värt att nämna att det finns många fler som passar barnfamiljer - till exempel familjekassen, familjekassen eko - eller kanske “nästan klart” om du vill ha förberedda maträtter som går fortare att göra klart. Familjekassen finns även som laktosfri.

Maten i barnkassen är enkel och går fort att laga, och här har de dessutom försökt välja rätter som barn ofta gillar. Dessutom innehåller den väldigt god mat, som inte bara passar barnen utan även föräldrarna.

Här hittar du till exempel grillad lax med potatis och mangosås, mexikansk köttfärslimpa, vegetarisk lasagne, paj med grönsallad och kycklingfilé med tzatziki och klyftpotatis. Menyn varierar från vecka till vecka, och den är bestämd i förväg - du väljer alltså inte rätter själv.

Barnkassen kan du få för två, fyra eller sex personer - den fungerar alltså både till den lite mindre familjen och till den lite större familjen. Du kan dock endast få den för fem dagar, men önskar du färre dagar kan du se vilka alternativ som finns för andra kassar.

Här kan du se veckans meny i förväg, och du kan även logga in och justera din prenumeration - till exempel pausa, hoppa över en leverans eller ändra antalet portioner. Du kan även beställa till extra varor som du vill ha hem, eller lägga till varor i prenumerationen.

Fördelar

 • För två, fyra eller sex personer
 • Möjlighet att beställa till extra varor
 • Levererar till stora delar av landet

Nackdelar

 • Finns ingen möjlighet att välja färre än fem dagar
 • Förbestämd meny

Budget: ICA - Familj

Här känns en del rätter lite väl enkla, men det behöver egentligen inte vara någon nackdel. Rätterna går fort att laga, och man har till viss del tagit hänsyn till vad barn gillar. Här kan du till exempel hitta rätter som pasta med bacon och timjan, stekt sej med räkröra och gurka, kycklingpaj med timjan och citron och vårrullar med sojadipp.

En sak vi gillar med den här matkassen är att det är en bra blandning mellan vardagsrätter och lite finare rätter, som passar bra till fredagen - eller varför inte till lite vardagslyx mitt i veckan. De lite finare rätterna är till exempel fläskytterfilé med potatisgratäng och paprikaröra, eller kotlett i bbq-sås med gurksallad.

Det här är helt enkelt en lite enklare matkasse, med ganska vanliga maträtter - men även en del överraskningar. Den innehåller lättlagad mat med ganska bra variation. Här kan du dock endast välja mellan fyra eller sex portioner, men istället är priset betydligt lägre för denna kasse så den kan även fungera för en mindre familj.

En stor fördel med den här kassen är att den hämtas hos din närmaste ICA butik, så nästan vem som helst kan beställa denna. I vissa fall kan kanske närmsta ICA butik ligga längre bort, och den kan finnas ICA butiker som inte lämnar ut matkassar och då kan man få åka lite längre för att hämta den.

Fördelar

 • Hämta kassen hos din lokala ICA butik
 • Möjlighet att välja en laktosfri familjekasse
 • Goda men samtidigt enkla maträtter

Nackdelar

 • Du kan endast välja fyra eller sex personer
 • Förbestämda maträtter

Matkassarna för barnfamiljen som utmanar 2024 - Barnlandet gillar

Om ingen av våra tre vinnare passar för dig och din familj, så kanske någon av utmanarna kan göra det. Det här är också bra kassar för barnfamiljer, i olika prisklasser och med olika innehåll. Här kan du förhoppningsvis hitta rätt matkasse för din familj.

Årstiderna - Vegetariska Barnkassen

För familjen som äter vegetariskt kan kanske den här matkassen vara ett bra alternativ. Den innehåller enkla men goda maträtter som är lakto-ovo-vegetariska, och som passar både barn och vuxna. Dessutom är alla maträtter hos Årstiderna helt ekologiska.

Kassen innehåller tre rätter för tre personer. Här finns alltså inte några alternativ för antalet dagar eller personer, vilket gör att denna kasse inte passar alla. Men för en mindre familj som vill äta vegetariskt några dagar i veckan kan det vara rätt val.

I den här matkassen hittar du rätter som Báhn mí-sandwich med gurka, morot, tomat, sallad och söt chilisås. Du hittar även samosa med sötpotatis, ärtor, mynta, lime, ris och rädisor. Eller vad sägs om en edamame-bowl med melon, ägg, rädisor, koriander, tomat och sallat?

Förutom dessa rätter kan det dyka upp pastarätter, majsomelette, tomatpizza, tortillas med ägg, ris-bowl, växtburgare, spenatlasagne, svampbiffar och mycket annat spännande.

Här finns också möjlighet att beställa till bröd, mejeri, frukt eller snacksgrönt till matkassen. Årstiderna levererar på många olika håll i landet, men inte överallt. Kolla gärna på deras hemsida om de levererar till dig.

Fördelar

 • Spännande rätter
 • Lättlagade maträtter
 • 100 procent ekologiskt

Nackdelar

 • Endast för tre personer och tre dagar
 • Bara vegetarisk mat
 • Ganska dyr matkasse

Linas Matkasse - Enkelt och Lättlagat

Här får du lättlagade och smidiga rätter som barn tycker om. Du kan få kassen som laktos- eller glutenfri, och du kan välja mellan tre eller fem dagar. Om du väljer fem dagar har du även möjlighet att byta ut rätterna, och på så sätt välja rätter som ni gillar.

En nackdel är dock att kassen endast finns för fyra personer, så om familjen är mindre eller större så kan ni få alldeles för mycket mat - eller behöva köpa två kassar, vilket blir dyrt.

Här hittar du maträtter som kyckling i sötsyrlig dillsås med knaperstekt kycklingbacon och rädisor, hamburgare med picklad gurka och klyftpotatis, pastasallad med grillad fläskkotlett och babyspenat, varmrökt lax med grön sparris och pizza vegetale med champinjoner och pizzasallad.

Fördelar

 • Lättlagade och smidiga maträtter
 • Välj mellan tre eller fem dagar
 • Möjlighet att skräddarsy kassen (vid fem dagars)

Nackdelar

 • Endast för fyra personer

Coop - Familjekassen

Coops matkasse påminner mycket om ICAs. Priset är lägre, och rätterna lite enklare. Du kan välja mellan hemleverans eller att hämta i butik. Hemleverans gäller dock bara på vissa ställen, men hämta i butik kan man göra på desto flera platser.

Även här är utbudet lite sämre. Du kan till exempel inte själv välja innehållet, utan det bestäms i förväg. Familjekassen finns endast för två eller fyra personer och bara för fyra dagar, men om du vill ha andra alternativ så kan du välja en annan kasse.

Här hittar du maträtter som tonfisklasagne med tomat och kapris, rostade rotfrukter med spenathummus och fetaost, pizza bianco med mozzarella och broccoli samt salami, pizzapiroger med kryddig korv och kryddrubbad fläskytterfilé med mojo rojo.

Det här är helt enkelt ganska enkla och vardagliga maträtter, varav många som passar för barn, och även en del spännande smaker och lite annorlunda rätter. Här finns något för alla, helt enkelt. Rätterna är dessutom lätta att laga.

Fördelar

 • Bra pris
 • Relativt goda maträtter
 • Möjlighet att hämta i butik

Nackdelar

 • Endast för två eller fyra personer
 • Endast för fyra dagar
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals