Bästa mikroskopet för barn 2024 – Spännande mikrokosmos och vetenskap

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Många barn har i något skede varit mycket intresserade av att utforska väldigt små saker. Att fascineras av och intressera oss för mikrokosmos ligger i vår natur och barn brukar älska att samla snäckor, stenar och noggrant studera insekter.

Med rätt guidning och rätt stöd utvecklas det här till ett livslångt intresse för både naturvetenskap och att utforska världen. Ett mikroskop är ett perfekt redskap för att hjälpa barnet att kunna studera saker som inte ens är synliga för ögat.

I fält passar det bra att ha förstoringsglas och botanikluppar. Mikroskopet använder man hemma för att observera det som går ända ner på cellnivå.

Det finns enklare mikroskop som är mer som leksaker och det finns också sådana som är av mer professionell karaktär och som är till stor glädje för det äldre barnet.

Vår premiumvinnare den här gången heter Levenhuk Mikroskop LabZZ M101 Orange Microscope. I mellanklassen har vi Alga Science HD Mikroskop 100/250/500X som vinnare.

Ett fint budgetmikroskop har vi också, Fippla Mikroskopset med Tillbehör, heter det. Vår specialare heter Levenhuk Mikroskop LabZZ MT2 Microscope & Telescope Kit och är något för den som vill ha ett set utöver det vanliga.

Premium: Levenhuk Mikroskop LabZZ M101 Orange Microscope

Vårt premiummikroskop är helt enkelt perfekt för nybörjaren som vill ha ett så kallat riktigt mikroskop att titta på bakterieodlingar och insekter med.

Den här går på batterier och fungerar därför bra att ta med sig ut i fält, som till exempel till parken eller trädgården, när man vill titta på saker där.

Fördelar

 • Perfekt för nybörjare
 • Roliga tillbehör

Nackdelar

 • Ingen förvaringsväska ingår
 • Ej roterbart huvud

Mellan: Alga Science HD Mikroskop 100/250/500X

Alga Science HD är ett utmärkt mikroskop som har tre olika förstoringar på 100x, 250x, och 500x. Det räcker absolut alldeles utmärkt till den lilla vetenskapsmannen som vill ha ett bra nybörjarmikroskop som är något enklare än premiumvinnaren.

Den fungerar även till barnet som kanske inte är tillräckligt gammal för att ännu använda sig av mer avancerade mikroskop.

Fördelar

 • Perfekt som nybörjarmikroskop

Nackdelar

 • Batterier ingår ej

Budget: Fippla Mikroskopset med Tillbehör

Ett robust och bra mikroskop med ett helt kit med tillbehör. Det här är perfekt för de mindre barnen och även för den som vill ha ett fullt dugligt mikroskop i budgetkategorin.

Fördelar

 • Set med tillbehör medföljer

Nackdelar

 • Batterier ingår inte

Special: Levenhuk Mikroskop LabZZ MT2 Microscope & Telescope Kit

Specialaren från Levenhuk är ett mer avancerat mikroskop än premiumvinnare, och dessutom ingår ett teleskop med i kitet. Du kan alltså inte bara studera mikrokosmos, utan även rymden!

Det här är perfekt att ge till ett barn som är seriöst intresserad av vetenskap och som ofta ville göra efterforskningar och undersökningar av vad som händer i naturen och i rymden.

Fördelar

 • Stativ medföljer med teleskopet

Nackdelar

 • Varken rengöringsduk eller förvaringsväska ingår

Köpguide

Det är nästan lika spännande för vuxna som för barn att studera världen genom ett mikroskop. Att kolla pyttesmå insekter och blad i genomskärning, encelliga organismer, alger, och bakterier i mikroskopet är fantastiskt roligt för hela familjen.

Har man yngre barn är det bra att vänta med det “riktiga” mikroskopet tills barnet har blivit äldre och kanske istället börja med en stereolupp eller ett leksaksmikroskop.

Ett riktigt och mer exklusivt mikroskop som kostar några tusenlappar kan vi rekommendera från 10 års ålder, men det finns gott om mikroskop för de yngre barnen och dessa kommer vi att visa flera stycken av i det här testet.

Objektglas

Ett mikroskop kräver att man använder sig av objektglas och en droppe vatten, som man sedan täcker med ett så kallat täckglas. Man behöver alltså komplettera mikroskopet om det inte ingår ett paket glas.

Många barn tittar i mikroskop i skolan, men sedan hålls intresset sällan levande. Att köpa ett mikroskop till barnet kan vi varmt rekommendera, eftersom det öppnar upp en helt ny värld och väcker och stimulerar barnets naturliga upptäckarglädje och nyfikenhet.

Det kräver ju att att föräldrarna visar engagemang och hjälper barnet när det gäller mikroskopet, vilket är en stor fördel på många sätt. Här får du en chans att umgås och ha riktig kvalitetstid med ditt barn.

Stereolupp

Vi kan varmt rekommendera att man när man köper ett mikroskop kompletterar med en stereolupp. Då kan man titta på lite av varje när man är ute, till exempel löv, insekter, kvalster, sand, mossor och så vidare.

De har en förstoringsgrad på vanligtvis 20-40 gånger, men det finns också extrema varianter som förstorar upp till 200 gånger.

Vilket mikroskop passar för barnet?

Ja, vad är det minsta som behövs för åldern och vad blir för mycket och för avancerat? Vilka funktioner är helt onödiga för ett barn och vilka är viktiga? Det är inte helt lätt att avgöra om ett mikroskop så att säga är för bra eller för enkelt.

Om det inte är anpassat för barnets ålder och köpet inte är genomtänkt, så blir det också svårt för barnet att få intresse för det. Vi hoppas kunna bidra med matnyttig fakta som kan få dig att göra bra beslut när det gäller inköpet.

Det är också ganska onödigt att slösa pengar på onödiga funktioner som barnet sedan ändå inte kommer att använda. Ju mer funktioner de har, desto mer känsliga blir de också.

Ett mikroskop i plast kanske man inte kommer hur långt som helst med, men det tål faktiskt en del smällar, vilket är en klar fördel om man vill ha ett mikroskop till det yngre barnet.

Dock är det kanske inte smart att tänka alltför billigt, eftersom det då helt enkelt blir tråkigt. Här gäller det helt enkelt att hitta rätt balans!

Ska man ha ett vanligt mikroskop eller ett mikroskop med USB-minne?

En annan viktig fråga är om man ska ha en variant som är kopplad med sladd in i en dator eller en surfplatta. Den funktionen gör att man kan titta på det man placerat i mikroskopet i plattan istället för direkt i mikroskopet.

Det ger alltså möjligheten att titta på det man studerar på en stor och tydlig skärm, vilket till exempel är utmärkt för barn som behöver använda glasögon.

Nackdelen med mikroskop av den här typen är till exempel att de är mindre portabla och man måste hela tiden koppla den till laptopen, vilket gör att det kan ta lite extra tid och kan vara lite tålamodsprövande.

Vill man ta med mikroskopet på en resa eller till landet kan det vara krångligt med ett sådant här mikroskop. Då är ett vanligt mikroskop enklare och mer lätthanterligt.

Hur får man egentligen barnet att intressera sig för vetenskap i stort eller att använda mikroskop?

Det är bra om du själv håller dig positivt till att undersöka och forska kring saker och bidra till en positiv atmosfär när det gäller barnets naturliga intresse för att undersöka saker.

Uppmuntra barnet som sätter sig ner på marken för att studera myror eller mångfotingar. Barnet gör i mångt och mycket precis som du själv gör, så om man uppmuntrar till entusiasm om nyfikenhet är det inte långt från att barnet blir motiverad.

Som nämndes tidigare så gäller det att skaffa rätt mikroskop. Har du ett litet barn så kan du med fördel börja med ett leksaksmikroskop och etablera intresse för aktiviteten redan tidigt.

Sedan ser du till att investera i ett dyrare mikroskop. När barnet blir äldre så kan ni också börja utforska rymden och då är givetvis ett teleskop det som är det bästa.

Tid tillsammans med barnet vid mikroskopet

Ett barn kommer omöjligtvis att kunna öppna saker i mikroskopet på egen hand från början. Du kan se det som en gemensam liten hobby och spendera själv tid framför mikroskopet och lär dig vad man kan göra så att du sedan kan lära ditt barn.

Det är du som ska finnas till hands för att vara där när det krånglar så att barnets intresse inte avtar för att hen inte kan hantera mikroskopet.

Våra favoriter

Premium: Levenhuk Mikroskop LabZZ M101 Orange Microscope

Är det dags att börja med att skaffa ett riktigt mikroskop till den lilla vetenskapsmannen? Det här mikroskopet är perfekt som nybörjarmikroskop och det har en förstoringsgrad på 40-640x, vilket är perfekt för de yngre barnen att studera världen med.

Mikroskopet har en tilltalande form, som gör det perfekt för det lilla barnet att fatta intresse för det. Den bulliga, härligt orangea formen tilltalar helt enkelt yngre barn och den är också väldigt robust och stabil i sin konstruktion.

Om man vill studera hur insekter ser ut på riktigt nära håll eller titta noggrant på hur de levande organismerna i bakteriekulturen i yoghurt ser ut är det här helt enkelt perfekt.

Den har en speciell konstruktion som gör det enkelt för barnet att själv ändra linsstorlek, utan att för den skull behöva plocka ut hela linsen.

Mikroskopet är försett med en högkvalitativ lampa under bordsdelen. En lampa underifrån är det bästa när man vill studera transparenta prover man har i glasen. Även semi-transparenta prover kan man studera med enbart underljus.

Mikroskopet går på batterier, vilket gör mikroskopet portabelt och lätt att använda utomhus. Korsbordet är runt och har två objektshållare som håller provet på plats.

Det ingår mycket till mikroskopet. Man får med en tång, en pipett, och ett dammskydd som gör att man kan förvara mikroskopet säkert och tryggt.

Man får tre flaskor med jäst, havsalg, och ägg från ett mikroskopisk litet kräftdjur, som kallas för havsapa. Äggen kan ligga vilandes och förvaras en lång tid. Sedan när man lägger dem i vatten kläcks äggen. Dessa är väldigt roliga att studera.

Specifikationer:

 • Ålder: 3+
 • Batterier: 3 x AAA
 • Garanti: livstid
 • Okular: WF10x
 • Objektiv: 4х, 10х, 40х

Fördelar

 • Perfekt för nybörjare
 • Roliga tillbehör

Nackdelar

 • Ingen förvaringsväska ingår
 • Ej roterbart huvud

Mellan: Alga Science HD Mikroskop 100/250/500X

Alga har ett riktigt fint mikroskop som har en uppförstoring på hela 500x. Mikroskopet är väldigt elegant designad och ser precis ut som ett proffsmikroskop, förutom att de har en lite coolare färgsättning i orange och svart.

Även vissa verktyg ingår, såsom glasrör och objektsskivor. Det går med andra ord att komma igång direkt med experimenten. Mikroskopet ingår i en hel serie som Alga tagit fram, som heter Alga Science.

Serien berör allt som har med vetenskap och forskning att göra. Den är helt enkelt perfekt för den lilla vetenskapsmannen. Mikroskopet drivs med tre stycken AAA-batterier. Dessa ingår inte i köpet, så de ska köpas till separat.

Alga är ett svenskt företag som grundades redan i början på 1900-talet. Alga är till för alla barn och de har allt från roliga spel, till hela kit att göra vetenskapliga experiment med.

Du kan vara rätt säker på att hitta något som passar ditt barn från deras sortiment och det är inte förvånande att det även har tagit fram ett sådant här fint och prisvärt mikroskop.

Specifikationer:

 • Mått: 110 x 200 x 100 mm
 • Förstoring: 100, 250, 500x
 • Batterier: 3 x AAA

Fördelar

 • Perfekt som nybörjarmikroskop

Nackdelar

 • Batterier ingår ej

Budget: Fippla Mikroskopset med Tillbehör

Ett billigt och enkelt mikroskop som faktiskt, trots det, har en förstoring med upp till 400x. Den har belysning underifrån och det gör att man kan se även väldigt små saker med den.

Den är för yngre barn eller som ett mikroskop till den som inte vill lägga ut alltför stora summor på den. Mikroskopet är tillverkat i hållbar plast och det är ett robust mikroskop som passar att hanteras oförsiktigt.

Tillbehören är känsliga, som alltid med mikroskop, och de medföljande glasskivorna måste man vara försiktig med och en vuxen bör alltid vara med.

Några färdiga prover finns med och det gör att man kan komma igång med mikroskopet omgående. Det finns också gott om glas som medföljer, så att man själv kan börja titta på olika saker och ting med en gång. Mikroskopet är batteridrivet.

Specifikationer:

 • Batterier: 2 st. AA-batterier
 • LED-upplysning
 • Zoom: 40x, 100x, och 400x
 • 46 delars tillbehör

Fördelar

 • Set med tillbehör medföljer

Nackdelar

 • Batterier ingår inte

Special: Levenhuk Mikroskop LabZZ MT2 Microscope & Telescope Kit

Som specialare ville vi bjuda på någonting verkligt speciellt! Det man kan vara ganska säker på, som förälder till ett barn som har intresse av vetenskap, är att intresset för mikrokosmos så småningom också kommer att övergå till ett intresse för rymden.

Här kan du köpa allt-i-ett och investera i barnets intresse rejält genom att också få med ett teleskop när du köper mikroskopet.

Mikroskopet har belysning underifrån och den har en roterbar kolv och ett objektiv som har en förstoring på upp till hela 900x. Det här är riktiga proffsgrejer med andra ord.

Kitet fungerar utmärkt från 6 år och uppåt, om barnet har sina föräldrars assistans när det riggas och vid förberedelserna med proven. Med i köpet får du ett kit med allt som behövs för att förbereda och genomföra spännande experiment.

Man får också med tre färdiga prover att börja studera med en gång, två extra glödlampor, täckglas, slides, och två flaskor med pigment, en pincett, en spatel, en skalpell, samt en nål för dissekering. Mikroskopet har två linser med 50x förstoring och kan användas för studier av alla möjliga saker.

Man kan ta loss en del av linsen från mikroskopet och använda som ett fickmikroskop, så att man kan kika direkt på olika objekt, till exempel när man är ute. Teleskopet är perfekt att ta det första stegen med, in i rymdens värld.

Specifikationer:

 • Roterbart huvud
 • Förstoring: 150x, 450x, 900x
 • Garanti: livstids

Fördelar

 • Stativ medföljer med teleskopet

Nackdelar

 • Varken rengöringsduk eller förvaringsväska ingår

Våra utmanare

Zoom Mikroskop med Tillbehör 600X Zoom

Ett mikroskop som verkligen ser ut som ett riktigt mikroskop och faktum är att det är det nästan. Det här har en avancerad uppförstoring på 600x.

Här ingår också en spegel som gör att du kan projicera bilden direkt upp på en vägg om rummet är mörklagt. På så vis kan du studera dina resultat i storformat!

Det här är ett riktigt fint mikroskop i sig och dessutom ingår det en massa spännande och praktiska tillbehör. Här är det verkligen bara att börja studera mikrokosmos med en gång.

Mest passande för barn från 6 år och uppåt. Två stycken AAA-batterier drivs den med och dessa ingår i köpet. Mikroskopet är svart i färgen och materialet består av metall och plast.

Fördelar

 • Många tillbehör
 • Mycket bra uppförstoring

Nackdelar

 • Batterier ingår ej
 • Inte så stabil

Zoom Mikroskop Kids Singel

Det här är ett superroligt mikroskop för de allra minsta och passar för barn från 3 år uppåt. Den är tillverkad i mycket tålig plast och passar för de mindre händerna med sina mått på B19 x D14,5 x H21 cm.

Mikroskopet finns i två olika färgkombinationer och här får man vänta och se vilken härlig kombination man får hem med posten.

Mikroskopet levereras med 3 olika objektglas med bilder på olika prover, som man kan studera. Det finns också en lampa inbyggd i mikroskopet, så att barnet kan se ordentligt.

Fördelar

 • Utmärkt för de allra minsta

Nackdelar

 • Batterier ingår ej i köpet

Fippla Mikroskopset med Väska

Ett väldigt roligt mikroskopset som levereras i en rolig väska som också är perfekt att förvara mikroskopet i, för att hålla det rent och dammfritt.

Här får du tillbehör på hela 28 delar och den har en smått fantastisk uppförstoring ända upp till 900x, vilket är väldigt mycket. Tack vare LED-belysningen kan du se även riktigt små objekt och ämnen.

Fördelar

 • En massa tillbehör
 • Bra uppförstoring

Nackdelar

 • Inte så robust så man måste vara försiktig med den
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals