Bästa Omega 3 för barn 2024 – Ett viktigt tillskott för hjärnans hälsa

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Såsom vår kost generellt ser ut idag innehåller den inte tillräckligt med omega-3 för oss människor. Brist på omega 3 hos barn har blivit ett relativt stort forskningsområde och det har kommit många nya rön om kopplingen mellan fettsyror och mindre beteendestörningar hos barn.

De har och det finns också numera mycket bevis på att omega-3 förbättrar både inlärning och läsförmåga hos skolbarn. Det gäller inte minst de barn som har koncentrationssvårigheter.

De flesta fetter som kroppen behöver kan den tillverka själv, både från olika proteiner och kolhydrater. Vissa omega-fettsyror måste vi dock tillföra via kosten, eftersom kroppen inte kan tillverka det på egen hand.

De viktigaste omega-3 fettsyrorna i sammanhanget är EPA och DHA som hjärnan behöver. Dessa hittar man i riklig mängd i fet fisk. För att vi överhuvudtaget ska få i oss tillräckligt borde vi äta det minst 3 gånger i veckan.

Det här gör vi sällan och i Sverige äter vi i snitt fisk fyra gånger i månaden. Det är långt under livsmedelsverkets rekommendation.

I premiumklassen vann Monkids Fiskolja. Vår mellanvinnare den här gången är Apoteket Omega 3 Barn och en bra budgetvinnare har vi i Eskimo-3 Kids Omega-3. Specialaren idag blev PlusEPA 60 Kapslar.

Premium: Monkids Fiskolja

För alla som har barn som tycker att lukt och smak av både fisk och fiskolja är vedervärdigt kan vi varmt rekommendera Monkids Fiskolja i form av små geléfiskar som smakar citron.

Hur mycket man än tuggar kommer inte fisksmaken fram och vi lovar att det här blir en succé. Också de barn som hjälpte oss att avsmaka tuggisarna intygade att de var jättegoda.

Fördelar

 • Perfekta för barn som inte gillar fisk eller fiskolja
 • Kan ätas även av småbarn

Nackdelar

 • Innehåller socker

Mellan: Apoteket Omega 3 Barn

Vår mellanvinnare idag är Apotekets egen omega-3. Och här har vi en stabil fiskolja som kommer från vildfångad nordamerikansk fisk. Den är både halal och certifierad och innehåller alltså ingen gelatin eller annat som kommer från gris.

Fördelar

 • Barnvänliga
 • God apelsinsmak
 • Fiskolja från vildfångad ansjovis och sardin

Nackdelar

 • Egentligen inga nackdelar förutom möjligen en tråkig förpackning

Budget: Eskimo-3 Kids Omega-3

Eskimo Kids levererar alltid och här har vi deras tuggtabletter för de allra minsta barnen. Med citron-, jordgubb-, och apelsinsmak så kommer det här att slinka ner lätt som en plätt.

Fördelar

 • Prisvinnande
 • Barn gillar smaken

Nackdelar

 • Finns inga nackdelar, den kostar mer än genomsnittet, men är värd pengarna

Special: PlusEPA 60 Kapslar

Fiskoljan från Morepa består av hela 500 mg omega, vilket är en mycket hög dagsdos. Den här passar utmärkt för dig som har barn med till exempel koncentrationssvårigheter, som du vill prova omega-olja på.

Tack vare den höga koncentrationen kan produkten snabbt visa resultat. Den innehåller också omega-fettsyran DHA.

Fördelar

 • Utan tillsatser och konserveringsmedel
 • Små tabletter

Nackdelar

 • Ska sväljas hela, vilket kan vara svårt för vissa barn

Köpguide

Som nämndes i inledningen kan alltså inte våra kroppar tillverka alla omega-fettsyror på egen hand. Fisk är en av de största källorna till omega-fett, men problemet är att ju yngre vi är, desto mindre fisk äter vi rent genomsnittligt.

Att vi är så dåliga på att tillföra de livsnödvändiga fettsyrorna från fet fisk till vår kost har fått forskare att undersöka om dyslexi, ADHD, hyperaktivitet, och aggressionsproblematik kan bero på att bristen av omega-3 och omega-6 är så vanlig hos oss. I takt med att intaget av fettsyrorna minskat har också de här problemen hos våra yngre ökat.

Omega-3 från dagens kost är inte tillräckligt

Omega-3 är otroligt viktigt för växande barns hjärnor och påverkar funktioner som koncentration, humör, och inlärning. Hjärnan består ungefär till 50 % fett och ungefär en femtedel av det här fettet består av omega-fettsyran DHA.

Omega-3 finns i fet fisk som lax, sill, sardiner, och makrill. Det finns i linfrön, chiafrön, rapsolja, valnötter, och en del alger. Omega-6 finns ibland annat raps-, solros-, och majsolja.

Omega-3 och omega-6 påverkar kroppen på olika sätt, till exempel när det gäller immunförsvaret och blodets förmåga att levra sig.

Båda fetterna samspelar och det är därför viktigt att vi via maten får lagom och balanserad mängd av båda. I dagens kost har vi ofta större intag av omega-6 och därför blir det obalans i fettnivåerna.

Stabil fiskolja

Att ta till vara på fiskoljan i produktionen av den utan att den förlorar sin nyttiga funktion har visat sig vara något mer komplicerat än vad man först trott.

Det gäller att ta fram en fiskolja som inte härsknar i kroppen, utan som innehåller ett oxidationsmedel som gör att fiskoljan kan hinna göra nytta i kroppen.

Vi har försäkrat oss om att omega-fetterna i det här testet är av stabil art och gör det jobb som är tänkt för att hjälpa hjärnan prestera optimalt.

Skillnad i beteenden hos barn med ADHD och andra tillstånd

Studier har visat att många barn med till exempel ADHD har lägre nivåer av fettsyror i blodet i jämförelse med dem som har ett så att säga normalt beteende. Skillnaden har då blivit tydlig när man har givit barnen stabila omega-3 fettsyror.

Barn med neuropsykiatriska problem och motoriska störningar har alltså uppnått bättre resultat i förmågan att koncentrera sig och de har fått ett jämnare humör. Efter några månaders användning syns skillnaderna som allra tydligast.

Bättre läsförmåga

I en annan svensk studie där omega-fettsyror använts för att studera läsförmågan hos vanliga skolbarn förbättrades skolresultaten betydligt. Studien gjordes i västsverige där 154 barn i årskurs 3 fick vara med i försöket.

Barnen delades in i grupper, där en var placebogrupp. Studien visade att förmågan att läsa bokstäver snabbt och att uttala främmande ord förbättrades betydligt hos gruppen som tog omega 3.

Passa på att ge omega 3 till hela familjen

Slutligen kan man konstatera att det är till stor nytta att ge omega-3-tillskott till sina barn, om man inte äter fisk minst tre, fyra gånger i veckan. Alla mår bra av fiskolja, det behöver inte bara vara så att man har särskilda beteendestörningar eller diagnoser för att ta tillskottet.

Men det är absolut inte bara barnen som har nytta och glädje av ett tillskott på omega 3. Forskningsresultat visar att höga intag av omega-3-fettsyror hjälper till att skydda hjärnan från ett för tidigt åldrande.

Studien visade att medelålders och ännu äldre vuxna som regelbundet intog livsmedel med omega-3 bromsade det mentala åldrandet, som i sin tur leder till demens.

Våra favoriter

Premium: Monkids Fiskolja

Monkids fiskoljan är i form av mjuka geléfiskar med citronsmak. Den passar för barn från 3 års ålder och är perfekt för de barn som inte gillar smaken av vare sig fisk eller fiskolja.

Monkids fiskolja tuggisar slinker garanterat ner och fisksmaken avslöjas inte oavsett hur mycket du en tuggar. Geléfiskarna innehåller inget gelatin.

Produkten innehåller inga artificiella sötningsmedel, men däremot rörsocker. Smaken är en mild citron- och sockersmak och de är lätta att tugga och svälja. Övriga ingredienser är citronsyra askorbinsyra natriumcitrat och betakaroten som färgämne.

Som ytbehandlingsmedel har solrosolja och carnauba-vax används. I två stycken tabletter får man i sig 228 mg fiskolja, vilket innebär 50 mg DHL och 10 milligram EPA.

Specifikationer:

 • Tuggtabletter
 • Från 3 år

Fördelar

 • Perfekta för barn som inte gillar fisk eller fiskolja
 • Kan ätas även av småbarn

Nackdelar

 • Innehåller socker

Mellan: Apoteket Omega 3 Barn

Apotekets egen omega 3 intas som kapslar med apelsinsmak från naturlig apelsinarom. Produkten är en stabil fiskolja som innehåller de essentiella fettsyrorna DHA och EPA, samt vitamin E-tillskott som en effektiv antioxidant.

Tabletterna innehåller inga artificiella sötningsmedel eller färgämnen. Apotekets omega 3 kommer från sardin och ansjovis och är fångad utanför Sydamerikas kust.

Det är alltså vildfångad fisk och inte odlad, den senare brukar vara full med gifter och antibiotika och är inte lämplig att utvinna fiskoljan ur.

Specifikationer:

 • Innehåller E-vitamin
 • Från 3 år

Fördelar

 • Barnvänliga
 • God apelsinsmak
 • Fiskolja från vildfångad ansjovis och sardin

Nackdelar

 • Egentligen inga nackdelar förutom möjligen en tråkig förpackning

Budget: Eskimo-3 Kids Omega-3

Omega 3 från Eskimo är flerfaldigt prisvinnande och här har vi deras barnvariant i form av tabletter. Eskimo-3 för Kids innehåller gelatin och sötningsmedlena sorbitol och xylitol. Aromerna kommer från apelsin, citron, och jordgubb.

Det här är egentligen ingen budgetprodukt, men i och med att man köper den så väldigt mycket billigare på nätet, så blir det ändå detta i slutresultatet.

Man behöver alltså definitivt inte bekymra sig över att man skulle få någon sämre kvalitet bara för att den här är billig utan den är som sagt av mycket hög kvalitet.

Specifikationer:

 • Frukt- och bärsmak
 • Barn från 3 år

Fördelar

 • Prisvinnande
 • Barn gillar smaken

Nackdelar

 • Finns inga nackdelar, den kostar mer än genomsnittet, men är värd pengarna

Special: PlusEPA 60 Kapslar

Med PlusEPA får du i dig 500 mg EPA-olja med endast en kapsel om dagen. Men det här är en stabil fiskolja av hög kvalitet från fritt levande djuphavsfisk.

Varumärkets fiskolja är kallpressad, vilket innebär att den är tillverkad i låg temperatur och utan konserveringsmedel. Varumärket har också miljöcertifikat EMAS.

Det här är kapslar som man ska svälja, men eftersom de är små i storleken kommer det sannolikt inte att vara något problem för barnet att svälja den.

Fiskoljekapslarna löses upp långsamt i tarmarna, vilket gör att eftersmaken av fisk minimeras betydligt något som också kan få barn att inte vilja äta dem.

Men fördelen med omega 3-kapslar är förstås att man slipper tillsatser och sötningsmedel som så ofta tillsätts i fiskolja för de allra minsta.

Så har man ett barn man tror kan klara att svälja en liten kapsel är det helt klart en fördel att ge dessa till förmån för tuggisar, även om det finns flera av dem som håller hög kvalitet. Är det tuggisar som gäller kan vi rekommendera de som vi redovisat för i den här köpguiden.

Specifikationer:

 • För barn från 5 år samt vuxna

Fördelar

 • Utan tillsatser och konserveringsmedel
 • Små tabletter

Nackdelar

 • Ska sväljas hela, vilket kan vara svårt för vissa barn

Våra utmanare

Pharbio Omega 3 Barn

Pharbios Omega 3 för barn är en högkoncentrerad fiskolja och anpassad för mindre barn genom att de består av tuggtabletter. De har jordgubbssmak och det finns ingenting kvar av fisksmaken.

Det är lätt för barnet att tugga dem och hen kommer garanterat att tycka att de är jättegoda. De är lämpliga för barn från 3 år och uppåt.

Fördelar

 • Högkoncentrerad fiskolja för de minsta

Nackdelar

 • Innehåller sötningsmedel

Eskimo-3 Kids Omega-3 210 ml

Notera att detta inte är samma produkt som budgetvinnaren. Det här är en ren fiskolja, som är berikad med omega 9. Den är också berikad med D-vitamin som täcker hela dagsbehovet.

Den tas i flytande form med cirka en tesked om dagen. Den är smaksatt med tutti frutti och man känner inte någon fisksmak.

Fördelar

 • Ren fiskolja utan sötningsmedel
 • Innehåller också D-vitamin, samt omega 6 och 9

Nackdelar

 • Vissa tycker att smaken av fiskolja tränger igenom tuttifrutti-smaken

Möllers Tran Torskleverolja

Fiskleverolja är en klassiker och en så ovanlig kombination som naturlig omega-3 och vitamin D. Oljan är rik på omega-fettsyror och innehåller också EPA. Oljan är smaksatt med citron.

Möllers fiskleverolja framställs från arktisk norsk fisk och genomgår hela åtta kvalitetskontroller löpande under hela tillverkningsprocessen. Oljan är lämplig från 5 år uppåt.

Fördelar

 • Tillskott av D- och E-vitamin
 • Ren olja
 • Kvalitetskontrollerad

Nackdelar

 • Smaken tilltalar inte alla

Kids Zoo Fiskolja

Kids Zoo Fiskolja är perfekt för barn som är väldigt misstänksam mot nya saker, till exempel kosttillskott. Tuggtabletterna ser goda och inbjudande ut.

Burken är färggrann och rolig för småbarn att studera. Den innehåller endast naturliga aromer och kan ätas av hela familjen, även av oss vuxna.

Fördelar

 • Naturliga ingredienser

Nackdelar

 • Blir dyr om man är många i familjen
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals