Bästa rymdboken för barn 2024 – Spännande äventyr och roliga fakta

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är ditt barn förtjust i rymden, universum och solsystemet? Det är enkelt att uppmuntra det intresset, eftersom det finns många saker man kan hitta på som har med rymden att göra.

Inte minst finns det fantastiska böcker om rymden för absolut alla åldrar. Du kan läsa allt om universums stjärnor, planeter, galaxer, kometer och stora mysterier. Det finns också böcker som i detalj skildrar resorna ut i rymden som människan gjort.

Med en bra rymdbok för barn har man många spännande stunder framför sig tillsammans och inte minst har man mycket att diskutera, även när man inte läser om rymden för tillfället.

Exploderande stjärnor, svarta hål och rymdens alla hemligheter är härligt att läsa om och man får genom böckerna en spännande stund och dessutom svar på frågorna om vad universum är.

Eller åtminstone en del svar på vad som finns där uppe. Kanske är ditt barn intresserad av utomjordingar och klurar på om de finns? Då finns det böcker om det också!

I premiumklassen vann Stora boken om rymden. Mellanklassen vanns av Barnens uppslagsbok (Rymden) och i budgetklassen blev Jag lär mig rymden vinnarboken. Vår specialare heter Min stora pysselbok om rymden.

Premium: Stora boken om rymden

En underbar bok för den som älskar att lära sig fakta om spännande rymdfenomen. Det här är en bok man med fördel kan läsa tillsammans, det är också en bok som är perfekt för barnet att läsa i själv. En 9-12 årig bokälskande rymdentusiast slukar garanterat den här med hull och hår.

Fördelar

  • Faktaspäckad
  • Spännande
  • Tjock

Nackdelar

  • Om man har barn i olika åldrar kanske den inte passar att läsa tillsammans med hela familjen

Mellan: Barnens uppslagsbok (Rymden)

En alldeles utmärkt faktabok om rymden som alla kan älska. Det här är en bok avsedd för barn mellan 9-12 år och den är inte riktigt lika maffig som premiumvinnaren, men en mycket prisvärd bok i mellanprisklassen som funkar mycket bra som första faktabok till det lite äldre barnet.

Fördelar

  • Fotografier och datoranimerade bilder

Nackdelar

  • För esteten är den inte riktigt lika snygg som premiumvinnaren

Budget: Jag lär mig rymden

“Jag lär mig rymden” är en del av en hel bokserie på “Jag lär mig”-tema och med Ingela P Arrhenius vackra illustrationer, så kan den säkerligen ge mersmak till att också läsa mer om andra teman, såsom kroppen eller vikingar exempelvis.

Boken är avsedd för dem som är i sexårsåldern och uppåt. Men vi tror att den här också kan tilltala betydligt yngre barn och att de fina illustrationerna är tilltalande även de.

Fördelar

  • Vackert illustrerad

Nackdelar

  • En mycket prisvärd bok, så det finns egentligen inga nackdelar

Special: Min stora pysselbok om rymden

För barnet som är kreativt och själv gillar att pyssla och fixa är den här den perfekta boken. Här får barnet lära sig om rymden, samtidigt som hen får färglägga rymdfarkoster och klistra in planeterna i solsystemet.

Fördelar

  • Perfekt för barn som gillar rymden och att pyssla

Nackdelar

  • Inte så mycket fakta för de barn som gillar detta

Köpguide

En stjärnklar kväll ser man cirka 3000 stjärnor med blotta ögat. För att förstå sig på stjärnorna har vi människor under många årtusenden skapat mönster och stjärnbilder av dem. Många stjärnbilder har också spännande historier och namn.

Med en bra rymdbok för barn kan man läsa om stjärnformationer och rymden. Kalla vinterkvällar eller stjärnklara nätter kan man också titta på dem på riktigt och glädjande nog få se figurerna man studerat i boken.

Man behöver inte bekymra sig om att inte hitta något som passar för åldern när det gäller böcker om rymden för barn. Det finns nämligen en uppsjö böcker för alla åldrar där man kan navigera genom himlakroppar och galaxer.

Det finns enkla bilderböcker med små historier om planeterna, månen och jorden för de allra minsta. När barnet blir lite äldre och kan ta till sig mer avancerade historier kan man läsa böcker om påhittade figurer som ger sig ut i rymden, som samtidigt lär oss läsare en massa fakta.

I dessa böcker får man lära sig allt från vad Mars yta har för färg och varför Venus lyser i mörkret eller hur forskare gör när de undersöker planeter som är så avlägsna att vi inte kan nå dem.

Att tänka på hur stort är universum är känns verkligen både i magen och huvudet. Är det ens möjligt att förstå sig på? Ja, frågorna kan bli bara fler och fler när man börjar läsa fakta om rymden och det är verkligen som gjort för många spännande pratstunder med barn i alla åldrar.

Det läsande barnet

För barnet som själv har börjat läsa lite grann finns det en massa fantastiska, lättlästa böcker med fakta och äventyr, samtidigt som de innehåller mängder med fint bildmaterial som triggar barnet till att lära sig mer och mer.

Att titta på stjärnorna på riktigt

Att stå utomhus och kika på rymden mellan kvarterets hus tillsammans en sen kväll, eller linda in sig i filtar och sitta på balkongen och studera stjärnhimlen med en kopp varm choklad är en helt underbar upplevelse, som ditt barn säkerligen kommer att komma ihåg resten av sitt liv. 

Missa inte den chansen! Om ni läser om rymden tillsammans passa på att titta efter planeterna och stjärnorna på riktigt också.

Böcker om rymdfärder

Det finns gott om böcker om rymdfärder på marknaden. Det finns både sådana som är rent fiktivt uppbyggda och sådana som är rena fakta. Oavsett om det rör sig om en faktabok eller en äventyrsberättelse lär man sig mycket i båda fallen.

Här kan man fundera på barnets intressen och vad hen annars tycker om. Är det ett barn som är mycket fantasifullt och gillar sagor och berättelser?

Då kanske en påhittad historia eller en bok om en rymdresa i skönlitterär form är det allra bästa för barnet. Är det en liten vetenskapsflicka eller -pojke vi har att göra med, så passar det jättebra med en faktabok av något slag.

Appar och tv-program

Vill man komplettera kunskapen om rymden med andra uttryckssätt finns det en rad andra medier att välja mellan. Det finns roliga faktaappar för barn som handlar om just rymden som man kan installera på paddan.

Det finns också så fina och roliga filmer att streama, inte minst finns det utmärkta barnprogram från Utbildningsradion på SVT att titta på. Det är alldeles gratis och bara att börja kolla på tillsammans.

Våra favoriter

Premium: Barnens stora bok om rymden

Här har ni att göra många, långa kvällar. Den här är helt enkelt perfekt att lära sig om rymden med! Boken har fantastiska bilder med 3D-effekter av olika slag.

Det finns fina bilder på planeter, stjärnor, galaxer och rymdfarkoster. Boken triggar verkligen fantasin och gör en nyfiken att läsa mer om rymden.

Här får man stifta bekantskap med sådana som befinner sig ännu längre bort än vårt solsystem. Vi får läsa allt om svarta hål, neutronstjärnor, maskhål och många fler verkligt fängslande fenomen som finns i rymden.

Det är en faktabok en späckad med stjärnkartor och fina illustrationer. Det här är verkligen en otrolig bok för alla nyfikna rymdälskare i alla åldrar.

Vi kan garantera att den som läser tillsammans med barnet kommer att ha många spännande lässtunder tillsammans. Dessutom är det en bok som man vill läsa om och om igen.

Specifikationer:

  • För barn mellan 9-12

Fördelar

  • Faktaspäckad
  • Spännande
  • Tjock

Nackdelar

  • Om man har barn i olika åldrar kanske den inte passar att läsa tillsammans med hela familjen

Mellan: Barnens uppslagsbok (Rymden)

En bok som passar alla barn som vill lära sig mer om rymden. Boken är i något enklare format och inte riktigt lika omfattande som premiumvinnaren.

Men den har definitivt en massa spännande fakta och dessutom dramatiska bilder från rymden att bidra med. Den här boken bygger på aktuell forskning inom rymdteknik och astronomi.

Här får ni veta allt om Big Bang och om vårt solsystem. Vi får till och med veta vad som finns bortom vårt eget solsystem.

Boken är inte lika rikt illustrerad som premiumvinnaren och är som sagt mer fotobaserad, vilket kan tilltala många, men kanske inte de yngre barnen.

Böckerna kan definitivt komplettera varandra, eftersom de tar upp aningen olika saker och dessutom illustreras olika.

Specifikationer:

  • För barn 9-12 år

Fördelar

  • Fotografier och datoranimerade bilder

Nackdelar

  • För esteten är den inte riktigt lika snygg som premiumvinnaren

Budget: Jag lär mig rymden

I “Jag lär mig rymden” får man klura på gåtor och rita och skriva om rymden. Man får följa med ut till en fin rymdstation och titta närmare på stjärnorna, månen och solen.

Men boken är framtagen av författaren i samråd med barnpedagoger och det följer också med ett ark med klistermärken i köpet.

Boken är fint illustrerad av den kända illustratören Ingela P Arrhenius. Hon ritar vackert i 50-talsstil, vilket säkerligen kan tilltala yngre barn också, om man läser tillsammans med dem.

“Jag lär mig” är en hel serie av pedagogiska böcker, som tar upp olika ämnen och berättar på ett begripligt sätt för barnet.

Här finns till exempel också “Jag lär mig kroppen”, “Jag lär mig trafiken” och “Jag lär mig vikingar”.  Riktigt roligt och allmänbildande!

Specifikationer:

  • För barn mellan 6-9 år

Fördelar

  • Vackert illustrerad

Nackdelar

  • En mycket prisvärd bok, så det finns egentligen inga nackdelar

Special: Min stora pysselbok om rymden

Kan det finnas något härligare än att inte bara lyssna på berättelser om rymden, utan själv få göra grejer. Som specialare har vi en bok där barnet själv får klistra in planeterna i solsystemet.

Här kan man pynta på ett härligt sätt inför ett helt kalas för utomjordingar, färglägga rymdfarkoster och själv hitta vägen genom rymdens galaxer! Ja, ni hör ju själva att den här boken är ett riktigt härligt äventyr!

Den passar jättebra för alla barn som är pyssliga och som gillar att själva skapa med händerna. Inte sällan är det det allra bästa sättet att lära sig och det passar speciellt bra för vissa barn.

Här är en bok som vi verkligen kan rekommendera för dem. Den passar dock kanske inte barnet som är över 10 år gammalt eftersom den kan kännas lite för barnslig då.

Specifikationer:

  • Passar för åldern 6-9

Fördelar

  • Perfekt för barn som gillar rymden och att pyssla

Nackdelar

  • Inte så mycket fakta för de barn som gillar detta

Våra utmanare

Skrapa och Skapa (Rymden)

Här kan du och familjemedlemmarna skrapa fram rymden! Den roliga boken använder man tillsammans med en medföljande träspatel och på de speciellt konstruerade sidorna skrapar man fram bilderna som finns bakom himlavalvet.

Det här är dock absolut ingen bok med fakta om rymden och den som tror det kommer garanterat att bli besviken. Men det är en utmärkt bok att ha som aktivitetsbok med åtminstone ett litet rymdtema.

Fördelar

  • Roligt att skrapa fram bilderna

Nackdelar

  • Handlar inte så mycket om rymden

Resa genom rymden

Varje planet får här ett eget uppslag och där presenteras viktiga och spännande fakta i samspel med färgstarka och vackra illustrationer.

Det här är en rolig och faktaspäckad bok där det finns pedagogiska avsnitt om asteroider, kometer och om solen. All fakta berättas genom en liten astronaut och hennes rymdhund. Det blir en spännande resa genom solsystemet.

Fördelar

  • Massa spännande fakta

Nackdelar

  • Formgivning och foto är ok, men kanske inte den allra roligaste

Vi utforskar rymden

“Vi utforskar rymden” är en bok som passar våra yngre barn och är lämplig från ca två till tre års ålder. Den är uppbyggd på det klassiska sättet som faktaböcker för små barn brukar vara. Det vill säga härliga, tilltalande illustrationer i kombination med textstycken organiskt spridda över sidorna.

Det är enkelt att förstå böckerna och här får vi också fakta om allt från planeterna och stjärnorna, till hur rymdraketer är uppbyggda. Det finns också en stjärnkarta med där man kan titta på de olika  stjärnformationerna och lära sig vad de heter.

Fördelar

  • Rolig för de minsta
  • Fint illustrerad

Nackdelar

  • Finns egentligen inga

100 fantastiska fakta om rymden

“100 fantastiska fakta om rymden” är en rolig bok med fina och lättförståeliga bilder. Det är en perfekt bok för barn och vuxna att läsa tillsammans. De hundra fängslande fakta som presenteras inspirerar barnen att lära sig mer om rymden.

Här finns fakta om allt från hur solen ser ut, till fakta om den internationella rymdstationen och hur stor solen egentligen är. Boken är illustrerad med en mängd bilder och texten är lättfattlig och pedagogisk.

Fördelar

  • Vackert illustrerad

Nackdelar

  • Boken har egentligen inga nackdelar

Barnens stora bok om rymden

Catherine George jobbar på inte mindre än tidskriften National Geographic. Hon är huvudredaktör för deras barnböcker och det är också hon som har skrivit flera av böckerna i serien, bland annat den här. Själv har hon vuxit upp på olika ställen i världen och alltid fascinerats över rymden.

Här får vi resa iväg bortom vårt solsystem och lära oss om månen, solen, meteoriter, planeter, dvärgplaneter och andra avlägsna galaxer. Det är ett härligt och uppslukande äventyr som man aldrig vill avsluta!

Fördelar

  • Passar barn från ca 5 år och uppåt
  • Mycket rolig fakta

Nackdelar

  • Finns egentligen inga nackdelar med den här fina boken

Professor Astrokatt i rymden

Och så vill vi komma in med lite skönlitterärt berättande också i vår jakt efter fakta om rymden. Tillsammans med professor Astrokatt får du lära dig om solsystemet, jorden, månen och inte minst om The Big Bang.

Du får följa med professor Astrokatt på härliga äventyr genom galaxerna och också genom planetens jordens historia. Det här är verkligen en bok som hela familjen har glädje av att läsa och ta del av.

Fördelar

  • En fin, fiktiv berättelse

Nackdelar

  • Kunde vara lite tjockare
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals