Bästa solkrämen för barn 2024 – Skydda barnets hud med ett effektivt och skonsamt solskydd

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Barn ska alltid skyddas i solen och man kan vara trygg med att barnet får i sig tillräckligt mycket D-vitamin genom att vistas i solen med solskydd och kläder. Att agera förebyggande är det bästa sättet att skydda barnet från att bränna sig i solen.

Solkräm är en oumbärlig del av sommaren och väldigt viktigt att alltid ha med sig. Även om du har UV-dräkter och kläder på barnen finns det alltid många kroppsdelar som exponeras för solen i alla fall och dessa bör smörjas in.

Kom ihåg att fylla på med krämen under dagen även om det är en vattenfast variant. Solkrämens effekt avtar efter några timmar och bör kontinuerligt smörjas på för att ha full effekt enligt den solskyddsfaktor som står på flaskan.

Den enväldige vinnaren i dagens test heter Eucerin Kids Sun Spray. En alldeles utmärkt mellanvinnare finns också med i form av CCS Bamse Solkräm med solskyddsfaktor 50.

Budgetvinnaren är en härlig Alfons Åberg Solkräm. Att komplettera sin solkräm med ett effektivt solstift har man väldig glädje och nytta av och därför är vår specialare idag ACO Sun Kids Sun Stick.

Premium: Eucerin Sun Kids Spray SPF 50+

Eucerin Sun Kids spray är en produkt som du med trygghet kan ta med dig när du ska åka på solsemester och även veta att du har ett bra skydd för dina barn när du vistas utomhus på sommaren.

Givetvis är den här precis som alla andra krämer sådan att du måste smörja in barnet regelbundet för att effekten ska bli så bra som möjlig.


Mellan: CCS Bamse Solkräm SPF 50

Bamses solkräm SPF 50+ är ett superbra alternativ för dig som vill ha något litet och smidigt att bära i väskan när du är på språng.

Tuben på en deciliter ryms överallt och innehållet är ett högkvalitativt och effektivt solskydd som är vattenresistent. Passar för alla barn från ett års ålder och även vuxna med känslig hy.


Budget: Alfons Åberg Solkräm SPF 50

Alfons Åbergs solkräm är en prisvärd produkt med solskyddsfaktor 50 och den fungerar perfekt bara man kommer ihåg att smörja in barnet regelbundet. Krämen är ganska tjock, men går ändå lätt att smörja in barnet med utan att det blir kladdigt.


Special: ACO Kids Sun stick SPF 50

ACO Kids solstift är en perfekt produkt att komplettera solskyddskrämen med. Med ett stift av det här slaget kan du snabbt stryka på extra ömtåliga hudpartier. Det brukar vara öron, näsa, läppar, och nacke som extra snabbt tar skada av solen.

Och på exempelvis läpparna försvinner dessutom solkrämen snabbt efter att man smörjt den. Då är det här stiftet perfekt och kan användas av hela familjen under hela sommarsäsongen.Köpguide – Bästa solkrämen för barn

Varför ska du använda en specifik solkräm för barn?

Att plaska i vattnet, springa runt nakna, hoppa studsmatta, sparka boll, äta glass i solen, ja det hör ju det varma vädret till. 

Hur härligt det än är med sol, bad och värme så är det otroligt viktigt att vi skyddar oss mot solen, och framförallt att vi skyddar barnen. Det är egentligen inte solskenet i sig som är skadligt, för faktum är att vi alla (inklusive barn) mår bra av det naturliga intaget av D-vitamin som det ger oss. 

Men, det är solens strålar som vi vill skydda oss mot. Dessa utsöndrar ett UV-ljus som kan skada huden, vilket i sin tur leder till en ökad risk för hudcancer. Barnens hud är extra känslig, så att de behöver skyddas extra mycket är inte så konstigt. 

Med andra ord är det nödvändigt att använda specifika solkrämer för barn just för att de har en högre solskyddsfaktor, de sitter ofta bättre, och de ger helt enkelt ett bättre skydd. I så tidig ålder vill du också förebygga risken för hudskador och hudcancer, ett ansvar som ligger på barnets förälder. 

Se till att du som förälder tar detta ansvar och är noggrann med att smörja in dina barn när de ska vistas i solen. Ju högre SPF desto bättre skydd, och ju bättre skydd desto bättre förutsättningar för en hälsosam framtid.  

Vem behöver solkräm för barn?

Alla bör ha solkräm hemma, oavsett om du har barn eller inte. Har du dessutom barn är det extra viktigt att en specifik solkräm för barn finns att använda hemma, så se till att införskaffa det inför sommarmånaderna. 

Går ditt barn på förskola så brukar också förskollärarna vilja att du har en tub med solkräm på barnets hylla, så att de kan smörja in barnet under de dagar då solen kikar fram. 

Tänk på att anpassa solskyddsfaktorn (SPF) efter hur gammalt barnet är, där siffran bör vara högre ju yngre barnet är. Att utgå från en SPF på minst 30 är verkligen nödvändigt för barn, speciellt om det är ute mycket och gillar att vistas i solen. 

Men för optimalt solskydd är SPF 50+, i kombination med heltäckande men svala kläder och solhatt är det bästa alternativet. Kom ihåg att ingen solkräm (oavsett SPF) kan garantera ett 100 procentigt skydd, så var alltid steget före med solskydd i alla dess former – det kan faktiskt vara avgörande för ditt barns framtid. 

Så kort och gott bör alla föräldrar investera i en solkräm till sina barn, framförallt om de är i de yngsta åren.

Vilket är det bästa solskyddet för barn?

Som vi nämnt tidigare i texten, är det bästa solskyddet för barn att klä på dem med heltäckande kläder

Med heltäckande kläder menar vi inte tjocka jackor, täckbyxor och dylikt, utan vi menar sådana kläder som täcker de delar av kroppen som exponeras för solen. Alltså behöver kläderna nödvändigtvis inte vara så varma, utan snarare tvärtom så ska de vara svala och sitta behagligt i varmare temperaturer. 

Med tanke på att solskydd oftast används i samband med varmare väder så är det extra viktigt att anpassa både solskydd och kläder för just det, annars kan det bli väldigt obekvämt för barnet. 

Barnen måste skyddas ordentligt mot solens skadliga strålar, och då räcker det tyvärr inte bara med att du använder en solkräm. Det optimala solskyddet är att klä barnen i heltäckande, men svala och behagliga kläder, i kombination med att du applicerar SPF (helst 50+). 

Att täcka så mycket av kroppen som möjligt är också viktigt, då all hud på barnets kropp är känslig för exponering. Såklart är det vissa delar som är känsligare än andra, också beroende på hur och när du vistas i solen, men oavsett så måste du tänka på att ge solskydd åt hela kroppen. 

Hela kroppen inkluderar då alltså över- och underkropp, armar och ben, händer och fötter, samt huvud och ansikte. Alla delar kan inte alltid täckas med kläder, framförallt in om det är varmt och svettigt, och då är det verkligen nödvändigt med solkrämen. 

Ett tips är att använda en solhatt eller keps för att både ge skydd åt huvud och ansikte, och att du kanske kombinerar detta med ett par solglasögon för att ge lite extra skydd åt de känsliga ögonen.

Hur mycket solkräm ska jag använda när jag smörjer in mitt barn?

Ett alldeles för vanligt misstag är att du som förälder använder alldeles för lite solkräm när du smörjer in sitt barn, något som faktiskt kan vara avgörande för om solkrämen ens ger något skydd. 

För att solkrämen ska kunna visa sina riktiga talanger och för att dess skyddande egenskaper ska ge någon effekt så krävs det att du använder tillräckligt med kräm för att smörja in alla delar av kroppen. Inget område ska lämnas osmörjt, så se till att använda tillräckligt mycket och att noggrant massera in den för att täcka överallt. 

En normalstor flaska solkräm ska inte räcka en hel sommar eller en veckas solsemester, och gör den det så är det ett tydligt varningstecken på att du använder för lite varje gång.

Sen kan det ju vara så att solen inte skiner varje dag, men det är lika viktigt att använda solkräm även en molnig dag. För att klara en sommar eller solsemester bör du därför bunkra upp med minst två solkrämer, där antalet såklart också beror på hur många barn du har.

Småbarn kan vistas i många timmar på stranden utan problem, men då är det otroligt viktigt att du också kan skydda barnet och att du inte riskerar att solkrämen helt plötsligt tar slut. Att bunkra upp med flera olika solskydd är alltså aldrig fel, och att vara förberedd med både solhatt, parasoll och andra skyddande komplement bör sällan underskattas. 

Tänk också på att barnen måste smörjas in igen efter att de badat eller om de svettas mycket, för trots att solkrämen är vattenfast så försvinner den efter ett tag. Om inte så avtar faktiskt dess skyddande effekt ju längre solkrämen håller. Detta gäller som sagt oavsett hur gammalt barnet är, och oavsett om det är soligt eller molnigt ute. 

Vårt bästa tips är att alltid ha minst en solkräm och ett solstift redo. Solstiftet är mycket praktiskt då det dessutom kan användas för att göra punktinsatser på öron, näsa, läppar och haka. Glöm inte händer och fötter! 

Hur känslig är barns hud?

Ett barns hud är mycket tunnare än den hud som du har som vuxen, vilket innebär att den är betydligt mycket känsligare. Detta innebär också att barnens hud behöver mycket starkare och mer hållbara solskydd. 

När vädret är varmt, solen skiner och det blå havet lockar så är det lätt att du helst vill klä på sig och dra ner till stranden direkt efter frukost, men faktum är att det är bäst att vänta till eftermiddagen. Detta är mycket viktigt att ta till vara på om du har spädbarn då de helst inte ska vara i solen alls – ta med ett parasoll eller ett UV-tält förebyggande syfte. 

Vilken SPF ska jag använda?

Vilken SPF (solskyddsfaktor) du ska använda beror lite på vilket ålder ditt barn är i, då mindre barn är rätt så mycket känsligare än äldre barn. Vi säger inte att du någonsin ska utesluta solkräm eller andra typer av solskydd, men till exempel så är huden på en tonåring är inte i behov av samma heltäckande skydd som ett spädbarn. 

För att vara på den säkra sidan skulle vi rekommendera er till att alltid ha med minst en solkräm som har en solskyddsfaktor på minst 30, det gäller även till er själva då solens UV-strålar är skadliga för alla. För spädbarn (barn under ett år) rekommenderar vi en SPF på minst 50+ i kombination med en skuggplats, och gärna heltäckande men svala kläder. 

Däremot har de flesta solkrämer för barn en SPF på 50+, vilket vi anser är ett bra mått att utgå ifrån då barn som sagt är mycket känsligare och behöver ett solskydd som håller längre. Vid bad och svettiga aktiviteter är det bra att använda en vattenfast variant, och att bättra på solkrämen kontinuerligt under dagen. 

En solskyddsfaktor på 50 visar alltså att du kan kan vara 50 gånger längre i solen utan att bränna dig. Man brukar dela in solskyddsfaktorn i fyra kategorier där 6-10 är en låg faktor, 10-30 medelhög, 30-50 hög, och 50+ är en mycket hög solskyddsfaktor.

Vad står SPF för?

På en solkräm, oavsett om det är för barn eller vuxna, så står det alltid en indikation på vilken SPF den har, som till exempel SPF 20 eller SPF 50+. SPF är en förkortning för Sun Protection Factor, eller solskyddsfaktor som vi säger på svenska. 

Vilken SPF en solkräm har är inte ett mått på hur effektivt solkrämen skyddar mot solen, utan det är ett mått på hur mycket längre du kan vistas i solen med solkrämen än om du inte hade smörjt in sig. 

En solkräm med SPF 50 ger alltså inte ett starkare skydd mot solens UV-strålar än SPF 20, utan det innebär då att om du smörjer in sig med SPF 50 så kan du vistas ute i solen längre än om du smörjer in sig med SPF 20. Hänger ni med på skillnaden? 

När det gäller vilken solkräm du ska använda, alltså vilken SPF som passar så får du helt enkelt utgå ifrån hur länge och när du ska vistas i solen, hur känslig huden är, och om du ska göra någon aktivitet som gör att solkrämen försvinner snabbare. 


Våra favoriter

Premium: Eucerin Sun Kids Spray SPF 50+

Eucerin Sun Kids Spray är ett solskydd med hög solskyddsfaktor som skyddar huden mot solskador och är även speciellt framtagen för att passa barns känsligare hy.

Krämen är snabbt absorberande och lätt att smörja in, inte minst tack vare den praktiska sprayflaskan som gör att du snabbt och smidigt kan fördela krämen över barnets hud.

Eucerin Sun Kids Spray är en kombination av UVA och UVB-filter och hjälper effektivt till att stöta bort de skadliga strålarna från barnets huvud. I produkten finns också något som heter glycyrrhetinic acid som stöder hudens egna DNA-skydd.

Solkrämen från Eucerin är lämplig för överkänslig hud och för personer som lätt blir drabbade av allergier och eksem. Den är även testad på atopisk hud. Produkten är extra vattenresistent för att sitta på bra under längre perioder.

Flaskan ska skakas innan användning och du applicerar den innan ni går ut i solen och smörjer regelbundet in barnet under dagen, särskilt efter bad. Man svettas också mycket i solen och det gör att solkrämen dunstar av.

Eucerin är ett pålitligt märke som levererar utmärkta resultat och det här är en jättebra solkräm både att ha hemmavid och när du ska åka på solsemester.

Barnet har ett effektivt skydd mot mycket stark sol med Eucerin Sun Kids spray och de har även några olika utföranden på solkräm för barn.


Mellan: CCS Bamse Solkräm SPF 50

Bamses solkräm från CCS är även den en alldeles utmärkt produkt. Den har en solskyddsfaktor på 50 och är helt oparfymerad och passar därmed barn med känslig hy. Den kan med fördel också användas av vuxna som är drabbade av allergier eller psoriasis.

Som för alla solskyddsprodukter rekommenderas den för barn från ett års ålder och är ett pålitligt skydd mot både UVA och UVB-strålar. Produkten ska enligt anvisningarna smörjas på 20 minuter innan man kan gå ut.

Produkten går snabbt in i huden och juryn tyckte att det var lätt att smörja in den trots den lilla minus poängen att den är i tub och inte har någon sprayfunktion.

Det gör hela insmörjningen lite geggigare och kletigare och har man med den på stranden har den en tendens att lätt dra till sig sand i öppningen.

Men utöver det har du en effektiv och vattenresistent solkräm här som ska smörjas på regelbundet, särskilt efter bad och handdukstorkning.


Budget: Alfons Åberg Solkräm SPF 50

För alla Alfons Åbergs-fans finns det också en passande solkräm att ta med ner till stranden. Den har som sig bör både UVB och UVA-skydd och du applicerar den rikligt över barnets hud för att få så effektivt solskydd som möjligt.

Krämen kan användas både för kroppen och ansiktet och även den här är i en tub som man klämmer ut produkten ur, vilket ju inte är det allra mest praktiska, men den fungerar trots allt alldeles utmärkt bara man tänker på hygienen när man använder tuben.

Produkten är vattenresistent, men precis som med alla andra vattenresistenta solkrämer i det här testet betyder det inte att den är det hela dagen lång. Den dunstar av när man badat, svettats, och torkat sig med handduk. Smörj därför in barnet kontinuerligt under dagen.

Det är givetvis mycket viktigt att ni har kläder med till stranden om ni vistas där hela dagarna och en långärmad, skön, och sval skjorta är jättebra att lägga över axlarna om barnet inte vill använda UV-badkläder.


Special: ACO Kids Sun stick SPF 50

Att komplettera solkrämen med stift med hög solskyddsfaktor är superpraktiskt och något många familjer alltid är utrustade med numera. Här kan du snabbt göra punktinsatser på utsatta områden som till exempel läppar, kinder, näsa, och öronsnibbar.

Stiftet ger ett omgående skydd för solens strålar och krämen som appliceras på bildar ett tjockt lager. Läppar och näsa kan vara något som barnen lätt bränner och det här är perfekt att använda mot det.

Detsamma gäller för din egen del. Att ha det här hypoallergena och praktiska stiftet till hands för dina läppar, haka, och näsa ger ett stabilt och bra extra skydd för solen.

ACOs solstift har hög kvalitet och är extra vattenresistent och är dessutom oparfymerad och dermatologiskt testad. Det är helt fritt från alkoholer och torkar därmed inte ut huden överhuvudtaget.

Priset kan verka något högt, men här har du ett stift som räcker för hela säsongen och hela familjen. ACO har även några andra utföranden av solkräm för barn.


Våra utmanare

Vichy Ideal Soleil Sollotion SPF 50+

Vichy har exklusiv hudvård för vuxna, men också ett antal högkvalitativa barnprodukter och deras solkräm för barn är inget undantag.

Ideal Soleil Barn Sollotion har ett bredspektrum filtersystem som är patenterat av dem och som skyddar både mot UVA och UVB-strålar.

Priset för flaskan på 300 ml ligger på cirka 250 kronor, vilket inte alls är särskilt dyrt om man jämför med andra mera vardagliga märken.


ACO Active Sun Spray SPF 50+

Det speciella med den här är solkräm från ACO är att den är framställd för att kunna appliceras på våt hud. Du kan alltså smörja in barnet direkt efter att hen kommit upp från stranden efter badet och därmed få veta att du får ett fullgott skydd applicerat omgående.

Det här är särskilt bra om ni vistas utomhus under de starkaste soltimmarna eller är utomlands på solsemester, där solen är ännu starkare.


La Roche-Posay Anthelios Barn SPF50+

Detta är en solkräm med extra hög tolerans och som passar för det aktiva, äldre barnet. Solskyddsfaktorn ligger som sig bör på 50+ och den är extra vattenresistent och sitter på mycket bra.

Solkrämen passar för barn med känslig hy och kan användas både på kroppen och ansiktet.


Evy Mousse SPF 50 Kids

Mousse är lätt att smörja in och väldigt praktiskt för dig som har så stora barn att de kan smörja in sig själva. Evy mousse kladdar minimalt och är lätt att hantera även för barn.

Den absorberas otroligt snabbt, det gäller bara att se till att att ni applicerar tillräckligt mycket av krämen för att den ska vara heltäckande.

Moussen är mycket skonsam mot huden och innehåller ingen alkohol, inga parfymer, och heller inga konserveringsmedel. Evy har flera olika solkrämer att välja mellan.


Produkter som utgått

Försvarets Solskydd SPF 30

De flesta känner till försvarets hudsalva och de har också nu tagit fram ett solskydd med solskyddsfaktor 30. Produkten är oparfymerad och passar alldeles utmärkt att använda på barn.

Den här är extra resistent mot svett och vatten och skyddar mot alla typer av strålning. Krämen innehåller glycerin, vilket är fuktbindande och mjukgörande. Det här är en utmärkt solskyddskräm som i grunden är avsedd att använda i ansiktet.

Den är avsedd för vuxna, men passar precis lika bra att använda på barn. Fördelen med dess vårdande egenskaper kan inte nog understrykas.


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals