Bästa studsmattan 2024 – Hoppa säkert med vårt test

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att hitta en rolig, men framförallt säker, studsmatta är inte alltid det lättaste. Hur vet man att man kan lita på vad som står på internet eller vad en försäljare lovar? 

Då trampoliner oftast kommer för tusenlappar vill man inte köpa fel sort även om man kan lämna tillbaka den. Det blir bara så krångligt.

I detta test går vi igenom en rad studsmattor, så att du ska få en så tydlig bild som möjligt över vilka som är säkra för dina barn och värd dina pengar.

Vi har noga undersökt de trampoliner som testats genom att låta föräldrarna som har köpt produkterna svara på en enkät om vad de tyckte var bra eller dåligt och om den var värd pengarna. 

Vår premium-vinnare blev Salta Studsmatta First Class. Här hörs det redan på namnet att det är en studsmatta utöver det vanliga! Mediumklassens vinnare är ingen mindre än Pinepeak Studsmatta som har både skyddsnät och stege. 

Vi har även hittat en riktigt bra studsmatta till budgetpris och det är Kid Active Trampolin Junior - en kanonbra studsmatta för de yngre barnen. Naturligtvis finns det även med en specialare i vårt test och det är Pinepeak Studsmatta Small inkl. Skyddsnät. Vi är säkra på att om du väljer en av dessa så kommer du att vara mer än nöjd!

Premium: Salta Studsmatta First Class

Denna studsmatta passar bra för barn som är från 3 år och uppåt. Den är rund och snyggt designad, så den kommer att göra sig fint i trädgården. 

Studsmattan är säker att använda och den tar 150 kg som max.

Fördelar

 • Proffsig
 • Klarar upp till 150 kg

Nackdelar

 • Priset

Mellan: Pinepeak Studsmatta inkl. Skyddsnät & Stege 427 cm

Här har vi en studsmatta som har lång livslängd och dessutom är den mycket säker. Den passar barn från 6 år och uppåt.

Du monterar den på din gräsmatta eller på en säkerhetsmatta och sedan är det bara att hoppa loss!

Fördelar

 • Prisvärd

 • Har stege 

Nackdelar

 • Endast för barn i åldern 6+ år

Budget: Kid Active Trampolin Junior

Den här studsmattan är riktigt kul! Vi gillar särskilt färgkombinationen som är lekfull och pigg och dessutom gillar vi de medföljande handtagen. 

Barnen kan använda den både inomhus och utomhus och den är både säker och enkel att använda. 

Fördelar

 • Färgglad design
 • Kan användas av barn från 3 år och uppåt

Nackdelar

 • Liten storlek

Special: Pinepeak Studsmatta Small inkl. Skyddsnät

Att vi valde den här studsmattan som specialare beror på att har en utformning och design som vi inte tidigare sett så många av. Den här studsmattan från Pinepeak är av samma modell som vår mellanvinnare, bara med skillnaden att den här är liten!

Just små studsmattor, som ändå är till för större barn, är rätt ovanligt. Den här gör sig perfekt för de som kanske inte har så stora trädgårdar, eller som vi ställa en liten och smidig studsmatta på altanen eller inomhus. Dock är den fortfarande rolig och säker att använda.

Fördelar

 • Liten design för användning på mindre områden
 • Enkel men säker att använda
 •  Kan även användas inomhus

Nackdelar

 • Låg maxvikt
 • Bara en person får hoppa åt gången 

Innehållsförteckning

Köpguide – bästa studsmattan för barn

Vem behöver köpa en studsmatta?

Alla barn kan få så mycket ut av lite studsande, inte minst vad gäller motionen, kreativiteten, det sociala, och möjligheten att utvecklas. Just för att barn har så mycket energi och härliga idéer kan det vara roligt att ha en studsmatta i sin trädgård.

Med dagens teknologi är det ett bra och säkert tidsfördriv för barnen, där de både för röra på sig och vara utomhus under säkra former. Såklart finns det en risk för att barnet kan ramla på studsmattan, men då de ofta är inramade med ett skyddsnät finns det i alla fall ingen risk för att de trillar av.

Studsmattan motiverar barnen att gå ut

Studsmattan är inte bara ett bra och aktivt sätt för barnen att röra på sig, utan det är också ett perfekt sätt för barnet att komma ut och röra på sig i den friska luften. Det gör också att barnen får känna på olika typer av skydds- och säkerhetsfunktioner. 

På köpet får barnen även motion, samtidigt som det är ett perfekt tillfälle att öva balans och motorik; att hoppa i en viss takt kräver fokus och övning. Och genom att göra lite tricks, så som att snurra eller hoppa högre eller göra en kullerbytta, lär de sig även att utveckla sina färdigheter vad gäller fysiska rörelser.

Barnet utvecklas i takt med hoppandet

Ju mer de testar sig fram och ju mer de provar på nya saker desto mer kommer barnet utvecklas vad gäller både stabilitet och balans, vilket är väldigt nyttigt och lärorikt för dem själva.

Finns en risk för skador

Att barnen kan trilla omkull, snubbla eller halka på studsmattan är ofta inte farligt eller negativt, utan snarare tvärtom så kan det vara givande att barnen får utmana sig själv lite extra, och att de lär sig att det inte alltid är läskigt att trilla. De kommer även lära sig vad ordet behärska innebär, vilket är viktigt för deras självkänsla och framtida utveckling. 

Ju mer barnet hoppar och testar på desto modigare blir det, och såklart duktigare också, men i början innebär de ju ofta en del skrapsår och sura miner. Om du själv är med och hoppar vill barnen gärna också visa dig vad de lärt sig, och för att undvika onödiga skador kan det vara bra om du är lite med på att hjälpa till.

Vardagsmotion och rolig lek för hela familjen

Dessutom kan den medhjälpande handen och delaktigheten i hoppandet från din sida bli till ett roligt och fartfyllt träningspass, där jag nästan kan lova att du inte ens kommer tänka på att du rör på dig för att det är så roligt. 

Att vara med och hoppa med barnen minst en gång om dagen är ett perfekt pass av vardagsmotion för dig, så se till att ta till vara på det så ofta som du kan och orkar – det är jobbigare än vad du kanske tror, både för kondition, balans och motorik. 

Vare sig ni har en stor eller liten studsmatta kan det alltså vara en fördel för hela familjen, där barnens utomhusaktivitet och paus från teknologin även kan vara nyttigt för dig att ta efter. 

Är studsmatta bra för barn?

Absolut! Det är ett enkelt och naturligt sätt för att barnen ska få komma ut och motionera. För faktum är att alla barn – oavsett ålder – behöver röra på sig, och vistas utomhus för den delen (såvida studsmattan står utomhus). Det gäller såklart även oss vuxna, som mer än gärna kan använda studsmattan ihop med, eller utan, barnen. 

Med hjälp av studsmattan kommer barnen inte bara ut i friska luften och rör på sig, utan de får även möjligheten att träna upp sin motorik, sin balans, och sin kroppskontroll. Att studsa, hoppa, göra tricks, rulla runt, och fokusera på att hålla sig på fötterna bidrar alltihop till att barnet får bättre kondition, samtidigt som det är bra för musklerna och styrkan i framförallt benen.

Ju mer ett barn rör på sig och vistas ute i den friska luften desto bättre blir deras immunförsvar, och desto mindre är risken för att de blir sjuka, får ont i kroppen eller liknande. Att kunna träna, leka och umgås med sina kompisar samtidigt är ju bara helt perfekt. 

Och att det är så roligt också är ju fantastiskt, det är inte konstigt att de allra flesta barnen älskar studsmattor. Så ja, kort och gott är det väldigt bra för barnen om det finns tillgång till en studsmatta i närheten. Kroppslig och psykisk träning i kombination med lek och skoj är det bästa sättet att distrahera barnen från sina skärmar. 

Är studsmatta farligt för barn?

Att studsa studsmatta är i sig inte farligt, men det finns såklart ingen garanti för att det inte kan hända olyckor, precis som vid vilken annan aktivitet eller lek som helst som barnen ger sig in på. Barn är ofta orädda för att testa nya saker, vilket innebär att en sak som att studsa studsmatta inte alltid är helt riskfritt.

Olycksrisken är väldigt liten

Däremot är olyckorna som uppstår på grund av att barnet hoppar på en studsmatta sällan särskilt allvarliga, och ofta rör det sig inte om mer än ett mindre skrapsår, en liten brännskada eller möjligtvis ett blåmärke.

Risk för krock eller bråk

Skulle det gå riktigt vilt till finns det såklart en risk för att barnet skadar sig lite mer än så, till exempel om fler barn hoppar samtidigt och krockar - speciellt i den åldern då de vill prova på att göra volter och liknande. Ju fler barn desto fler viljor, och desto större risk finns det också för att barnen blir osams eller börjar bråka. 

Men så länge de mindre barnen bara hoppar, upp och ner, fram och tillbaka på studsmattan så är olycksrisken väldigt liten. Tack vare att de flesta studsmattor har skyddsnät runt sig är risken minimal att barnet skulle trilla av eller trilla ner från studsmattan, vilket i så fall hade kunnat leda till större skador.

Små barn kräver mer skydd

Ska du köpa en studsmatta till mindre barn är det extra viktigt att det finns ett skyddsnät, speciellt om ni köper en lite större och högre variant. Och helst bör ni också ha ett kantskydd över fjädrarna. 

Se också till att ni alltid är delaktiga och observanta när de mindre barnen hoppar, framförallt om de är många eller om det även är större barn med, så att det inte sker några olyckor eller bråk. Och försök hålla deras fingrar borta från kanterna, helst genom att sätta dit en stege så att barnen inte behöver klättra upp.

Var uppmärksam – barnen måste vara försiktiga

Det är även viktigt att ni uppmanar barnen till att vara försiktiga när de hoppar på studsmattan, och att ni kanske sätter upp vissa regler om att det alltid måste vara en vuxen som närvarar för att de ska få hoppa. När barnen är äldre är detta inte alltid nödvändigt, men oavsett hur gamla de är eller hur mycket de hoppat så bör ni alltid hålla lite uppsikt.  

Men som sagt, att hoppa på studsmatta kräver balans, god motorik och lite styrka i benen, annars är det lätt hänt att barnet inte riktigt hänger med i studsandet och därmed trillar omkull. Skulle du märka att barnet på något sätt verkar må dåligt av hoppandet, eller att det inte trivs är det viktigt att avbryta i tid.

Hur stor studsmatta ska vi ha?

Hur pass stor eller liten studsmattan bör vara beror dels på barnets ålder, dess förmåga att röra sig och kontrollera sin kropp, samt hur många barn som ska använda studsmattan.

Plats och utrymme

Sen beror det såklart också på hur stor plats ni har på er tomt om ni ska ha studsmattan utomhus, eller i er bostad om ni ska ha den inomhus. Om ni inte har ett helt garage eller ett helt lekrum till övers för en studsmatta, vilket man sällan har, passar det bäst att ha små studsmattor inomhus, och större studsmattor utomhus. 

Små studsmattor inne, stora studsmattor ute

De små varianterna är ofta gjorda för att användas inomhus, men de kan såklart användas utomhus med så länge materialet är vatten- och vindtåligt (vilket det ofta är). Och tvärtom gäller då med större studsmattor, alltså att de är gjorda för att vara utomhus där större barn kan hoppa runt och leka samtidigt. 

Ni får helt enkelt fundera över vad som passar era barn och er boendesituation. Först kan det ju vara bra att fundera över vilken storlek av studsmatta som faktiskt funkar för er, för att därefter välja just vad som kan passa era barn.

Hur många kan hoppa på studsmattan samtidigt?

Detta beror på hur stor eller liten studsmattan är, där en större studsmatta såklart rymmer fler barn (eller vuxna för den delen). På mindre studsmattor bör max ett barn hoppa åt gången, eller möjligtvis två om ni tar det lugnt och en vuxen håller koll på att de är försiktiga.

Stora studsmattor rymmer fler barn

På större studsmattor fler barn hoppa samtidigt, men såklart finns det alltid en gräns för hur mycket vikt eller hur många personer en studsmatta klarar av. Detta brukar ofta vara angivet på studsmattans kantskydd, alltså på den skyddsplast som sitter ovanpå fjädrarna. 

Stora studsmattor är ofta inte gjorda för fler än 4 personer, med en maxvikt på mellan 100-150 kg, medan små studsmattor som sagt brukar vara gjorda för ett barn, för en viss ålder eller för x antal kilo. Kom ihåg att fler barn på en studsmatta innebär en större risk för skador, då det med fler barn innebär att de kan råka hoppa in i varandra och krocka.

Hur länge håller en studsmatta?

Det är väldigt olika. Det beror väldigt mycket på hur (och hur ofta) ni använder studsmattan, hur noggranna ni är med att inte överskrida gränserna, och hur ni vårdar den. Och såklart vilken kvalitet studsmattan har från början, vilket material den är tillverkad i, och hur stor den är.

Utgår ni från en studsmatta som är bra och har god kvalitativ i grund och botten är det klart att den håller längre än en sämre variant, trots att ni ”missköter” den eller använder den väldigt mycket. Vill ni att studsmattan ska hålla länge är det viktigt att ni tar hand om den, och att ni inte försöker slita ut den mer än vad användningen gör.

Hur förankras studsmattan?

Det finns specifika förankringsset som ni kan köpa, och det är en bra idé att göra det! Dels för att det blir tryggare att hoppa på den, men även för att den ska stå stadigt vid en ordentlig storm.

Det finns inga krav på att ni måste förankra er studsmatta i marken, men vill ni slippa oroa er för att det ska hända något under tiden som barnet hoppar på den, eller under tiden som den står orörd när ni är borta, så skulle vi rekommendera att ni göra det. Det kostar inte mycket att köpa ett sådant set, men det kan göra mycket för samtliga delaktiga.

Hur förvaras studsmattan under vintern?

För att studsmattan inte ska slitas ut onödigt snabbt, eller till och med riskera att gå sönder, bör studsmattan förvaras inomhus under vintern. Det behöver såklart inte vara inomhus som i inne i ert hus, men den bör i alla fall stå i garaget eller under tak. 

Ju bättre du förvarar den under vintern desto större är chansen att dess livslängd håller så länge som den ska hålla, den är ju trots allt inte gjort för att användas under andra årstider än de varma. 

Förvaras den på ett torrt och relativt varmt ställe, där den i alla fall inte drabbas av regn, vind, kyla eller snö, kommer den hålla sig fin och hel betydligt längre. Om ni inte vill ta in hela studsmattan, med både ställning, matta och kant, kan ni ta av hoppduken och förvara den inomhus. 

Själva ställningen och ramen är inte lika känsligt för slitande och påfrestande väder, utan det är egentligen själva mattan som är känslig och som riskerar att gå sönder. Så så länge den är i gott förvar bör det inte vara någon fara, men då får du också vara beredd på att ställningen blir lite rostig och ful.

Har man ingen möjlighet att ta in studsmattan, alltså inte ens själva mattan, så kan ni täcka över den med ett skyddsöverdrag. Det är absolut bättre än inget, och så länge vädret inte blir överdrivet påfrestande behöver det inte innebära studsmattans undergång.

Hur rengörs studsmattan?

Att rengöra en studsmatta är inte svårt. Det behöver inte göras sådär jätteofta, och det tar inte heller särskilt lång tid eller kräver särskilt mycket ansträngning. Här har ni en sammanfattad ordning på de olika stegen, följt av en lite mer detaljerad förklaring:

 1. Ta bort skräp
  2. Blöt studsmattan
  3. Rengör
  4. Skölj av med vatten
  5. Torka fjädrar och matta

   1. Ta bort löv och smuts som ligger löst på studsmattan, på kantskyddet och fjädrarna, men se till så att du eller barnet inte klämmer er i samband med städningen (och var observant om det är mindre barn med).
   
 2. Därefter blöter du hela studsmattan, vilket enklast görs genom att skölja den med trädgårdsslangen. 

 3. Tvätta med lämpligt rengöringsmedel, som varken ska vara för svagt eller för starkt. Det är inte särskilt svårt att göra ett passande rengöringsmedel själv – blanda en del diskmedel med tre delar varmt vatten. 

 4. När du, eller ni, sen gjort ren hela studsmattan noggrant, gärna med någon slags borste eller rengöringssvamp, är det dags att skölja av den med vatten. Än en gång är trädgårdsslangen det smidigaste alternativet.

 5. Sist men inte minst ska studsmattan torkas, vilket lättast görs med en vanlig handduk. Egentligen behöver du bara torka mattan och fjädrarna, resterande delar kan självtorka i solen och vinden. 

Vad kostar en studsmatta?

Priset på en studsmatta beror helt på vilken variant du köper, där storlek, kvalité, material och utseende spelar roll. En liten studsmatta för inomhus bruk kan kosta ett par hundra kronor, medan en större matta som är gjord för att tåla utomhusbruk brukar kosta ett par tusen och uppåt.

För vilken ålder passar studsmatta?

Det finns studsmattor för alla olika åldrar och storlekar, tillfällen och behov! Det enda du bör tänka på är att inte låta ett alldeles för litet barn hoppa på en studsmatta som är gjord för äldre åldrar, speciellt inte utan uppsikt från en vuxen. 

Det finns risk att de trillar av, att de ramlar, eller att de klämmer sig, så att anpassa studsmatta efter ålder och egen förmåga är egentligen det viktigaste. Köp en studsmatta som är anpassad för ditt barns ålder, speciellt om det rör sig om mindre barn. 

Även många vuxna tycker att studsmattor är roligt, så precis som att det knappt finns någon yngre åldersgräns finns det inte heller någon övre sådan.


Våra favoriter

Premium: Salta Studsmatta First Class

Denna studsmatta är både rolig och säker på en och samma gång. Att hitta kul saker för barnen som är säkra och som dessutom är snygga att titta på är alltid uppskattat - det är precis vad vi får med Saltas studsmatta. 

Storleken på studsmattan är Ø305 cm och själva hoppdelen är Ø229. Benens höjd är 76 cm och de är elegant svartlackerade. 72 stycken fjädrar erbjuder massor av studs och skyddsnätet ingår i köpet. 

Salta Studsmatta First Class kan användas av både barn och vuxna då den tar en maxvikt på 150 kg. Detta innebär att ni kan vara flera som hoppar i den samtidigt, vilket är kul både för barn och föräldrar. 

Att studsmattan är rund är snyggt och praktiskt enligt många, men föredrar du en annan form på din studsmatta kan du hitta andra varianter från Salta.

Fördelar

 • Proffsig
 • Klarar upp till 150 kg

Nackdelar

 • Priset

Mellan: Pinepeak Studsmatta inkl. Skyddsnät & Stege 427 cm

Med Pinepeak Studsmatta med Skyddsnät & Stege får du en bra och proffsig produkt som är tillverkad av galvaniserat stål. Både stege och säkerhetsnät med dragkedja ingår. Det är bara att dra upp dragkedjan när det är dags att använda den. Kom också ihåg att dra ner dragkedjan så att barnen är trygga medan de hoppar.

Detta är en halkfri och UV-resistent studsmatta vars kanter är tjockt vadderade. Du kan med andra ord vara säker på att det kommer att vara tryggt för kidsen medan de leker där. 

Du kan montera studsmattan från Pinepeak antingen på gräsmattan eller på en säkerhetsmatta. 

Du hittar andra studsmattor från Pinepeak exempelvis här.

Fördelar

 • Prisvärd

 • Har stege 

Nackdelar

 • Endast för barn i åldern 6+ år

Budget: Kid Active Trampolin Junior

Kid Active Trampolin Junior är en favorit hos oss. Vi tycker att det är kul med en lekfull studsmatta som också passar barn från 3 år och upp. Numera är de flesta studsmattor på den svenska marknaden svarta, medan den här erbjuder en färgklick vilket kan vara roligt för barnen. 

För att studsmattan ska kunna användas av de yngre barnen så har den handtag som de kan hålla sig i. Den kan användas både utomhus och inomhus, så vare sig det snöar, regnar, är kallt eller fint väder så kan barnen hoppa hur mycket de vill!

Studsmattan har även en ‘Stretch Tech’-teknik som har utformats för att det ska vara mer säkert för barnen att studsa. Det är ett väldigt bra redskap där de kan lära sig balans och motion samtidigt som de har hur roligt som helst.

Fördelar

 • Färgglad design
 • Kan användas av barn från 3 år och uppåt

Nackdelar

 • Liten storlek

Special: Pinepeak Studsmatta Small inkl. Skyddsnät

Här har vi en studsmatta av mindre modell från Pinepeak. Precis som vår mellanvinnare (vilket är samma modell) är den här både rolig och säker att använda för de flesta barn (över 6 år). Att vi valde samma modell av studsmatta från Pinepeak som vår specialare beror på att den här kommer i en mindre storlek.

Dess nätta storlek med en diameter på endast 140 cm gör att den får plats på många ställen. Kort och gott en mycket passande specialare som är unik men som kan göra sig bra för många. Maxvikten är dock endast på 50 kg, så den bör inte användas av allt för stora barn eller vuxna. Och endast en person bör hoppa åt gången!

Däremot är den enkel och smidig att använda. Du monterar den enligt instruktioner, fäster skyddsnätet och så är det bara att låta barnen hoppa. För att ta sig in på studsmattan krävs det bara att ni drar upp dragkedjan på nätet. Trots att den är liten anser vi att den gör sig i princip lika bra som en ”vanlig modell”. Dessutom är den mycket billigare.

Fördelar

 • Liten design för användning på mindre områden
 • Enkel men säker att använda
 •  Kan även användas inomhus

Nackdelar

 • Låg maxvikt
 • Bara en person får hoppa åt gången 

Våra utmanare

Berg InGround Studsmatta

Med Berg InGround Studsmatta får du en rolig grej som kan användas av både stora och små - det perfekta valet för alla barnfamiljer som spenderar mycket tid tillsammans.

Berg InGround Studsmatta är lika enkel att montera som den är att förvara under de månader du inte använder den, vilket är mycket värt. Många väljer att ha sina studsmattor ute året om, men vill du att den ska vara i så bra skick som möjligt är det viktigt att förvara den i garaget eller liknande under vinter och höst. 

Kantskyddet på studsmattan är gjort av slittålig vinyl och du får naturligtvis med ett skyddsnät när du köper den. 

Studsmattan från Berg har 36 fjädrar och den är 183 cm i diameter. Höjden är 20 cm. 

Om du är intresserad av att jämföra olika studsmattor från Berg kan du kolla in andra modeller och produkter från Berg här

Fördelar

 • Stabil
 • Smidig att montera

Nackdelar

 • Något liten i storleken
 • Det krävs att du gräver ett hål under studsmattan vid montering

Salta Studsmatta Comfort Edition

Precis som våra andra deltagare från Salta är deras modell Studsmatta Comfort Edition ett riktigt bra och kvalitativt alternativ. Trots det kommer den till ett rätt bra pris, och vi kan lova dig att du får mycket för pengarna. 

Det här är utan tvekan en riktigt häftig studsmatta som kommer bjuda på underhållning, skratt, spänning och nya lärdomar. Fjädrarna har mycket bra spänst och studsmattan är i sig mycket stadig att hoppa på. Perfekt för alla barn från 3 år som vill roa sig och studsa runt!

Tack vare ett brett kantskydd i ett slittåligt och robust material, är den också säker att använda. Både ram och fjädrar täcks. Vid köp får du även med ett säkerhetsnät som möjliggör trygg användning för alla åldrar. Detta öppnas med en dubbelsidig dragkedja. 

När ni ska montera studsmattan kommer det gå snabbt och smidigt med hjälp av instruktionerna. Det samma gäller då den ska tas ned. Smidig att förvara är den också. Som pricken över i:et är maxvikten hög och diametern lagom bred – även vuxna kan hoppa här! Vi är väldigt nöjda.

Fördelar

 • Rejäl studsmatta med stadig konstruktion
 • Slittåligt kantskydd för fjädrar och kant
 • Enkel att montera och använda

Nackdelar

 • Kan vara något svårt att fästa skyddsnätet

Pinepeak Studsmatta Mini

Pinepeak studsmatta Mini kommer göra sig riktigt bra för dig som inte vill att studsmattan ska ta upp hela trädgården, uteplatsen eller altanen. Den här har en diameter på 96 cm och gör sig perfekt för mindre områden. 

Dess höjd är också låg vilket gör att den är stadig och säker att använda. Vill du kan den även placeras inomhus – se bara till att alltid hålla koll på ditt barn när det hoppar. Och tänk på att endast låta ett barn hoppa åt gången. 

Något som däremot kommer med en sådan här liten studsmatta är att den inte har så mycket studs. Med andra ord är den kanske inte riktigt lika rolig som en stor modell, men den funkar absolut. Priset är också mycket förmånligt. 

Fördelar

 • Liten och smidig

 • Stadig och säker att använda

 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Något dålig studs
 • Bör endast användas av ett barn åt gången

Salta Studsmatta Junior 140 cm 

Salta Studsmatta Junior 140 cm är speciell då den kan användas av barn från 1 år till 3 år. Ett  bra val om du har ett mindre barn som gillar att hoppa!

Salta Studsmatta Junior endast är för de minsta barnen är maxvikten lägre än vanligt. Här ligger maxvikten på 35 kg. Det vanliga är en maxvikt på åtminstone 75 kg och uppåt, men då handlar det om studsmattor som även kan användas av vuxna. 

Vi gillar att Salta har tagit fram en liten studsmatta till de allra minsta. Den sticker ut i mängden och det är alltid kul! 

Fördelar

 • Kan användas inomhus och utomhus

 • Kan användas av barn från 1 år och uppåt

Nackdelar

 • Kan inte användas av äldre barn eller vuxna
 • Maxvikt 35 kg

Berg Studsmatta Favorit 330 

Berg är ett märke som har flera bra studsmattor och detta är en av dem. Här får du inte bara ett skyddsnät på köpet, utan du får även med en bra och säker stege. Den kan användas av barn från 6 år och uppåt, så de allra minsta bör inte vara med och hoppa.

Känslan när du hoppar i denna studsmatta är att den är mellanmjuk och spänstig utan att kännas för hård och “platt”. De 72 stycken fjädrarna visar sig från sin allra bästa sida då varje studs/hopp känns snabbt och behagligt.

Varje del av Berg Studsmatta Favorit är av hög kvalitet, vilket innebär att allt från kantskyddet till skyddsnätet och stegen är av toppkvalitet. 

Fördelar

 • Snygga färger
 • Maxvikt 100 kg

Nackdelar

 • Inte lämplig för yngre barn

BERG Studsmatta Champion 330

Berg är kända för att göra riktigt bra och hållbara studsmattor som alla kan ta del av. Och det råder inget undantag för den här modellen, deras Studsmatta Champion. Den här har en diameter på hela 330 cm, vilket faktiskt är väldigt stort. Med andra ord får både barn (över 6 år) och vuxna gott om plats för att studsa tillsammans.

Tack vare att fjädrarna är vinklade på ett visst sätt innebär det också att studsmattan har bra studs och kraft i sin utformning. Riktigt roligt! Fjädrar och studsmattans kant skyddas av ett slittåligt och robust kantskydd som ökar säkerheten vid användning. 

Studsmattan kommer också med ett praktiskt och säkert skyddsnät som möjliggör trygg användning för alla inblandade. Vi uppskattar också att den är enkel och smidig att montera trots sin generösa storlek. När vintern kommer eller då ni inte längre vill ha studsmattan framme tas den lika enkelt ner igen.

Tänk bara på att den här studsmattan kräver en rätt stor plats att stå på, och ett underlag som är stadigt och plant. Den är relativt hög och kan därför bli något vinglig annars. Utöver det är den här enligt oss nästintill perfekt. Dock väldigt dyr.

Fördelar

 • Riktigt stor studsmatta
 • Bra fjädrar som ger rejält med studs

 • Skyddsnät och kantskydd ingår

Nackdelar

 • Kräver stor yta
 • Väldigt dyr

Exit Silhouette Rectangular 

Exit Silhouette Rectangular är alltså en rektangulär studsmatta som har mycket bra studs. Den klarar en maxvikt på 120 kg. Det innebär att du kan hoppa tillsammans med ditt barn utan att det blir för tungt för studsmattan. 

Den rekommenderade åldern är från 3 år och uppåt och det är viktigt att följa den här typen av rekommendationer. Många studsmattor är från 6 år och uppåt, så den här passar för fler! Det finns också andra studsmattor som passar yngre barn.

Exit Silhouette Rectangular har gula detaljer som piggar upp. Det är alldeles för mycket svart och grått när det kommer till just studsmattor så när det dyker upp lite färg är det bara att passa på! 

Fördelar

 • Bra studs
 • Snygga gula detaljer

 • Från 3 år

Nackdelar

 • Alla gillar inte rektangulär form

Game On Sport Studsmatta 244 cm

Detta är en lite mindre studsmatta från Game On Sport som mäter 244 cm på bredden och 230 cm på längden, vilket gör den perfekt för de mindre barnen att hoppa på. 

Den har 48 fjädrar och en robust ram av galvaniserat stål. Den har även en skyddsdyna som är lite annorlunda än de flesta skyddskanter som vanliga studsmattor har. Skyddet är gjort av skum och är 2 cm tjock. 

Även denna har en maxvikt på 50 kilo och är rekommenderad för barn som är 6 år och uppåt. Vi gillar att det medföljer ett skyddsnät som dessutom har UV-skydd och är vattentåligt.


Trampoline WaterFun Vattenspridare till Studsmattor

Det här är inte riktigt en studsmatta i sig, utan det här är snarare ett tillbehör till studsmatta. Däremot tyckte vi att den passade mycket bra in i det här testet ändå i och med att den kan ge en ny känsla till de redan befintliga studsmattorna. 

Som ni hör på namnet är det här en vattenspridare som är tänkt att fästas direkt på studsmattans skyddsnät. Den monteras där ni önskar och ansluts sen bara till er trädgårdsslang eller en utomhuskran. 

Perfekt att använda under varma sommardagar, om barnen har kompisar på besök, eller om ni bara vill bidra med en ny egenskap till er studsmatta. 

Tillbehöret är enkelt och smidigt att montera men bidrar samtidigt med väldigt mycket. Barnen kommer utan tvekan älska det! Vattenspridarens material är slitstarkt och UV-skyddat, och så får du med allt du behöver vid köp av denna. Så bra och rolig!

Fördelar

 • Vattenspridare till studsmatta
 • Enkel och smidig att montera

 • Slitstarkt tillbehör till ett bra pris

Nackdelar

 • Kan bara användas på studsmattor med skyddsnät

Produkter som utgått

North Trampoline - Explorer Oval 500 

North Trampoline - Explorer Oval 500 är en riktigt proffsig studsmatta som har både bra studs och väl genomtänkta säkerhetsfunktioner. Ramen är robust och lackerad med samma typ av pulverlackering som cyklar har. 

Både kantskydd och skyddsnät är av högsta kvalitet för 100 % säkerhet. Konstruktionen är av kraftig kvalitet så att du ska kunna känna dig helt trygg med att ditt barn, eller du själv, hoppar på studsmattan. 

Att den är oval är det många som gillar och vi tycker att det är en snygg och passande form på en studsmatta. Vill du hellre köra på en rektangulär, en rund eller kanske en kvadratisk studsmatta så finns det också i utbudet. 

Fördelar

 • Maxvikt 150 kg

 • Cool design

Nackdelar

 • Priset

Plum Wave Studsmatta 

Med Plum Wave Studsmatta i trädgården kommer kidsen vilja vara ute och leka hela tiden - helt enkelt en uppdatering av utomhusleken!

Studsmattan är både rolig och utvecklande. Denna har en maxvikt på 75 kg, så var noga med att inte överstiga maxvikten genom att låta för många barn, eller en tyngre vuxen, använda den. 

Den levereras med vadderat kantskydd och skyddsnät och den har en ram med extra skydd mot rost, vilket innebär en lång livslängd.

Fördelar

 • Kul med lite gult i designen

 • Säker

 • Prisvärd

Nackdelar

 • Bör inte användas av barn under 6 år
 • Låg maxvikt (75 kg)

Avyna Trampolin med Bygel

Avyna Trampolin med Bygel är en kul studsmatta som passar alla i familjen - den är nämligen lika bra för lek som den är för träning. En perfekt kombination av användningsområden för att hålla hela familjen glad.

Höjden är 20 cm och hoppytan är på 73 x 73 cm. Ramen är gjord i galvaniserat stål för att skydda från rost och kantskyddet är mjukt och vadderat. Avyna Trampolin med Bygel är alltså en mycket bekväm och praktisk studsmatta.

Den är även är godkänd för användning på offentliga platser. Dessa inkluderar gym, campingplatser, skolor etc. 

Fördelar

 • Passar från 3 år

 • Bra pris

Nackdelar

 • Tråkig design

Avyna Pro Line Studsmatta Mini 150x100 cm

Detta är en mycket bra studsmatta som verkligen känns superproffsig på alla sätt och vis. Den passar både barn och vuxna, så den går att använda både till lek och träning. Du väljer själv om du vill ha den utomhus på gräsmattan, eller om du vill ha den inomhus. 

Den passar bra för barn från 3 år och uppåt, vilket är bra. Det är roligare att köpa en studsmatta som passar hela familjen, så alla kan vara med! 

Studsmattan kommer med en ram av galvaniserat stål, vilket ger extra bra rostskydd. Den har även en mjuk, vadderad skyddskant med PVC-skydd.

Fördelar

 • Proffsig
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inte den snyggaste designen
 • Låg maxvikt (80 kg)

Studsmatta 122 cm Hopfällbar

Det här är en variant i mindre storlek och är kanske mest designad för vuxna att ha som en träningsstudsmatta. Den passar dock hur bra som helst för barn att hoppa på och är ett superbra alternativ för er på en budget. 

Den mäter 1,22 meter och kan även fällas ihop och förvaras i en påse som följer med på köpet, vilket är smidigt för förvaring på vintern. Den är 30 cm hög och kan användas för max 100 kg. 

Hoppytan är större än de andra studsmattorna som vanligtvis kommer i denna modell, då de oftast endast mäter 1 meter. Detta gör studsmattan säkrare och även roligare för barnen att hoppa på då de får mer plats.

Även fast denna mindre trampolin inte är lika stor som de andra på denna lista var den väldigt populär bland de flesta barn som testade den. 

Den rekommenderas varmt till er som har en mindre trädgård, en mindre budget, eller som vill träna själva då den är ett effektivt verktyg och kan användas för t.ex intervallträning, benlyft, eller så kan du jogga på stället. 

Man kan säga att det här är en 2-i-1 produkt då både du och dina barn kan använda den. Den kommer till ett pris precis under 800 kr och är därför vår budgetalternativ.

Visserligen är det inte en stor studsmatta många barn kan använda på samma gång, men är ändå en superrolig trampolin ditt barn kan använda. Dessutom är det jättebra träning för dig själv. 


Game On Sport Studsmatta med Säkerhetsnät, Black Line

Med denna studsmatta från Game On Sport kommer dina barn ha ett roligt och säkert tidsfördriv i timmar - och hela familjen kommer även ha den snyggaste studsmattan i grannskapet. 

Som namnet antyder är hela studsmattan svart - både själva hoppdynan och skyddsnätet som medföljer. Den har 64 fjädrar och en stålram som står stadigt på metallben. 

Studsmattan mäter 305 cm i diameter och själva hoppdynan är 32 cm bred och har även en skyddskant som är 2 cm tjock. Ett 190 centimeters högt säkerhetsnät medföljer för barnens säkerhet. 

Den rekommenderas för barn som är över 6 år och har en maxvikt på 120 kilo. Det är verkligen en säker och rolig studsmatta som både barn och vuxna föll lite extra för.

Det är inte så konstigt när man tänker på hur pass stor den ändå är och skyddsnätet som följer med på köpet.

Alla föräldrar var även överens om att det är en säker studsmatta att hoppa på för både barn och vuxna och det är inte alls krångligt att komma in i studsmattan tack vare den stora öppningen som stängs med en smidig dragkedja.

Det enda negativa är att det inte kommer med en stege i köpet, men allt som allt är det en liten petitess. För cirkapriset på strax under 3080 kr är det verkligen ett kap för att vara en premiummodell. 


Vidaxl Studsmatteset

Denna studsmatta mäter 426 cm i diameter och är då alltså en ganska stor studsmatta. Om du har plats för detta i din trädgård kan jag varmt rekommendera den.

Den är designad med en stadig stålram som håller 80 fjädrar på plats och en säker hoppmatta som tål att slitas.

I köpet ingår även ett kantskydd, vilket är bra så dina barn skyddas från omedvetna stötar, och ett säkerhetsnät som hängs upp runt studsmattan så att du inte behöver oroa dig för att dina barn ska ramla av trampolinen och göra illa sig. 

För de mindre soliga dagarna ingår även ett regnskydd som lätt går att dra över studsmattan så att du inte behöver tänka på att den slits av det dåliga vädret eller att du behöver städa och göra rent när regnet har gått över. 

Du får även en stadig stege som gör det enkelt för barn i alla åldrar att klättra upp och komma åt studsmattan.

Maxkapacitet är 150 kg och eftersom den är stor nog kan man låta flera barn använda den samtidigt, vilket dina barn säkert kommer bli glada över. 

Då cirkapriset ligger på strax under 2960 kr, kan det tyckas dyrt, men tänk på att du får en väldigt bra storlek på studsmattan och den är även väldigt säker.

Plus att du får en hel del på köpet genom, kantskyddet, säkerhetsskyddet, regnöverdraget, och stegen. Den var en snabb favorit hos många barn och föräldrar. 


High Jump Studsmatta med Säkerhetsnät

Detta är ännu en rund studsmatta med ett skyddsnät som ingår i priset. Den mäter 3,05 meter och kan hantera upp till 120 kg. Den står stadigt på 6 ben och belastningen kan därför fördelas jämnt och har 54 pålitliga fjädrar.

Skyddsnätet kommer med en smidig dragkedja för öppning och stängning och är markerad med en annan färg än det svarta nätet så att den blir enkel att lokalisera. Mindre barn kan även ta användning av trampolinen p.g.a. nätet.

Då den är lätt att montera ihop och isär kan dina barn använda den varje sommar. Detta är en väldigt bra studsmatta till ett bra pris, strax under 1700 kr, och kan rekommenderas till er som har en mindre budget att jobba med eller som har en mindre trädgård. 


High Jump Studsmatta Oval

Denna produkt från High Jump är en oval studsmatta som mäter 2,44 x 3,66 meter. Den står stadigt på 8 ben och har 42 fjädrar. 

Ramen är gjord av galvaniserat stål och själva mattan är stabil att hoppa på. I köpet ingår ett skyddsnät som har en öppning med dragkedja, vilket är smidigt och går enkelt att öppna och stänga.

Det var även enkelt att montera ihop (och isär) den och alla som testade den tyckte att den var väldigt säker. Om det finns plats i din trädgård och budget för den kan jag varmt rekommendera den. 

Då den kommer för under 6000 kr är det ett bra pris med tanke på storleken och att ett skyddsnät ingår och jag är säker på att dina barn kommer att älska den.

Om du däremot inte är en stor beundrare av priset och vill ha någonting billigare finns det andra alternativ till ett bättre pris, men är då såklart en mindre storlek. 


Studsmatta Inklusive Nät

En 396 cm i diameter stor studsmatta som kommer med skyddsnät. När den är ihopsatt är den 89 cm hög och den innehåller 80 stycken fjädrar. 

De flesta av oss som provade tyckte att den var säker att använda och barnen tyckte den fungerade jättebra.

Den är tillräckligt stor för att fler barn ska få plats samtidigt (fast ta självklart det säkra före det osäkra och låt inte allt för många hoppa på samma gång), eller om det bara är en person som använder den finns det plats för att göra tricks.

Visserligen kommer den till ett bra pris på strax under 3300 kr, men kan för en del tyckas att den inte är värd priset då den endast kommer med ett skyddsnät, men inga andra bekvämligheter, som t.ex en stege. Då finns det bättre alternativ där mer saker ingår till samma pris.


Dunlop Studsmatta med Skyddsnät

Dunlop har designat en säker och rolig studsmatta som dina barn kommer att älska. Diametern är 182 cm och den totala höjden är 180 cm.

Ett högt och säkert skyddsnät ingår i köpet, vilket är super då man som förälder kan känna sig lugn och veta att barnen kommer vara säkra.

Skyddsnätet har en stor ingång som dras igen med hjälp av en dragkedja. Ingången är väldig smidig då barnen inte behöver krypa in på knäna utan kan gå in som vanligt, vilket är praktiskt för de äldre och längre barnen. 

Visserligen är detta inte den största studsmattan på marknaden, men den är säker och, enkelt uttryckt, gör det den är till för. 

Dessutom kommer den till ett bra cirkapris - strax under 1400 kr. Du bör inte tillåta flera än en person hoppa på samma gång dock, eftersom den är så pass liten att man lätt kan hoppa in i varandra och skada sig.


Froggy Pro Studsmatta med Säkerhetsnät

På denna studsmatta mäter diametern 244 cm och den kommer i en rolig grön färg. Benen och ramen är gjord av galvaniserat stål för att förebygga slitande.

Fjädrarna är även de gjorda av ett kraftigt material och det ingår ett kantsydd som är vadderat och även en stege.

Detta är en säker produkt som dina barn kommer att älska. Den medföljande stegen gör det enkelt för vem som helst, kort eller lång, att komma upp på studsmattan och den är väldigt stadig.

Föräldrarna kommer även de att älska denna produkt då den är lätt att montera ihop - inga verktyg behövs! - och skyddsnätet som ingår gör så att man känner sig lugn då man vet att sina barn är säkra. 

Den har en maxkapacitet på 100 kg och den är tillräckligt stor för att låta åtminstone två barn hoppa samtidigt.

Både barn och föräldrar fattade snabbt tycke. Visserligen tyckte en del barn att den var lite liten efter att ha provat andra större trampoliner, men att den ändå fungerade bra. 

Föräldrarna tyckte om den p.g.a. det billiga priset som ligger under 2800 kr, men med tanke på att man får med en del grejer på köpet, som stegen och kantskyddet, är den värd pengarna. Den är speciellt bra om du har en mindre trädgård, annars finns det större studsmattor till liknande pris. 


Frågor och svar

Är studsmatta bra för barn?

Absolut! Studsmattan ger bra motion och barn i alla åldrar behöver få röra på sig - och vuxna med, såklart. Det tränar upp motoriken, balansen, och kroppskontroll. Det ger även bättre kondition och är bra för musklerna och styrkan i benen.

Om det är en studsmatta som står utomhus får barnet eller barnen även frisk luft. Sist men inte minst så är det roligt också! De allra flesta barnen älskar studsmattor.

Är studsmatta farligt för barn?

Att studsa studsmatta är inte farligt i sig, men det kan såklart hända olyckor precis som vid alla andra aktiviteter och lekar.

Skyddsnät är viktigt, speciellt om det är mindre barn som använder studsmattan. Det är även viktigt att uppmana barnen att vara försiktiga när de hoppar på studsmattan och att som vuxen vara i närheten och ha uppsikt.

Hur stor studsmatta ska man ha?

Det beror på hur många barn som ska använda den, hur gamla barnen är, och hur mycket plats man har. Det finns små studsmattor för inomhusbruk och jättestora som man har utomhus och där flera barn kan hoppa samtidigt.

Man får helt enkelt fundera på hur stor studsmatta man behöver och vill ha. Har du exempelvis en mindre trädgård kanske du inte vill att studsmattan ska ta upp mestadels av utrymmet.

Hur många kan hoppa på studsmattan samtidigt?

På mindre studsmattor hoppar ett barn åt gången, men på större studsmattor kan flera barn hoppa samtidigt. Dock ökar ju risken för skador när flera barn hoppar samtidigt eftersom de kan krocka med varandra.

Det bästa är nog att bestämma innan hur många man tillåter på mattan samtidigt och att låta ålder och försiktighet avgöra. Det är också bra om barnen är i ungefär samma ålder om de ska hoppa samtidigt.

Tänk också på att kolla hur mycket studsmattan får belastas; om det bara är ett par barn som hoppar är det nog ingen risk att gränsen överskrids, men är det många barn och kanske även någon vuxen så kan det bli för mycket. Så håll koll på vikten.

Hur länge håller en studsmatta?

Det är väldigt olika. Det finns billigare modeller som bara har en livslängd på 1-2 år och sedan finns det studsmattor som har betydligt längre livslängd på över 10 år.

Men de allra flesta hamnar någonstans däremellan, runt 5-6 år kan man räkna med att de flesta håller. Sedan kan det ju bero på hur mycket den slits eller används och hur bra du sköter om den.

Hur förankrar man studsmattan?

Det finns förankringsset att köpa för att förankra studsmattan i marken. Och det är en bra idé att göra det! Dels för att det blir tryggare att hoppa på den, men även för att den ska stå stadigt vid en ordentlig storm.

Hur förvaras studsmattan under vintern?

Allra helst ska studsmattan förvaras inne under vintern, på så sätt förlängs livslängden och den håller sig finare. Om man inte vill eller kan ta in hela, så kan man ta av hoppduken och förvara den inomhus.

Har man ingen möjlighet att ta in studsmattan så kan man täcka över den med ett skyddsöverdrag. Dessutom är det bra om man tar bort snön om det blir för mycket.

Hur rengör man studsmattan?

Börja med att ta bort löv och smuts som ligger löst på studsmattan och på fjädrarna. Därefter blöter du ned studsmattan med trädgårdsslangen och tvättar av den med ett lämpligt rengöringsmedel.

Man kan göra rengöringsmedel själv genom att blanda en del diskmedel med tre delar varmt vatten. När du gjort rent hela studsmattan noggrant sköljer du av den med trädgårdsslangen.

Torka av fjädrar och ben med en handduk för att förhindra rostbildning. Resten av studsmattan kan självtorka i solen. Det brukar inte ta så väldans lång tid och behövs inte göras så ofta.

Vad kostar en studsmatta?

Det beror helt på storlek och kvalitet. En liten studsmatta för inomhusbruk kan kosta ett par hundra, medan en stor för utomhusbruk kostar från ett par tusen och uppåt.

För vilken ålder passar studsmatta?

Alla åldrar! Även många vuxna tycker att studsmattor är roligt, så det finns egentligen ingen övre åldersgräns. Mycket små barn bör hoppa tillsammans med en vuxen och inte samtidigt som många andra barn.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

3 reaktioner på ”Bästa studsmattan 2024 – Hoppa säkert med vårt test”

 1. Studsmatteproffs

  Berg är värsta katastrofen. Går inte att studsa på den. Man bränner sig när man ramlar.

  1. Tråkigt att höra, vi upplevde inte de under vår testperiod.
   Dock har nu denna modell utgått och vi kommer inom kort utse en ny premiumfavorit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals