Bästa TENS-apparaten 2024 – Smärtlindring utan biverkningar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En TENS-apparat kan vara det effektivaste sättet att lindra smärta på och den har många användningsområden. Den lindrar både kronisk och akut smärta och den är en omtyckt smärtlindring för personer med förlossningssmärtor.

Personer med muskelvärk och träningsvärk kan också använda sig av TENS-apparaten och få bra smärtlindring. Smärtlindringen sker genom att kroppen producerar och frigör endorfiner vid TENS-behandlingen som egentligen består av mycket små, elektriska impulser.

På det sättet blockeras smärtan. På senare tid har apparaten även börjat användas för att stimulera och bygga upp muskler och man kan numera se tyngdlyftare och atleter använda TENS-apparater.

I premiumklassen vann den effektiva Bluetens TENS-muskelstimulator med 4 Elektrodplattor. I mellanklassen vann Omron TENS E3.

Vår budgetvariant heter Innovagoods Mini TENS Elektrisk Stimulator. Missa inte heller utmanarna, som kanske passar dig bättre!

Premium: Bluetens TENS-muskelstimulator med 4 Elektrodplattor

Premiumvinnaren i det här testet är en TENS-muskelstimulator som ger en komplett smärtlindring i många olika sammanhang. Den passar både dig som är gravid, har en kronisk skada, eller dig som är fysioterapeut och vill ha ett professionellt verktyg att använda på dina klienter.

Fördelar

 • Ansluten via bluetooth och kopplad till telefonen
 • 15 behandlingar med förinställda program
 • Kommer med 8 elektroder och förvaringspåse

Nackdelar

 • Dyr
 • Något krånglig att placera ut

Mellan: Omron TENS E3

Omron TENS E3 ger dig effektiv smärtlindring i både muskler och leder. Du kan till och med använda den här på fötterna och padsen är tvättbara och kan rengöras och användas igen många gånger.

Fördelar

 • Effektiv för smärtlindring
 • Kan användas på hela kroppen
 • Tvättbara pads

Nackdelar

 • Rätt dyr
 • Inte så mångsidig användning

Budget: Innovagoods Mini TENS Elektrisk Stimulator

I budgetkategorin har vi en utmärkt TENS-apparat i miniformat som ger dig precis den stimulering som behövs för att du ska få effektiv smärtlindring.

TENS-apparaten har dessutom ett otroligt förmånligt pris, så att du vet att din plånbok kommer att kunna klara den här investeringen.

Fördelar

 • Riktigt bra för både överkropp och ben
 • Effektiv och snabbverkande

Nackdelar

 • Lite krånglig fjärrkontroll

Köpguide - bästa TENS-apparaten

Vad är TENS bra för och hur fungerar en TENS-apparat?

TENS är en typ av smärtbehandling som kan användas i många olika sammanhang. Förkortningen står för Transkutan Elektrisk Nervstimulering. Behandlingen kan vara effektiv för den som drabbats av plötslig smärta, exempelvis ett ryggskott. 

TENS-apparaten kan också användas av alla som dras med en molande, kontinuerlig smärta som är svår att lindra. 

Behandlingen går ut på att du placerar elektrodplattor på eller intill det smärtande stället. Dessa skickar sedan iväg svag ström som ger smärtlindring. Elektrodplattornas styrka och pulsfunktioner manövreras från en fjärrkontroll. Den kan ha flera olika program som gör att du kan anpassa behandlingen efter dina behov. 

Smärtlindringen kan bestå i flera timmar efter en avslutad behandling.

TENS-apparat kan användas för flera olika typer av smärta. Den fungerar bra vid muskelvärk och med apparaten kan du själv utföra en behandling 2-4 gånger om dagen. 

Det gör att du kan få effektiv smärtlindring om du skadat dig eller har svår muskelvärk efter en olycka. Den passar också yrkesutövande idrottare eller andra som behöver återhämtning efter intensiv träning.

TENS under graviditet och förlossning

En TENS-apparat är också en vanlig behandling vid graviditet eller förlossning. Apparaten kan användas under hela graviditeten som allmän smärtlindring. Under förvärkar och förlossning kan den också tas i bruk, för att komplettera annan typ av smärtbehandling. 

På förlossningsavdelningarna brukar det finnas TENS-apparater att låna. I vissa regioner kan du också få låna hem en tens-apparat från mödravården, för att använda under graviditeten. 

TENS kan användas för att behandla:

 • Mensvärk
 • Artros
 • Huvudvärk
 • Muskelvärk
 • Ryggsmärtor
 • Värk i nacken och axlarna
 • Ischias
 • Bäckensmärta under graviditeten 
 • Foglossning
 • Förlossningssmärtor

Så används en TENS-apparat

Inför användningen av en TENS-apparat, ska först smärtan lokaliseras så mycket som möjligt. Därefter placeras elektroderna på eller intill området där smärtan strålar fram. 

Det här får användaren hjälp med om det ingår i en vårdbehandling, men det går också utmärkt sköta inställningarna själv för egen behandling hemmavid. Plattor är mjuka och klistras fast på huden. Elektrodgel ska användas, så att impulserna leds bättre och effektivare överförs i kroppen. 

TENS-apparaten skickar elektriska impulser till nerverna, strax under huden. Effekten av det blir att kroppens eget smärtlindringssystem slår igång och smärtsignalerna blockeras. Smärtlindringen kan sitta kvar i flera timmar efter behandlingen.

Att tänka på vid köp av en TENS-apparat

För det första kan du fundera på hur mycket du kommer att använda TENS-apparaten. Har du en jobbig graviditet, är det jätteskönt att ha en egen TENS-apparat för egenbehandling. Men den kanske inte behöver vara väldigt dyr och avancerad, för den korta period du ska använda den. 

Har du någon form av kronisk smärta som du vet att du kommer att få leva med, är det värt att ta till varje typ av smärtlindring du kan få. Då kan det vara idé att satsa några extra hundralappar på en riktigt avancerad TENS-apparat som du kan använda på olika sätt.

Vad kostar en TENS-apparat?

TENS-apparater finns i flera olika prisklasser. Det går att hitta en TENS-apparat för 400 kr, likväl som en för 2 500 kr. Den senare brukar användas för professionellt bruk av fysioterapeuter. En riktigt bra TENS-apparat får du för någonstans mellan 600-1 000 kr.

Fördelar och nackdelar med TENS-apparat

TENS-apparaten har många fördelar. Är du gravid, är den en typ av ofarlig smärtlindring som du kan ha nytta av under hela graviditeten, inklusive förlossningen. 

En TENS-apparat är liten i storlek och enkel att ta med sig vid behov. Den kan inte minst vara ett bra komplement till annan smärtlindring, så att du exempelvis slipper ta lika mycket smärtstillande medicin som annars.

Nackdelarna har först och främst med hanteringen att göra. Det är ganska bökigt att hålla på med alla sladdar vid användningen av apparaten. Dessutom kräver plattorna noggrann rengöring och skötsel, för att de ska hållas rena och hygieniska. 

Det kan också ta ett tag innan användaren lär sig att manövrera styrkan på apparaten. Kroppen kan efter ett tag bli okänslig för stimuleringen och reagera mindre effektivt på behandlingen. Det gäller alltså att inte använda den för ofta och för länge.

Vilken TENS är bäst? Så kom vi fram till vilka TENS-apparater vi rekommenderar

Utbudet av TENS-apparater på den svenska marknaden har blivit större, men är fortfarande inte jättestort. Däremot är användarna av de apparater som finns dedikerade och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Det har gjort att vi haft tillgång till en mängd recensioner och kundomdömen. 

Den här typen av teknisk och licensierad apparatur, har dessutom alltid mycket information på tillverkarnas webbsidor. Samtliga av de här källorna har vi använt oss av, för att välja ut och rangordna apparaterna i köpguiden.

Vanliga frågor om TENS-apparater

Hur länge kan man använda TENS?

En vanlig rekommendation är att använda en TENS-apparat högst cirka 45 minuter per behandling.

Kan en TENS-apparat vara farlig att använda?

TENS är en ofarlig smärtlindring och inga allvarliga biverkningar har rapporterats.

Gör det ont att använda en TENS-apparat?

Det gör inte direkt ont att använda en TENS apparat, men de elektriska signalerna kan kännas obehagliga till en början. De flesta vänjer sig dock snabbt.

Fungerar en TENS-apparat som smärtlindring?

En tens-apparat kan vara mycket effektiv för många olika typer av smärtlindring.

Våra favoriter

Premium: Bluetens TENS-muskelstimulator med 4 Elektrodplattor

Bluetens TENS-apparat är något så fascinerande som en Bluetooth-ansluten TENS-apparat där du via en app väljer vilket program du ska använda. Den har även en timer där du ser hur mycket tid du använt för din TENS-behandling.

Den fungerar för 15 olika behandlingar och den har flera förinställda program för varje enskild kroppsdel. Pulsfrekvensen är mellan 1-120 hertz. TENS-apparaten är kompatibel med iPhone 4 och senare samt Android 4.3 eller senare.

Du laddar upp den med en micro USB-kabel som medföljer i köpet. Med i köpet får du åtta elektrodplattor och en smidig förvaringspåse där du kan ha din TENS-apparat när den inte är i användning.

Fördelar

 • Ansluten via bluetooth och kopplad till telefonen
 • 15 behandlingar med förinställda program
 • Kommer med 8 elektroder och förvaringspåse

Nackdelar

 • Dyr
 • Något krånglig att placera ut

Mellan: Omron TENS E3

Omron är en smärtlindrande TENS-apparat som ger smärtlindring i leder och muskler och minskar domningar och stelhet i armar, ben, rygg, nacke, och inte minst fötter. Den passar utmärkt även för dig som är gravid.

Den blockerar effektivt smärtsignalerna och utlöser endorfiner som ger dig en utmärkt smärtlindring på många plan. Du blir kvitt smärtan och det samtidigt som du slipper biverkningar.

Omron E3 fungerar tack vare en triple action-behandling som hjälper dig att blockera smärtsignaler och utlöser endorfiner som förbättrar blodcirkulationen, allt på en och samma gång. Padsen som medföljer är tvättbara och kan användas många gånger om igen.

Du har en garantitid på tre år och padsen håller cirka fem år, sedan får du byta ut dem igen.

Fördelar

 • Effektiv för smärtlindring
 • Kan användas på hela kroppen
 • Tvättbara pads

Nackdelar

 • Rätt dyr
 • Inte så mångsidig användning

Budget: Innovagoods Mini TENS Elektrisk Stimulator

Vill eller kan du inte investera i en rejäl smärtlindring av den här typen, så kan du kanske satsa på den här i miniformat. Trots att den är liten gör den ett utmärkt jobb och du får återhämtning för både axlar, rygg, armbågar, och fötter.

Designen är kompakt och den är väldigt lätt att använda. Här finns 8 program och 80 intensitetsnivåer som du kan reglera med hjälp av 4 pads och ett medföljande ledande gelé.

Den har en inbyggd timer som gör att du kan hålla koll på längden på behandlingarna. Trots den lilla storleken är det här en effektiv TENS-apparat och den ökar rörligheten i muskler och leder, lindrar smärta, och förbättrar blodcirkulationen avsevärt.

Den är batteridriven och därför smidig att ha med sig i till exempel sängen om du vill göra din behandling i liggande läge. 

Fördelar

 • Riktigt bra för både överkropp och ben
 • Effektiv och snabbverkande

Nackdelar

 • Lite krånglig fjärrkontroll

Våra utmanare

TENS-muskelstimulator med 8 Elektrodplattor

Här har vi en klassisk TENS-apparat som lindrar spänningar och smärtor och med en intensitet som är inställbar på 50 olika nivåer. Den har fyra kanaler med 8 elektrodplattor och 12 förinställda program.

Du har även möjlighet att skapa ditt eget program med egna pulsfrekvenser. Priset är väldigt förmånligt.

Fördelar

 • 50 olika nivåer av intensitet
 • 8 elektroder, 4 kanaler och 12 program
 • Du kan ställa in egna program

Nackdelar

 • Gammaldags design
 • Något långsam

Beurer EM 49

Beurer EM 49 kan komma riktigt väl till pass för dig som lider av muskelsmärta, spänningar eller stelhet. Den här TENS-apparaten kan nämligen användas för att såväl massera, stimulera musklerna och lindra smärta. Perfekt att använda på egen hand eller med andra avslappnande medel för att motverka smärta. 

Det vi gillar lite extra med den här apparaten är inte bara att den kan användas för de flesta typer av smärtlindring och avkoppling. Vi gillar också att apparaten håller riktigt hög kvalité och innehåller många smarta funktioner trots sitt låga pris. Den är medicinskt godkänd och helt säker för alla vid behov av avkoppling. 

Vid köp får du med 4 självhäftande gelelektroder samt 2 individuella kanaler som kan justeras och anpassas efter behov. Apparaten kommer med 64 förinstallerade program, samt 6 lägen du själv kan välja.

Som pricken över i:et kan allt justeras enkelt och smidigt direkt via den blå LCD skärmen. På den kan du också se över det resultat som apparaten visar efter din behandling. Vi är verkligen nöjda med den här produkten och anser att den gör det vi önskar. Effektiv, mångsidig och bra, allt till ett toppenpris!

Fördelar

 • Prisvärd apparat av hög kvalité
 • 4 elektroder och 2 individuella kanaler
 • Kan enkelt anpassas efter behov

Nackdelar

 • Inte överdrivet lång batteritid

Beurer EM 59 Digital TENS/EMS

Här har vi en annan variant av tens apparat från Beurer, nämligen deras modell EM 59 digital. Till skillnad från vår budgetvinnare är det här en lite dyrare modell som kommer med något fler funktioner.

Du får med hela 64 förinstallerade program som du kan använda dig av för att göra olika behandlingar på din kropp. Det finns både TENS, EMS, värme och massage. Det finns även 6 program som du själv kan installera enligt önskemål. 

I och med att det finns så många olika program och många olika behandlingsmetoder kan du välja mellan ett flertal olika funktioner som kan hjälpa dig vid smärta, stelhet och krämpor. På så sätt finns det också möjligheten att behandla olika problem på olika sätt. 

Utöver det är själva apparaten i sig också riktigt smidig och enkel att använda sig av. Du får med 4 elektroder, som i sin tur kan kopplas till 2 separata kanaler för bra spridning. Tens apparaten har också en tydlig skärm där du kan styra alla inställningar och hantera det du önskar. Bra och välfungerande, helt enkelt.

Fördelar

 • Flera program och behandlingsmetoder
 • Smidig apparat

Nackdelar

 • Dyr

Beurer EM 80

Ytterligare en tens apparat från Beurer, modell EM 80. Som ni kanske märker tycker vi att Beurer levererar riktigt bra apparater som håller hög kvalité. Anledningen att vi valt så många olika, men ändå liknande, apparater från Beurer är helt enkelt för att de alla är bra på olika sätt.

Den här tens apparaten är riktigt bra då den kommer med såväl TENS, EMS, avslappning och massage. Med andra ord kan den användas för att behandla de flesta problem som kan uppstå, såsom smärta, muskelspänning, krämpor och stelhet. Du kan även använda den för att träna dina muskler och för att låta dem återhämta sig. 

Här har du 50 program, och 4 olika kanaler. Det är rätt mycket, men ändå inte det mesta vi stött på. I och med att den här kommer till ett rätt högt pris hade vi nog förväntat oss lite mer. Men, den funkar bra och gör det som utlovas. Designen är ergonomisk och enkel att använda tack vare den tydliga displayen.

Fördelar

 • 8 elektroder och 4 kanaler
 • Kan användas för att behandla de flesta problem
 • Tydlig skärm

Nackdelar

 • Något dyr
 • Kunde presterat bättre

Cefar Easy Tens-Apparat

Cefar Easy Tens apparat är specifikt utformad för behandling av nacke och rygg. Med andra ord är den här en perfekt investering för dig som exempelvis är stel i nacken, har sträckt ryggen, eller upplever krämpor på något av ställena. 

Den kommer med 4 förinställda program för både smärtlindring och massage. Något vi gillar lite extra med den här är att den är utvecklad i Sverige tillsammans med läkare och sjukgymnaster. 

Med andra ord är den säker och trygg att använda för att förbättra din kropps hälsa och välmående. Vid köp får du med 2 kablar, 2 elektroder, 1 halsband, 1 bältesclip, och 2 batterier. Bra kit för ett relativt bra pris.

Fördelar

 • Specifikt anpassad för rygg och nacke
 • Trygg och säker att använda
 • Komplett kit med tillbehör

Nackdelar

 • Något dyr för dess enkelhet
 • Endast några få program

BLUETENS Duo Sport

Bluetens Duo Sport är perfekt att använda för dig som vill lindra eller behandla de kroppsdelar som ofta utsätts för slitage. 

Den här apparaten är faktiskt till och med specifikt utformad för att användas av just de som tränar, sportar och rör sig mycket – som ni kan höra på namnet! Med dess behandlande funktioner kan du både återhämta musklerna, stärka dem och behandla enligt behov. 

Apparaten har olika effekter och 100 olika program som du kan välja beroende på användning. Behöver du extra effekt kan du använda båda enheterna. Dessa styrs via den tillhörande app som du kan ladda ner i telefonen. 

Utöver de funktioner som vi redan gått igenom har denna tens apparat även en dubbeldisplay, riktigt lång användningstid, samt enkel hantering helt enligt behov. Du får också med allt du behöver vid köp! Dock är denna väldigt dyr.

Fördelar

 • Specifikt bra för de som tränar mycket
 • 100 olika program
 • Smidig styrning via app

Nackdelar

 • Väldigt dyr

Beurer EM 50 Menstrual Relax

Här har vi en tens apparat som är extra bra för dig som ofta lider av mensvärk och liknande krämpor. Den kan såklart även användas för att lindra muskelvärk, motverka stelhet och dämpa krämpor. 

Det som är så bra med just den här är att den jobbar mycket effektivt och att den snabbt blir varm. Kombinationen av värme och tens stimulering gör att smärtan lindras och att du kan slappna av, vilket ofta är det som krävs vid just mensvärk. Enheten är rätt kompakt och fokuserar på ett mindre område för att ge starkare effekt. 

Tack vare att den kommer med uppladdningsbara batterier är den smidig att ta med sig för användning var som helst när det behövs. Apparaten har 15 olika nivåer för tens som möjliggör anpassningsbar användning helt efter eget behov. Dock finns det bara ett värmeprogram. 

Utöver det är apparaten smart utformad med en display direkt på enheten, där du då styr inställningarna och justerar det du vill. Du slipper också krånglet med flera trådar och kablar. Kort och gott en mycket användarvänlig, lätthanterlig och smidig produkt som hjälper på riktigt. Den kommer också till ett bra pris!

Fördelar

 • Arbetar effektivt med värme och tens
 • Kompakt och smidig design för praktisk användning
 • Uppladdningsbar och med 15 program

Nackdelar

 • Kan inte placeras på flera områden samtidigt
 • Endast ett värmeprogram

Produkter som utgått

SweTens Pocket Tens-apparat

Apparaten rekommenderas av yrkespersoner såsom naprapater och sjukgymnaster. Den är väldigt populär bland olika yrkeskategorier inom sjukvården, bland annat för den smidiga storleken och för att den är så lättanvänd.

Intensiteten kan regleras på 20 minuter och du kan ställa in timern mellan allt från 10 till 60 minuter. Med köpet följer också en USB-laddare.

Fördelar

 • Liten och nätt design
 • Smidig att hantera och justera
 • Avkoppling och smärtlindring

Nackdelar

 • Inte så många program
 • Kunde varit mer effektiv

TrendRehab Tensmaskin Tens-121-TM3

Här har vi ett effektivt paket för dig som lider av värk, stressymptom, dålig blodcirkulation, och muskelspänningar. Den här TENS-apparaten ger dig väldigt snabb lindring genom sina elektriska impulser som gör att du får en djup och jämn impulsbehandling.

Det ger dig förutsättningar att slappna av och bli av med smärtan. Fjärrkontrollen med alla inställningar du behöver ingår.


TrendRehab Cirkulationstrimmaren Tens-behandling

Det här är en TENS-apparat deluxe och ett fantastiskt effektivt redskap för dig med smärtande fötter och ben. Den behandlar ömma fötter på djupet och ger inte bara den stimulering som TENS-apparaten ska ge utan den avger även värme.

Den här är perfekt för dig som lider av åderbråck, ömma, domnande, tunga ben, eller är drabbad av sjukdomen restless legs. Det medföljer 4 TENS-plattor som du använder tillsammans med strömkablarna.

Med fjärrkontrollen styr du intensiteten och vilket program som du vill använda för din behandling. Du har 9 stycken program med olika funktioner, allt från en intensivbehandling till små korta impulser för behandling med punktinsatser.


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals