Bästa vantarna 2024 – Varm om händerna i kalla temperaturer

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vantar till barn är ofta ganska dyra och vi kan förstå varför. Alldeles särskilt om man vill ha några som är av en någorlunda kvalitet. Mitt i vintern kan det plötsligt bli slask, och då hjälper det inte att vantarna är varma, då ska de klara av väta också.

En sådan konstruktion, åtminstone en bra sådan, kräver en del av tillverkaren och priset blir också därefter. Det är för det mesta ingen idé att köpa de allra billigaste vantarna, eftersom de inte kommer att hålla varken värme eller väta borta.

Nyckfullt väder här hos oss kräver alltså att vantarna ska vara högkvalitativa och mångsidiga, särskilt i de delarna det är måttligt eller lite snö. Då ska vantarna klara både grus, sand, kyla, och snö.

Därför är vattenavvisande och slitstarkt material nödvändigt och det är bra om vantarna har en vattenpelare över 5000 mm. Det är också bra om vantarna har limmade eller svetsade sömmar.

Premiumvinnaren idag heter Molo Mitzy Vantar. I mellanklassen vann Reima Huiske Vinter Tumvantar. Vår budgetvariant heter Nordbjørn Stalon Vante och en fin specialare har vi också med Lindberg Vantar Handlight Mitten.

Premium: Molo Mitzy Vantar

Premiumvinnaren från Molo är fina i designen, men inte minst har de också en förnämlig kvalitet och vantarna håller garanterat ditt barns händer torra och varma i alla väder.

Skulle vi komma på något minus skulle det möjligen vara att de lätt kan bli klumpiga på de yngsta barnen, tack vare vadderingen. Men det här är absolut ingenting som är väldigt påtagligt, utan ett mycket litet minus i kanten.

Fördelar

 • Jättesnygg och rolig design
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Kan kännas lite klumpiga

Mellan: Reima Huiske Vinter Tumvantar

Vintervantar för våra bebisar finns i storlekar för upp till två-åringar. Reima levererar alltid och det har de även gjort den här gången. Man behöver inte vara orolig att bebisen ska bli kall om fingrarna.

Tillhör du de föräldrar som gillar att låta ditt barn sova ute i vagnen, så har du här ett par perfekta vantar som gör att ditt barn håller sig varm om händerna hela utevilan.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Varma vantar för våra minsta

Nackdelar

 • Kanske tycker vissa att den svarta färgen är tråkig

Budget: Nordbjørn Stalon Vante

Budgetvinnaren är i utmärkt kvalitet och dessutom är de väldigt snygga. Handflata och tumme är slitstarka och tål utelek i snön utan problem. Stort plus för det snygga mönstret, tyckte vi.

Fördelar

 • Bra kvalitet för pengarna

Nackdelar

 • Kan ej torktumlas

Special: Lindberg Vantar Handlight Mitten

Lindberg har gjort ett par fina, stickade vantar som passar alla skolbarn som kanske inte leker så mycket i snön på vintern längre, men behöver något snyggt och värmande på händerna på väg till skolan.

Dessutom är de stickade med reflexgarn, så barnet syns verkligen bra med dem. Perfekt för tonåringen som lätt glömmer eller inte ens vill ha reflexer på sig.

Fördelar

 • Instickat reflexgarn

Nackdelar

 • Ej vattentäta

Köpguide

Har barnet börjat i förskola eller är i skolåldern är det i princip ett måste att vantarna ska kunna torkas i torkskåp. I förskolan är barnen ute mycket och kläderna behöver torka upp snabbt mellan utevistelserna.

Även om man har dubbletter på skolan och förskolan är båda blöta i ett nafs innan dagen är slut. På de mindre barnen är det bra om vantarna har någon form av hållare eller spännen, så att de kan fästas i jackärmen.

Då blir de lättare att hålla reda och svårare att tappa bort. Ett alternativ är också att ha vantar som sitter ihop med ett långt snöre som är trätt genom armarna.

Tumvantar eller fingervantar

I det här testet har vi fokuserat på tumvantar. Fingervantar tror vi generellt att folk menar tunna vantar, som man har höst och vår och handskar är ju fodrade fingervantar så att säga. Så när de flesta menar vantar, så menar man tjocka vantar med endast tumme.

Passformen

För att förhindra att snö kommer in mellan armarna och vantarna bör de ha ett långt skaft så att jackärmen kan ligga under, eller över utan att det blir en glipa.

Tejpade sömmar

Det man bör kontrollera är om sömmarna är tejpade eller svetsade. Trots att tyget är vattentätt finns det nämligen ingen garanti att det håller tätt om inte sömmarna har preparerats på det här sättet.

Därför ska man vara noggrann med just den biten. De flesta vantar är faktiskt bra på att hålla värmen, men det är inte så självklart när det gäller fukt och väta.

Vinterplagg är viktiga för barnen och ska vara noggrant utvalda, men faktum är att det är väldigt viktigt att just händer, fötter, och huvud är rätt klädda med kvalitetsprodukter.

Fryser man om de här kroppsdelarna är det tämligen kört, hur varmt och skönt resten av kroppen än har det. Vi vill påpeka att valet av vantar alltså har stor betydelse.

Utelämnar företaget viktig information om material och tillverkning ska man vara försiktigt, eftersom det kan vilseleda väldigt mycket. Det är bra att sätta sig in i olika materials egenskaper, så att man vet hur vantarna egentligen har tillverkats.

Slitstyrka

De riktigt små barnen leker kanske inte så mycket när hen vistas utomhus, men när barnet blir äldre ställs högre krav på att vantarna ska tåla icke varsam hantering och både grus, lera, och is.

Våra favoriter

Premium: Molo Mitzy Vantar

Det danska trendiga märket Molo har tagit fram de här supervantarna med en vattenpelare på hela 10.000 mm. De har en speciell vattenavvisande impregnering som gör detta möjligt och de har även en thinsulate-isolering som ger extra värme.

Sömmarna är tejpade. Tummen och handflatan har en förstärkning, vilket gör vantarna extra slitstarka, vilket vi tycker är så himla bra.

Motivet är otroligt fint med ett fototryck på tyget i form av ett rävhuvud. Den klassiska Molo-loggan i form av en stjärna finns med på vantens ovansida.

Fördelar

 • Jättesnygg och rolig design
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Kan kännas lite klumpiga

Mellan: Reima Huiske Vinter Tumvantar

Reima är ett av våra favoritmärken, inte minst för att de alltid är av en kvalitet som man aldrig behöver bli besviken på. Det här är ett par klassiska vintervantar som är gjorda för minusgrader.

På ovansidan har de en vattenpelare på 6000 millimeter, men observera att de inte har ett membran på tyget under och är därmed vattenavvisande, men inte hundraprocentigt vattentäta.

De här är gjorde på samma sätt som en bra vinterjacka; de klarar alltså inte av hur mycket väta som helst. Men det är alltså de bästa vantarna man kan ha, så fort det är minusgrader.

Trots att det är tumvantar har de skön passform och är lätta för barnet att leka i och greppa saker med. Teddyfodret är skönt och mjukt för fingrarna att vila i.

Fodret består också av 30 % ull, vilket gör att de transporterar bort fukt på effektivaste sätt, samtidigt som de håller värmen. Fördelen med dessa är att det är högkvalitativa vantar för våra allra minsta. De finns i storlekarna från nyfödd till tvååringar.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Varma vantar för våra minsta

Nackdelar

 • Kanske tycker vissa att den svarta färgen är tråkig

Budget: Nordbjørn Stalon Vante

Stalon är en varm tumvante från det norska företaget Nordbjørn. De vet verkligen hur man ska tillverka kläder som håller för köldgrader. Vantarna har tydliga och bra reflexer, som gör att de syns i mörker.

De passar alltså utmärkt att ha på sig när man är på väg till skolan eller till förskolan. Undersidan har ett förstärkt material som gör att det håller för slitage och och intensiv lek utomhus.

Vantarna tål att tvättas i 30 grader. Det bör noteras att dessa inte kan torktumlas. Ett stort plus i kanten för det otroligt snygga mönstret i grafiskt svart och vitt.

Fördelar

 • Bra kvalitet för pengarna

Nackdelar

 • Kan ej torktumlas

Special: Lindberg Vantar Handlight Mitten

Här har vi en stickad vante från Lindberg som har en rolig funktion i och med att det finns ett reflexgarn instickat, så att de syns väldigt bra i mörkret. På insidan finns det värmande fleecefoder.

Det här är inte direkt några vantar att leka i snön med, men de passar bra för det lite äldre barnet som behöver något att värma händerna med på rasterna och kanske också något att känna sig fin i, samtidigt som man blir varm.

Materialet består av 100 % akryl och fodret är tillverkat i fleece. Vantarna kan tvättas i 40 grader och torktumlas på lättprogrammet.

Fördelar

 • Instickat reflexgarn

Nackdelar

 • Ej vattentäta

Våra utmanare

GAP Paljett Vantar

Först ut först ut bland våra utmanare blir de coola vantarna från GAP. De är något för de äldre skolbarnen som vill känna sig coola och snygga på rasterna när det är kallt ute.

Modellen har en ribbstickad, uppvikt mudd och det exklusiva med vantarna är naturligtvis det vändbara paljetterna på ovansidan som gör att man kan få två olika mönster på dem.

Ena sidan är i fint, mörkt och glittrigt och den andra sidan i en ljusare färgskala. Materialet består av bomullviskos och nylon. Det är synd dock att de endast klarar handtvätt.

Fördelar

 • Snygga och ovanliga
 • Passar äldre barn barn

Nackdelar

 • Tål inte att bli blöta
 • Klarar inte maskintvätt

JOHA Baby Vantar

I kontrast till ovanstående ville vi dela med oss av de underbara bebishandskarna från Joha. De är tillverkade i Europa och är gjorda i 100 % certifierad merinoull.

Runt handleden finns justerbara remmar. Vantarna har ingen tumme och det är därför väldigt lätt att bara sticka in handen i vanten.

Fördelar

 • Ren merinoull
 • Mycket väldesignade

Nackdelar

 • Kan lätt falla av om man inte sätter på den ordentligt

Nordbjørn Djur Vante

Har du ett barn som envisas med att absolut inte vilja använda vantar på vintern? Då föreslår vi att du provar de här coola vantarna i form av söta rävar. De är dessutom väldesignade och har en förstärkning i handflatorna, som ger ett bra grepp.

Vid handleden har de både resår och kardborreband för bästa möjliga passform. Med en vattenpelare på 5000 mm håller sig ditt barn torr om händerna både i vinterkylan och regnrusket.

Fördelar

 • Gullig design
 • Varma

Nackdelar

 • Får ej torktumlas

Didriksons Biggles Vantar

Detta är Didriksons klassiska vantar som har ett mjukt fleecefoder och ett vind- och vattentätt material med tejpade sömmar.

De passar för uteaktiviteter i regn, rusk, och vinterkyla och finns i storlekar från 0 till 6 år. De har högt skaft och en bra kardborrerem i handleden, så att den sitter bra på plats.

Fördelar

 • Tejpade sömmar

Nackdelar

 • En av de dyrare tumvantarna

Kuling Outdoor Vantar Elbrus

Det finns flera kvalitetsmärken från Sverige att välja mellan och Kuling är ett av dessa. Deras vintervantar Elbrus har en sinnrik konstruktion genom att ha en elastisk dragsko högst upp på handledens kardborrerem.

Fodret är i mjuk fleecepolyester och ytterskalet är i vattentät polyamid. Ett extra plus för att de klarar 40 graders tvätt i maskin.

Fördelar

 • Svenskt märke
 • Tål maskintvätt

Nackdelar

 • Ganska dyra
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals