Recension: Britax Multi Tech 3 – Säkerhet och komfort i första hand

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

7/10
PRIS
7/10
LIVSLÄNGD
6/10
DESIGN
8/10
KVALITET
Så visst kommer man att sakna enkelheten när man flyttar babyskyddet mellan olika bilar för det blir en aning jobbigare nu. Och om man har använt babyskyddet på barnvagnen så kommer man att sakna den möjligheten. Men säkerheten kommer förstås alltid först.
Britax Multi Tech 3
Britax Multi Tech 3

Så vilken bilbarnstol ska man välja? Ja, det är förstås svårt att svara på. Det beror helt på vilken typ av bilbarnstol som passar ens barn, ens bil, och en själv bäst.

Bilbarnstolen kan aldrig bli lika smidig som babyskyddet, men det finns många bra funktioner och ett stort utbud av bilbarnstolar att välja mellan.

Det gäller helt enkelt att hitta den man själv föredrar (och förhoppningsvis ens barn). Men vi har kollat närmare på ett av alla alternativ – Britax Multi Tech 3. Kanske är den rätt för er?

Köpguide

Vart ska vi börja någonstans? Först rekommenderar vi er att läsa vår stora guide om bilstolar.

Det finns mycket att säga om den här bilbarnstolen – både positivt och negativt. På många sätt är den som vilken annan bilbarnstol som helst. Att den är en aning stor och klumpig, och tar mycket plats i bilen, är knappast unikt för just den här bilbarnstolen.

Alla bilbarnstolar är mer eller mindre klumpiga, den här är möjligtvis lite mer klumpig. Men en fördel med att den tar plats är förstås att den blir rymligare för barnet.

Den kan även växa med barnet med hjälp av nackstödet som kan dras upp väldigt långt. Den här bilbarnstolen kommer alltså passa under väldigt lång tid och barnet kommer att sitta bekvämt länge.

Britax Multi Tech 3

Mindre positivt är det att ryggstödet inte går att luta, ifall barnet skulle somna. Detta är förstås även lite negativt den första tiden, då barnet förmodligen inte vill sitta helt upprätt.

Dock kan man välja att sätta in bilbarnstolen med lite lutning, vilket fungerar om barnet är mindre, men det hjälper inte särskilt mycket om barnet ibland vill sitta helt upprätt och ibland somnar och vill ha lite lutning.

Det här är alltså ett stort minus eftersom i princip alla barn somnar i bilen någon gång – eller ofta. Men det verkar ändå vara lätt för barnet att somna i den här bilbarnstolen, så förmodligen är det mest föräldrarna som kommer att sakna möjligheten att luta stolen lite.

Säkerheten

Men säkerheten är som sagt viktigast och på den punkten vill vi ge Britax Multi Tech 3 många plus. Bland annat för sidokrockskyddet, som man skruvar ut på ena sidan av stolen, den sidan som bildörren är på.

Överlag känns det här som en väldigt trygg och säker bilbarnstol och självklart är den även godkänd – vilket är ett måste. Även om alla godkända bilbarnstolar idag är säkra så kan det förstås ändå finnas skillnader och en del bilbarnstolar är lite extra säkra – det här kan vara en av dem.

Här finns alltså såväl fördelar som nackdelar, som sagt. Men just säkerhet och komfort brukar toppa listorna över viktiga egenskaper hos en bilbarnstol, och det är just på dessa punkter som Britax Multi Tech 3 har sina fördelar.

Britax Multi Tech 3

Det är en rymlig och bekväm bilbarnstol, som dessutom är säker. Tyvärr saknar vi ändå möjligheten att välja lutning under färd, för det kommer trots allt ändå ganska högt på listan också – även om såväl säkerhet som komfort förstås är viktigare.

Om man däremot känner att möjligheten att luta stolen när man vill är överflödig, då finns det dock nästan enbart fördelar med Britax Multi Tech 3.

Vilka egenskaper värderar du?

När man köper bilbarnstol bör man främst utgå från vilka behov man har. Sådant gör nämligen hela skillnaden och det är det som är avgörande.

Behöver man till exempel kunna luta barnet i bilen? Sover barnet ofta i bilen? Vill ha möjligheten att snabbt och smidigt ändra lutningen? Då bör man förstås välja en bilbarnstol där den möjligheten finns.

Men om det är någonting man inte alls behöver, då kan Britax Multi Tech 3 vara helt perfekt. Det är helt enkelt ens egna behov som avgör vilken bilbarnstol som är bra eller dålig – för just er.

Britax Multi Tech 3

Så utgå alltid från vad ni behöver. Det gäller vid alla inköp och inte minst när man köper barnprodukter, som till exempel bilbarnstol. Gör gärna en lista med vilka egenskaper och funktioner som är viktiga för er.

Vill ni till exempel ha en bilbarnstol som ni lätt kan flytta mellan olika bilar, som väger lite, och är lätt att sätta in? Eller vill ni ha en bilbarnstol som barnet får plats i länge och som passar lika bra för en bebis på ett halvår som för en 5- eller 6-åring? Om ni vet exakt vad ni söker så blir det förstås mycket enklare att hitta det.

Vem passar Britax Multi Tech 3 för?

Britax Multi Tech 3 passar för den som främst, och allra helst enbart, prioriterar säkerhet och komfort. När det gäller funktioner, smidighet, och flexibilitet så saknas det tyvärr en del här.

Men när det gäller just säkerhet och komfort så är det istället tvärtom – där ligger Britax Multi Tech 3 i topp. Säkerheten är hög och sidokrockskyddet är ett stort plus.

Britax Multi Tech 3

Bilbarnstolen är dessutom rymlig och barnet sitter bekvämt under många år framöver. Här behöver man inte oroa sig för att det ska bli för trångt redan innan barnet hunnit fylla 3 år.

Dessutom är den här bilbarnstolen vändbar och kan användas både framåt- och bakåtvänd, vilket förstås är en förutsättning om man vill kunna använda den upp till 5-6 år.

Fördelar

 • Den höga säkerheten och sidokrockskyddet.
 • Tvättbar klädsel, som är lätt att ta av när det är dags att tvätta den.
 • Att bilbarnstolen kan användas både framåt- och bakåtvänd.
 • Väldigt rymlig.
 • Kan användas under många år och växer med barnet.
 • Bekvämt ryggstöd som enkelt kan förlängas.
 • Vadderad sittdyna.
 • Vadderade axelband som gör det bekvämare för barnet.

Nackdelar

 • Det finns inga hållare för bältet.
 • Inget lutningsläge på ryggstödet.
 • Vadderade axelband som gör det bekvämare för barnet.

Produktfakta

 • Passar för (vikt): 9-25 kg 
 • Bredd: 45 centimeter
 • Djup: 48 centimeter
 • Höjd: 72 centimeter
 • Vikt: 10,5 kg
 • Fästanordning: 2-punktsbälte, 3-punktsbälte
 • Internt bälte: Ja, 5-punktsbälte
 • Färdriktning: Framåt- och bakåtvänd
 • Finns i färgerna: Svart, grå, blå, rosa, och röd

Sammanfattning

Britax Multi Tech 3 är en bilbarnstol med såväl fördelar som nackdelar. Här är det nästintill omöjligt att avgöra om det är en utav de bästa bilbarnstolarna på marknaden, eller precis tvärtom.

Det beror helt enkelt på vad man väljer att fokusera på. Vi skulle dock ändå vilja säga att den hamnar högt på grund av den höga säkerheten. Säkerhet är förstås alltid viktigast, som vi har nämnt flera gånger.

Och det finns andra fördelar. Den är mycket bekväm för barnet att sitta i och komfort är förstås också viktigt. Dessutom är den rymlig även för större barn och nackstödet – som dessutom gör stolen extra bekväm – kan enkelt förlängas.

På så sätt växer stolen med barnet och rimligheten och möjligheten att förlänga nackstödet gör att den passar under väldigt lång tid.

Vi är dock osäkra på om den verkligen passar för alla åldrar. Ryggstödet kan inte justeras, så här kan man inte luta det ifall barnet skulle somna i bilen.

Man kan dock välja att sätta in bilbarnstolen med lite lutning, men förmodligen vill ett lite äldre barn sitta upprätt – förutom om det somnar. Detta gör att Britax Multi Tech 3 inte passar för barn som vill sitta upprätt, men som regelbundet somnar i bilen.

När det gäller lite mindre barn så fungerar det förstås att sätta in stolen med lätt lutning, den första tiden åtminstone, tills barnet vill sitta upprätt.

Här finns dock ett annat problem. Bältet sitter lite väl högt, även på den lägsta nivån, vilket innebär att den här bilbarnstolen inte fungerar att använda för alla barn.

Åtminstone inte direkt efter att man har slutat med babyskyddet, men förmodligen vill man inte köpa en bilbarnstol bara för att använda tills barnet har vuxit i denna, då väljer man nog istället en annan att använda hela tiden.

Så vi skulle säga att den här passar för den som inte ser lutningen som något problem. Kanske åker man bara kortare sträckor, så att barnet sällan hinner somna eller sova särskilt länge i bilen?

Kanske har barnet inget emot att sitta lätt tillbakalutad hela tiden? Kanske ska stolen bara användas som extrastol? Då passar den förmodligen alldeles utmärkt.

Och slutligen; skulle vi rekommendera Britax Multi Tech 3? Både ja och nej. När det gäller säkerhet, absolut. Men om man tycker att lutningsläget är viktigt och vill ha möjligheten att justera det enkelt och under färd, då skulle vi rekommendera er att kolla vidare.

Det finns nämligen många andra bilbarnstolar som också är väldigt säkra och om någon funktion känns viktig så bör man välja en bilbarnstol som har den funktionen. Men om det däremot inte är viktigt, då tror vi definitivt att Britax Multi Tech 3 kan vara det bästa valet.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals