Att resa i Sverige är fantastiskt, oavsett vilken årstid det är! Men även en semester i Sverige kan bli ganska dyr, och det kan kännas mer värt att boka en sistaminuten till varmare breddgrader istället. Men det behöver faktiskt inte bli så dyrt, om det görs på rätt sätt.
Här har vi samlat våra bästa tips på hur ni kan resa billigt med barn i Sverige. Och inte bara det, utan även hur man gör resan extra rolig för barnen. Helt utan att behöva spendera alldeles för mycket pengar. Läs, inspireras och planera in nästa resa!
Gör en budget för resan innan ni åker iväg
Det viktigaste är alltid att planera. Det innebär inte att ni måste bestämma allting, men det är viktigt att ha koll på det ekonomiska. Bestäm hur mycket ni kan spendera på en resa, och anpassa resan efter det - inte tvärtom.
Räkna ut vad allting kan kosta, det är förstås jättesvårt att veta innan men räkna på ett ungefär - tänk på bensin, boende, mat, aktiviteter och fickpengar.
När du har någorlunda koll på hur mycket det kan komma att kosta, då är det dags att planera resan efter budget.
Vilka boendealternativ finns det? Finns det några erbjudanden? Vad finns det för aktiviteter som inte kostar någonting i de städer ni besöker? Kan ni resa billigare, bo billigare eller äta billigare?
Kolla också erbjudanden innan ni åker iväg. Och då menar vi erbjudanden på allt - boende, tågbiljetter, aktiviteter, restauranger och så vidare. På så sätt kan ni spara in mycket pengar. Erbjuden finns överallt, till exempel på företagens egna hemsidor. Kolla även med alla kundklubbar och liknande som du är medlem i, ofta finns det väldigt bra rabatter att hitta.
Under en resa finns det främst fyra saker som kostar mest; bensin eller tågbiljetter, boende, mat och aktiviteter. Utöver det så behövs förstås även fickpengar, där kan du dock försöka dra ned det till ett minimum, men du vet bäst själv vad som är rimligt.
Om barnen i familjen har veckopeng eller liknande kan de med fördel spara ihop till sin egen “semesterkassa”, och på så sätt spendera sina fickpengar bäst de vill utan att det påverkar er gemensamma budget.
Nu kommer vi gå igenom de fyra punkterna och ge exempel på hur ni kan spara in pengar på var och en av dem, för att kunna resa så billigt som möjligt.
1. Bensin, tåg- och bussbiljetter
Måste ni resa så långt? Kolla vad som finns på lite närmare håll, ibland kan det räcka med att åka 10-15 mil för att hitta en sevärd plats ni inte har besökt tidigare.
Ett annat sätt är förstås att försöka låta bilen stå så mycket som möjligt när ni väl är framme. Välj ett boende som ligger med gångavstånd till sevärdheter och annat ni vill besöka. Kolla också vad det kostar att åka buss i den kommunen ni besöker, och hur bussförbindelserna är. Ibland kan det bli billigare att åka kommunalt.
Slutligen kan det vara bra att kolla upp vart det är billigt att tanka längst vägen. Det här kanske inte kan göra någon jättestor skillnad, men på lång sikt gör det garanterat skillnad - speciellt om ni ska åka långt.
Tåg är ett miljövänligt sätt att resa på, men tyvärr är det ofta orimligt dyrt för en budgetsemester med barn. Som tur är reser alla barn under 15 år gratis med SJ, men för två vuxna blir en lång tågresa flera gånger dyrare än bensinpriset för samma distans.
En annan nackdel är att det inte går att ha speciellt mycket packning med sig, speciellt om ni har barnvagn.
Buss är oftast billigare än tåg, men även det kan kännas bökigt för barnfamiljen. Barn blir lätt åksjuka, och det finns ingen möjlighet till att stanna och ta en paus vid behov.
2. Boende
Boendet är det som är allra mest intressant att kolla på, eftersom det ofta är det som kostar mest och även det som går att påverka mest. Men här gäller det inte att kolla efter det som är billigast, utan det som är mest prisvärt.
Och prisvärt kan innebära olika saker, men bland det viktigaste är att boendet erbjuder mer än bara boende - till exempel ett välutrustat kök, lekrum, tvättmaskin eller närhet till stranden.
Det är väldigt stor skillnad mellan olika boenden, såväl när det gäller standard som utbud. Men det är viktigt att komma ihåg är dyra alternativ inte alltid är bäst, och att hotell inte är bättre än till exempel vandrarhem eller stuga. Speciellt inte för barnfamiljen som gärna vill ha ett kök att laga mat i, och flera rum så att barnen inte klättrar på väggarna.
Om ni är öppna för alla typer av boenden så har ni möjlighet att hitta riktigt prisvärda alternativ. Vad som ingår kan dock variera väldigt mycket, frukost och städning ingår till exempel inte på alla vandrarhem - och ibland ingår det ena, men inte det andra.
Om ni bokar en stuga så kolla istället på vad som finns utanför, till exempel lekplats - eller badplats, om ni reser på sommaren. Desto mer det finns där ni bor, desto mindre behöver ni åka iväg och desto mindre pengar behöver ni lägga på aktiviteter.
Om ni bokar Airb’n’b eller liknande är det viktigt att se till att bostaden är lämplig för barn. Om det finns barnrum, leksaker och gungor utomhus kommer det garanterat bli succé. Men om ni hyr av någon som inte själv har barn kan det istället bli stressigt, det kan till exempel finnas någon brant trappa eller olämplig spis i köket.
Använd gärna hemsidor och appar som jämför priset på olika boenden, och framför allt - tänk på att kolla på flera ställen. Här krävs helt enkelt en del research, men det kan absolut bli värt det.
3. Mat
Alla som har barn vet hur mycket maten kan påverka en budget. Först och främst så kan stuga vara ett bra alternativ, just för att man kan laga mat själv. Att bo på hotell och behöva äta minst lunch och middag ute på restaurang är definitivt inte budgetvänligt.
Men om ni inte vill hyra en stuga finns det andra alternativ. På vandrarhem finns ofta ett gemensamt kök. Vi vet att det kanske inte känns jättelockande för vissa att behöva laga mat i ett gemensamt kök. Men om ni inte har något emot det så kan ni spara in väldigt mycket pengar.
Och sist men inte minst, om ni vill bo så billigt som möjligt på hotell med barn - välj ett hotellrum med kylskåp och/eller micro om det är möjligt. Kylskåp på rummet är verkligen superpraktiskt för barnfamiljer. Finns det mikro så kan ni även köpa färdigmat och värma upp. Kanske inte så lyxigt, men definitivt praktiskt och billigt.
Om ni åker bil till ert resmål är det ofta billigare att köpa på sig mat inför semesterveckan och packa med. De flesta “turistorterna” i Sverige har höga priser i sina livsmedelsbutiker. Och med lite planering kan ni spara mycket.
4. Aktiviteter
Här finns det också mycket pengar att spara. När det gäller aktiviteter så kan det verkligen variera hur mycket som helst - en dag på ett nöjesfält eller djurpark kan bli väldigt dyrt, medan en dag i en stor lekplats eller på stranden inte kostar någonting alls. Det gäller alltså att budgetera i förväg och hålla sig till planen.
Det är fullt möjligt att enbart göra sådant som är gratis. Till exempel:
- Stränder och badplatser. Packa gärna med matsäck om ni har möjlighet.
- Stadsparker och lekplatser.
- Naturreservat och vandringsleder.
- Museum. De flesta museer har specifika rum och utställningar som är roliga för barn.
- Krabbfiske, snäcksamling, och andra aktiviteter som passar sommartid.
- Bor ni på hotell finns det säkert ett lekrum eller liknande.
- Hyr ni stuga eller vandrarhem i naturen är en upptäcktsfärd med picknick en härlig dagsutflykt.
Hur länge ni än är borta så kan ni faktiskt hålla er till sådant som är gratis, och ändå få en rolig och händelserik resa. Men vill ni göra något som kostar någon dag, eller några dagar, så kan ni så klart varva gratisaktiviteter med kostsamma aktiviteter.
Kolla upp vad som finns i närheten, priser och öppettider. Kolla även på vad som finns att göra och som inte kostar något - allt från lekplatser och badplatser till minizoo och museum med fritt inträde.
Barn behöver ofta mindre aktiviteter än vad vi förväntar oss. En dag på stranden är till exempel en underbar avslappning för föräldrarna, medan barnen har ett riktigt äventyr.
Sammanfattning
Att åka på semester i Sverige med barnen behöver inte alls bli så dyrt. Och att planera in en rolig resa utan att det kostar mycket är faktiskt inte särskilt mycket svårare. Det gäller bara att planera innan, och att hitta billigare alternativ. Och att anpassa resan efter budgeten, istället för tvärtom.
Det kan faktiskt bli en ganska rolig utmaning att försöka planera in så billiga och samtidigt så roliga semestrar som möjligt. Att hitta billiga boenden, gratis aktiviteter och olika sätt att spara in pengar kan bli en rolig utmaning.