Roliga frågor att ställa till ditt nyfikna barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Barn är verkligen mästare på att ställa frågor som ingen annan! Alla med barn, särskilt i vissa perioder av uppväxten, har fått uppleva hur det är att bli bombarderad med frågor dagarna i ända. 

Barn i fyraårsåldern har börjat upptäcka världen på allvar och deras funderingar tycks inte känna gränser. Inte minst när det gäller att komma på kluriga frågor som föräldrarna knappt vet hur de ska svara på.

Det finns undersökningar som visar att barn i den frågvisa åldern ställer över 300 frågor varje dag! Men kanske du kan vända på steken också? Att själv ställa frågor, hjälper barnen att utforska sin egen fantasi.

Ställ motfrågor!

Ett sätt att öva sig på är att ställa motfrågor när barnen har en intensiv frågestund. Det är väldigt utvecklande för barnet och hjälper hen att tänka självständigt och vända och vrida på sina egna frågeställningar. 

Om du ska skoja lite om saken, så kan det också vara bra för dig som förälder att ha den strategin, eftersom det är osannolikt att du har svar på alla de 300 frågor om dagen du blir pepprad med. Det är en välförtjänt tankepaus kan du säga!

Roliga fragor att stalla till barn

Att låta barnen utforska sin fantasi och få dem att vilja veta ännu mer, om det som de funderar på, är en underbar sak och något som är mycket utvecklande för barnet. Lär du dig att också ställa motfrågor som stimulerar barnets fantasi och förmåga att att gå till grunden med sina undringar, så kommer barnet själv med större sannolikhet att använda sig av det här verktyget livet igenom. 

Att ställa roliga frågor till barn är ett sätt att umgås med barnet och det kan ge er en fin gemenskap. Dessutom kan det ge dig en välbehövlig paus från att svara på alla frågor som barnet själv ställer till dig dagarna i ända!

Roliga frågor som får ditt barn att babbla på

Barn är som sagt en mästare på frågor, fram till en viss ålder. Därefter kan det bli rätt tyst med frågorna och alldeles särskilt när barnet kommit in i tonåren. Men förhoppningsvis har ni som föräldrar skapat en samhörighet tillsammans genom alla de frågor som ställts genom åren, både från barnens håll och ert eget.

När du redan sitter vid middagsbordet, kan det vara rätt svårt att komma på en smart fråga förutom det gamla vanliga “Vad åt du till lunch i skolan idag”. Men faktum är, att det finns en mängd olika frågor som uppmuntrar till motfrågor och som stimulerar barnen att bli mer frågvisa.

Exempel på stimulerande och roliga frågor att ställa till ett barn:

 • Vad skrattar du åt mest i hela världen?
 • Om du öppnade en butik, vad skulle du sälja där?
 • Vilka superkrafter skulle du ha om du fick chansen?
 • Vilket superhjältenamn skulle du ha?
 • När du är på stranden, vad är det första du gör?
 • Om du skulle odla en enda grej, vad skulle det då vara?
 • Vad gjorde du med dina vänner idag?
 • Om du kunde göra vad som helst just nu, vad skulle du göra då?
 • Vad ser du fram emot när du vaknar varje morgon?
 • Hur visar du för dina kompisar att du bryr dig?
 • Hur känns det när jag kramar dig?
 • Om dina mjukisdjur kunde prata vad skulle de säga till dig då?
 • Om du skulle skriva en bok, vad skulle den handla om?
 • Om du skulle skänka 1 000 kr till välgörenhet, vad skulle det vara? 
 • Om du gjorde dina egna kläder, hur skulle de då se ut?
 • Vad gillar du bäst med naturen?
 • Hur bygger du en koja?
 • Vad får dig att känna dig riktigt pigg?

Om barnet inte är intresserad av att svara på frågorna då?

Oroa dig inte för om ditt barn inte är intresserad av att besvara frågorna. Stressa och pressa inte barnet med det, utan låt det bero. Tänk på att frågorna i alla fall sänder en signal till barnet att du är intresserad för vad hen tänker, vilket i sig är en jättebra sak.

Roliga fragor att stalla till barn

Vissa barn behöver också längre tid på sig att svara på frågor och vill gärna begrunda sina svar innan de säger något. Här känner du i de flesta fall barnet bäst själv, men det är bra att låta barnet ta lite tid på sig. 

Tänk också på att för oss vuxna är det bra för vår kreativitet och fantasi att få ställa frågor och inte minst försöka besvara barnens frågor när de kommer. Ta till vara tiden när du har tillgång till ett barns nyfikenhet och se det som ett sätt att på nytt få lära dig tänka utanför boxen och vara kreativ i ditt tankesätt.

Öppna frågor till det tysta barnet

Om du ska lära känna ett barn du inte känner så bra och barnet visar en klar motvilja mot att prata överhuvudtaget, så kan det vara bra att ställa frågor som börjar med Hur, Var eller När

Genom att ställa sådana här öppna frågor, kan en berättelse formas som kan få igång barnet att prata. Det underlättar för att barnet skall kunna berätta saker på sitt eget sätt och hjälper även barnet att beskriva sig själv, sina vänner och sin omgivning.

Om du uteslutande använder sig av den här typen av frågor, finns förstås risken att den vuxna blir nästan som en förhörsledare. Så därför kan du varva öppna frågor med den här ovanstående listan av frågor.

Bekräfta barnet du pratar med

Vi människor är svältfödda på just bekräftelse och den kan gälla även små barn. Att bekräfta sitt barn handlar inte om att krysta fram kärleksbetygelser i tid och otid, utan att istället just ställa frågor och lägga ner tid på att både lyssna på svaren och besvara de frågor som barnen har. Var inte klämkäck utan var verkligt närvarande och lyssna.

När ni inte längre är tillsammans hela dagarna

När barnet blir äldre kommer ni inte heller att vara tillsammans lika mycket längre som när barnet var hemma. Nu vistas barnet på förskolan och senare i skolan. 

Både för barn och föräldrar är det ett rejält kliv att ta när barnet börjar förskolan. Man vill veta mycket om barnets dag och därför blir det lätt att du pepprar barnen med frågor. Kom ihåg att kommunikationen bör gå åt två håll och ge barnet tid att besvara frågan eller berätta om andra saker. 

Roliga fragor att stalla till barn

Ett annat knep kan var att själv berätta om dagen och att relatera till någonting som intresserar barnet. Det kan vara om hur du mött en jättefin hund i tunnelbanan eller sett en enorm grävskopa. 

Att berätta något utan att ställa en fråga kan vara ett sätt att få barnet att öppna upp och berätta om sin dag. En dag på förskolan är lång tid för ett barn och barnet har garanterat upplevt mycket. Det gäller bara att få tag i den där lilla tråden av uppmärksamhet.

Att ställa roliga frågor till barnet ger hen ett verktyg att ha med sig i livet

Genom att ställa sig frågor kan du få fram viktiga saker om vad du vill åstadkomma här i livet och vart du är på väg. Att kunna tänka i frågor är något du har nytt av hela livet och att börja öva på den färdigheten är något som du kan börja med tidigt. Gläds åt att barn ställer frågor och se det som ett väg till kreativt tänkande. 

Genom att själv börja ställa frågor till barn kan du starta en god cirkel och en uppåtspiral när det gäller frågande. Barnet får en vana att ställa och besvara frågor som hen tar med sig in i skolvärlden och i förlängningen in i vuxenlivet. 

Vi hoppas att ni kommer att ha stor glädje och nytta av frågorna här ovan och att de ska stimulera till vidare samtal med ert barn, som ni kan ha nytta och glädje av i många år framöver.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals