Recension: Axkid Wolmax – En säker bilbarnstol för de äldre barnen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

10/10
PRIS
9/10
LIVSLÄNGD
10/10
DESIGN
8/10
KVALITET

Köpguide

Axkid Wolmax är företagets bakåtvända bilbarnstol avsedd för de större barnen. Stolen tar en vikt på 9 till 25 kg och stolen är utformad för att ge god komfort för barn som hunnit växa en del, men som ändå fortfarande bör sitta bakåtvända. Modellen ger gott om benutrymme.

Man kom också ihåg att när det gäller säkerheten i en bakåtvänd bilbarnstol så gör det i sig ingenting att barnet sitter med aningen böjda ben eller i skräddarställning. Det påverkar inte säkerheten, men det handlar naturligtvis om vad barnet tycker är bekvämt och inte.

Axkid Wolmax är framtaget för att ta lite plats i bilen och i baksätet får de andra passagerarna plats i sina egna säten utan att det blir trångt. Trots detta gör den inte avkall på utrymmet för barnet som har en sits i en storlek där även barn med en vinteroverall ryms utan problem.

Stolens fästs enligt tydliga anvisningar med underförankringsband som sitter fast i själva bilbarnstolen. Den är också försedd med ett långt stödben som gör att stadgan och säkerheten blir än större. Stödbenet används alltid när solen är placerad i baksätet på bilen; i framsätet kan man hoppa över den om man har stolen helt och hållet lutad mot instrumentbrädan, men bara då.

Stolen har även lutningsmöjligheter, utan att för den sakens skull göra avkall på säkerheten. Detta är något som ökar komforten avsevärt eftersom även större barn behöver ta tupplurar i bilen under längre färder och sitta mer bekvämt i en bakåtlutad ställning. Det här sköter du genom att justera en ställbar fot fram på stolen och du kan därmed få fram två olika lutningslägen. Även nackstödet kan justeras i tre olika lägen för optimal passform, till just ditt barn. Eftersom längden på stödbenet är extra generöst tilltaget, så möjliggör detta säker montering i alla typer av fordon.

Utökad säkerhet

Vikten av att mindre barn åker baklänges i bil har helt och hållet med säkerheten att göra. Vid en frontalkrock så skulle barnet slungas framåt om det satt framåtvänt och därmed löpa mycket stor risk att drabbas av svåra nack- och ryggskador. Ett barn som sitter bakåtvänt i en bilstol har dubbla skydd om man ser till säkerhetsaspekten. För det första så riktas trycket bakåt för barnet som inte kastas framåt, utan trycks bakåt in i bilbarnstolens mjuka säte. Plasthöljet och den speciellt konstruerade stolen fördelar också trycket över hela barnets kropp. Det gör att risken för rygg-, nack-, och skallskador minskas oerhört mycket.

Det är alltså en helt annan säkerhetsnivå om barnet kan sitta bakåtvänt under bilfärden. Axkid Wolmax har också ett särskilt högt sidoskydd, vilket också höjer säkerheten vid en sidokollision. Barnet sitter i fixerat läge och hindras från att slängas åt sidan tack vare de höga sidoskydden. Axkid Volmax nackstöd gör också att barnet är särskilt skyddat mot tryck från sidan och nacke och huvud skyddat från att kastas åt sidorna.

Klädsel och design

Tyget består av ett tåligt polyestertyg som är väldigt slitstarkt, men ändå mjukt och skönt att sitta på. På somrarna när det är shorts och t-shirt som gäller i värmen blir det inte obekvämt och svettigt att sitta direkt mot tyget eftersom det har en andningsfunktion. Hela tyget inklusive nackstödet går också att ta bort och tvätta i maskintvätt på 30 grader.

Axkid Wolmax

Att det här är en svensk bilbarnstol är ingenting som förvånar när man tänker på designen. Vi svenskar är ju väldigt designmedvetna som konsumenter och det är också Axkid fullt medvetna om. De har därför tagit fram en särskilt snygg och minimalistiskt designad bilbarnstol som passar in i alla typer av bilar.

Välj rätt bilbarnstol

Det finns några saker att ta reda på när man ska till att köpa sin första bilbarnstol. För det första måste du kontrollera att du får en stol som är rätt anpassad för ditt barns längd och vikt, samt en stol som barnet kan växa med. Kontrollera alltid därför längd och vikt på ditt barn innan du börjar titta på en bilbarnstol. Du vill sannolikt också att stolen ska vara enkel och smidig att montera.

En bilbarnstol kan monteras på två sätt i dagsläget: med bilens egna bilbälten eller med det så kallade Isofix-systemet. Många nya bilar har idag Isofix-fästpunkter inbyggt i sina säten, men långtifrån alla. Om din bil inte är utrustad med detta kan du använda bilens egna säkerhetsbälten.

Notera att Axkid Volmax inte har Isofix-lösningen inbyggd. Detta är en stol som du kan använda upp till 25 kg, vilket gör att ditt barn kan ha den högt upp i åldern. Efter den här storleken på stol finns det bilbarnstolar och bältesstolar för större barn. Du bör ha ditt barn i någon form av stol så länge det går och minst tills barnet är 140 cm långt.

Om Axkid

Axkid är ett företag från Göteborg som har tillverkat barnsäkerhetsprodukter i mer än ett decennium och med den äran. Deras filosofi är att kombinera ett extremt högt säkerhetstänk i kombination med snygg design. Vi ska inte glömma att den bakåtvända bilbarnstolen från allra första början var en svensk uppfinning om än inte av Axkid.

För Axkid har det varit viktigt att skapa hög komfort för barnet med gott om plats och benutrymme, trots att stolen är bakåtvänd. Samtidigt ska säkerheten vara den allra högsta och Axkid har inte gjort avkall på någonting där. Snarare tvärtom; deras unika nackstöd som justeras i samband med att man justerar selen i rätt storlek gör att stolarna har en extra bra passform och den här funktionen gör också Axkids stolar unika.

Selen

Selen är ett bekvämt bilstolsbälte som är väl vadderat i alla tre band. Vadderingen går också att avlägsna om man vill tvätta den. Det brukar behövas emellanåt eftersom det blir mycket smuts och fläckar från mellanmål och drycker. Selens lås är utvecklat med en hög säkerhetsstandard och du fäster barnet i den genom att först placera ihop de två delarna som sitter fast i axelbanden och kopplar ihop dessa och fäster dem med den tredje delen som sitter i grenens band.

Nackdelar

Det här är en fantastisk stol som är utvecklad enligt svensk och europeisk säkerhetsstandard. Den har en snygg design för den kräsne och designintresserade föräldern, samt har en väldigt vettigt prisbild som passar de flesta plånböcker. Stolen har ingen Isofix-lösning och detta skulle givetvis kunna vara en nackdel. Men för dig som vill ha en prisvärd bilstol att använda med bilens egna säkerhetsbälten, så är det här en fantastisk lösning.

Produktspecifikationer

  • Mått: 61 x 44 x 56 cm 
  • Vikt: 9,6 kg
  • Vikt på barn: 9-25 kg
  • Riktning: Bakåtvänd
  • Certifiering: ECE R44/04-testad
  • Montering: På alla platser i bilen med trepunktsbälte 
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals