Bästa åkpåsen 2024 – Här är åkpåsarna som värmer bäst i vinterkylan

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Funderar du på att köpa en åkpåse till ditt barn, men vet inte vilken du ska köpa? Det finns ett stort utbud av åkpåsar på marknaden idag och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för just dig och ditt barn.

Ska du investera i en åkpåse är det viktigt att den uppfyller alla krav du har och framförallt att den håller ditt barn varm.

Du behöver inte längre undra vilken åkpåse som är bäst, vi har nämligen testat 10 stycken olika åkpåsar och kommit fram till vilka som håller måttet.

Vi har låtit föräldrar och experter testa åkpåsarna och tillsammans har de utnämnt Elodie Details Åkpåse till den absolut bästa åkpåsen för ditt barn.

Denna smidiga åkpåse har många smarta detaljer och håller garanterat ditt barn varm, samtidigt som den fina designen piffar till vilken vagn som helst. Helt klart ett kap både för dig och ditt barn.

En annan åkpåse vi tyckte mycket om är Voksi Urban som har många fina finesser. Här har man verkligen tänkt till i materialval och design för att man ska kunna använda åkpåsen så länge som möjligt.

Vårt budgetalternativ föll denna gång på en väldigt prisvärd åkpåse: BOZZ Åkpåse Ergo Dun som passar nästan vart som helst och som kommer i många olika färger.

Vår specialare kommer även den från Elodie Details och är en 2-i-1 produkt du kommer ha väldigt stor nytta av: Elodie Details Overall omvandlas enkelt från en åkpåse till en overall. Läs vidare för utförliga recensioner om alla åkpåsar.

Premium: Voksi Urban

Voksi Urban åkpåse är vatten- och vindtät och gjord i naturmaterial som andas. Åkpåsen har antihalkband på undersidan och hål för sele. Det går att förlänga åkpåsen samt öppna fotänden för barn som vill sitta i vagnen med skor.

Avtagbar överdel som kan användas som filt. Voksi Urban åkpåse är tillverkad i material som är Öko-Tex certifierade och den är därför inte allergiframkallande. Detta är den perfekta åkpåsen för dig som vill kunna använda din åkpåse under många år framöver. 

Fördelar

 • Otroligt välgjord
 • Stoppad med dun och fjädrar
 •  Insida i bomull som andas

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Saknar upphängningsfunktion

Mellan: Elodie Details Åkpåse

Elodie Details åkpåse är en lyxig åkpåse med modern och snygg design gjord i material som är vind- och vattenavstötande. Åkpåsen har hål för ett fempunktsbälte och passar i stort sett alla barnvagnar.

Åkpåsen har en ficka på baksidan som du enkelt kan fästa runt ryggstödet för att förhindra att åkpåsen glider ner. Avtagbar överdel gör det möjligt att använda åkpåsen som sittdyna.

Fördelar

 • Universal- passar i nästan alla vagnar
 • Kan användas länge, även vid vagnbyte

Nackdelar

 • Dyr
 • Ljust foder, blir snabbt smutsigt och fläckigt
 • Längd går inte att anpassa 

Budget: BOZZ Åkpåse Ergo Dun

Den perfekta åkpåsen för dig som är på en budget. Designen är liten och nätt för att få den att optimalt passa i både en liggdel eller sittvagn.

Även i babyskyddet kan man använda åkpåsen. Baksidan har en öppning så att man enkelt kan öppna upp och fästa en sele.

Fördelar

 • Liten och nätt, smidig att hantera
 • Perfekt för bebisar
 • Stoppad med dun

Nackdelar

 • Ull i ryggen, kan lätt bli varmt
 •  Kan inte justeras i längd
 • Saknar upphängnng

Special: Elodie Details Overall

En fiffig 2-i-1 produkt man kan använda både i bilen och i vagnen. Den fungerar både som en åkpåse och en overall och du byter lätt mellan plaggen tack vare en dragkedja i botten.

Den har även en praktisk dubbeldragkedja för smidig på- och avklädning och det finns några färger och storlekar man kan välja mellan.

Fördelar

 • Fin och söt design
 • Kan förvandlas till en overall, dragkedja vid benen
 • Multifunktionell användning, 2-i-1

Nackdelar

 • Kan inte användas så länge
 • Luft kan sippra in
 • Inte så bra ventilation


Varför ska du lita på oss?

Vi har testat de olika åkpåsarna under en längre tid i olika väderförhållanden. Åkpåsarna har utsatts för minusgrader, snö, vind, och regn allt för att ta reda på vilka åkpåsar som verkligen är bäst.

Vi som har testat åkpåsarna är föräldrar som har barn i olika åldrar samt använder olika barnvagnsmodeller. Utöver våra tester har vi även kontaktat tillverkarna och tagit reda på så mycket som möjligt om produkterna.

Vi har gått igenom materialval och säkerhet på alla de åkpåsar som har testats. En viktig del av testet är också de användarrecensioner och intervjuer vi har gjort med personer som köpt och använt åkpåsarna. 

Vem behöver köpa en åkpåse?

En åkpåse är nästan ett måste under de kalla vintermånaderna när ditt barn sitter mycket still i vagnen. Åkpåsen är perfekt för dig som inte vill hålla på och krångla med mycket ytterkläder.

Med en åkpåse kan du enkelt sätta ner ditt barn direkt i åkpåsen i vagnen utan att behöva oroa dig för att ditt barn ska frysa.

Du kan även använda många av åkpåsarna under våren och hösten, eller som sittunderlag för att öka bekvämligheten för ditt barn även när det är lite varmare ute.

En bra åkpåse kommer att göra det mysigt och bekvämt för ditt barn att åka vagn och du behöver inte oroa dig för att ditt barn kommer att bli kall av att sitta still i vagnen.

Hur kom vi fram till vilka åkpåsar vi skulle testa?

När vi valde ut vilka åkpåsar vi skulle testa har vi tittat på vilka som har varit populärast på olika sidor, till exempel pricerunner.se och prisjakt.se. Alla de åkpåsar vi har testat uppfyller våra säkerhetskrav och är gjorda i bra material med hög kvalitet.

Vi har valt att testa de åkpåsar som vi vet att många väljer emellan när de ska köpa en åkpåse, allt för att göra det lättare för dig att veta vilket åkpåse som är bäst.

Hur testade vi åkpåsarna?

Vi var 10 olika personer som alla har testat två eller flera åkpåsar var, detta för att kunna jämföra dem med varandra och få en uppfattning om hur olika åkpåsar fungerar.

Vi har även intervjuat 50 personer som alla har köpt och använt någon av åkpåsarna. De har alla fått svara på frågor som rör funktionalitet, kvalitet, och design. Detta är viktiga frågor för oss som vill veta vad den vanliga användaren tycker om sin åkpåse.

Utöver våra egna tester och intervjuer med köpare har vi kontaktat tillverkarna själva och frågat dem om tillverkningsprocessen och materialval.

Allt detta för att få bästa möjliga resultat på det tester vi gjort. Alla åkpåsar vi har testat håller hög kvalitet och även de som inte blev våra favoriter är fortfarande bra val.


Våra favoriter

Premium: Voksi Urban

Voksi Urban är en utav de lyxigaste åkpåsarna på marknaden just nu med sina väl utvalda naturmaterial i högsta kvalitet.

Vi är mycket imponerade utav tillverkningsprocessen för denna åkpåse. Den är en av våra favoriter just för att den är så noggrant utformad in i minsta lilla detalj.

Åkpåsen är stoppad med dun och fjädrar och insidan är i bomull, detta är mycket fördelaktigt då naturliga material andas bättre än syntetiska. Ditt barn kommer inte att bli för varm eller för kall, värmen regleras tack vare de fina materialen.

Vi är också imponerade av det smarta tänket kring förlängningen som går att göra på åkpåsen. Den normala storleken på åkpåsen är 85 cm, men med förlängningen blir den hela 115 cm lång.

Detta var mycket uppskattat bland våra testare som alla värderar en åkpåse som går att använda länge. Denna åkpåse kan du använda upp tills ditt barn är cirka 6 år.

Voksi Urban åkpåse har blivit lite av en klassiker och är mycket populär, efter våra tester kan vi enkelt förstå varför, den är helt klart en av de bästa åkpåsarna som finns att köpa just nu!

Det finns även några färger att välja mellan så du kommer garanterat hitta någon som du tycker om eller som matchar barnvagnen.

Fördelar

 • Otroligt välgjord
 • Stoppad med dun och fjädrar
 •  Insida i bomull som andas

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Saknar upphängningsfunktion

Mellan: Elodie Details Åkpåse

Det fina med Elodie Details åkpåse är att det är en åkpåse i universalmodell som passar nästan alla barnvagnar. Den är därför perfekt om du planerar att ha den under många år och kanske kommer att byta vagn under årens lopp.

Åkpåsen är gjord i polyester och vi gillar miljötänket som använts när den har impregnerats med det ekologiska ytbehandlingsmedlet Bionic Finish Eco.

Den lilla men smarta detaljen, som alla testare är överens om är en av de avgörande punkterna för varför den är allas favorit, är de kardborre försedda hålen för ett fempunktsbälte. Detta är en uppdatering från föregående modeller och gör det mycket enkelt att trä igenom bältet.

Överdelen på åkpåsen går att öppna med dragkedja och det är möjligt att ta av den helt. Denna funktion har värderats högt av våra testare då man enkelt vill kunna knäppa upp så att barnet inte blir för varm om man exempelvis går in i en butik.

Möjligheten att även kunna ta av överdelen helt gör att man kan använda åkpåsen som sittdyna när det inte är så kallt ute. Elodie Details Åkpåse är vår favorit för sin smidighet och de smarta detaljerna.

Den kommer dessutom i många väldigt fina färger som vi älskar, funktionellt behöver absolut inte innebära tråkigt eller fult, vilket denna åkpåse är ett bevis på.

Fördelar

 • Universal- passar i nästan alla vagnar
 • Kan användas länge, även vid vagnbyte

Nackdelar

 • Dyr
 • Ljust foder, blir snabbt smutsigt och fläckigt
 • Längd går inte att anpassa 

Budget: BOZZ Åkpåse Ergo Dun

Här har vi en åkpåse som är liten och nätt i sin design och passar därför bra för din baby. Du kan enkelt lägga åkpåsen i liggdelen på din vagn.

Åkpåsen har en dragkedja mitt på ovansidan för att du ska kunna öppna upp om det blir för varmt eller för att ta upp/lägga ner barnet.

På baksidan av åkpåsen finns det även praktiska hål för en sele. Denna åkpåse är en av de billigaste åkpåsarna vi har testat och passar dig som inte vill lägga allt för mycket pengar på en åkpåse.

Den kommer i många färgalternativ och det kommer inte vara några som helst problem för dig att hitta en som hela familjen tycker om.

Fördelar

 • Liten och nätt, smidig att hantera
 • Perfekt för bebisar
 • Stoppad med dun

Nackdelar

 • Ull i ryggen, kan lätt bli varmt
 •  Kan inte justeras i längd
 • Saknar upphängning

Special: Elodie Details Overall

Precis som mellanklassens favorit kommer vår specialare från det väletablerade märket Elodie Details. Denna är verkligen söt och det fiffiga är att den kan förvandlas från en åkpåse till en overall.

Detta är tack vare en dragkedja i plaggets botten som enkelt omvandlar den mysiga benbonaden till två benslut. Den har även två dragkedjor vid bröstet så påklädning blir hur enkelt som helst.

Man kan välja mellan två storlekar; en som är mellan 0-6 månader och en som är mellan 6-12 månader, så det kommer inte vara några problem att hitta storleken för ditt barn.

Det finns även tre olika färgutföranden att välja mellan. Cirkapriset ligger på tusenlappen, vilket vi tyckte var helt lagom för en så kvalitativ 2-i-1 åkpåse.

Fördelar

 • Fin och söt design
 • Kan förvandlas till en overall, dragkedja vid benen
 • Multifunktionell användning, 2-i-1

Nackdelar

 • Kan inte användas så länge
 • Luft kan sippra in
 • Inte så bra ventilation

Våra utmanare

Najell Winter Cover Åkpåse

Här har vi en behaglig och mjuk åkpåse från Najell, som kan göra sig riktigt bra i er sittvagn. Om ni vill kunna använda åkpåsen i både ligg- och sittdel krävs det att ni har deras vagn Najell Sleepcarrier, och att båda delarna är utformade för att vara ergonomiska. 

Tanken är nämligen att den här åkpåsen ska vara så ergonomisk och bekväm som möjligt för barnet, och det tycker vi verkligen att de har lyckats med här. Det bästa med den här är faktiskt dess unika form, som inte bara är väldigt praktisk och behaglig för barnet att ligga i utan den är också gjord för att kunna användas i några år.

Redan från första dagen kan den här åkpåsen användes, och fram tills att barnet är runt 3 år. Och inte nog med att den är mjuk och mysig, den har också en fyllning som gör att den känns skön och stöttande. Fyllningen är dessutom gjord av återvunnen polyester, något de kallar för soronafyllning.

Även resterande material är valda och tillverkade med omsorg, för att hela åkpåsen och allt runt omkring ska ha så liten påverkan som möjligt på miljön. Bara det ger vi en stor tumme upp för, där de även har lyckats med de praktiska funktionerna.

Andra detaljer som uppskattas av både stor och liten är dragkedjorna som går att öppna, både från toppen och botten av överdelen. Det ger möjlighet för god ventilation, där hela överdelen kan tas av vid behov. 

Fördelar

 • Miljövänliga material
 • Ergonomisk form som är bra för barnet
 • Fin design 

Nackdelar

 • Något dyr
 • Kan upplevas som lite tight runt överdelen
 • Ljust foder som snabbt blir smutsigt

Bozz Åkpåse Small

Här, mina damer och herrar, har vi en riktigt prisvärd åkpåse från Bozz, som på grund av dess smidiga storlek kan användas i både liggdelar och bilstolar. Som ni kan se så heter den här modellen ”Åkpåse Small”, vilket just är anledningen till att den kan användas lite där det passar för er. 

Vi tycker att det konceptet är väldigt smart, och att det gör att åkpåsen kommer till stor användning även utanför vagnen. Trots det är priset riktigt bra, och du kan egentligen köpa fyra sådana här åkpåsar för priset av de andra i det här testet. 

Fördelar

 • Kan användas i både liggdelar och bilstolar
 • Kan dras åt med dragsko
 • Mjuk insida med fleece

Nackdelar

 • Inte överdrivet varm
 • Kan inte användas så länge
 •  Tråkig design

Voksi Active

Voksi Active är en riktigt lyxig åkpåse som känns varm och ombonad på alla sätt och vis. Priset är som sagt rätt högt i förhållande till många andra varianter, men för det får du en otroligt trygg och skyddande åkpåse som håller i alla väder och vindar.

Det bästa är att den här också kan förlängas i takt med att barnet växer. Alltså kan den användas under en längre period, vilket i sig gör den mer prisvärd och hållbar. Vi gillar också att den känns så mysig och skyddande, och att den håller barnet både torrt och varmt. Om ni ofta är utomhus eller tar långa promenader är den här perfekt, även på vintern!

Fördelar

 • Kan användas länge
 • Otroligt hög kvalité, välgjord
 • Praktisk och smidig att använda

Nackdelar

 • Ljust foder som blir smutsigt
 • Dyr
 • Saknar upphängningsficka 

Angel of Sweden Åkpåse Tärnaby

Det här är en lite billigare variant av åkpåse, alltså i jämförelse med många av våra deltagare som har en prislapp över tusenlappen. Men låt dig inte luras av det generösa priset, för även den här åkpåsen håller riktigt bra kvalité och håller barnet skyddad från de yttre påfrestningarna.

Vi fastnade lite extra för den fina designen, som känns lyxig och ombonad men ändå simpel. Det här en påse som passar bäst under vår och höst, då den skyddar barnet från vädret utan att kännas för tjock.

Trots det lite tunnare tyget anser vi att den både är praktisk och behaglig för både stor och liten. Så länge det inte är alldeles för kallt håller den inne värmen rätt bra, och den minskar risken för att barnet blir blött. Perfekt för det svenska ”mellanklimatet”.

Det vi gillar allra mest med den här är att den är universal, och alltså passar den in princip för alla barnvagnar, sittdelar och liggdelar. Alltså kan du få stor användning för den här, även om ni skulle byta vagn. Sen har den också smarta detaljer som hål för fempunktsbälte, heldragen dragkedja som möjliggör för god ventilation, samt ett mysigt foder i fleece.

Fördelar

 • Universal, passar i de flesta barnvagnar
 • Hål för fempunktsbälte
 • Mysigt fleecefoder

Nackdelar

 • Inte så varm, inte optimal för kalla vintrar

Britax Åkpåse Shiny

Detta är en åkpåse som är enkel i sin design och uppfyller de flesta krav vi har på en åkpåse. Ytterdelen är vattenavvisande och innerdelen är i mjukt fleece material.

Modellen på denna åkpåse passar de flesta barnvagnar och du kan använda den både i ligg-och sittdelen på din vagn.

Avtagbar överdel gör det möjligt att använda åkpåsen som sittdyna när ditt barn blir äldre. Välj mellan många färgglada färger.

Fördelar

 • Enkel men praktisk
 • Vattenavvisande yttermaterial

Nackdelar

 • Kan bli lite för varm
 • Något dyr

Stokke Xplory Footmuff

Detta är en lite annorlunda åkpåse i sin design speciellt utformad för att passa Stokkes barnvagn Stokke Xplory. Åkpåsen är väldigt varm och bekväm för barnet.

Åkpåsen är försedd med dragkedjor som gör att den är enkel att öppna samt att du kan forma en luva runt barnets huvud.

Denna åkpåse är perfekt för dig som vill ha en åkpåse som är designad just efter din vagn. Även här finns det många färgalternativ att välja mellan.

Fördelar

 • Mysigt fleecefoder som håller värmen
 • Kan tvättas i maskin
 • Fin design

Nackdelar

 • Passar endast Stokke Xplory barnvagn
 • Kan bli något varm

Bjällra of Sweden Åkpåse

Även denna snygga åkpåse från Bjällra of Sweden blev lite av en favorit hos många jurymedlemmar. Dels för att den kan användas i samband med många olika barnvagnar, men också för det helhetstänk som har gått in i designen.

Vi gillar exempelvis de Oeko Tex-certifierade materialen som har använts och att det yttre lagret är vatten- och vindavstötande, vilket bidrar till maximalt värme och skydd från snö och rusk.

Överdelen kan även tas bort och den kan tvättas i 40 grader. Det finns en del färger att välja mellan, alla lika snygga.

Fördelar

 • Snygg design
 • Kan användas i många olika barnvagnar
 • Bra och säkra material

Nackdelar

 • Kan bli något varm och svettig
 • Saknar möjlighet att förlänga

Vinter & Bloom Åkpåse Chic

Vinter & Bloom tillverkar alltid kvalitativa prylar och deras miniåkpåse är verkligen inget undantag. Den är fodrad för extra värme och är vatten- och vindavvisande för extra skydd mot snö och kyla. Fuskpälsen kan man ta av om man vill.

Det vi gillade mest är att man kan öppna upp nertill, vid barnets fötter, utifall barnet har smutsig skor eller om man bara vill lufta lite. Med detta hjälper även blixtlåsen som finns på båda sidor av påsen så att överdelen kan tas bort. Huvan kan man justera.

Fördelar

 • Mjukt foder som känns mysigt
 • Håller värmen bra
 • Kan tvättas i maskin

Nackdelar

 • Dyr

Vanliga frågor om åkpåsar

Är åkpåse nödvändigt?

Det är inget måste, men många väljer att använda åkpåse. Använder man en varm overall och filt behöver man inte åkpåse.

Det beror också lite på hur kallt det är och hur gammalt barnet är, men för mindre barn kan det vara praktiskt. Men huruvida man vill använda åkpåse är upp till var och en.

Hur länge använder man åkpåse?

Det är olika. Vissa använder åkpåse bara första vintern, andra använder det tills barnet är 2–3 år eller ännu äldre.

Vad kostar en åkpåse?

Från ungefär 300 kronor och uppåt.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals