Bästa barnskorna 2024 – Skor för små ben med mycket spring i

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att hitta ergonomiska barnskor i vattentåligt material är lättare sagt än gjort. Det finns skor i högst varierande kvalité på marknaden idag.

För växande små fötter vill man ju givetvis ha något som inte skadar, utan stöttar foten och gör stegen stabila.

Barnskor är dessutom DYRA. När du investerar i ditt barns första skor kommer du att få lägga ner en slant, det är ett som är säkert.

Och det i en produkt som barnet inte kommer att kunna ha särskilt länge - barn växer snabbt och de första barnskorna brukar man kunna använda högst några månader innan de blir för små. 

Barnfötter kan växa upp till 1,5 centimeter på några månader. Nya barnskor måste alltid köpas lite för långa. 

Det är alltså viktigt att storleken är den rätta. I den här artikeln kommer vi lite längre fram att ge tips på hur du bäst mäter ditt barns fot. 

I den lilla skon ska det också vara en bra strumpa. Halkar den av får barnet skavsår och kommer att dra sig för att utveckla sin förmåga att gå. Som du märker är det många aspekter att ta hänsyn till. 

I det här testet har vi, ett gäng glada småbarnsföräldrar, vaskat fram sju par barnskor av hög kvalité. Testvinnaren i mellanklassen är Vinderen GTX från Viking.

I premiumklassen var vår klara vinnare Kavat Iggesund WP. En mycket värdig budgetvinnare stod att finna i Luca & Lola Gian Sneaker. Vi kan heller inte låta bli att tipsa om dessa blinkande skor till alla frostfans.

Premium: Kavat Iggesund WP

Detta är en utmärkt höst- och vårsko eftersom den är vattentät. Spännande nog är det här en ekosko, eftersom den framställts i delvis återvunnet material.

Den har ett bra kardborresystem som håller foten på plats, ett måste för små fötter som ska lära sig gå ordentligt! Testpanelen var alla överens om att den här skon höll hög klass och var allas favorit. 

Kavat är ett gammalt väletablerat skomärke, som levererat kvalitetsskor i flera decennier till svenska småbarnsföräldrar. 

Fördelar

 • 100% vattentät bra för skydd
 • Mjuk och skön att använda
 • Mycket tålig och slitstark

Nackdelar

 • Väldigt dyra
 • Något klumpiga

Mellan: Viking Vinderen GTX

Ytterligare en sneakermodell i Gore Tex. Testpanelen gav den här modellen ett extra plus för den otroligt snygga designen! Elastisk snabbsnörning gör den busenkel att sätta på och ta av. Den kan även tvättas i maskin, ännu ett plus såklart. 

Viking är ett märke från grannlandet Norge, som håller väldigt hög standard. Man vet vad man får när man köper en sko av det här märket och det gäller även den här skon. Förnämlig kvalité och genomtänkt design. 

Fördelar

 • Andas riktigt bra trots vattentät
 • Tål väldigt mycket i det flesta väder
 • Riktigt smidiga och bekväma att använda

Nackdelar

 • Riktigt dyra
 • Skyddar inte upp på fötterna

Budget: Luca & Lola Gian Sneaker

Här har vi ett par riktigt prisvärda och snygga sneakers för barn från Luca & Lola. Precis som vanligt levererar de fina barnprylar till hög kvalité, men som alla samtidigt kan ta del av tack vare priset. 

Det som gör dessa till perfekta budgetvinnare är dels det låga priset, dels det fina materialet, och dels att de är väldigt sköna. Skorna har ett mysigt värmande foder och grova sulor som möjliggör hög komfort. Smidiga att ta på och av med kardborrebandet.

Fördelar

 • Riktigt generöst pris
 •  Bekväma, trygga och smidiga att använda
 • Stadig bas och skyddande utformning

Nackdelar

 • Något varma för åretruntanvändning
 • Kan lätt bli smutsiga

Special: Disney Frozen 2 Blinkande Sneaker

För dig som vill investera i ett par riktigt roliga, spännande och coola sneakers till ditt barn kan vi verkligen rekommendera den här modellen. Dessa är ett par blinkande sneakers, vilket i sig gör att de sticker ut på marknaden. 

Att de just också kommer i design av Disneys Frost gör dem extra unika! Däremot handlar det inte här bara om design, utan även utformningen är bra. Snörningen är elastisk, de har kardborrdeband för enkel justering, och så är sulan tålig, stadig och dämpande. Mycket bra.

Fördelar

 • Cool blinkande design
 • Tålig, stadig och dämpande sula
 •  Smidiga att ta på

Nackdelar

 • Tål inte påfrestande väder

Varför ska du lita på oss?

Vi som utförde testet bestod av sju småbarnsfamiljer. Var och en familj fick ett par skor, tillsammans med en detaljerad tabell att  fylla i om skornas användning, funktioner, och slitage.

Allt detta poängsattes sedan och jämfördes. Det var dessutom ett krav att varje sko skulle användas i väta och köras en gång i tvättmaskinen för att se vad som händer. 

Vi monterade dessutom loss sulor och mellansulor för att se hur de var konstruerade inuti. Efter att testtiden på fem veckor löpt ut, träffades vi med våra poängskalor och plockade fram testvinnaren. 

Jag hade dessutom tagit fram kompletterande information om varje sko genom att läsa en rigorös mängd recensioner om dem. 

Vem behöver barnskor?

Ja, alla med barn från ca ett år eller däromkring, beroende på när ditt barn börjar gå. Att ta sina första steg och lära sig gå är betydligt lättare om man har ordentliga skor av hög kvalité att träna i.

Man behöver inte gå överstyr med antalet skor till ett litet barn. Skorna hinner sällan slitas ut när barnen är små, eftersom de växer ur dem.

Så småningom blir det större slitage och man måste dessutom också handla skor efter säsong, eftersom barnen är ute mer. 

Hur beslutade vi oss om vilka skor vi skulle testa?

Som småbarnsföräldrar med sammanlagt 11 barn på sju familjer har vi redan en gedigen erfarenhet av varumärken. 

Vi vet också vad som krävs av en bra barnsko på olika sätt. Det gäller slitstyrka, vattentålighet, material, hur skon släpper in luft, sulans dämpning, hur lätta de är att tvätta, och så vidare.

Så det var verkligen inte svårt att välja ut de märken som vi visste var de bästa. Sedan googlade vi en del för att komplettera vår egen kunskap med andras omdömen om skorna. 

Hur utförde vi testerna?

Genom att låta våra små telningar använda dem! Skorna skulle användas alla dagar i fem veckor. Ett krav var även att de skulle utsättas för vatten och andra förhållanden, som lek utomhus, lek i sand o.s.v. 

Det var inte särskilt komplicerat, men ett väldigt effektivt sätt att få fram resultaten på. Det enkla är oftast det bästa alternativet!

Tips och guidning i att köpa rätt skor till ditt barn

Våra barns fötter växer oavbrutet, men i intervaller; ibland växer de ingenting, sedan kommer en period då de skjuter iväg väldigt fort. Därför ska man alltid mäta barnets fötter, varje gång man ger sig ut på ett skoinköp. 

När barnet rör sig flyttar sig foten i skon, ca 0,5 cm framåt och bakåt. Därför behövs något man kallar för gångmån i skon. Är det mindre än fem mm utrymme mellan sko och tå är det dags att köpa nya skor. 

Ett standardmått man brukar hållas sig till när man köper nya skor är att det ska finnas ca 1,5 cm utrymme för tårna. Bredden är också viktig på barnskor. Det ska inte finnas en massa luft emellan, utan skon ska omsluta foten på ett stadigt sätt.

Glider foten omkring i skon alltför mycket blir det obekvämt och barnet kommer att undvika att röra på sig. Så det är med andra ord otroligt viktigt att mäta ut rätt storlek på skorna! Men observera att här talar vi alltså om bredden, inte längden.


Våra favoriter

Premium: Kavat Iggesund WP

Den är verkligen förtjusande, den här skon! Jättefin i sin utformning och 100 % vattentät, tack vare de tejpade sömmarna.Den har en kombination av elastisk snörning och kardborre, som gör den superenkel att ta på och av.

Den har textil på insidan vilket gör den jättemjuk och skön. Fram och  bak är den förstärkt, vilket gör den enormt slitstark. Det är enkelt att sätta in en sula om storleken inte är den perfekta, ibland kan man så att säga vara “mellan storlekar”.

Men man ska inte låta detta hindra en från att köpa den här dina skon, som sagt då kan man lägga in en sula istället. Det gäller såklart inte bara den här skon utan alla barnskor överhuvudtaget. 

Kavat har tillverkat högklassiga skor i Sverige sedan 1945. Man satsade på hög kvalitet från början. “Ingen jävla skit”, lär grundaren Ragnar Karlsson ha sagt om hur han ville ha företagets skotillverkning. 

Kavat betyder ju tuff och orädd, och det är verkligen något som genomsyrar företaget. Man har inte varit rädd för att fortsätta satsa på kvalitet och hållbarhet, i ett tidevarv av konsumtion, där saker slängs hellre än lagas. 

Priset kan tyckas något högt men är värt det i längden; det är ju trots allt ett kvalitétsföretag vi har att göra med.

Fördelar

 • 100% vattentät bra för skydd
 • Mjuk och skön att använda
 • Mycket tålig och slitstark

Nackdelar

 • Väldigt dyra
 • Något klumpiga

Mellan: Viking Vinderen GTX

Den här skon andas verkligen bra och det blev inte svettigt i skorna trots soliga dagar, fast den är helt vattentät med Gore Tex-material. Den har gummiförstärkningar som ger hög slitstyrka. Skon ser till utseendet ut som en klassisk basketkänga. 

Viking håller fanan högt med att göra skor anpassade för våra nordiska fötter. Därmed är lästen bred och rymlig. Även den här har elastisk snörning i kombination med kardborreband, vilken gör den lätt att ta på och av. 

Den här skon kom tätt efter premiummodellen, men snubblade på mållinjen, mest för att konkurrenten hade den extra sköna insidan. Men det här är en fantastisk sko också, så man kan vara trygg med att veta att man gjort ett bra köp om man investerar i den här.

Viking är ett norskt skomärke som grundades på 1920-talet, med fokus redan då på vädertåliga skodon för vuxna och barn. Det är numera ett högt respekterat varumärke i hela Europa.

Lite trivia i sammanhanget är att det var Viking som en gång i tiden uppfann galoscherna, som ett sätt att hålla skorna fria från lera och väta.

Fördelar

 • Andas riktigt bra trots vattentät
 • Tål väldigt mycket i det flesta väder
 • Riktigt smidiga och bekväma att använda

Nackdelar

 • Riktigt dyra
 • Skyddar inte upp på fötterna

Budget: Luca & Lola Gian Sneaker

Luca & Lola Gian Sneakers är ett mycket bra alternativ till barnskor för dig som gillar prisvärda, snygga och bekväma barnskor. Till att börja med är designen väldigt snygg och tuff, vilket vi verkligen gillar. Och barnen kommer förmodligen också gilla dem!

Materialet i syntetiskt skinn gör att de känns både tåliga och smidiga att röra sig i. Tack vare den grova sulan, ett värmande foder och kardborrespänning är skorna också riktigt bekväma att använda.

Barnets fötter skyddas samtidigt som de känns stadiga och säkra att gå i. Snörningen är också en snygg detalj som gör att de ser lite mer ordentliga ut. Vi är väldigt nöjda och anser att de håller hög kvalité och komfort för dess pris!

Fördelar

 • Riktigt generöst pris
 •  Bekväma, trygga och smidiga att använda
 • Stadig bas och skyddande utformning

Nackdelar

 • Något varma för åretruntanvändning
 • Kan lätt bli smutsiga

Special: Disney Frozen Blinkande Sneaker

Vi anser att de här blinkande skorna med Disney motiv gör sig perfekta som specialare i vårt test. Skorna har en lagom stark blinkande funktion – det blir alltså inte störande eller jobbigt. 

Utöver dess fina design och coola blinkande funktion är skon i sig också väldigt trivsam för barnet att bära. Sulan är dämpande och möjliggör hög komfort oavsett underlag. Samtidigt är sulan slittålig och stadig vilket även det höjer dess kvalité.

Vi gillar också att skorna är försedda med elastisk snörning och kardborreband för smidig användning. Dessa funktioner gör också att passformen kan justeras efter behov. De här kommer inte heller till ett särskilt dyrt pris. Kort och gott ett par bra och snygga skor till ett bra pris!

Fördelar

 • Cool blinkande design
 • Tålig, stadig och dämpande sula
 •  Smidiga att ta på

Nackdelar

 • Tål inte påfrestande väder

Våra utmanare

Viking Cascade Mid III GTX Sneaker

Viking är kända för att tillverka riktigt kvalitativa, tåliga och bekväma barnskor. Och inget undantag gäller här för deras Cascade Mid lll GTX sneaker. Trots att den här modellen kommer till ett rätt saftigt pris anser vi absolut att de kan vara värda det i och med att de håller så pass länge. 

Du kan utan tvekan låta barnet använda dessa skor vid de flesta aktiviteter och situationer – skorna kommer hålla bra ändå! De passar bra för alla väder, och de är otroligt behagliga att båda röra sig i och gå i. Skon tål hur mycket som helst då den är helt vattentät och har en grov sula som greppar på allt. 

Fördelar

 • Tålig och rejäl men samtidigt lätt och smidig
 • Helt vattentäta skor som kan användas för allt
 • Hållbar design 

Nackdelar

 • Dyra

Kavat Fiskeby XC

Den här modellen av barnskor har blivit en som väldigt många tycker om. Det då Kavat Fiskeby XC Känga är ett par riktigt sköna kängor som kan användas till det mesta, och så håller de hög kvalité.

Något som vi uppskattar lite extra just här är att skon kommer i en snygg och stilren design, vilket har kombinerats med praktisk användning. I och med att kängan är av den stadigare och högre modellen skyddar den fötterna mot både kyla, väta och vind. 

Materialet är vattenavstötande och håller för det mesta då det är så slitstarkt. Det är även lätt att hålla rent. Samtidigt har det en bra andningsförmåga för komfortabelt bruk. Tack vare att skorna är utformade med kardborreband är de smidiga att både ta av och på. Som pricken över i:et är designen och färgen fin! 

Fördelar

 • Riktigt sköna och bra att gå i
 • Högre modell som skyddar bra
 • Praktiskt material som underlättar användning

Nackdelar

 • Något dyra
 • Lite tunga

Kavat Chelsea Boots Nymölla

Återigen en pålitlig Kavatsko. Vi ville variera oss och inte bara plocka sneakers och kängor, så här kommer en jodhpursmodell.

Skon är i vattenavvisande skinn, så den håller regn och rusk nästan lika bra som en gummistövel. Som alla skor från Kavat är de fria från teflon

Skon ger ett bra stöd över ankeln - skönt för den som nyss börjat lära sig gå! Cirkapriset 650 kr ligger bra i plånboken. 


Tretorn Lunar Hybrid Skor

Tretorn Lunar Hybrid Skor kan vara ett riktigt bra alternativ för de gånger då barnet ska ut på äventyr, eller under de dagarna som är lite kyligare. Precis som namnet utlovar är de här skorna gjorda för att kunna användas vid de flesta situationer. 

Det tack vare en stabil grov sula, som ger bra grepp, och ett riktigt tåligt material i naturgummi och neopren. Detta håller torrt och varmt vid de flesta väder. Trots att skorna må se något klumpiga ut så är de absolut inte det.

Passformen är istället tight och flexibel för att underlätta användningen. Som ytterligare smarta detaljer är skorna försedda med dubbla dragskor, löstagbar innersula, ett snabbtorkande foder och tydliga reflexer. Med andra ord hög kvalité och smart design till ett rimligt pris. 

Fördelar

 • Mångsidig användning
 • Tåligt material och sula med bra grepp
 • Tight passform

Nackdelar

 • Något klumpiga
 •  Kan bli varma vid mycket rörelse 

Reimatec Passo Skor

Reimatec är kända för att skapa riktigt smidiga och användarvänliga barnskor för alla olika tillfällen.

Den här modellen är både vattentät, tålig och riktigt stadig att gå på. Samtidigt känns skorna väldigt säkra och trygga att gå i då de är utformade med reflexer, kardborreband och en insida med nätfoder. Barnets fot kommer hållas skyddad och de är smidiga att klä på.

En annan smart detalj är att det finns en löstagbar innersula som möjliggör optimal passform. Vi gillar också att skon är vegansk och att den kan tvättas i maskin. Däremot är just den här modellen ganska dyr. Men, den är väldigt bra och funkar till mycket. Finns i flera färger. 

Fördelar

 • Vattentät och säker att använda
 • Riktigt bra passform
 • Kan tvättas i maskin

Nackdelar

 • Dyra

Geox Android Sneakers, Fritidssko Junior

Vill ni blinka i höstrusket? Då är de här skorna med blinkande sulor något för er! Och det finns faktiskt också en nytta med sådana här skor, för barnet syns garanterat vid övergångsställen och ute i trafiken överhuvudtaget.

Sulan är vattentät och ovandelen är gjord i mesh. Skon har också en antibakteriell mellansula i skinn, som även fungerar stötdämpande.


Flash Day Skor med Hjul

Här har vi ett par glittrande skor med hjul, som barnet kan glida fram på. Så kul!

Med andra ord är det här också en riktigt cool modell som barnet utan tvekan kommer känna sig riktigt tuff i. Sulorna blinkar när barnet tar sina steg. I kombination med den snygga designen har skorna en praktisk form som innebär smidig användning. 

Snörningen är vävd för att vara så enkla och snabba som möjligt vid påtagning, och så finns det ett kardborreband ovantill. Skorna är fodrade med ett meshmaterial som både andas och värmer vid behov. Just den här modellen finns i otroligt många olika färger.

Fördelar

 • Cool design med rullande hjul
 • Praktisk utformning
 •  Enkel påtagning och värmande foder

Nackdelar

 • Kan inte användas i tuffa väder

Superfit Happy Tofflor

Vi är medvetna om att den här modellen av skor inte riktigt räknas som skor. Men, vi kunde helt enkelt inte hålla oss från att ta med dessa tofflor i vårt test av barnskor. 

Det dels för att de har en så otroligt fin och söt design som alla barn kommer älska! Och dels för att tofflorna är riktigt mysiga och sköna att ha på sig. 

Med andra ord ett par perfekta tofflor som barnet kan gosa runt i, ha på sig i vagnen eller för att vara lite extra fin inomhus. Tack vare kardborrebandet kan du justera passformen för att se till så de sitter riktigt bra och säkert på foten. 

Sulan är halksäker för extra säkerhet och komfort. Så fina och bekväma tofflor till ett bra pris!

Fördelar

 • Supersöta tofflor
 • Mysiga och värmande

 • Kardborrespänne och halkfri sula

Nackdelar

 • Bör inte användas som vanliga skor

Reima Lean Badskor

Lean Badskor är, som namnet utlovar, inte riktigt heller ett par vanliga barnskor. Perfekt för användning på stranden, i badhuset, eller om du vill ha extra skydd i trädgården. 

Det som gjorde att vi valde just denna modell är för att de både är smidiga att ta på sig med slip-on designen, samt för att de är lätta att bära. 

Skorna har en löstagbar innersula för bra passform, samtidigt som yttersulan är mycket flexibel och behändig att röra sig i. Utöver det är materialet andningsbart, det har SPF 50+ för bra skydd, och så är det försett med tydliga reflexdetaljer. 

Skorna kan också tvättas i maskin. Ett extra plus för att de kommer till ett bra pris och finns i flera mönster. 

Fördelar

 • Skyddar barnets fötter

 • Lätta och behändiga att använda

 • Flexibel men stadig passform

Nackdelar

 • Kan inte användas till så mycket mer än vid bad

Produkter som utgått

Adidas Sneakers Dragon OG CF C

Det är svårt att ibland inte låta sig charmas av barnskor som imiterar vuxnas skor. De här är ju för gulliga!

En kopia från 70-talsklassikern Dragon Sneakers. Men testpanelen hade absolut inte fallit för dem om det inte vore för att de faktiskt var väldigt funktionella.

Lätta, slitstarka, och med en rejäl gummisula som är stadiga trots allt. För den riktigt coola tjejen eller grabben.


Catmandoo Evi Fritidssko Junior

Detta är en bra fritidssko för er på en budget. Den har inte alla finesser som de andra, men har man en budget som inte tillåter att man köper barnskor för närmare tusen kronor paret, så är det här ett utmärkt alternativ.

Ovandelen är i mesh och skon andas och håller sig sval under varma dagar. Dock är den inte vattentät, så man måste nog komplettera med ett par gummistövlar för regniga dagar.

Men som fritidssko under hösten och vårens regnfria dagar, fungerar den här jättebra. Den har rejäla räfflor undertill på sulan, så det är en greppvänlig sko som man inte halkar omkring i vid lek och bus.

Även Catmandoos sko har elastisk snörning för lätt på- och avtagning. Cirkapriset 300 kronor är som hittat för en superb barnsko.


Timberland Killington Oxford Youth

Vi blev lite smått förälskade i den här skon med det sympatiska utseendet; som är mer som en gammaldags promenadsko och inte alls som sneakersmodellerna, som är standard nuförtiden.

Dessutom har den här skon från klassiska Timberland, en mellansula, som håller skon luftig och torr hela dagen lång. En sko klart värd att nämna, även om vi förstår att utseendet kanske inte tilltalar alla.

Timberland har numera ett ganska stort barnskosortiment och de skyggar inte för lite mer originella formgivningar. Kul tycker vi! Denna sko är heller inte vattentät, men har en rejäl gummisula så den klarade bra av en del plask i pölarna.

Den finns även i några olika färgkombinationer. Cirkapriset 800 kr kan tyckas mycket men specialpriset vi hittade bidrog till vår förtjusning.

Frågor och svar

Hur vet man vilken storlek man ska välja?

Genom att mäta barnets fötter. Det finns tabeller man följer som talar om vilken storlek man ska ta. Lägg till 1,5 – 2 cm i tillväxtmån.

Vilken modell ska man välja?

Det beror på när och hur de ska användas, samt vad man själv och barnet föredrar. Skor som knäpps med kardborre är enkla att få på och även enkla för ett barn som tar på skorna själv.

Ska de användas på sommaren kanske man väljer ett tunnare par eller sandaler. Man får helt enkelt ta dem som passar bäst.

Hur många skor behöver ett barn?

Det är svårt att säga, men åtminstone två par kan vara bra att ha, om inte annat så för att kunna variera lite.

Vad kostar barnskor?

Priset varierar och beror på bland annat modell och märke. Det finns barnskor som kostar under en hundring, men också skor som kostar många hundralappar.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals