Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Man kan faktiskt inte tidigt nog börja läsa för sitt barn. Det är aldrig för tidigt för spädbarnet att höra din trygga röst när du lugnt och mjukt läser en text, samtidigt som det känner dina välbekanta hjärtslag där det ligger mot ditt bröst.
Det har en oftast en väldigt lugnande effekt på barnet och skapar stor trygghet. Din röst är något som bebisen har hört ända sedan den var inne vid din mage.
Barn förstår mer än vad man tror och man kan med fördel läsa för barnet redan vid ett par månaders ålder. En pekbok är roligt för barnet att titta på, studera färgerna, och så småningom börja peka och ”prata” redan innan orden infunnit sig.
Att läsa för barnet är med andra ord otroligt viktigt för barnets språkutveckling. Genom att lyssna på dig och göra försök att upprepa orden skapas förutsättningarna för att barnet snart ska kunna säga sina första ord själv.
Dessutom inbjuder böckerna till spontana samtal med det äldre barnet och barn som lyssnar vill gärna själva prata om boken, peka, och berätta.
Att läsa tillsammans med barnet innebär också att du och ditt barn får känna närhet till varandra och på det här sättet så knyts banden mellan er ännu starkare. Att ägna en stund varje dag för läsning tillsammans med barnet ger väldigt mycket tillbaka.
Många barn har svårt att komma till ro på kvällen och att läsa en bok tillsammans med en vuxen har ofta en sövande effekt och är avkopplande. Ofta när du läser en bok för ditt barn kommer hen att ha somnat in efter en stund.
Ibland kanske du hinner somna före, till och med! Även det här är en väldigt mysig gemensam stund som både du och barnet har stor glädje av och som barnet kommer att komma ihåg hela sitt liv.
Härligt nog finns det i dagsläget så otroligt många fina barnböcker! Vi har naturligtvis våra svenska klassiker som Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, och Alfons Åberg, men även modernare hjältefigurer som Bebben och Höjdarna.
Men det finns givetvis också massor med fantastisk litteratur från andra länder som översätts till svenska. Böcker för barn är helt enkelt en aldrig sinande källa till glädje och utveckling både för dig och ditt barn.
Det var ett nöje att få göra det här testet och vi kan stolt presentera vår premiumvinnare: Bamses Samlade Sagor! I mellanklassen vann Astrid Lindgren - Mera sagor, Hyss, och Äventyr och i budgetklassen vann den gulliga boken Tack - Ett Litet men Viktigt Ord.
Den fina specialaren vi har med är av en fransk författare och heter Pappas Långa Ben. Vi hoppas att ni kommer få många härliga, inspirerande tips i det här testet!
Premium: Bamse - Samlade Sagor
Bamses samlade sagor är en klassiker som håller många år och som är underbar att läsa även för den vuxna. De flesta av oss har minnen av att själv läsa Bamse och se de tecknade serierna och att få ge detta till kommande generationer är något väldigt fint. En svensk kulturskatt vill vi påstå!
Mellan: Astrid Lindgren - Mera sagor, Hyss, och Äventyr
Inte långt efter premiumvinnaren Bamse kommer Astrid Lindgrens underbara samlingsverk “Mera sagor, hyss, och äventyr”. Den titeln genererar ju spänning och iver.
Här får du några av Astrid Lindgrens mest klassiska verk och det blir en underbar resa i hennes sagoskatt. Du och ditt barn kommer få många härliga stunder med den här boken!
Budget: Tack - Ett Litet Men Viktigt Ord
Den här fantastiska titeln är rätt oemotståndlig och en finare budgetbok än så här kan man knappast tänka sig. Titeln säger ju det mest och det kan vara skönt att barnet förstår innebörden av ordet ‘tack’ redan från den minsta åldern.
Special: Pappas Långa Ben
“Pappas långa ben” är en underbar bok som handlar om det som så många barn är med om idag, det vill säga vara på dagis och på eftermiddagen vänta på stressade föräldrar som inte alltid hinner hämta i tid.
Författaren har skapat en underbar berättelse om pappan som kämpar för att komma i tid till dagis när bilen har brakat ihop. Vi garanterar många skratt och diskussioner med den här boken!
Varför ska du lita på oss?
Vi har läst många böcker genom åren! Vi i juryn har flera barn och har läst hur många böcker som helst för barn i olika åldrar. Vi vågar påstå att vi har så god erfarenhet och kunskap om barnböcker att vi är en kompetent jury i det här testet.
Vem behöver barnböcker?
Alla barn behöver få läsa tillsammans med sina föräldrar. De behöver få ta del av den magiska värld som böckerna innehåller och vi hoppas verkligen att alla föräldrar läser för sina barn och introducerar dem för böckernas magiska värld.
Hur kom vi fram till vilka barnböcker för 3-6 år vi skulle testa?
Genom att för det första fråga de givna experterna i området, nämligen barnen själva! Juryns egna proffs fick vara med och bestämma vilka böcker vi skulle välja ut och vi gick även efter de många recensioner som finns på boksajterna för att hitta spännande nyheter.
Det finns såklart många fler böcker än det här, men med dessa har man ett bra grundbibliotek som man kan utöka från. Böcker är inte dyra att köpa nu för tiden och handlar man på nätet kan man göra riktiga fynd.
Hur testade vi barnböckerna?
Återigen vände oss vi till experterna, nämligen barnen! Böckerna cirkulerade mellan oss och juryn läste dem alla för våra barn och recenserade dem därefter, också tillsammans med barnen.
Våra favoriter
Premium: Bamse - Samlade Sagor
Vem ska vi inte placera i premiumklassen om inte Bamse! Boken passar perfekt både för högläsning och såklart även perfekt senare när barnet kan läsa själv. Bamse står sig genom åren och både små och stora barn har stor glädje och nytta av Bamse.
“Nytta” tänker några kanske nu, vad kan det betyda? Ja, absolut vill vi kalla det nytta eftersom Bamse lär ut så otroligt mycket om livet, inte minst hur man är en bra kompis. Och hur man tar hand om varandra.
Det härliga gänget i Bamseböckerna är en svensk klassiker som håller generation efter generation. Den här boksamlingen innehåller tre klassiska sagor, nämligen “Bamse och Tutelutt”, “Bamse och de elaka poliserna”, samt “Bamse och Billy Boy”.
Det är äventyr hämtade från de tidigare bamseböckerna och några av de mest populära historierna. Boken är inbunden och kostar cirka 240 kronor.
Mellan: Astrid Lindgren - Mera sagor, Hyss, och Äventyr
Den här vackra, inbundna boken innehåller sagor med några av våra klassiska sagohjältar; nämligen Emil, Nils Karlsson Pyssling, Kajsa Kavat, och Pippi. Det är en riktig kulturskatt i bokformat och en bok som säkerligen kommer att läsas många gånger tillsammans med ditt barn.
Astrid Lindgrens värld fascinerar oss fortfarande och de sagor vi själva fått höra som barn finner vi att våra egna barn fortfarande tycker är fantastiska ganska fängslande.
Astrid Lindgren har mycket att lära oss alla och tack vare de fantastiska och trösterika berättelserna om hennes olika karaktärer gör hon det alldeles utmärkt.
Förlaget Raben & Sjögren har inte bara gett ut Astrid Lindgrens böcker, utan är även ansvarig utgivare för bland annat historierna om Alfons Åberg, “Mamman och Den vilda bebin”, och klassikerna med apan Nicke Nyfiken.
När ni läst klart den här boken kan vi varmt rekommendera att ni botaniserar i de andra böckerna Raben & Sjögren givit ut. Astrid Lindgrens “Mera sagor, hyss, och äventyr” kostar cirka 230 kronor i nätbokhandeln.
Budget: Tack - Ett Litet Men Viktigt Ord
Som du ser på titeln är det här en väldigt viktig bok. Att kunna säga tack till någon som gör något snällt mot en är en viktig sak och ett verktyg i livet. I den här boken får man följa med de söta små djuren när de lär sig om ordet som får oss alla att må bra.
Bartelson är ett litet förlag som har en grundläggande inriktning av att ge ut böcker som är pedagogiska och prisvärda för våra allra minsta. De har ett väldigt brett utbud med fina sagoböcker och ger även ut roliga presentböcker och faktaböcker.
“Tack - ett litet men viktigt ord” är vackert illustrerad och tack vare de söta små djuren och den fina färgläggningen fungerar den här utmärkt som en pekbok för de mindre barn.
Special: Pappas Långa Ben
En underbar bok om ett ämne som många barn på dagis har erfarenhet av: att inte bli hämtad på förskolan i tid. Nästan alla barn har någon gång fått bli kvar längre för att föräldern har blivit försenad och den här boken behandlar ämnet på ett varsamt och vackert sätt.
Pappas skruttiga bil startar inte. Hur ska han göra då? Pappa löser det faktiskt genom att ta grannens traktor! Dessutom har han så långa ben, så han kommer alltid fram på något sätt!
Boken har det här roliga, upprepande maneret som mindre barn tycker är underbart roligt att ta del av. Den underbara boken inbjuder till många roliga skratt och samtal.
Författarna har skrivit fler böcker om den långbenta pappan och vi kan varmt rekommendera dem till småbarnsfamiljen som har lässugna barn.
Våra utmanare
Kalas, Alfons Åberg
Givetvis måste vi ha en Alfons Åberg-bok med och i den här berättelsen av Gunilla Bergström, som utgavs första gången på åttiotalet, har Alfons fyllt år och ska ha barnkalas. Hans faster Fiffi som inte har egna barn ska hjälpa till på kalaset.
Faster Fiffi handlar och bakar och Alfons hjälper i sin tur Fiffi. Alfons vill bara bjuda sina kompisar Milla och Viktor, men Fiffi tycker att han ska bjuda hela klassen. Den underbara berättelsen “Kalas Alfons Åberg” kostar cirka 90 kronor och är ett måste i bokhyllan!
Isbjörnen
Här har vi en verkligt fascinerande bilderbok som dessutom innehåller fakta och en presentation av isbjörnen som djur och även landskapet den lever vi. Boken fångar den arktiska miljön och det enorma och vackra djuret som vi har så mycket att lära om.
Visste du att isbjörnen har 42 vassa, långa tänder och en blåsvart tunga? Och dessutom extremt dålig andedräkt? Det här är en bok där även du får lära dig en massa nytt!
Historien om Bodri
Historien om Bodri tar upp ett ämne som är något av det svåraste vi har i vår närtidshistoria, nämligen det andra världskriget och alla svårigheter som så många människor utsattes för.
Flickan Hedi älskar sin hund Bodri. Hedi och den bästa vännen Marika lever i frihet i den lilla staden där de bor. Men en dag får du höra talas om den grymma elaka härskaren som vill ta över hela Europa. En bok som tar upp ett svårt ämne på ett fantastiskt fint sätt.
Jag är inte sjuk!
“Jag är minsann inte sjuk! Det är lördag och jag ska på kalas hos min kusin Nova!”, säger huvudkaraktären i boken samtidigt som hon nyser och känner hur det sticker och pirrar i näsan.
Vem vill egentligen missa ett roligt kalas? Ingen! Detta är även en bra bok för föräldrarna med mycket igenkänning!
Vem finns?
Stina Wirséns ‘Vem’-böcker är moderna klassiker och tar upp både stora och små frågor om livet som är underhållande för både barn och vuxna. Här möter vi Stina Wirséns alla underbara karaktärer och får följa med på de utmaningar och problem de har att lösa.
Hennes träffsäkra och minimalistiskt vackra teckningar är tilltalande för både stora och små. De smarta historierna är helt enkelt underbara. Hon har hunnit med många böcker genom åren och det här är garanterat en bok man får läsa många gånger.
Egmont Kärnan Rör Aldrig En Dinosaurie
Har du någon liten i hushållet som älskar dinosaurier och skräcködlor? Se då till att köpa hem den här boken! Det här är nämligen inte bara en läsbok utan även en “kännbok” där man kan känna texturen på den läskiga dinosaurien!
Boken innehåller roliga rim och eftersom den har tjocka blad kan den läsas av det mindre barnet på egen hand, utan att man behöver oroa sig för att bladen ska bli utslitna.
Frågor och svar
När ska man börja läsa för barnet?
Faktum är att det kan man börja med tidigt! Barnet känner igen din röst och finner trygghet i att höra på dig redan från att det är ett litet spädbarn.
Ju längre tiden går så märker du att barnet blir mer och mer delaktigt i läsandet. Med treåringen får du läsa igenom samma bok 20 gånger på raken!
Böcker är ett fantastiskt sätt att umgås med barnet på, plus att det är utvecklande språkmässigt och intellektuellt. I dessa iPad-tider är det lätt att glömma bort det, men vi hoppas att böckerna ska vara en naturlig del av ditt barns liv!
När lär sig barn att läsa själva?
Det där varierar väldigt mycket. Vissa barn blir intresserade av själva bokstäverna tidigt och vill börja försöka lära sig läsa, medan andra inte alls är intresserade och börjar läsa när det lärs ut i skolan.
Det varierar mycket och är inte något alls att oroa sig över. Det allra viktigaste är att man själv läser för barnet, så att man grundar för ett bra språköra och ger barnet ett språk.