Bästa barnböckerna 2024 – Fartfyllda äventyr eller inspirerande budskap

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Som nyblivna föräldrar är det mycket man ska köpa och tänka på, men det finns nog inget hushåll med barn i som inte har en eller flera barnböcker. Barnböcker är både roliga och viktiga.

De är roliga eftersom barnet får följa skojiga karaktärer som kan bli som bästa vänner, men de är också viktiga eftersom barnet lär sig läsa, utvecklar sin läsförståelse, och de kan även vara vitala om barnet går igenom en svår tid.

En barnbok kan handla om så mycket mer än bara en eller flera karaktärer som har skrivits och illustrerats ner på papper - det kan också vara någonting som barnet känner igen sig i eller en helt ny värld de kan upptäcka!

I detta test har vi haft med böcker för barn i många olika åldrar - allt från den nyfödda till tonåringen (och även några som föräldrarna kan läsa och njuta av!) och det är ju speciellt bra om man har flera barn i olika åldersspann.

Vår fantastiska premiumvinnare blev ingen mindre än den kritikerhyllade Godnattsagor för Rebelltjejer. En lika värdig och uppmärksammad vinnare har vi i mellanklassens Handbok för Superhjältar.

Den Flygande Hatten tog hem första platsen i budgetklassen och en specialare har vi med Modiga Morris: En Vecka Upp och Ner. Läs vidare för att hitta inspiration och investera i barnböckerna för dina barn!

Premium: Godnattsagor för Rebelltjejer: 100 Berättelser om Fantastiska Kvinnor

Boken som har fått uppmärksamhet över hela världen tog hem första platsen i premiumklassen, dels för att den har ett sådant bra budskap och handling, men också för att våra barn verkligen älskade boken.

Här hittar vi berättelser om 100 fenomenala kvinnor och deras fenomenala prestationer. En stor inspiration till vem som helst i familjen och passar såklart för både tjejer och killar.


Mellan: Handbok för Superhjältar: Handboken

En superhärlig bok om hur Lisa hittar en handbok för superhjältar och hur hon tack vare den tar modet till sig och börjar göra någonting åt mobbarna på hennes skola som hon är påverkad av.

Det är en viktig bok som kan hjälpa både föräldrar och barn att prata om mobbning eftersom det är så vanligt i skolor och hur man som åskådare kan hjälpa den som blir utsatt. Dessutom är det en fartfylld historia med läckra illustrationer.


Budget: Den Flygande Hatten

Här får vi följa pojken med sin stora hatt där hatten flyger iväg till och mellan andra huvuden på grund av den stora vindpusten. Vi får bland annat möta en and, en dam, en hund, och en apa.

Boken kommer endast med illustrationer, av Rotraut Susanne Berner, och har alltså inga ord eller text. Det skapar en ‘tänka-själv’-känsla och barnet kan berätta sin egna historia baserat på bilderna när hen är stor nog.


Special: Modiga Morris: En Vecka Upp och Ner

En bok som kan hjälpa ditt barn mentalt att handskas med främmande känslor som smärta, saknad, och rädsla och som även ger oss vuxna vägledning i hur vi ska bemöta barn som inte kan förmedla de negativa känslorna de känner.

Boken handlar om pojken Morris som är tvungen att flytta med sin familj och då blir såklart allting upp och ner. Som tur är får han vägledning och hjälp med hur han ska tänka och överkomma de svåra känslorna. Detta är en väldigt bra bok!

Varför ska du lita på oss?

Som vanligt har jag tagit hjälp av en fantastisk testpanel och tillsammans har vi barn i olika åldrar - allt från bebisar på ett halvår upp till 16-åringar.

Alla familjer har fått läsa alla böcker och de barn som har kunnat har fått förmedla vad de tycker och tänker om barnböckerna. Böckerna har alltså bedömts av de riktiga experterna: barnen.

Vem behöver barnböcker?

Har du små barn, barn som börjat i skolan, eller en tonåring kan du verkligen ha nytta av böckerna i detta test. Framförallt är det viktigt för de mindre barnen att du skaffar barnböcker för dem att läsa eller peka och kolla i.

Som sagt är det viktigt för barnet att lära sig läsa och att få en bra läsförståelse, vilket böcker såklart hjälper till med. Sedan kan det vara kul med böcker som har ett budskap eftersom det kan lära barnet empati och även att de inte är ensamma i en situation.

Hur kom vi fram till vilka barnböcker vi skulle testa?

Här har jag till och börja med kollat vad för utbud som finns online och i bokaffärer och om vilka böcker som säljer mest och varför. Jag har kollat med kunnig personal om vad man ska kolla efter i en bra barnbok.

Sedan har jag letat tips och råd om bra barnböcker i forum på nätet och har fått väldigt bra gensvar där. Sedan hjälptes alla familjer åt att plocka ut de värdiga testdeltagarna. Dessa hämtades hem från bokus.com, adlibris.com, lekmer.se, och babyland.se.

Hur testade vi barnböckerna?

Som sagt har alla familjer fått läsa alla böcker, även om man inte hade barn i den åldern boken var riktad till eftersom vi alla som föräldrar kunde tänka ur ett förälders perspektiv.

Böckerna har antingen lästs av oss högt för våra barn eller så har barnen fått läsa helt på egen hand eller med oss, beroende på ålder. I vilket fall så har barnen varit väldigt involverade och de har även spelat en stor roll i vilka som blev vinnare.

Våra favoriter

Premium: Godnattsagor för Rebelltjejer: 100 Berättelser om Fantastiska Kvinnor

Vi kunde inte låta bli att sätta den kritikerrosade Godnattsagor för rebelltjejer som premiumvinnare, inte minst för att det är en fantastisk bok för hela familjen utan också för att våra barn faktiskt älskade boken.

Precis som namnet förmedlar innefattar boken berättelser om 100 kvinnor och deras livshistoria och om hur de har kämpat för att uppnå något särskilt eller hur de har brutit normen och stått upp för vad de tror på.

Genom detta har de visat vägen för kvinnor över hela världen. Det som dock är bra med denna bok är att trots ‘Girl Power’-budskapet prackar de varken ner på män eller tar bort någonting från dem och boken passar alltså att läsas av pojkar också.

Dessutom står historierna för sig och är man inte intresserad av den feministiska delen är det en väldigt bra bok ändå. Eftersom det är riktiga personer det handlar om kan man ju även få fram bilder eller mer information så lärandet behöver inte sluta bara för att boken tar slut.

Boken är utformad för barn som är mellan 9 och 12 år, men som sagt kan, och borde, den läsas av hela familjen. Det finns också en del 2 i serien.


Mellan: Handbok för Superhjältar: Handboken

Även här har vi en populär bok som har fått mycket uppmärksamhet och det förstår man varför när man läser den. Det är en både rolig och tankeväckande bok om Lisa som hittar en handbok för superhjältar.

Med hjälp av den vågar hon ta modet till sig och stå upp mot sina mobbare i skolan och även hjälpa andra i nöd. Boken handlar om hur hon förvandlas till sitt superhjälte-alter ego: Röda masken!

Illustrationerna i boken är verkligen i en klass för sig och det är nog ingen som inte kommer tycka att denna bok är spännande och fartfylld. Även här passar boken för både tjejen och killen.

Det bästa med denna bok är att den ger ditt barn ett bra perspektiv på mobbning och det kan bli lättare för både dig som förälder och för barnet att prata om en sådan situation.

Det behöver inte vara så att just ditt barn blir mobbad eller är mobbaren utan det handlar även om att man kan vara en del av problemet när man ser att någonting händer, men inte gör någonting åt det.

Många i testpanelen tyckte verkligen att boken gav dem bra hjälpmedel att prata med barnen om känsliga situationer samtidigt som barnen förstod tack vare berättelsen om Lisa och illustrationerna.

Även här finns det flera delar i serien som är minst lika bra. Denna kostar cirka 130 kronor, men det kan vi säga verkligen är värt det och även att investera i de andra barnböckerna i serien.


Budget: Den Flygande Hatten

Budgetvinnaren blev en bok för de lite mindre barnen då denna bok är perfekt att läsa för ditt barn om hen är mellan 0 och 3 år. Det är en bok utan text, men bilderna pratar ganska mycket för sig själva!

Boken handlar om pojken och hans stora hatt som flyger av pojkens huvud mitt på promenaden på grund av en stor vindpust. Vi får sedan följa hattens väg från flera olika huvuden tills den återigen landar där den hör hemma: på pojkens huvud.

Hatten landar exempelvis på en hund, en apa, en dam, och en and, vilket blir ett väldigt bra sätt för ditt lilla barn att lära sig saker. Till en början är det roligt att kolla på de färgglada bilderna och sedan kan man också lägga till ord när barnet börjar förstå.

Det roliga som förälder är att man kan ha lite kontroll över historien själv eftersom det inte finns några ord och när barnet är stort själv kan man uppmuntra dem att hitta på sin egna historia som motsvarar bilderna.

Illustrationerna är av Rotraut Susanne Berner som är en av Tysklands mest älskade illustratörer och införskaffar man denna bok förstår man verkligen varför.


Special: Modiga Morris: En Vecka Upp och Ner

Precis som vår mellanfavorit är detta en bra bok att investera i om du vill ge ditt barn ett bra hjälpmedel att förmedla svåra känslor som saknad, rädsla, eller smärta. Beteendepsykologi är den ledande inspirationen för författaren Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Boken handlar om Morris som med sin familj flyttar till en ny stad. För oss vuxna kanske en flytt inte påverkar oss så mycket, men för en pojke som Morris blir det många nya känslor och ändringar som kan vara svåra att ta itu med.

Lyckligtvis får han hjälp med hur man ska tänka runt främmande känslor, speciellt negativ känslor, och Morris lär sig hur man handskas med nya situationer och känslorna som kommer med.

Barnboken är alltså skriven som ett mentalt hjälpmedel för barn som kan behöva hjälp med det. Dessutom ger den också oss vuxna tips och vägledning om hur vi själva ska handskas med barnet som behöver hjälp.

Boken passar bäst för barn som är mellan 3 och 6 år, men den kan såklart innehålla många bra tips för barn i alla åldrar. Ungefär 170 kronor får du betala för denna och det är den verkligen värt!

Våra utmanare

Harry Potter och De Vises Sten

Som ett alternativ till premiumvinnaren måste vi ju bara ha klassikern Harry Potter! Den passar från att ditt barn är ungefär 9 år och sedan för alla åldrar. Det är ju dock bara text i denna bok, men det finns även illustrerade versioner och andra böcker i serien.

Handlingen behöver ju knappast förmedlas, men vi tar den ändå: Harry bor hos sin mosters familj sen han var en bebis, men han är mest bara i vägen för dem. Dagen han fyller elva år får han reda på att han egentligen är en trollkarl.

Han har blivit antagen till Hogwarts Skola för Häxkonster och Trolldom där han får lära sig om riktig vänskap, men också stöter på onda personer. Självklart träffar vi massa roliga karaktärer och inte minst blir det magiska äventyr!

En helt suverän bok som säkert kommer leva med i generationer. Den första boken i serien kostar ungefär 170 kronor, vilket inte är någonting att tjafsa om.


Egmont-Kärnan Flikbok - Det Här är en Pelikan

Detta är en rolig flikbok som passar för ettåringen tills man är runt 3 år. Den har en jätterolig design och här får man verkligen upptäcka saker och även förstå att allting kanske inte är som man tror.

Du ser först en bild på exempelvis en anka med texten ‘Det här är ett får’. Öppna fliken på andra för att se om det stämmer eller inte. Det kan nämligen vara så att under fliken så lurar någonting annat än på bilden!

Det är väldigt spännande för det yngre barnet och finns i två utföranden. Barnböckerna kostar ungefär 80 kronor och blir exempelvis en underbar present till barnbarnet som är redo att lära sig!


Babblarna Barnbok Hallooo Babblarna

Älskar ditt barn de roliga karaktärerna Babblarna är detta definitivt boken du måste investera i. Under 30 sidor får vi lära känna Babblarna och även se hur deras hem ser ut och barnet får själv peka och beskriva saker eftersom det är en pratbok.

Jag älskar konceptet pratböcker eftersom det ger barnen en chans att vara kreativa själva och inte bara följa med i en förskriven historia. Genom bilderna får de se och tänka själva och kanske skapa egna uppfattningar om Babblarna.

Det finns många olika böcker i serien som passar för barn till 3 år, eller äldre såklart. Böckerna blir dina för ungefär 150 kronor styck, vilket inte alls är svåröverkomligt!


LasseMajas Sommarlovsbok: Vallebyspelen

Detektiverna Lasse och Maja är ju en riktig klassiker här i Sverige och det är ju helt underbart att böckerna om LasseMajas detektivbyrå fortfarande läses av våra barn och att barnböckerna bara fortsätts att ges ut.

Denna gång har Valleby fått sport-feber och Lasse och Maja ska precis börja tävla i de roliga Vallebyspelen när man märker att priset har stulits! Det blir såklart en jakt på vem som kan ha tagit det.

Dessutom hittar man, som vanligt, massvis med spel, lekar, och tips på aktiviteter och är dina barn helt tokiga i detektivduon är det ju bra att det finns hur många böcker som helst i denna serie.


Boken Om Att Gå På Förskolan

Ska ditt barn börja på förskolan efter sommaren är detta en väldans bra bok att investera i. Ditt barn kan nämligen se om vad som försiggår på en förskola och bekanta sig med händelserna där och vara förberedd.

Vi får följa med Dam-Dam i korta men informativa meningar som du kan läsa för ditt barn och tillsammans kan ni peka och prata om vad som händer på bilderna - alltså om vad som säkerligen kommer att hända på barnets nya förskola.

En väldigt bra bok som är värd att införskaffa om du eller ditt barn är lite orolig över att börja på förskolan. Den är inte speciellt dyr heller, ungefär en hundralapp får man lägga ut.


Leka med Sophie Pekbok

En rolig bok för det mindre barnet där vi får leka med giraffen Sophie som ni säkerligen redan känner till. Boken har 14 sidor med en berättelse som den vuxna får läsa högt och barnet kan följa med själv genom att känna och klämma på de olika materialen.

Detta är ett superbra alternativ för föräldern som vill ha en bok där barnet kan få upptäcka själv genom att peka och känna.


Nalle Puh Min Lilla Saga

Vill du ha en klassiker att läsa för ditt barn kan man ju inte gå fel med Nalle Puh och hans vänner. Här gör vi ett besök i Sjumilaskogen som är den perfekta sagan att läsa när det är dags för barnet att sussa.

De roliga karaktärerna och budskapet om vänskap vinner alltid i längden och här kan ditt barn även läsa själv om hen är stor nog och den finns även i andra utföranden.


Baka: Steg för Steg

Vore det inte roligt om du fick med dig barnet in i köket för att baka eller laga mat utan att behöva ge röriga instruktioner själv? Då ska du införskaffa denna underbara bok där det finns recept för barnen att följa själva genom illustrationer.

Författarna Clara Lidström och Annakarin Nyberg säger själva att barnböckerna i serien Steg för Steg är som faktaböcker för barn så att de kan göra saker själva utan att föräldrarna måste blandas in i varje moment.

Helt genialiskt, säger vi och tackar och bockar för en sådan fantastisk bok. Självklart måste man ju vara med lite, men det är en bra hjälp för barnet att ta instruktioner själv.

Frågor och svar

Varför är barnböcker viktigt?

Böcker är viktiga för barn av många olika anledningar, men mest såklart för att de ska lära sig att läsa och hur man bygger upp meningar. Det är jättebra att börja med bild- och pekböcker redan i ung ålder och det är bara bra om barnet läser lite innan hen börjar skolan.

Om barnet är van vid exempelvis ord, siffror, färger, och djur kan de lättare förstå vad som händer i skolan när de ska börja lära sig om saker och känna sig mer inkluderade.

Det är såklart viktigt att ha en bra läsförmåga för alla i det framtida vuxna livet och barnböcker bidrar ju verkligen med detta och det är viktigt för barnets utveckling att man börjar tidigt.

Sedan kan ju karaktärerna också bli som en bästa vän och man kan bland annat lära sig att känna empati eller att sätta sig in i någon annans situation. Böcker där man får känna på saker och tänka själv främjar kreativiteten.

Är det viktigt att välja en barnbok med ett budskap?

Egentligen är det väl inte det. När ditt barn är liten och utvecklar sinne och känsel kan man ju investera i vilken färgglad bok som helst och det kommer vara bra för barnet att upptäcka alla spännande färger och karaktärer.

När barnet dock börjar hänga med i historien kan det vara roligt att försöka hitta en bok som reflekterar deras liv. Detta är speciellt sant om barnet har gått eller går igenom en tuff period där det är mycket svåra känslor.

Vår specialare är ett bra exempel där pojken Morris flyttar till en ny stad. Går du och din familj igenom samma sak kan det vara skönt med en sådan bok för barnet som då kan känna igen sig i Morris och förstå att man inte är ensam om de känslor man känner.

Då kan man också som förälder ta diskussionen med barnet lättare och barnet får då en förståelse för sina känslor samtidigt som de verkligen kan uttrycka dem till föräldrarna.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals