Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Visst är det härligt när sommaren kommer och det är dags att ta fram cyklarna igen! Jag älskar att vara ute och cykla med barnen.
Vi brukar göra mysiga utflykter tillsammans till någon lekpark och ibland tar vi med oss fika. Barnen älskar att cykla och det är härligt att vara ute i naturen och friska luften tillsammans med sina barn.
Jag tycker också att det känns bra att introducera goda vanor till mina barn. Ibland kan det bli lite väl mycket tid framför TV:n eller surfplattan och då känns det bra att göra något där man rör på kroppen.
Men vilken cykel ska man välja till sitt barn? Det finns massor av varianter att välja mellan och jag vet hur svårt det kan vara att välja rätt modell. Ska man satsa på hög kvalitet och betala lite mer eller ska man välja någon budgetmodell?
Det är såklart svårt att svara generellt på det eftersom det beror helt på vilken budget man har och hur man har tänkt att använda barncykeln.
Eftersom urvalet är så stort och det är svårt att hitta de bästa modellerna har jag undersökt ett antal barncyklar på marknaden och kommit fram till att nedanstående cyklar var de mest omtyckta.
Efter att ha testat dessa produkter har jag kommit fram till att STOY Classic är den bästa på marknaden. Det är en barncykel av riktigt hög kvalitet som man får betala lite mer för.
Men det finns också andra modeller som håller väldigt hög kvalitet och som är prisvärda, till exempel mellanklassens vinnare Disney Frozen Cykel och budgetalternativet Pinepeak Springcykel Komfort 10 tum.
Vi har även en rolig specialcykel med Stiga Runracer Springcykel. Läs vidare för utförliga recensioner av alla barncyklar och hitta din - och ditt barns - favorit!
Premium: STOY Classic Cykel
Det här är en cykel för barnen som vill (och kan) cykla på mer utmanande underlag. Hjulen är 12 tum och slitbara och en styrningsmekanism gör att styret inte vrids för mycket.
Den har bromsar vid både händer och fötter, samt reflexer och en ringklocka. De vadderade handtagen är praktiska av säkerhetsskäl.
Fördelar
Nackdelar
Mellan: Disney Frozen Cykel
Med avtagbara stödhjul är detta en perfekt första cykel för ditt barn som de senare kan använda som en riktig cykel.
Med reflexer, handbroms, och stänkskydd blir det en väldigt säker och smidig cykel att köra och dessutom finns det en liten korg framtill att förvara saker i. Den är väldigt fin och väl värd vartenda öre.
Fördelar
Nackdelar
Budget: Pinepeak Springcykel Komfort 10 tum
När vi såg den här söta springcykeln så kunde vi bara inte hålla oss för att ta med den i vårt test. Med tanke på dess fina design, praktiska utformning och låga pris blev den en självklar vinnare i vår budgetklass!
Kort och gott håller den här springcykeln för barn vad den utlovar. Den är bekväm att använda, smidig, konstruktionen känns tålig men ändå behändig, och den är säker. Ett perfekt alternativ då barnet ska lära sig cykla eller öva balansen. Hjulen är också stadiga, och handtagen greppvänliga.
Fördelar
Nackdelar
Special: Stiga Runracer Springcykel
Detta är en väldigt praktisk balanscykel, eller springcykel, då den inte har några trampor - barnet sitter på sadeln och springer helt enkelt för att komma någon vart.
När han eller hon har fått upp farten tar de upp fötterna och balanserar. Den är gjord av stål med vadderade handtag och justerbar sadel och passar utmärkt som en första cykel.
Fördelar
Nackdelar
Mitt cykelintresse
Jag har länge varit intresserad av att cykla och själv haft en mängd olika modeller sedan jag var barn. Med åren har jag lärt mig en hel del om cyklar och vad som är bra att tänka på.
Sedan jag fick barn har jag dessutom intresserat mig allt mer för just barncyklar. Det finns mycket att välja på men modellerna jag nämnt ovan sticker verkligen ut från mängden när det gäller kvalitet och pris.
Det här är riktigt bra cyklar som både jag och mina barn tycker mycket om. Kvalitet när det gäller barncyklar handlar i första hand om hur cykeln är byggd. Jag märker ganska snabbt om en cykel inte är välbyggd.
Det handlar mycket om materialval. Om cykeln är slarvigt och billigt byggd får man snart problem med att olika delar går sönder eller lossnar.
Det är inte kul och det kan leda till att det blir mycket fixande och skruvande med barncykeln för att den ska fungera som man vill. Det stjäl tid från dig som vuxen och barnen tycker inte heller det är roligt.
Min undersökning
Jag har verkligen gjort noggranna efterforskningar och tittat på många olika webbsidor som prisjakt.se, pricerunner.se, och olika cykelforum. Jag har valt att titta närmare på de produkter som har fått riktigt bra betyg på dessa sidor.
Jag har valt att titta närmare på de produkter som har fått riktigt bra betyg på dessa sidor.
Jag älskar att sitta på kvällarna och läsa på och lära mig mer om olika modeller. Det är lärorikt och jag gillar att dela med mig av mina kunskaper.
Det finns så många fördelar med att välja en kvalitetscykel redan från början. Då slipper du mycket strul och kan njuta av cyklandet tillsammans med dina barn.
När jag hade läst tillräckligt mycket information om alla de olika modellerna och märkena beställdes cyklarna hem från webbutikerna lekmer.se, babyland.se, bamba.se, och xxl.se.
Hur testade vi barncyklarna?
Det jag framförallt har tittat på när det gäller dessa barncyklar är hur de är byggda – det vill säga vilken kvalitet det är på cyklarna. Jag har jämfört olika materialval och tittat på hur olika detaljer på cyklarna är konstruerade och monterade på barncykeln.
Jag har särskilt tittat på säkerheten eftersom jag anser att den är viktig och jag vet att andra föräldrar också tycker det. Många är oroliga när barnen ska börja cykla men har man koll på säkerheten kan man känna sig betydligt tryggare.
Jag har även tittat närmare på cyklarnas utseende. För många barn är det viktigt att cykeln är fin och det finns flera modeller som är riktade specifikt till killar respektive tjejer.
Själv tycker jag det är roligt med fina cyklar som passar både för killar och tjejer. Tyvärr kan det vara lite svårt att hitta sådana modeller – men de finns!
Jag gillar själv cyklar med lite gammaldags stil och färgval, det ger ett stiligt och elegant intryck som passar min personliga smak.
Barncyklarna Bäst i Test 2021 - Barnlandets favoriter
Premium: STOY Classic Cykel
STOY Speed är en 12 tums cykel med en riktigt stadig stålram. Det här är en rejäl cykel som tål tuffa tag. Perfekt om man vill köra i lite mer varierad terräng.
Konstruktörerna av denna cykel har också tänkt på säkerheten. Tack vare en styrbegräningsfunktion vrids inte styret för mycket så att barnet ramlar.
Cykeln har också reflexer, en ringklocka, och så väl fotbroms som handbroms. Reflexerna är monterade på ekrarna och dessutom finns en reflex strax under styret och en bakåtriktad under sadeln.
Barncykeln har rejäla gummihandtag. Ett bra val för dig som tänker extra mycket på barnets säkerhet. En annan bra sak med den här barncykeln är att den är enkel att montera.
Den ljusrosa färgen bidrar till att cykeln ser fin och elegant ut. Ett populärt val bland många yngre tjejer. Denna modell kan vara lite svårare att hitta men finns hos en del webbutiker.
Annars finns det ett stort urval av färger som är minst lika fina. Cirkapriset 1500 kronor är överkomligt för en så pass säker och fin barncykel.
Fördelar
Rejäl och stabil
Bra för varierad och tuffare terräng
Styrbegränsning för ökad säkerhet
Reflexer och ringklocka
Fot- och handbroms
Greppvänliga och rejäla
handtag för ett bekvämt grepp
Lätt att montera
Snygg design
Nackdelar
Något tung
Mellan: Disney Frozen Cykel
Disney Frozen är en fantastiskt fin cykel på 10 tum som passar perfekt till tjejen som precis har lärt sig cykla eller ska lära sig cykla. Modellen finns också i ett Spiderman-utförande om man har ett barn som föredrar det.
Motivet på barncykeln kommer från filmen Frost och föreställer Elsa och Anna och de andra karaktärerna. Cykeln har avtagbara stödhjul, handbroms, stänkskydd, och vita luftdäck.
Cykeln håller hög kvalitet och känns rejäl. Reflexerna på styret sitter mycket väl placerade, de är inte i vägen för barnet men reflekterar ändå ljus på ett effektivt sätt.
Barncykeln har också reflexer monterade i ekrarna. Det följer med en liten korg som kan fästas på styret, perfekt om barnet vill ta med sig någon mindre leksak eller ett klädesplagg. Cirkapriset ligger på 1500 kronor och man får mycket för pengarna.
Fördelar
Medföljer stödhjul som kan tas av
Handbroms
Stänkskydd
Fina vita luftdäck
Hög kvalité, rejäl
Tydliga reflexer
Medföljer en söt liten korg
Nackdelar
- Dyr
Budget: Pinepeak Springcykel Komfort 10 tum
Det var en självklarhet att den här springcykeln från Pinepeak skulle få bli vår budgetvinnare, inte minst med tanke på det otroligt generösa priset för en riktigt bra cykel! Vi har med många barncyklar från Pinepeak, och det beror helt enkelt på att de gör så otroligt bra prylar.
Till att börja med så är designen och färgerna på de här springcyklarna riktigt fina. Sen är den också utformad för att ge hög komfort till barnet då det ska lära sig cykla, och den finns liksom där för att ge support då barnet ska öva sin balans.
Med andra ord är det ett riktigt bra komplement som första-cykel för barn som vill lära sig att cykla på egen hand. Cykeln har ju inga trampor, så dessvärre kan den bara användas som en bra övningscykel där barnet själv får öva sin balans och springa fram tills det är dags att byta upp sig.
Dock är priset så överkomligt att den verkligen är värd sin investering i år, och den kan absolut gå i arv till syskon eller andra kompisar. Den tåliga konstruktionen med stålram håller i många år.
Andra praktiska och säkra detaljer är de glidsäkra handtagen och de stadiga hjulen, som gör att barnet kan springa fram nästan överallt. Sadeln är stadig och bekväm, och hela cykeln känns välgjord. Trots det är den relativt lätt och smidig för barnet att hantera på egen hand. Vi är så nöjda!
Fördelar
Perfekt övningscykel då barnet ska lära sig cykla
Bra för att öva balans
Fin design och fina färger
Hög komfort, bekväm att använda
Greppvänliga och glidsäkra handtag
Stadiga hjul
Tålig konstruktion
Nackdelar
Saknar fotstöd
Special: Stiga Runracer Springcykel
Stiga Runracer är en populär så kallad "springcykel" eller "balanscykel". Dessa cyklar har inga trampor utan barnet sitter på sadeln och för cykeln framåt (eller bakåt) genom att springa. När barnet lyfter fötterna från marken kan barnet öva på att balansera.
Detta är en perfekt cykel för det lite mindre barnet som inte lärt sig cykla på en vanlig cykel. Faktum är att det är ett bra sätt att börja öva inför att så småningom gå över till en cykel med trampor.
Har man tränat med en springcykel har man mycket gratis när man väl börjar cykla med en cykel med trampor, tack vare att man övat balansförmågan.
Cykeln är tillverkad av stål och har en justerbar sadel. Den är lämplig för barn från 3 år och maxvikten är 50 kg.
Den är även lätt att skruva ihop och sadeln går att justera från 37 cm till 43,5 cm. Handtagen är vadderade.
Stänkskärmarna är möjligtvis något för korta men de fungerar. Det är faktiskt ovanligt att springcyklar har stänkskärmar överhuvudtaget.
Hjulen är helt underhållsfria. Stiga har lång erfarenhet av att tillverka leksaker och cyklar vilket borgar för hög kvalitet. Du kan även välja mellan den snygga rosa färgen eller den fina limegröna färgen. Cirkapriset 450 kronor är verkligen som hittat.
Fördelar
Stadig konstruktion av stål
Justerbar sadel
Kan användas till 50 kg
Lätt att montera
Vadderade och bekväma
handtag
Bra och tåliga hjul
Hög kvalité för ett bra pris
Känns trygg och stadig
Finns i flera färger
Nackdelar
Stänkskärmen är något kort
Barncyklarna som utmanar 2021 - Barnlandet gillar
Pinepeak Cykel 12 tum
Den här cykeln från Pinepeak är en lite lyxigare barncykel. Vi gillar hur den här cykeln är utformad, och anser att den fina designen gör den värd sitt höga pris. Färgerna är härliga, den har inspirerande mönster och detaljer, och kvalitén känns hög överlag.
Cykeln är utrustad med kedjeskydd som minskar risken för att barnet eller skadar sig, samt en säker handbroms på framhjulen som reagerar snabbt. Se bara till att ditt barn vet hur den används!
Vi gillar också att cykeln har ett skyddande stänkskydd och att den känns både bekväm och trygg att cykla på. Vid behov kan ni fästa de stödhjul som medföljer vid köpet, om barnet lärt sig cykla på egen hand. När de sedan inte behövs är det inte svårt att ta av dem.
Den här cykeln kan alltså användas då barnet ska lära sig att cykla på egen hand. Den passar bra för åldrarna 2-4 år, och med dess stabila 12-tumshjul upplevs den som tålig på alla underlag.
Något vi däremot saknar är ett fotstöd, samt att den kan upplevas som något tung. Annars är vi nöjda, och tycker att den här kan göra sig riktigt bra för barn som är på väg in i cykelvärlden!
Ett plus för att materialet är fritt från ftalater och PAH, och att du får med säkra reflexer som du kan klistra på där du själv vill. Den här cykeln finns även med 16-tumshjul för större barn.
Fördelar
Nackdelar
Pinepeak Barncykel Cruise 16 tum
Här har vi ytterligare en barncykel från Pinepeak som är gjord för de lite större barnen som vill åka bekväm och stadigt. Den här är nämligen gjord för att kännas extra ombonad och behaglig att cykla på, därav namnet Cruise. Och som namnet utlovar är hjulen 16 tum, vilket innebär att de är stora och stabila på de flesta underlag.
Om ditt barn är mellan 4-7 år är det här en väldigt bra investering. Tack vare att det medföljer stödhjul kan cykeln användas både vid inlärning av cyklandet och när barnet lärt sig att cykla på egen hand. De är smidiga att sätta dit och ta av, så att cykeln kan användas vid flera tillfällen, vid olika behov och av flera barn.
Dessutom är den också utrustad med både hand- och fotbroms, så att barnet själv kan välja hur det vill bromsa och vad som känns säkrast. Bromsarna är snabba och verkar effektivt vid behov. Ramen av stål känns otroligt stadig och tålig, och vi kan garantera dig att den här cykeln kan gå i arv.
Med en maxvikt på hela 50 kg kan även lite äldre barn använda den, och alltså funkar den utmärkt som både en första och andra cykel oavsett cykelvana. Sadeln går att justera så att barnet sitter bekvämt.
Kort och gott en praktisk och användarvänlig cykel som kan komma väl till pass i de flesta familjer. Snygg design och ett bra pris på en kvalitativ konstruktion! Dock är den något tung, men å andra sidan gör det att den känns extra stadig på marken.
Fördelar
Nackdelar
Pinepeak Springcykel 12 tum
Återigen kommer vi med en barncykel från Pinepeak, och som vi tidigare nämnt så beror det på att vi och många andra är så otroligt nöjda med deras konstruktioner. Det är helt enkelt värt att ta med ett flertal av deras barncykelmodeller, just av den anledningen att de håller hög kvalité, har bra priser och att de är varierande i sina funktioner.
Just den här modellen är gjord för de barn som ska lära sig cykla och som vill öva på sin balans. Det här är alltså, som namnet utlovar, en springcykel som saknar trampor, just för att barnet ska kunna trappa upp inlärningen genom att börja lite smått för att få in cykelkänslan.
Det vi gillar lite extra med den här är att den har ett rätt rymligt mellanrum mellan sadel och handtag, vilket gör att barnet kan vila fötterna på plattan om en förälder puttar på eller om det vill sparka med en fot i taget. Dessutom är designen snygg och stilren!
En annan detalj som känns genomtänkt är de stora och stadiga hjulen som ger extra support och stadga på de flesta underlag. Handtagen känns också stadiga och är lätta att greppa, vilket gör att ditt barn kan ta sig säkert fram på egen hand. Med en maxvikt på 20 kg funkar den bra för barn från 2 år.
För en sådan här stabil och användarvänlig springcykel för barn behöver ni inte heller betala så mycket, utan den här kommer till ett riktigt bra pris. Den är lätt för barnet att hantera på egen hand, och så underlättar det även för föräldern då den är lätt att montera. Ett riktigt bra köp som första-cykel, helt enkelt.
Fördelar
Nackdelar
Nordic Hoj Springcykel Bamse 10 tum
Här har vi ännu en prisvärd och praktisk cykel, fast den här gången från Nordic Hoj. Det här är en springcykel, och likt många andra i vårt test håller den här hög kvalité trots sitt generösa pris. Vi fastnade först och främst för dess söta Bamsemotiv, som både bamsefan och icke bamsefan kan få glädje av.
Det söta motivet och den gulliga designen kan få vilket barn som helst att vilja testa på cykellivet, och då är det ju jättebra att den här är gjord för att barnet ska kunna öva innan det tar steget till en riktigt cykel. När barnet själv ska försöka öva upp sin balans och vänja sig vid själva känslan finns cykeln där som en stabil stötta.
Med andra ord kan barnet känna sig trygg och säker på cykeln, samtidigt som den är bekväm och stabil att åka på. Vi gillar också att styret går att justera.
Det finns även justeringsmöjligheter på sadeln, där du kan ändra från 32-42 cm beroende på barnets storlek. Alltså finns det möjligheter för barnet att växa med cykeln, eller om ni vill att flera barn ska turas om. Den kan användas från 2 år, fram till dess att den känns för liten. Hjulen är kullagrade och av massiv plast, vilket innebär att de går tyst fram.
Kort och gott är vi imponerade över hur bra den här verkar, för att vara så lätt och kännas så enkel. Dock kan den kännas lite plastig, men å andra sidan lätt för barnet att hantera själv. Vid köp får du med ett ark dekorationsklistermärken, så att barnet själv kan få designa sin cykel.
Fördelar
Nackdelar
STOY Barncykel Motocross 12 tum
STOY är ett välkänt och omtalat svenskt märke som är kända för sina högkvalitativa och fina barnprylar. Det här deras ”STOY Barncykel Motocross”, som är en barncykel med 12”hjul som rullar bra och stabilt på de flesta underlag. Det vi gillar lite extra med just den här är att den känns väldigt sportig men ändå praktisk och bekväm, vilket gör den till en cykel som de flesta barn kan få nöje av.
Inte bara är den rolig att ta sig fram på, utan den kommer med extra stödhjul som kan kopplas på för barn som inte lärt sig att cykla på egen hand. De är enkla att ta bort när barnet är redo att cykla själv. Dessutom har den styrbegränsning som gör att styret inte kan vridas för mycket.
Med andra ord är det här en barncykel som är tålig, vilket gör att barn i olika åldrar kan använda den under dess livstid. Den är även utformad med handbroms och fotbroms, för extra säkerhet och hantering. Det finns en ringklocka på styret, och reflexer som syns tydligt.
Om ditt barn är redo för en fartfylld och spännande cykel som både är stadig och bekväm så är den här varianten från STOY ett bra alternativ. Priset är inte överdrivet, och designen är verkligen riktigt läcker!
Fördelar
Nackdelar
Disney Cars Barncykel 12 tum Dubbla Handbromsar
En annan riktigt fin cykel är Disney Cars 3 Cykel. Den passar nog bättre till en pojke då motivet är hämtat från Disney-filmen Cars med favoriten Blixten McQueen!
Den har avtagbara stödhjul, luftdäck, stänkskydd, kullagersystem, kedjeskydd, och hela två handbromsar. Styret kan justeras och det finns även en vattenflaskhållare bak på cykeln.
Även denna cykel känns mycket rejäl och välbyggd. Perfekt för en liten kille som gillar att cykla! Styret har rejäla gummihandtag som gör att barnet lätt får ett rejält och stadigt grepp om styret. Till denna cykel följer det inte med någon korg till styret.
Fördelar
Nackdelar
Stoy Cruiser 16” Cykel
Det blir ännu en cykel från Stoy, vilket inte är så konstigt då de tillverkar högkvalitativa barncyklar. Denna cruiser är verkligen snygg, men också väldigt robust och säker tack vare bland annat en stålram och styrbegränsning.
Den kommer med stödhjul, men dessa är enkla att ta bort när det behövs. Både fot- och handbroms finns på plats, samt ringklocka, reflexer, och justerbar sadel. En toppen cykel till ett toppenpris på ungefär 1700 kronor.
Fördelar
Nackdelar
Produkter som utgått
NOST Kanzone Hero Barncykel
Den här barncykeln är gjord för de lite mindre barnen och är designad för att vara ditt barns första träningscykel och du kan använda den från att de är 3 år.
Den har stödhjul som går att ta bort när ditt barn känner sig redo och blir då en utmärkt balanscykel för ditt barn att cykla med.
Hjulen är 12 tum och stadiga. Den har även ett kedje- och stänkskydd för en smidigare åktur.
Vi märkte att det var en väldigt smidig och framförallt pålitlig cykel som vi gärna lät våra barn cykla på utan att känna oss oroliga över att den inte skulle vara säker nog för små barn.
Eftersom du kan ha den kvar ett bra tag kan du justera sitsen upp och ner. Då man kan tänka att man får två cyklar i en är den väl värd sitt cirkapris på 900 kronor.
Dino Bikes Barncykel MTB R88
Denna coola cykel rekommenderas för barn som är mellan 4-6 år. Tack vare sin stålkonstruktion är den väldigt stadig och säker och ditt barn cyklar enkelt på den.
Den har en hjulstorlek på 16 tum (40 cm). Kom ihåg att denna cykel inte är till att använda i trafikerade områden, även om du är med och cyklar med ditt barn. Cirkapriset landar på 1730 kronor.
Bikestar Barncykel 12”
Detta är en supersnygg cykel från Bikestar som kommer i många snygga färger för alla tjejer och killar. Här kan man justera både sadeln och styret, vilket är ett måste när man investerar i en barncykel.
Konstruktionen är av en stålram, så det är väldigt robust och säkert att cykla på denna cykel. Man bromsar med en bakbroms. Barncykeln kostar ungefär 1850 kronor.
White XC 120 Lite Ane 17
XC 120 Lite Ane 17 från White är en ovanligt smidig och lätt cykel för barn. Den väger betydligt mindre än andra 12-tums cyklar vilket gör att den är lättare att hantera för barn i åldern 2 till 4 år.
Det blir enklare att lära sig cykla med en så smidig och lätt cykel. Stödhjul ingår i cirkapriset 1400 kronor. Denna cykel rekommenderas varmt!
DBS Ida 140 12”
Detta är en väldigt fin cykel med stödhjul som ditt barn kan använda från att han eller hon är 2 år. Den har stora och säkra däck som tål att slitas och framhjulen har en fälgbroms medan bakdäcken har en en pedalbroms.
En söt korg finns framtill på cykeln som gör det enkelt att ta med leksaker. Barncykeln uppfyller även de internationella säkerhetskraven. Den finns även i en större modell, men notera att den kostar mer. Cirkapriset 1500 kronor är överkomligt.
Puky Barncykel ZLX 16 Alu
Detta är en säker och pålitlig cykel från Puky som passar barn från att de är 4 år eller som har kommit upp till 110 cm i längden. Den är gjord av aluminium och har slitstarka hjul som är 18 tum.
Den kommer i två färgalternativ och den är en perfekt cykel för ditt barn som inte bara vill lära sig att hantera en cykel bättre utan är också bra för balansträning och motion. Den kostar dock runt 2000 kronor, men det är en väldigt bra cykel.
Frågor och svar
När är det lagom för barnen att börja cykla?
Att cykla med sina barn är jättehärligt. Men barnen kan också cykla själva så länge man har uppsikt över barnen. Man ska så klart inte låta dem cykla på trafikerade vägar.
Barn kan börja cykla redan från 2 års ålder om man väljer en springcykel eller en trehjuling. Från 3 år kan man börja träna med cykel med trampor.
Det är verkligen roligt att se sitt barn göra framsteg när det gäller att lära sig att cykla. Det roligaste av allt är nog att se barnets egen glädje när han eller hon har klarat av utmaningen!
Jag brukar ta min egen cykel och cykla tillsammans med barnen. Då kan man köra ganska långa sträckor och det är ett alldeles utmärkt sätt att kombinera träning och att umgås med sina barn.
Vad ska jag tänka på innan jag köper en cykel till mitt barn?
Det absolut viktigaste att tänka på när det gäller barn och cyklar är så klart säkerheten! Se till att ditt barn skyddsutrustning som knä- och armbågsskydd och köp en cykel med reflexer, det är det lag på.
Om ditt barn cyklar på kvällen är det bra om barnet har reflexer på kläderna, helst en reflexväst. Det finns också vimplar man kan köpa och sätta på cykeln så barnet syns bättre bakom buskar och andra hinder.
En annan sak som är viktig att tänka på är att inte släppa iväg barnen själva i trafiken förrän de är mogna för det. Det är inte så lätt för små barn att bedöma riskerna i trafiken, det måste du som vuxen och förälder hjälpa ditt barn med!
Jag brukar vara försiktig med att låta de mindre barnen cykla själva tillsammans med kompisar. Risken är att barnet hänger med kompisarna utan att tänka så mycket på vad de själva klarar.
Då kan de hamna i olustiga situationer som att komma upp i höga hastigheter de inte behärskar. Om mina mindre barn ska cykla med kompisar vill jag alltid vara i närheten.
En annan sak som är värd att fundera över är när du ska introducera cykeln för ditt barn. Det är bra att hålla koll på ditt barns motoriska förmåga och välja rätt tid.
Ett bra alternativ är att börja med en springcykel (även kallad balanscykel) och låta barnet öva med den tills du ser att barnet inte har några problem med balansen. Då kan du introducera cykeln med trampor.
En del barn lär sig väldigt snabbt att cykla med trampor medan andra behöver en del träning innan de lär sig tekniken.
Bli inte orolig om ditt barn behöver tid för att lära sig. För mina barn har det sett mycket olika ut hur mycket tid de har behövt men alla har lärt sig och nu cyklar de lika bra allihopa!
Tänk också på hur du har tänkt att barnet ska använda cykeln. Ska hon eller han mest köra på asfalt så kanske du inte behöver lägga pengar på en av de tåligare modellerna.
Ska barnet däremot köra i terräng eller i skogen behöver barnet en lite rejälare cykel som tål en del stötar. Och då kom också ihåg annan skyddsutrustning som knä- och armbågsskydd.
Då kan du behöva betala lite mer men du får å andra sidan en cykel som håller längre och som du inte kommer behöva stå och skruva med stup i kvarten. Det är sällan man ångrar att man har lagt några extra hundralappar på en mer kvalitetsbyggd cykel.
Hur vet man vilken storlek man ska ha på barncykeln?
Cykelstorlekar har vi fått från Amerika och deras inches - inches förkortas “ och om du har sett det i något av ovanstående namn vet du varför - eller tum som vi kallar det för. När man pratar om storleken på en cykel menar man hjulstorleken.
Det börjar alltid vid 12 tum som är den minsta storleken och sedan är det vanligt att man går efter hur lång barnet är. På tillverkarens hemsidor eller sportbutiker finns det ofta en reflexväst.
Är ditt barn 2-3 år med en längd på 85-100 cm ska hen ha en 12 tum stor cykel medan en 3-4-åring med en längd på 95-110 cm ska ha en 14 tum stor cykel.
Detta är såklart bara en fingervisning och det viktigaste är att barnet får prova cykeln först. Barnet ska enkelt nå ner till marken med åtminstone en fot, helst båda, när hen sitter på sadeln, nå båda handtagen, och de ska kunna balansera bra.
Ett annat sätt du kan fastställa att ditt barn får rätt storlek på cykeln är att mäta hens insöm på benets insida. Sedan får du gå efter samma tabell och låta barnet prova cykeln först.
Vad du än gör, köp INTE en för stor cykel med tanken att barnet kommer växa med den och att man kan använda den ett år längre. Har barnet en för stor cykel kan hen inte balansera eller nå ner till marken lika bra.
Detta är superviktigt eftersom de måste kunna stanna snabbt om de behöver och enkelt kunna hoppa av cykeln om så behövs.
Eftersom deras balans och motorik inte är fullt utvecklade har de inte lika full kontroll över en större cykel som oss vuxna kan ha om man har en större cykel och då blir det inte säkert för barnet att använda cykeln och säkerheten är viktigast när det kommer till barn och cyklar.
Behöver mitt barn en cykel med stödhjul?
Detta beror lite på hur mycket övning de har haft innan. Jag rekommenderar att introducera barn för en springcykel väldigt tidigt, runt 2 års ålder, så att de riktigt får träna upp balansen och känna sig bekväma och säkra på en cykel.
När det är dags för dem att byta till en riktigt cykel behöver de inga stödhjul eftersom man redan har tränat upp balansen. Om ditt barn inte har använt en springcykel och du vill att de ska använda stödhjul skulle jag rekommendera en springcykel ändå.
Med en springcykel lär sig barnet rätt balans. Stödhjul kan förmedla en känsla av att man har den rätta balansen när man egentligen inte har det.
Tar du sedan bort stödhjulen och förväntar dig att barnet ska balansera på cykeln helt själv och känna sig säker borde man kanske tänka om. Jag vet att det var så vi föräldrar lärde oss att cykla, men en springcykel är helt enkelt mer effektiv.
Lämna ett svar