Bästa cykelvagnen 2024 – Smidigaste sättet att ta med barnen på cykelturen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Gillar du att cykla? Du kanske cyklar till jobbet eller tar en cykeltur varje dag för motion? Har du även små barn som måste passas så att du hoppar över cykelturen? Tänk om du kunde ta med dig barnen på den långa cykelturen!

Det kan du! Tack vare cykelvagnar kan man enkelt ta med sig barnen när man vill ut och cykla och det är hur säkert som helst.

Det är nämligen en vagn med en liten skyddsbur man fäster på sin cykel som har sköna säten för barnen att sitta på. Bälten finns på plats och hjulen har ofta en fjädring som gör det bekvämt för barnen under färden.

För att du ska slippa gå igenom alla cykelvagnar som finns på marknaden idag har jag och min pålitliga testpanel testat sju stycken cykelvagnar och kommit fram till tre vinnare i tre olika prisklasser. Den absoluta vinnaren hittar vi med Thule Chariot Sport 2 i premiumklassen.

Inte långt efter kom mellanklassens vinnare Nordic Cab Barn- och Cykelvagn Urban 2-i-1 följt av budgetklassens vinnare VidaXL Barncykelvagn. Läs vidare för utförliga recensioner om alla de sju cykelvagnarna.

Premium: Thule Chariot Sport 2

Detta är cykelvagnen som har allt! Med rum för två barn kan du enkelt ta med barnen på hela fyra olika aktiviteter medan de sitter bekvämt på vadderade och bakåtlutade säten. Hjulens fjädring kan justeras och du sköter skivbromsen med din hand för bättre kontroll över vagnen.

Ett smart system finns på plats för att enklare kunna byta mellan de olika aktiviteterna och du kan smidigt fälla ihop den för förvaring. Speciella kit för cykling och promenad medföljer och när de inte används går det bra att förvara dem i vagnen.


Mellan: Nordic Cab Barn- och Cykelvagn Urban 2-i-1

Detta är en smidig cykelvagn som kan förvandlas till en barnvagn och har två individuella säten så du kan ta med dig två barn på cykelturen.

Barnen får en skön åktur tack vare hjulens dämpare och föräldrarna har bra kontroll över vagnen med skivbromsar och en parkeringsbroms.

Ett extra plus är att vagnen är gjord av PVC-fritt plast, kommer utrustad med solskydd, och smart ihopfällning för förvaring. 


Budget: VidaXL Barncykelvagn

Om du endast vill spendera en billig peng på en cykelvagn som dessutom kan förvandlas till en barnvagn kan detta vara cykelvagnen för dig.

Fempunktsselar, säkerhetsflagga, och en snabbkoppling för enkel fästning på din cykel gör vagnen trygg och effektiv att använda. Du kan även ta med två barn på turen.  

Varför ska du lita på oss?

För detta test har jag samlat ihop sex barnfamiljer, varav tre är väldigt aktiva och har erfarenhet av att använda cykelvagnar. De andra tre familjerna är också aktiva men har inte utnyttjat en cykelvagn förut.

Jag ville ha med erfarna och oerfarna föräldrar för att få ett så utförligt test som möjligt. Jag och min man har även varit med i testet med våra barn.

Vi har alla haft individuella och gemensamma krav på de olika modellerna och vi har noterat och diskuterat cykelvagnarna för att få det mest rättvisa omdömet om vilka som är bäst.

Vem behöver köpa en cykelvagn?

En cykelvagn kan vara bra att ha om man gillar att vara ute i naturen och cykla och vill ta med sina barn på turen. En del vagnar är även multifunktionella och går att ta med sig på jogging- och skidturen.

Man behöver såklart inte alltid ha varit aktiv men du kan ha användning av en cykelvagn när du ska göra ärenden som att åka till affären.

En cykelvagn är gjord för både långa och korta resor då de ofta har förvaringsutrymmen och man skulle till exempel kunna cykla ut till badplatsen eller in till stan och ha alla saker man behöver med sig.

Vagnarna skiljer sig då ganska mycket från en vanlig cykelsits, som också kan vara bra att ha, men som oftast då inte passar för den längre färden.

Det är även då behövligt med en cykelvagn så barnen slipper cykla på sin egna cykel en längre sträcka. Då är en cykelvagn både säkrare och bekvämare för barnet.  

Hur kom vi fram till vilka cykelvagnar vi skulle testa?

Vi har kollat vilka cykelvagnar som är de bäst säljande på webbutikerna babyland.se, lekmer.se, och vidaXL.se. 

Vi var noga med att se till att vi fick med olika modeller i olika prisklasser och att de hade olika funktioner, vi har även hittat de bästa priset. Då alla inte har flera barn ville vi ha med modeller med ett säte och modeller med två säten.

Hur testade vi cykelvagnarna?

Vi har testat dessa cykelvagnar i åtta veckor. Vi började med att ha en cykelvagn var i en vecka under sju veckor. Den sista veckan fick man prova vilken man ville igen för att se om det kändes likadant.

För att se om funktioner som hjulens fjädring verkligen fungerar har vi cyklat och gått på olika underlag och vi har provat alla bromsar (till en början utan barn i vagnen).

Vi har även sett till att det som står ska komma med, till exempel att man kan göra om vagnen till en barnvagn eller en joggingvagn, verkligen går att utföra.

Våra favoriter

Premium: Thule Chariot Sport 2

Vill du ha en vagn som passar till hela fyra olika aktiviteter som cykling, promenader, jogging, och längdskidåkning? Då är Thule Chariot Sport2 en vagn för dig eftersom den låter dig göra allt detta och mycket mer med oändliga funktioner.

Om du är tvåbarnsförälder går det hur bra som helst att ta med dig båda baren på cykelturen då vagnen har plats för både ett och två barn.

Barnen sitter bekvämt på vadderade säten som även kan lutas bakåt om man så önskar. Detta går även att göra med en hand och de är individuella lutningar så barnen kan bestämma själva.

För att det ska vara ännu bekvämare för barnen kommer hjulen med en praktisk fjädring som du även kan justera beroende på vilken aktivitet du utövar.

Om ni är ute på en varm sommardag kan man ta av vagnens fönster, men du behöver inte oroa dig för solens strålar eftersom vagnen är utrustad med solskydd.

För både din och barnens säkerhet kommer vagnen med en skivbroms du aktiverar med handen. Detta gör det lättare att ha kontroll över vagnen i svårare eller brantare terräng.

Det är också enkelt att byta mellan de olika aktiviteterna eftersom man kan förvara alla saker man inte behöver i vagnen. Det följer även med speciella kit till din cykel- och promenadtur.

Man vill ju att det ska gå så snabbt som möjligt att byta mellan aktiviteter och för det finns det ett smart system på plats, VersaWing-systemet.

När vagnen sedan inte används går det enkelt att fälla ihop den så att man antingen kan ta med sig den i bilen eller förvara smidigt hemma.

Det var inget snack om saken när den absoluta vinnaren i testet skulle koras eftersom denna cykelvagn från Thule verkligen är överlägset bäst.

Det var så himla smidigt att växla mellan alla olika aktiviteter och att man även kunde förvara alla saker man inte använde i vagnen.

Barnen tyckte även att vagnens fjädring och de bakåtlutade sätena hjälpte till att göra turen så bekväm som möjligt. Vi föräldrar tyckte att vagnen var mycket säker att använda med barnen i.

Cirkapriset 13.500 kronor kan tyckas lite högt, men är verkligen värt det för vad man får: en praktisk och bekväm cykelvagn av hög kvalité.


Mellan: Nordic Cab Barn- och Cykelvagn Urban 2-i-1

Detta är en smidig cykelvagn från Nordic Cab som kan förvandlas till en barnvagn då det medföljer speciella barnvagnshjul. Det finns plats för ett eller två barn och man kan även köpa till jogging- och skidkit för ännu fler aktivitetsalternativ.

Dina barn kommer att sitta bekvämt på två individuella säten som du också kan justera var för sig, vilket är väldigt smidigt om den ena är trött och vill luta sig tillbaka och den andra vill sitta och kolla ut genom fönstret.

Det finns stora fönster och en vindruta vars dragkedjor är vattentäta och har UV-skydd. Barnen sitter säkert med varsitt fempunktsbälte och det finns en smart fotmatta för att enkelt kunna göra sig av med smuts som har samlats.

Framhjulen är svängbara och alla hjulen kommer utrustade med dämpare som går att justera och även skivbromsar som har en parkeringsbroms. Handtaget är vadderat och går att justera för föräldrarnas bekvämlighet.

Vagnens lilla skyddsbur är gjord av PVC-fritt plast och när du inte använder den som barnvagn kan de speciella hjulen förvaras under barnens säten.

Du kan lätt hålla koll på barnen genom den stora rutan framtill eller tack vare fönsterrutan på ovansidan. Den kan enkelt fällas ihop för förvaring eller transport.

Cirkapriset 8500 kronor är ingenting att bråka om när cykelvagnen kommer med alla dessa funktioner och vad man får är dessutom en säker cykel- och barnvagn.


Budget: VidaXL Barncykelvagn

Vill du ha en pålitlig cykelvagn som har plats för två barn till ett hejdundrande pris? Då ska du ta en titt på denna cykelvagn från VidaXL som även kan förvandlas till en barnvagn.

Tung stål, som vagnen är tillverkad av, gör att vagnen är säker och stabil och sedan sitter barnen skönt och säkert inne i vagnen tack vare varsin fempunktssele.

Vagnen är utrustad med tre fönster - två mindre på sidorna och ett större framtill. Du kan rulla upp det stora fönstrets baldakin så att barnen får ventilation på de varmare dagarna. Annars kan baldakinen skydda mot regn.

För att du effektivt ska kunna komma iväg på cykelturen har vagnen ett snabbfäste som fästs på din cykel.

Oftast behöver man ta med sig saker på cykelturen och då finns det ett förvaringsutrymme baktill och två fickor för förvaring inne i vagnen - perfekt för barnen att ha sina leksaker där så att man inte måste stanna när de vill ha något utan de kan välja själva.

För säkerhetsskull kommer vagnen utrustad med en säkerhetsflagga och reflexer på hjulen. Själva vagnen har fina röda och svarta färger så man enkelt ska synas.

Den kommer även i några olika färgalternativ. När vagnen inte används går det att fälla ihop den för smidig förvaring. Cirkapriset 2000 kronor är verkligen ett kap!

Bra att tänka på innan du köper en cykelvagn

De olika priserna för cykelvagnarna beror oftast på hur många funktioner som kommer med, men också såklart på om det finns ett eller två säten. Om du vet att du inte kommer använda vagnen för mer än ett barn ska du såklart bara köpa en ensits-vagn.

Sedan finns det vagnar som kommer med olika kit för olika aktiviteter, till exempel kan du både cykla, jogga, och åka skidor med en del vagnar och då är ju priset högre.

Om du endast vill kunna cykla med vagnen ska du vara försiktig så att du inte betalar för mycket för funktioner du inte kommer använda.

På tal om funktioner man kanske inte kommer att använda går en del cykelvagnar att göra om till en vanlig barnvagn; om det är någonting som behövs ska du kolla så att det verkligen går med den cykelvagn du vill ha.

Våra utmanare

Nordic Cab Barn- och Cykelvagn Explorer

Även denna cykelvagn från Nordic Cab kan göras om till en barnvagn, men denna har bara ett svängbart framhjul. Det passar lika bra att ta med ett barn som två på cykelturen.

Handtaget är justerbart och för de små finns det regn, nät- och solskydd med reflexer som skyddar från alla väderlekar.

Sätena kan även justeras till fullt vilo- eller sittläge och barnen får varsin fempunktssele att fästa runt sig. För bättre kontroll och säkerhet finns det även en parkeringsbroms.

Cirkapriset 6500 kronor är väldigt överkomligt och det finns även ett joggingkit man kan köpa till separat. 


Hamax Outback One Cykel- och Barnvagn

Denna cykelvagn kan även den förvandlas till en barnvagn men den har endast plats för ett barn. Förutom det kommer den med en drös funktioner.

De avtagbara hjulen har en smart fjädring för en smidig tur för barnet som sitter säkert med en fempunktssele. Det stora fönstret har UV-skydd och är gjort av vattentätt material.

För föräldrarna finns det ett justerbart handtag, LED-lampor och reflexer både fram- och baktill på vagnen, och flera förvaringsområden så man enkelt kan ta med sig saker på turen. En parkeringsbroms gör så man får bättre kontroll över vagnen.

Det är tack vare double locking-systemet man kan förvandla cykelvagnen till en barnvagn. Ett annat system visar tydligt med gröna indikationer när vagnen har monterats rätt.

För cirkapriset 7000 kronor får du en väldigt lättkörd vagn som föll oss alla i smaken. Visserligen kan man bara ta med sig ett barn, men om det är vad du är på jakt efter kan denna vagnen vara lösningen.


Thule Chariot Coaster XT Bike Trailer + Stroll

Modellen Coaster från Thule är inget undantag från de andra Thule-vagnarna vi har sett i detta test i och med att den kommer med fantastiska funktioner.

Även denna har plats för två barn som sitter säkert med varsin fempunktssele och har ett cykel- och promenadkit som medföljer. Den kan även göras om till en barnvagn.

Ett ergonomiskt handtag som går att justera finns på plats och tillräckligt mycket förvaringsutrymme. När den inte används fälls den enkelt ihop för smidigt förvaring. Cirkapriset 4000 kronor är som hittat och man får verkligen en cykel- och barnvagn av högsta kvalité.


Hamax Cykelvagn Outback

Denna smidiga cykelvagn kan du även använda som en joggingvagn eller barnvagn, vilket kan vara en superpraktisk 2-i-1 vagn för en del familjer, eller jag kanske ska säga 3-i-1 vagn. Skämt åsido, så är det även bra att den har kapacitet för både ett eller två barn.

Superb fjädring, double-locking funktion bidrar till en multifunktionell vagn, och ett ergonomiskt foam-handtag är bara några få egenskaper som gör denna cykelvagn till en kanonvagn. Den finns dessutom i en snygg grå färg för ett cirkapris på 6000 kronor.

Vanliga frågor om cykelvagnar

Vilken cykelvagn ska man välja?

Det beror på vad man har behov utav. Cykelvagnar finns i olika storlekar och utföranden och i prisklasser från 1500 kronor och uppåt.

Det finns vagnar med plats för både ett och två barn, vagnar som passar för lite högre hastigheter, och vagnar som är utrustade med ett handtag och kan användas som en vanlig vagn också.

Hur fäster man cykelvagnen?

Cykelvagnen har en stålpinne som placeras vid ena sidan av cykelns bakhjul där man sätter ihop dem med hjälp av en rem och karbinhake eller liknande.

För vilken ålder passar cykelvagnen?

Det är lite olika, men de ska kunna användas från en månad om bebisen sitter i babyinsats eller liknande.

Vilken cykel ska man ha till cykelvagnen?

Cykelvagnen ska fästas i bakhjulet på cykeln och bör således passa för alla cyklar.

Hur många barn får plats i cykelvagnen?

Det finns cykelvagnar för både ett och två barn. Dock finns det en maxvikt som inte får överskridas, oftast ligger den runt 35-45 kg.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals