Bästa bärselen 2024 – Det smidigaste sättet att bära ditt barn

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En riktigt bra bärsele är en räddare för både rygg och axlar. Den låter dig ha dina armar fria vilket  betyder att du kan ägna dig åt annat samtidigt som du till exempel söver ett trött barn eller har en liten som bara kräver extra mycket närhet.

Alla småbarnsföräldrar har någon gång upplevt känslan av att vara lite ofria när de har små barn som behöver bäras ofta. Det är något som en bärsele enkelt råder bot på.

Jag har tillsammans med min testpanel som tur är hittat riktiga pärlor bland alla bärselar. Som premiummodell hittar vi Ergobaby Bärsele 360 som tätt följs utav Stokke MyCarrier Front and Back Carrier.

Baby Björn Bärsele Original tog hem förstaplatsen i budgetkategorin. Läs vidare och ta reda på mer om dem och andra recensioner för att hitta din favorit.

Premium: Ergobaby Bärsele 360

Med denna snygga bärsele kan du bära ditt barn i hela fyra olika positioner. Alla våra testare ansåg att den satt fantastiskt skönt på kroppen, och viktigast av allt, att barnet satt säkert och tryggt.

Selen har dessutom en lång livslängd då den med spädbarnsinlägg fungerar för en nyfödd och sedan upp till hela 15 kg. Toppoäng för denna alltså!


Mellan: Stokke MyCarrier Front and Back Carrier

Detta är en bärsele där tillverkaren verkligen har satsat extra på ergonomi. Vi gillar speciellt att den är så enkel att reglera, något som gör att den passar alla. Den är dessutom godkänd från 4 veckor till 3,5 år, något som gör att den är en väl värd investering.


Budget: Baby Björn Bärsele Original

Baby Björn är ett välkänt märke när det gäller bärselar. Söker du en riktigt stabil, skön, och säker sele i budgetklassen ska du absolut välja denna.

Att den är tillverkad i mjukt och skönt bomullstyg samt att den är maskintvättbar är verkligen ett extra plus.

Köpguide – bästa bärselen

Vad är en bärsele?

Bärselen är ett typiskt redskap som du kan få väldigt stor nytta av under den första tiden med barnet. En bärsele är alltså en sele som du placerar bebisen i, för att du då lättare ska kunna bära omkring på barnet. 

Detta är ett fantastiskt praktiskt hjälpmedel som gör att du som förälder kan bära ditt barn tätt intill din kropp samtidigt som du slipper spänna armar, axlar, nacke och rygg i osköna bärpositioner - istället får du ett skönt stöd och har båda händerna fria.  

Såklart kan även en bärsele användas av andra personer än föräldrarna, för stunder då barnet ska bäras av någon annan. Ofta har en bärsele ett vadderade axelband och midjeband, som också brukar vara reglerbart.

En bärsele gynnar både förälder och barn

Med en bärsele behöver du alltså inte oroa dig för att allt bärande blir jobbigt eller påfrestande för din kropp, utan med en sådan kan du göra allt som du brukar göra i vanlig ordning samtidigt som barnet kan hänga på. 

Alla bebisar är i behov av närhet - de vill helst vara med på allt och inte lämnas ensamma - så vad passar inte bättre än denna hjälpreda? Det bästa är att bärselen kan anpassas efter storlek och årstid, och de flesta varianterna kan även användas för olika bärpositioner. Möjligheterna är många!

Vem behöver en bärsele?

Alla föräldrar som vill kunna ge närhet och trygghet åt sitt barn, samtidigt som de själva har friheten att ägna sig åt andra sysslor behöver definitivt en bärsele – och denna kombination är väl egentligen något alla är i behov av från gång till gång?

Nya möjligheter – frihet i kombination med närhet

Denna lilla uppfinning ger föräldern helt nya möjligheter att vara aktiv och göra det som du själv behöver eller vill göra, utan att du tar bort tryggheten för barnet. 

För som vi vet så är det väldigt viktigt att bebisar får möjlighet till att vara nära under uppväxten, och att föräldern då är mottaglig och tillgänglig för att tillgodose denna närhet och värme. 

Men, det är inte alltid som du har tid, möjlighet eller ork att bära omkring på bebisen, framförallt inte så mycket som bebisen egentligen önskar. Då finns bärselen där för att göra båda liten och stor nöjd, utan att någon behöver anstränga sig för mycket.

Bärselen fördelar vikten

Det som är så praktiskt, funktionellt och även komfortabelt med bärselen är att den just är uppbyggd för att kunna fördela vikten bättre, så att dina leder blir mindre belastade och så att du undviker möjliga krampanfall. 

Selen gör också att barnet sitter i en ergonomisk, stabil och bekväm position, så som de skulle sitta i deras naturliga sittposition för att även deras leder ska må bra och inte få skador i förtid. 

Ofta är det också möjligt att ändra position på bärselen, som vi tidigare nämnt, så att du kan anpassa bärandet efter vad du känner för – på magen, höften eller ryggen. Detta är också bra då du även vill kunna variera position utefter att barnet växer, då det till exempel inte är rekommenderat att ha bebisen framåtvänt innan de är runt 5 månader.

När ska vi använda bärsele?

Det finns många tillfällen då en bärsele kommer till användning, faktiskt väldigt många. Vid sådana vardagliga tillfällen som när du ska plocka ur disken, dammsuga eller göra andra sysslor i hemmet, eller vid andra tillfällen där du känner att det underlättar om du har båda händerna fria.

Andra ypperliga tillfällen där bärselen kommer till stor användning är om du ska vara lite mer aktiv och rörlig där det är viktigt med ett behagligt och stabilt stöd, så som på promenader eller längre turer på stan. 

När barnet tröttnat på att vara i vagnen och vill vara nära dig så kommer du tacka gudarna för att bärselen fick hänga med i bagaget!

Och såklart kan ju bärselen komma väldigt bra till hands även när du är hemma och bara traskar runt, utan att du behöver en viss syssla i sikte som måste göras. För som sagt så ger bärselen väldigt bra stöd och avlastning för din kropp, så att ha den på då och då ger både trygghet för dig och barnet.

När kan jag börja använda bärselen på mitt barn?

Detta beror lite på vilken typ av bärsele du köper. Det finns många varianter som går att använda direkt efter födseln, men sen finns det också andra som är gjorda för att användas från till exempel tre månader och uppåt. 

De flesta går att använda upp till att barnet är runt ett år, men det finns också en hel del som kan användas ändå till barnet är runt fyra år. 

Ska den användas direkt för den nyfödda så är det viktigt att bärselen har ett ordentligt huvud-och nackstöd, eftersom de inte själva kan hålla huvudet uppe. 

Att börja direkt är faktiskt något som vi kan rekommendera, framförallt när du ska bära på barnet – som nyförlöst är du ofta väldigt sliten från både graviditet och födsel, och då behöver du extra stöd.

Hitta den som passar er bäst

För att hitta den som passar just din bebis och dess nuvarande vikt så får du helt enkelt utgå från vilka mått som stämmer överens med just er bebis. Det finns något som passar alla småbarn, men kom ihåg att den även ska passa föräldern. 

Och som sagt, var noggrann med att den är anpassad efter hur stor eller liten din bebis är, så att den får rätt stöd, att den sitter korrekt och att den ger ordentligt med stadga för den som ska bära. För äldre bebisar är det extra viktigt att bärselen fördelar vikten, att den ger ett ordentligt stöd för din rygg, samt att banden är vadderade och inte skaver.

Hur länge kan du använda en bärsele?

Som sagt så beror användningstiden på vilken typ av bärsele du köper, då olika varianter är anpassade efter olika vikt eller åldrar. Somliga är skapta specifikt för nyfödda, andra är anpassade för en ”mellanperiod”, medan vissa funkar bra för 3-4 åringar. 

Detta innebär alltså att en bärsele går att använda rätt så länge, såvida den är anpassad för att användas på äldre barn också då. Sen är det också viktigt att du inte använder bärselen längre än vad din egen rygg klarar av, något som såklart varierar från person till person.

Hur länge kan barnet sitta i bärselen per gång?

När det gäller hur länge ett barn kan sitta i en bärsele, alltså hur länge du kan bära barnet åt gången, så är även det något som varierar beroende på barnets ålder. 

Man brukar säga att en nyfödd bebis, om du väljer att använda bärsele då, inte bör sitta i den mer än 20 minuter per gång, detta för att barnet liksom låses fast i samma ställning. Barn behöver röra på sig, gå och stå för att inte belasta ryggraden för mycket, så att sitta för länge i bärselen är helt enkelt inte bra för deras utveckling.  

Ju äldre barnet blir desto längre kan det sitta i bärselen; det blir starkare i både huvud och nacke, samt att du kan börja variera positionerna mer för flexibilitet och bättre blodcirkulation. 

Ju mer barnet kan röra sig själv desto längre kan det sitta i en bärsele, men kom ihåg att aldrig använda den för länge – hellre fler gånger med en viss tidsintervall emellan, så att du kan byta position på barnet, än att du bär i samma position under en lång sträcka.

När kan du vända barnet framåt i bärselen?

Som vi tidigare nämnt så är somliga bärpositioner anpassade för olika åldrar, där det är barnets styrka och rörelseförmåga som spelar in. Från att barnet är nyfött, tills att det är runt 5 månader så är inte dess huvud och nacke särskilt starka. 

Det innebär alltså att det är viktigt att spädbarn har ett ordentligt stöd för just huvud och nacke tills att de blivit lite starkare. Därmed bör du inte sätta barnet framåt i bärselen förens de är runt 5 månader gamla, eller i alla fall inte förens barnet är helt stadig i nacken.

Vad kostar en bärsele?

Beroende på vilken bärsele du köper så kommer priset att variera, där märke, design, storlek och funktionalitet spelar en stor roll. Det finns bärselar som kostar några hundralappar, och så finns det varianter som kostar ett par tusen. 

Med andra ord finns det en bärsele för de flesta som är i behov av en. Välj variant utifrån din egen budget och dina behov, och välj inte en som är mycket dyrare bara för att det ”sägs att det ska vara så”. Så länge den passar dig och barnet, och så länge den går att anpassa efter era växlande behov så kommer det kännas bra!

Hur vet jag vilken bärsele som är rätt för mitt barn?

När det kommer till vilken bärsele som passar ens barn bäst så har vi ju sagt att det handlar om barnets vikt och ålder, och det är ju egentligen det viktigaste för att barnet ska trivas i selen. Men, det är ju också viktigt att bärselen passar den som ska bära barnet, så att bara utgå från själva barnet räcker faktiskt inte. 

Det du ska göra för att hitta en sele som är rätt för er är att, först och främst, utgå från de varianter som passar ditt barns storlek. När du kommit så långt så ska du liksom ta det hela därifrån och gå på nästa steg, där det handlar om ”bäraren” i sig.

Då ska ni fundera över dessa frågor;

 • Hur litet/stort är barnet? Behöver det stöd för huvud och nacke?
 • Vem är det som ska bära barnet? 
 • Ska bärselen passa fler personer? Bör den vara enkel att justera?
 • Hur länge vill ni kunna använda bärselen på barnet?
 • När ska bärselen användas? Ute/inne? Vid aktivitet/lugna stunder?

Ja, som ni ser så finns det en hel del saker, utöver barnets storlek som du bör fundera på innan du köper en bärsele. Detta kanske låter lite överdrivet, men vill ni att den ska hålla länge, att den ska vara skön att ha på sig, att den ska ge er rätt stöd och att den passar era behov, då är det nödvändigt att lägga tid på detta förarbete!

Behov av flexibilitet för bäraren

För som vi tidigare pratat om så finns det en hel del bärselar som går att anpassa efter olika storlekar och bärare, medan somliga inte går att reglera särskilt mycket alls. Vill ni ha möjligheten att flera personer ska kunna använda bärselen så bör både midjeband och axelband gå att justera.

Möjlighet för barnet att växa - komfort och funktionalitet

Om ni också önskar att kunna använda bärselen i flera år, alltså från att barnet är nyfött tills att det är runt 3-4 år så bör den även gå att justera i storlek för barnet, där ryggstöd, höfthållare och stabilitet ska gå att anpassa.

Den ska ju såklart också vara bekväm för barnet och passa dess behov, och för optimal komfort gäller att barnet sitter i den naturliga ”grodpositionen” och att bärpositionerna kan justeras i takt med att barnet blir mer nyfiket och mottagligt för intryck. Även här kan det vara praktiskt med en bärsele som enkelt går att byta position på.

Nödvändigt med nack- och huvudstöd?

Tänk också på det där vi sagt om att spädbarn behöver ett ordentligt stöd för huvud och nacke. Detta är alltså något du måste tänka på oavsett om bärselen ska kunna användas under flera år från födseln, eller om det bara gäller en kortare period. Stödet ska vara lika bra både när barnet är vaket och när det sover. 

Kommer du inte börja använda selen förens barnet är något år gammalt så är inte stödet lika viktigt – ju äldre barnet blir desto starkare och stabilare blir nacken - men det skadar liksom inte att ha ett stöd ändå, oavsett ålder. Vanligt är att selen är försedd med ett spädbarnsinlägg, som sen kan tas bort när barnet blir större.

Användningsområde

När det gäller användning av selen så bör du fundera över när, hur och varför selen ska användas. 

Det vi menar då är att det kan vara smart att ha en tanke med bärselens huvudsakliga användningsområde, alltså om den mestadels ska användas utomhus eller inomhus, eller om du kanske vill ha en bärsele som fungerar lika bra vid lugnare stunder som vid mer aktiva sysslor och rörelser.

Vilket material ska bärselen vara i?

När det gäller material så bör du fundera över detta:

 • Under vilken årstid ska bärselen användas?
 • Ska bärselen användas utomhus eller inomhus? Eller vill ni ha möjlighet till både och?
 • Vill du enkelt kunna rengöra bärselen?
 • Kvalité? Sömmar?

Anpassa efter temperatur

När det gäller årstider så är det liksom temperaturerna vi syftar på, då vissa material passar bättre i kallare väder medan andra är bättre för varmare. Det samma gäller ju då om bärselen främst ska användas ute eller inne, eller om du vill kunna använda den för båda.

 • Varmare klimat

Ska selen främst användas under de varmare månaderna, eller inomhus så kan det vara bra att välja en variant av ett lite tunnare material som andas och som ger bättre ventilation. Tänk då också på att materialet inte bör sitta för tight mot kroppen. 

 • Kallare klimat

För användning under kallare perioder och mer påfrestande väder kan det vara behagligt både för dig själv och barnet att ha en bärsele i lite tjockare material. Detta ger också extra stöd och stabilitet, samtidigt som barnet skyddas från kylan. 

För den som bär blir ju detta som en ”sköld”, men kom ihåg att klä på barnet med ordentliga kläder undertill – framförallt på de ställen där bärselen inte skyddar. Under vintern kan det vara nödvändigt att ha ett extra överdrag till selen, något som ingår på vissa varianter.

Behov av rengöring

Om du vet med dig att din bebis ofta kräks, eller att det titt som tätt spills mat eller annat kladd – något som gäller de flesta småbarn – så kan det vara smart att köpa en bärsele som är lätt att torka av eller tvätta. 

Ofta är selarna tillverkade i praktiska material, och det är faktiskt rätt ovanligt att de inte kan tvättas alls. För trots allt så ska de ju användas för att bära runt bebisar, och de är ju inte direkt kända för att vara de mest stillasittande personerna. Att det kommer lite kräks eller kladd hör till vardagen, så att planera i förebyggande syfte kommer gynna dig i slutändan.

Hur använder du en bärsele?

Så hur använder du då en bärsele? Trots att det kanske känns som en självklarhet för många så kan det kännas som en helt ny värld för andra, framförallt om du inte sen tidigare är van att använda något liknande. 

För att hela processen ska gå så smidigt till som möjligt, och för att ni ska slippa oroa er för att något ska gå fel, så har vi satt ihop några punkter gällande vad du kan tänka på när du ska bära i sele.

 • Följ instruktioner/rekommendationer

Det första du bör göra för att allt ska gå rätt till, och för att ni ska undvika några möjliga risker, är att läsa instruktionerna eller rekommendationerna för den specifika bärselen du införskaffat. 

Där står det ofta saker som hur länge du kan bära barnet i selen utan att det blir obekvämt, alltså både för dig själv och barnet i fråga, och vilka positioner som passar olika åldrar.

 • Rätt position

Nästa steg är att hitta den rätta bärpositionen utefter hur liten eller stor din bebis är, och då menar vi alltså storlek i form av ålder. Detta brukar som sagt också stå på instruktionerna. 

Nyfödda bebisar bör endast bäras vända inåt mot magen, i den så kallade grodpositionen, medan äldre barn kan bäras på till exempel ryggen. Se alltid till att barnet sitter bekvämt och ergonomiskt korrekt. 

Var extra noggrann med att följa dessa rekommendationer och att du inte placerar ditt barn i en position som inte passar – det kan rent ut sagt vara skadligt att placera barnet i en framåtvänd position innan dess nacke blivit tillräckligt starkt.

 • Bär aldrig för länge

För att varken du själv eller barnet ska ta skada av bärningen så bör du aldrig använda den för länge. Bär du längre än den rekommenderade tiden så finns det en risk för att barnet får ont i rygg eller höfter, eller att dess ben domnar bort. 

Du själv kan också riskera ryggont, höftsmärtor eller trötta leder då barnets tyngd kan bli rätt så påfrestande efter ett tag (trots att det inte väger så mycket). Tänk också på att en bärsele ofta blir skönare med tiden, och att det ofta kan behövas en ”invänjningsperiod” innan du använder den under längre stunder.

 • Håll bärselen fräsch och ren

Detta har egentligen inte något att göra med själva bärningen i sig, utan här handlar det mer själva känslan av att använda bärselen. 

För att bärselen ska kännas behaglig och komfortabel att använda så gäller det inte bara att den är av rätt storlek och att den sitter bra, det är minst lika viktigt att den är ren och fräsch. 

Du kan ju tänka dig själv hur mycket det lockar att använda en smutsig, ofräsch och illaluktande bärsele, till skillnad från en som är ren. Detta gäller inte bara dig själv och barnet, utan det påverkar ju också omgivningen.

Ju bättre du tar hand om din bärsele desto längre kommer den också hålla, så det är alltså en investering både i fråga om trevlighet, komfort och ekonomi. Med en bärsele som både sitter bra, är bekväm, ger ett rejält stöd, och som är ren kommer du komma väldigt långt – oavsett hur, var och när den används.

Våra favoriter

Premium: Ergobaby Bärsele 360

Vinnare av testet i premiumklassen blev modellen Ergobaby 360 från Ergobaby. Alla våra testare var extremt nöjda med komforten på denna modell.

Med den här selen kan du bära ditt lilla mirakel på fyra olika sätt: med barnets mage inåt, med barnets mage utåt, på höften, och på ryggen.

Att kunna variera positionerna är en stor fördel om du vill avlasta rygg och axlar eftersom samma muskelgrupper inte belastas hela tiden. Barnets vikt fördelas dessutom bekvämt i selen med hjälp av både axelremmarna och ett stabilt bälte i midjan.

Selen är enkel att anpassa och går lätt att knäppa på och av, något som var en viktig fördel för många av våra testare. Man kan bära både mindre och större barn i den då viktspannet sträcker sig från 3,2 till 15 kg.

Ett extra plus är att den är maskintvättbar och har en huva som skyddar barnet från skadlig UV-strålning. Priset är faktiskt överkomligt då den håller en så pass hög standard och det finns många fina färger att välja mellan.


Mellan: Stokke MyCarrier Front and Back Carrier

I mellanprisklassen blev MyCarrier från Stokke en stor favorit. Den ergonomiska och skräddarsydda designen gör att selen sitter fantastiskt på kroppen och att barnet hamnar i en bra position.

Den går dessutom att använda på två olika sätt, antingen med barnet framåtvänd eller bakåtvänd på magen. Positionen framåt är speciellt bra då barnet blivit lite större och vill kunna se sig om.

Vår testpanel blev också extra förtjust i att selen är tillverkad av Oeko-Tex certifierat material. Det säkerställer att materialet inte innehåller höga mängder av hälsovådliga ämnen och kemikalier.

Denna sele kommer även att kunna finnas med er i många år då den kan anpassas både till det nyfödda barnet och barn upp till tre år. Välj bland några olika färger.


Budget: Baby Björn Bärsele Original

När vi testade Bärsele Original från Baby Björn insåg vi att man inte alltid behöver lägga ut stora summor för att få en riktigt bra och bekväm bärsele.

I den här bärselen sitter barnet i en perfekt ergonomisk position samtidigt som dina axlar och din rygg blir avlastade.

Den har även ett stadigt nackskydd som hjälper till att stödja de riktigt små barnen. Nackstödet går sedan enkelt att fälla ned när barnet blivit så pass stort att hen vill se sig omkring i världen.

En extra fördel är att du enkelt kan tvätta den i tvättmaskinen. Om du söker en riktigt bra bärsele i budgetklassen är denna ett perfekt val.

Våra utmanare

I vårt test ingick även tre andra selar. Vi kunde alla konstatera att utvecklingen inom bärselar kommit riktigt långt och det finns mycket bra att välja mellan i utbudet. Bland dessa som inte riktigt nådde upp till prispallen fanns ändå några riktiga pärlor.

Chicco Bärsele Easy Fit

Detta är en sele med god funktion i en riktigt låg prisklass. Vi rekommenderar att man inte använder den här som varje dag-sele eftersom den är ganska enkelt utformad.

Den är dock perfekt att ha med som extrasele när man är ute med vagnen eftersom den är liten och smidig och går att rulla ihop i ett smart paket.

Selen går att använda i två positioner, med barnet framåt eller bakåt. Den passar från noll månader och upp till nio kilo.


Cybex Yemaya Denim

Söker du en riktig elegant och stilren bärsele är denna ett perfekt val. Bärselen från Cybex är nästan som ett mellanting mellan en bärsele och en bärsjal. Den har två axelband och ett knytbart bälte i midjan.

Selen sitter mycket bekvämt på kroppen och erbjuder barnet tre olika sittpositioner, på ryggen, på magen, och på höften. Den fungerar för barn från nyfödd och upp till 12 kg.


Ergobaby Bärsele Adapt

Till denna sele behöver du, till skillnad från många andra modeller, inte ha något spädbarnsinlägg för att kunna bära en nyfödd. Den är dessutom utrustad med korsade axelband och extra stöd för ländryggen, något som många i vår testpanel gillade.

Du kan använda dig av tre olika bärpositioner när du använder dig av denna sele. Ergobaby Adapt har dessutom en riktigt lång livslängd då den passar från nyfödd och upp till hela 20 kg. Välj mellan olika färger.


Produkter som utgått

Baby Björn One Outdoors

Att ge sig ut i skog och mark är populärare än någonsin. Då är det tur att det finns bärselar speciellt avpassade för detta så att även de minsta kan hänga med.

Bärselen One Outdoors från Baby Björn är en sådan typ av bärsele. Många i vår testgrupp föll pladask för den. Dels för att den är oerhört bekväm, men också för att den har många smarta funktioner.

Den är till exempel tillverkad i vattenavvisande och fukttransporterande material, något som gör att man inte behöver sky regnväder eller svettiga promenader.

Den har även en rad smarta förvaringsfunktioner som fickor och hällor. På midjebältet finns även en avtagbar ficka. Denna sele fungerar till nyfödda och barn upp till tre år.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals