Bästa bärsjalen 2024 – Kombinera närhet och praktikalitet

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Funderar du på att börja använda en bärsjal till ditt barn - vilket jag verkligen kan rekommendera förresten -  men du har ingen aning om vilken du ska köpa?

På dagens marknad finns en mängd olika modeller – allt från traditionella bärsjalar till sådana med innovativ design och i nyare typer av material och det är inte alltid lätt att välja. Nu behöver du inte leta längre.

Vi har undersökt olika omtyckta bärsjalar för att du lättare ska kunna välja just den som passar både dig och ditt barn perfekt.

Efter att ha testat dessa bärsjalar under flera veckors tid och talat med olika experter och barnmorskor har vi kommit fram till en vinnare: Babylonia Bärsjal Tricot-Slen Cool.

Detta blev vinnaren tack vare dess innovativa design. Babylonia har även ett helt nytt och fräscht miljötänk. Bärsjalen, som är väldigt mjuk och mysig, är nämligen tillverkad av återvunna PET-flaskor.

Vår mellanklassfavorit blev Aldoria Bambusoft Bärsjal som tätt följdes av budgetvinnaren Baby K’tan Bärsjal Organic och båda är minst ett lika bra val som vår premiumvinnare. Läs vidare för att hitta bärsjalen för dig och din bebis!

Premium: Babylonia Bärsjal Tricot-Slen Cool

Vill du ha en cool och säker bärsjal som nästan inte väger någonting alls bör du välja en Tricot-Slen Cool från Babylonia.

Som vanligt när det gäller Babylonias högkvalitativa och mysigt mjuka bärsjalar finns ett bra miljötänk invävt i tillverkningen som vi upplever som ett stort extra plus. Att materialet består av återvunna PET-flaskor känns både roligt och innovativt.


Mellan: Aldoria Bambusoft Bärsjal

En miljövänlig bärsjal då den är tillverkad av bambutrikå. Det gör att den känns som silke mot ditt barns hud, vilket är super då den inte irriterar huden.

Bambun reglerar även värme på ett utmärkt sätt; när det är varmt hjälper den till att kyla ned och i kallare väder hålls normal temperatur. Passar nyfödda tills de är 1 år.


Budget: Baby K’tan Bärsjal Organic

Detta är en kombination av en bärsele och en bärsjal och består av en ficka där du placerar ditt barn - praktiskt för dig som inte kan få bukt på knytsjalar.

På så sätt ger den är stöd för din rygg och dina axlar. Du kan använda den i 6 positioner tills ditt barn väger 16 kilo. Den är även tillverkad av 100% naturlig bomull.

Varför ska du lita på oss?

Efter att ha testat de olika bärsjalarna under totalt tre veckors tid har vi analyserat resultatet och på så sätt kommit fram till vilka bärsjalar som är bäst på dagens marknad.

Till vår hjälp har vi även tagit ett par barnmorskor som svarat på frågor gällande exempelvis bärposition och barns trygghetsbehov. Vi har även talat med de olika företagens kundtjänst som bland annat svarat på frågor om säkerhet.

Förutom att själva ha testat bärsjalarna på våra egna barn, som är i åldrarna från fem till 15 månader, har vi även låtit flera personer som köpt och använt dessa bärsjalar svara på en enkät med frågor gällande bekvämlighet, design, och upplevelsen av trygghet och säkerhet.

Vem bör köpa en bärsjal?

Har du ett nyfött eller litet barn på upp till 15 månader bör du absolut fundera på att köpa en bärsjal, både för bekvämlighetens skull och för den nära kroppskontakt mellan dig och ditt barn som en bärsjal skapar.

Många undersökningar visar nämligen att det innebär en stor fördel vad gäller anknytningen mellan barn och förälder att använda en bärsjal. Detta är framför allt bra för barnets utveckling.

Precis som vi också märkt i vårt test så visar även flera undersökningar att små barn som bärs i bärsjal blir både mer tillfredsställda och mindre kinkiga samtidigt som kolik undviks i större utsträckning.

Hur kom vi fram till vilka bärsjalar vi skulle testa?

När vi valde ut de olika bärsjalarna gick vi på vilka bärsjalar som fått högst betyg på olika sidor, till exempel bamba.se och lekmer.se samt på ett flertal andra sidor.

Utöver detta pratade vi med flera återförsäljares kundtjänster för att på så sätt ta reda på vilka bärsjalar som kunderna oftast köper och är nöjda med. Därefter läste vi ingående de olika märkenas instruktionsmanualer.

Flera bärsjalar har dessutom bra instruktionsfilmer på youtube. Alla tillverkare av de bärsjalar vi valde ut hade även ett bra miljötänk. Vi beställde bärsjalarna från onlinebutikerna lekmer.se och babyland.se.

Hur testade vi bärsjalarna?

Tillsammans var vi sju olika personer som testade de olika bärsjalarna till våra egna barn i åldrarna fem till 15 månader. Vi lät även 50 olika personer som köpt någon av dessa bärsjalar svara på en enkät med både öppna och slutna frågor.

Testpersonerna hade barn i åldrarna en till 15 månader. Någon i testet var även gravid och använde därför en hybridsjal från Ergobaby som stödgördel.

I vår undersökning tittade vi på design, bekvämlighet – både för barn och bärare – kvalitet, säkerhet, samt pris. Den vinnande bärsjalen i vårt test fick flest poäng i vår undersökning, men det bör tilläggas att de andra bärsjalarna vi valt ut inte kom långt efter.

Våra favoriter

Premium: Babylonia Bärsjal Tricot-Slen Cool

Förutom att Bärsjal Tricot-Slen Cool är både lätt och smidig att använda är den även tillverkad i Newlife, ett material som består av återvunna PET-flaskor.

Vid tillverkningen går det därför åt 94% mindre vatten och 60% mindre energi och dessutom släpps 32% mindre koldioxid ut. Bärsjalen är därför både Global Recycle Standard- och Öko-tex 100-certifierad.

Eftersom materialet är extremt tunt – och därmed svalt – passar denna bärsjal utmärkt att använda under varma sommarmånader, då varken du eller ditt barn riskerar att bli för varma.

Newlife är även ett smart material som andas, vilket gör att fukt transporteras bort. Materialet torkar otroligt snabbt efter tvätt, vilket är mycket positivt. Även denna sjal känns säker att använda samtidigt som den är mycket enkel att lära sig att knyta.

Tack vare den diagonala stretchen som kombineras med en begränsad stretch på längden upplevde vi att bärsjalen gav ett maximalt stöd samtidigt som den gjorde att barnet alltid satt säkert utan att studsa när våra testpersoner rörde sig.

Cirkapriset för denna bärsjal som även är vinnare av Baby Innovation Award 2015 ligger på ungefär 750 kronor. Modellen kommer också i några färgalternativ.


Mellan: Aldoria Bambusoft Bärsjal

Den här sjalen är gjord av bambutrikå vilket får den att kännas silkeslen mot både din och ditt barns hud. Detta gör den även till en bra bärsjal för de varma sommardagarna eller om du planerar att åka på semester till ett varmare klimat med din lilla bebis.

Då är denna utmärkt då den passar bra för nyfödda barn tills de är runt 1 år eller väger 10 kilo. Det andra som är bra med att den är gjord av bambufibrer är att den även håller värmen inne i kallare väder - perfekt för oss svenskar och speciellt om du behöver en bärsjal framåt vintern.

Du kan använda den för 3 positioner - sittande eller liggande mot bärarens bröst, eller sittande bak och fram med ansiktet utåt. Det fungerar även bra att amma medan du har barnet i sjalen.

Då du även kan tvätta den i 40 grader är detta ett jättebra val då den är ergonomisk, miljövänlig, och reglerar värme. Den är verkligen jätteskön att använda.

Den kommer för strax under 700 kronor, vilket kan tyckas dyrt, men du får verkligen en utmärkt sjal som inte är skadlig för ditt barn och den finns dessutom i många färgalternativ.


Budget: Baby K’tan Bärsjal Organic

Lika enkel att använda är Baby K’tan Organic som är en kombination av bärsjal och bärsele. Den består av en ficka, där du placerar ditt barn och en extra bit tyg, som ger skönt stöd för både axlar och rygg.

Sjalen är mjuk och mycket bekväm att använda. Tack vare de sex olika positionerna som barnet kan placeras i är det alltid lätt att hitta en position som känns bekväm.

Dessutom passar den för lite större barn på upp till 16 kg. Bärsjalen finns i fem olika storlekar: XS, S, M, L, och XL som motsvarar storleken du brukar ha på dina kläder.

Några i vårt test tyckte att det var komplicerat att välja storlek och att bärsjalen satt lite tajt (vissa i vårt test hade motsatt problem, det vill säga att sjalen satt lite löst), men efter ett tag töjde den ut sig.

Med tanke på att tyget töjer sig rekommenderar tillverkaren därför även att man väljer en storlek som hellre är lite för liten än lite för stor. Även denna bärsjal från Baby K’tan är tillverkad i 100% naturlig bomull som dessutom är fri från azofärgämnen.

Detta upplevde alla i vårt test som positivt. För cirkapriset på strax under 700 kronor får du en bekväm bärsjal som även vunnit flera priser, bland annat priset som bästa babyprodukt i USA 2013.

Våra utmanare

Baby K'tan Bärsjal Active

Enkelhet och bekvämlighet är Baby K’tans kännetecken – och detta gäller därför även för Baby K’tan Bärsjal Active som även den har en innovativ och smart design och denna finns också i olika färger.

Precis som Baby K’tan Bärsjal Organic är Bärsjal Active en kombination av en bärsjal och en bärsele. Den består av två slingor tyg som du lätt trär över huvudet samt en ficka där du placerar ditt barn. Fickan känns dessutom mycket säker.

Förutom att tyget i 100% naturlig bomull som andas är både mycket mjukt och lätt skyddar det även mot farliga UVA- och UVB-strålar, vilket känns som en extra säkerhet. Extra positivt är det också att bärsjalen är fri från skadliga azofärgämnen.

Även Bärsjal Active passar för barn upp till 16 kg och du kan placera ditt barn i fem olika bekväma positioner. Cirkapriset för denna bärsjal, som även den vunnit flera priser i USA, samt synts i TV-serien How I Met Your Mother ligger på strax under 700 kronor.


Ergobaby Aura Baby Sling

En verkligt söt bärsjal som kommer passa alla tillfällen som mäter 490 x 53,4 centimeter och man lär sig hur man knyter den snabbt nog. Materialet består av acacia- och eukalyptusviskos med bra andningskapacitet och luftighet.

Du kan bära ditt barn i denna sjal från att hen väger runt 3,6 kilo och du kan enkelt tvätta den i tvättmaskinen på 30 grader.


Chicco Boppy ComfyFit Baby Carrier

Denna bärsjal fäster du runt midjan med hjälp av ett bälte som är vadderat och sedan knyter man remsor runt axlarna och midjan för att få en komplett montering. Barnet kan sitta med både rygg eller ansiktet mot dig.

Den är tillverkad av polyester och spandex och vi tyckte om att den har en liten ficka som stängs med dragkedja på sidan där man kan lägga någonting man vet att man vill ha snabb tillgång till.


EasyHug Bärsjal Original

Detta är bärsjalen för dig som vill ha en bärsjal men som aldrig kan förstå sig på hur man knyter en - denna har nämligen ingen knytning. Det är helt enkelt ett X man trär på sina axlar som barnet sedan sitter i.

Det kanske inte låter så ergonomiskt men den har prefekt stöd för både ryggen och axlar och även barnet sitter bra och nära.

Frågor och svar

Kan jag enkelt amma med en bärsjal?

Ja, absolut! Det är dock inte alla modeller man kan göra det med, men de flesta som man knyter eller fäster med ringar kan enkelt stödja ditt barn när ni ammar. Det blir som en ersättning av gravidkudden med samma stöd.

Om det är viktigt för dig att kunna amma med bärsjalen är det alltid bättre att fråga tillverkaren innan du köper en. De flesta modeller i vårt test har fungerat bra att amma med.

Det är dessutom bra att amma medan man bär på barnet eftersom barnet känner en närhet. Så om du har problem med att amma när ni sitter ner kan du prova att bära barnet i en bärsjal och se om det går bättre.

Är det säkert för bebisen att sova i bärsjalen?

Javisst, är det det! Studier har visat att en del barn finner det enklare att sova när de är nära mammas eller pappas bröst och kan höra deras hjärtslag. Så om du går en promenad medan du bär sitt barn är det inga problem om hen somnar.

En del säger dock att barnet kanske får svårt att somna själv i spjälsängen, men detta är väldigt individuellt och just ditt barn kanske inte ens har enkelt att somna när du bär på hen.

Hur länge kan barnet sitta i bärsjalen?

Så länge barnet sitter i en bra position kan hen egentligen sitta hur länge som helst, så länge både du och bebis har det bra. Om du går med barnet i bärsjal i flera timmar kan det dock vara bra att ändra position för barnet då och då.

Då man hela tiden måste byta blöja och mata barnet är det inte så svårt att hålla barnet i olika positioner under dagen. Men följ instruktionerna på den modell du köper för att vara på den säkra sidan.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

1 reaktion på ”Bästa bärsjalen 2024 – Kombinera närhet och praktikalitet”

  1. I never used baby carrier for my two kids before because I don’t think they are comfortable with it and I am afraid that it might affect my kids bone development. But of course, it’s a matter of choice for all mothers whether to use a carrier or not.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals