Bästa experimentlådan för barn 2024 – Stilla nyfikenheten hos den lilla vetenskapsmannen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vi hoppas verkligen att alla föräldrar någon gång köper en experimentlåda till sina barn. Att få testa sig fram med experiment och lära sig om vetenskap på samma gång är ett underbart sätt att leka på och som inte liknar något annat.

Leken går ut på att samtidigt få vara en smart forskare eller en klok vetenskapsman. Det finns en rad olika typer av experiment. Det vi har lämnat bort i det här testet är den klassiska trollerilådan.

Den här köpguiden handlar först och främst om att stimulera barnens lärande, nyfikenhet, och kreativitet med intressanta experiment på olika teman.

Flera av produkterna i det här testet är av svenska tillverkare och alla utom en har bruksanvisningar på svenska med i leveransen. Här kan man testa allt från rymdexperiment till vatten- och ofarliga kemiexperiment.

Priserna är överkomliga och man behöver inte betala mer än en femhundring för någon av den. Lådorna finns också för olika ålderskategorier och med olika svårighetsgrader.

I premiumklassen vann Beppes fina experimentlåda. I mellanklassen ställde vi Clementoni Science & Play 150 Experiment och en fin budgetvinnare har vi också: Alga Science 12-in-1 Electrolab heter den.

Premium: Kärnan Beppes Stora Experimentlåda

Härliga Beppe från Bolibompakanalen experimenterar och gör en massa kul i TV-rutan. Nu har man chansen att klicka hem en hel experimentlåda från Beppe och själv testa på de roliga experimenten.

Här får man väldigt mycket för pengarna, så att både vuxna och barn garanterat kommer att ha otroligt roligt med den här lådan. Den är också perfekt för mor- och farföräldrar att ha hemma i leksaksarsenalen när barnbarnen kommer över.

Fördelar

 • Svensk produktion
 • Varierande, vilket är rolig

Nackdelar

 • Vi kunde faktiskt inte hitta några nackdelar

Mellan: Clementoni Science & Play 150 Experiment

Den här experimentlådan för den lille kemisten är helt fantastisk och inbjuder till en massa roliga test och experiment. Den är lämplig för barn på åtta år och uppåt.

Tyvärr får den ett minus i kanten då den inte har en instruktionsbok på svenska, utan enbart på norska och danska. Men klarar man de språken hyfsat, så går den att tolka ändå eftersom det är ett mycket bra bildmaterial med i instruktionsboken.

Fördelar

 • Massor med experiment
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inga instruktionsbok på svenska

Budget: Alga Science 12-in-1 Electrolab

En så här fin budgetprodukt får vi sällan presentera i budgetkategorin. Svenska Alga har tagit fram en fantastisk elektroniklåda för alla våra små teknikentusiaster där ute. Och du som vuxen kommer säkert också att älska den här lådan som kan göra både solceller och klockor.

Fördelar

 • Avancerad
 • Rolig
 • Pedagogisk

Nackdelar

 • Bör användas med en vuxen, då den är komplicerad

Köpguide

Eftersom det finns olika typer av experimentlådor på marknaden kan man anpassa inköpet av den till barnets egna intressen.

Men man kan ju naturligtvis också använda en experimentlåda till att väcka nyfikenhet hos barnet och uppmuntra till att ta reda på hur saker och ting fungerar.

Naturvetenskapliga ämnen som biologi, fysik, och kemi och även matematik är naturliga delar av ett experimenterande som stimulerar barnet och får hen att tänka i helt nya banor.

Att lösa problem och skapa saker, som är den grundläggande delen av ett experimenterande, är inte bara roligt utan också pedagogiskt.

Vi har flera favoriter bland de som plockades in i det här testet, men faktum är att att alla har något att ge så det är bara att välja ett som man tror skulle passa ens barn.

Kontrast till mobiltelefoner

Idag styrs väldigt mycket av både våra och barnens fritid av mobiltelefoner och surfplattor. Ju fler alternativ vi kan erbjuda till detta, desto mer variation i lek och stimulans blir det.

Vi vill på intet sätt här värdera användningen av surfplattor och mobiltelefoner till barn på något vis, men det är vår övertygelse att variation är bra och stimulerande för utveckling och fantasi.

Därför har vi varit angelägna om att sammanställa den här köpguiden om experimentlådor för barn. Experimentlådornas uppbyggnad kan se olika ut. Vissa fokuserar på teknik, kemi, och fysik.

Andra fokuserar på att tillverka egna saker som slime, elektriska apparater, eller såpbubblor. Man kan lära sig hur man samlar insekter eller hur vulkaner fungerar i en viss typ av experimentlåda.

Flera svenska leksaks- och speltillverkare har utmärkta experimentlådor och med en närvarande vuxens hjälp kan barnen göra en massa roliga experiment. En annan sak som kan vara ett alternativ för det äldre barnet är ett mikroskop.

Man kan köpa bra mikroskop som är överkomliga i pris och i de kan man se en massa intressanta saker som inte kan skådas med blotta ögat. Men i dagens test håller vi oss alltså till renodlade experimentlådor.

Våra favoriter

Premium: Kärnan Beppes Stora Experimentlåda

Beppe från Bolibompakanalen är den fantastiska läraren i den här experimentlådan. Här finns massor med roliga experiment och det här är den nyaste modellen.

Här finns nya spännande experiment utöver alla de som finns i den äldre upplagan av lådan. Det finns otroligt mycket spännande att räkna och klura på.

Man kan tillverka häftiga ballongraketer i härliga färger. Man kan fixa till explosioner. Det finns också en hel del superroliga partytrick att visa för mamma och pappa.

I den stora experimentlådan lär också barn sig väldigt mycket om kemi, fysik, teknik, och inte minst rymden. Det finns experiment med ljus, magnetism, och diverse rymdexperiment.

Det blir garanterat mycket kul med den här och det finns en massa att klura på, undersöka, och förvånas över. Den här är lämplig från 7 års ålder och uppåt, men alltid med en vuxen i sällskap.

Fördelar

 • Svensk produktion
 • Varierande, vilket är rolig

Nackdelar

 • Vi kunde faktiskt inte hitta några nackdelar

Mellan: Clementoni Science & Play 150 Experiment

Här har vi en riktig häftig experimentlåda med inriktning kemi. Man får instruktioner på svenska och tillbehör för hela 150 olika experiment.

Här kan den lilla vetenskapsmannen gå loss på allvar och den väl illustrerade instruktionsboken beskriver tydligt experimenten.

I lådan får du en hel rad olika laboratorieutrustning som glasrör och skyddsglasögon. Det är faktiskt som att vara i ett kemilabb på riktigt!

Clementoni är namngivet efter upphovsmannen Mario Clementoni som började sin verksamhet för 40 år sedan i ett litet garage i Italien. Idag är företaget en världsledande producent av spel och leksaker i kategorin utbildning.

Passion, kreativitet, och kvalitet är mottot och vi kan bara hålla med om att den här experimentlådan lever upp till detta. Tyvärr blir det ett minus, då instruktionerna bara finns på norska och danska, inte på svenska.

Fördelar

 • Massor med experiment
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Inga instruktionsbok på svenska

Budget: Alga Science 12-in-1 Electrolab

Här har vi i alla fall en experimentlåda med funktionen på svenska! Med den här testar, leker, och bygger man för allt vad man är värd och lär sig massor om det otroligt spännande ämnet elektricitet!

Exempelvis kan man sätta ihop en solcell, en klocka, eller en motor. De är 12 experiment om elektronik där man lär sig om elektromagnetism, elmotorer, solceller, och statisk elektricitet. Maskinen drivs med batterier som man köper separat.

Instruktionerna är fyllda med förklaringar och spännande tankegångar som stimulerar till ytterligare experiment och forskning. Det här är en verkligt intressant låda som passar alla tjejer och killar, ända upp i tonåren.

Fördelar

 • Avancerad
 • Rolig
 • Pedagogisk

Nackdelar

 • Bör användas med en vuxen, då den är komplicerad

Våra utmanare

Alga Science Slime Lab

För att tillfredsställa de yngre barnens experimentlusta rekommenderar vi varmt slimelabbet! Här finns åtta riktigt slemmiga projekt och ta itu med. Ett av de roligaste är såklart pruttljud, men vi kan också göra blodklumpar och grodyngelsoppa!

I Alga Science Slime Lab lär sig barnen att använda enkel utrustning, prova egna idéer, och göra observationer och därefter dra slutsatser.

Rekommenderad ålder är från 10 år, men vi tror att den här också passar yngre experimentglada barn som har vuxna i sällskap.

Fördelar

 • Många spännande delar
 • Varierande experiment

Nackdelar

 • Väldigt geggigt, kräver skyddskläder/förkläde

Alga Science 101 Experiment

I den här lådan får man en hel del variation i sina rön och det finns hela 101 stycken helgalna och trixiga experiment att välja mellan.

Instruktionerna är roliga och otroligt pedagogiska på ett bra sätt och instruktionsboken är spännande för både barn och vuxna. Batterier till det här setet ska köpas separat. Passar barn från 7 år och uppåt.

Fördelar

 • Många olika roliga experiment
 • Bra och tydliga instruktioner

Nackdelar

 • Bör alltid utföras i vuxens sällskap

Alga Science Volcano Kit

Alga Science Vulkanlabb är ett paket som går ut på att lära sig om vulkanens uppkomst och utbrott genom att man själv får bygga lavabomber, göra vulkanutbrott, och installera spännande, bubblade mineralkällor.

Man lär sig massor om mineraler, osynlig gas, pH-värden, och annat som hör jordens innersta till. Som vanligt briljerar Alga här och det är en väldigt fin experimentlåda för den lilla naturvetaren.

Fördelar

 • Välgjort
 • Roligt

Nackdelar

 • Väldigt specialiserat

Kärnan Beppes Miljölåda

Här har vi Beppes andra (av ganska många varianter) experimentlåda och även den här innehåller en massa roliga experiment att fördjupa sig i. Väl värd att titta närmare på!

Det som är roligt med denna är att den är miljöinriktad. Detta är perfekt för föräldrarna som för mycket miljötänk i hemmet! Det är en rolig experimentlåda för hela familjen och alla barn från 8 år och uppåt.

Mycket hög kvalitet från Kärnan. Varje uppgift består av roliga experiment som innehåller nya och roliga experiment som man med fördel kan bekanta sig med hela familjen.

Fördelar

 • Många olika experiment
 • Inriktad på hur man skapar energi
 • Ett miljövänligt val

Nackdelar

 • Vi kan ärlig talat inte hitta några nackdelar

Produkter som utgått

Science4you Pink Chemistry

En kemilåda för alla bubbliga och rosaälskade killar och tjejer. Med den medföljande läroboken får man instruktioner för hur man ska göra alla de roliga och galna experimenten.

Man lär sig också vetenskaplig information och här finns det hela 22 olika experiment att utföra. Lämplig för barn från 8 år och uppåt.

Fördelar

 • Roliga och annorlunda experiment
 • Pedagogisk

Nackdelar

 • En av de dyrare lådorna
Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals