Bästa surfplattan för barn 2024 – Pedagogiskt lärande i digitalt format

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Numera är de flesta barn bekanta med mobiltelefoner och det ingår också i skol- och förskolelagstiftningen att låta barnen använda surfplattor vissa stunder i veckan.

Enligt en undersökning som gjordes för några år sedan hade nio av tio hushåll med småbarn minst en surfplatta hemma. Många barnprogram har kompletterande spel- och pyssel i appar som man installerar på surfplattan.

Vad ska man då tänka på om man är i färd med att skaffa en surfplatta som ska användas av familjens barn? Läs mer om det nedan samt ta del av våra favoriter i vårt test!

I premiumklassen vann Denver Kidz 9" Surfplatta 8Gb och i mellan blev eSTAR Spider Man Surfplatta det vinnande valet.

Budgetalternativet är Lek och Lär Läsplatta med fokus på att lära barnet läsa och kunna bokstäver. Vår specialare är Marbotic Smart Letters, ett interaktivt lek & lär-spel. Ett riktigt roligt alternativ!

Premium: Denver Kidz 9" Surfplatta 8Gb

Denver Kidz 9 tums surfplatta är en fullt fungerande och bra surfplatta som kan användas av de minsta barnen.

I köpet ingår två stycken fina gummiramar, en rosa och en ljusblå, som gör att surfplattan blir stadig att hålla i och dessutom är den en bra extra försäkring i form av ett effektivt stötskydd.


Mellan: eSTAR Spider Man Surfplatta

Spiderman-surfplattan från eStar är en självklar sak för alla små Spiderman-fans i hushållet. Det smarta silikonskyddet är stötdämpande och bidrar betydligt till surfplattans hållbarhet och dessutom är den extra snyggt illustrerad med Spiderman.

Surfplattan är fullt funktionsduglig med Android och tillgång till Google Play och det finns flera förinstallerade och roliga Spiderman-spel i plattan vid leverans.


Budget: Lek och Lär Läsplatta Svenska

Här har vi en läsplatta för våra allra minsta och den är lämplig att använda för barn på 3 år och uppåt.

Det här är en perfekt kickstart för de barn som tidigt intresserar sig för bokstäver och siffror och här finns en massa kul för barnet att fördjupa sig i och lekfullt lära sig nya saker.

Du kopplar upp den mot nätet med WiFi och har där också tillgång till Google Play-butiken eftersom det här är en Android-surfplatta.


Special: Marbotic Smart Letters, Interaktivt Lek & Lär-spel

Vår specialare är ingen läsplatta, men ett interaktivt paket med träklossar och appar som du kan installera i någon av läsplattorna i det här testet.

Eftersom det här är en så smart uppfinning och pedagogisk tillbehör som baserar sig på Montessoripedagogiken, så ville vi ta med den i testet för att göra er uppmärksamma på ett redskap som blir en jättekul sysselsättning för ett barn, samtidigt som det hjälper barnet att ta läsandet och skrivandet till en helt ny nivå.


Varför ska du lita på oss?

Vi har testat alla surfplattor i praktiken och de är även kontrollerade av de riktiga experterna i området: nämligen barnen själva.

Vem behöver en surfplatta för barn?

I dagens läge är surfplattor bekant för de flesta och många barn tycker det är roligt att sitta en stund med surfplattan och spela spel eller titta på film. Och så finns det ju också många olika pedagogiska spel och appar.

De flesta surfplattor som är producerade för barn har ett enklare innehåll och är lättare att manövrera och har färdiga appar att leka med, installerade i surfplattan.

Vissa surfplattor går på WiFi, medan andra kan användas med ett simkort. Använder du en surfplatta som är av en “vanlig” modell från något av våra stora varumärken är det viktigt att det finns ett barnläge på den, så att du kan välja vilka appar barnet får använda.

Det finns en del variation på storlekarna på surfplattorna när det gäller de som är avsedda för barn. Det gäller naturligtvis att den inte ska vara för liten.

Barnet ska lätt kunna manövrera mellan apparna och enkelt kunna förstå hur den manövreras. Av betydelse är också hur mycket lagring den klarar eftersom det handlar om möjligheten att kunna exempelvis ladda ner en film.

Vissa modeller kan också bygga ut lagringsplatserna med en extra kortplats för mer minne och vissa kan du koppla till molntjänster. Det är alltså också något att ta reda på när du skaffar din surfplatta om du tror du kommer vilja ha extra utrymme i framtiden.

En surfplatta bör naturligtvis heller inte vara för stor för det lilla barnet. En stor platta glider lätt ur den lilla handen och det kan naturligtvis göra att surfplattan skadas och går sönder.

När det gäller priset finns det en stor variation och det har att göra med storlek, kvalitet, och minneskapacitet på din surfplatta.

Fördelen med de barnanpassade surfplattorna är att de inte innehåller så mycket extra funktioner, vilket då gör att priserna hålls nere något.

Hur kom vi fram till vilka surfplattor vi skulle testa?

Vi har, efter att ha läst recensioner och omdömen om olika surfplattor, valt ut 10 stycken som vi ville titta närmare på.

Det är inte nödvändigt att betala så mycket för något som lätt går sönder i barnhänderna och ett litet barn använder en surfplatta i första hand till att spela enkla spel, se på film, och lyssna på sin favoritfilm.

Hur testade vi surfplattorna för barn?

Vi har låtit barn i lämplig ålder prova surfplattorna för sina favoritspel och filmer. Vi vuxna har tagit del av barnens åsikter och omdömen.


Våra favoriter

Premium: Denver Kidz 9" Surfplatta 8Gb

Denvers surfplattor är ägnade åt de allra yngsta användarna. Det är en 9 tums surfplatta med Android 8 operativsystem. I plattan finns det specifik programvara och roliga spel som är framtagna av företagets Kidz som står bakom plattan.

Den fungerar som en vanlig surfplatta och har också tillgång till Google Play-affären. Uppkopplingen sker med ett inbyggt WiFi med en 1 b/g/n-anslutning.

Den kreativa användaren kan också göra film med surfplattan eftersom den har en inbyggd filmkamera. Kameran är av typen interpolerad 2mpixel och fungerar bra i normalt inomhusljus samt dagsljus.

För barnet som är intresserad av att filma så finns det gott om enkla men roliga och bra filmredigeringsprogram, som man kan installera för en liten slant. Givetvis kan du också ta bilder med kameran.

I övrigt fungerar den som en vanlig surfplatta och man laddar det inbyggda batteriet med en android-sladd. Med i köpet får du två stycken fina skydd, en i rosa och en i blått. 


Mellan: eSTAR Spider Man Surfplatta

Har du en Spiderman-fantast i huset? Då har vi surfplattan för dig och ditt barn! Detta är en 7 tums surfplatta med ett stötdämpande skal i silikon och snygg Spiderman-design.

Surfplattan har en HD-skärm på 1024 x 600 pixlar och fungerar med Android 7.1. Plattan har en inbyggd WiFi-funktion så att allt kan uppdateras och laddas ner och du har givetvis full tillgång till Google Play och kan ladda ner appar.

Med i köpet finns redan flera roliga Spiderman-spel installerade. Trots sitt lilla format har den en kraftig processor på 1,3 GHz och ett kraftigt batteri, vilket ger extra många timmar till spel och film för ditt barn.

Surfplattan har ett 8 gigabyte minne. Barnet kan spela och ladda ner film utan problem och det finns dessutom en extra minneskortplats dit du kan placera mer minne om det skulle behövas.


Budget: Lek och Lär Läsplatta Svenska

Här har vi en läsplatta för våra allra minsta och den är lämplig att använda för barn på 3 år och uppåt. Den är specifikt installerad med program som avser att lära barnet räkna och skriva och bokstäverna i alfabetet.

Det här är en perfekt kickstart för de barn som tidigt intresserar sig för bokstäver och siffror och här finns en massa kul för barnet att fördjupa sig i och lekfullt lära sig nya saker.

Samtidigt som barnet får utlopp för sitt intresse för bokstäver, ord, och siffror, så lär sig barnet också den tekniska sidan av hanteringen med digital teknik och surfplattor.

Utförandet är extra enkelt och lättbegripligt och barn som snabbt lär sig nya saker kommer att kunna lära sig använda den här läsplattan. Allting i den är på svenska.

Du kopplar upp den mot nätet med WiFi och har där också tillgång till Google Play-butiken eftersom det här är en Android-surfplatta.


Special: Marbotic Smart Letters, Interaktivt Lek & Lär-spel

Marbotic Smart Letters är en spännande surfplatta och är inspirerad av den mycket kända montessoripedagogiken.

Här har du ett fysiskt och digitalt spel i kombination där barnet använder sig av Bluetooth-anslutning med tre bokstäver i tre stycken specialdesignade appar.

Det här är alltså ingen surfplatta i sig, utan tillbehör till surfplattan som du kan använda både på Android och iOS och varför inte kombinera den här med de fina surfplattor vi presenterar i testet?

Vi vill göra läsarna uppmärksamma på den här intressanta och pedagogiska app-leksaken som i sig inte är en surfplatta, men som blir ett jättebra tillbehör eller en rolig present till barn som gillar att använda surfplatta.

Genom att barnet använder de klassiska träklossarna i kombination med appen i surfplattan tar du lärandet till en ny nivå och de åldersanpassade och interaktiva aktiviteterna, som alla bygger på lärande, gör att barnet får en aktivitet som är fantastiskt rolig.

Samtidigt får den motoriska och fysiska utvecklingen även sitt. Spelet stimulerar barnens fantasi och kreativitet, samtidigt som den bygger upp barnets läs- och skrivkunskaper. En riktigt spännande produkt som i stort sett saknar motstycke.

Du köper paketet och får då träklossarna och tillgång till apparna. Träklossarna kopplas sedan trådlöst upp till läsplattan som används för ändamålet. 


Våra utmanare

Denver Surfplatta 9” med Android 4.4

Denver surfplatta 9” är en liten och nätt variant som passar våra allra minsta eftersom den är  mycket prisvärd. Surfplattans Earth 8 gigabyte internminne går att utöka med ett extra minne om det skulle behövas.

Inbyggd WiFi finns och skärmupplösningen är på 800 x 480, vilket räcker alldeles utmärkt för spel i appar sant filmtittande.


Samsung Galaxy Tab A

Här har vi en surfplatta på 10 tum som alltså är en av de surfplattor med större format i det här testet. Det är den perfekta familjeplattan eftersom man kan göra upp till 8 användarprofiler.

Med hjälp av detta kan man således logga in på sitt eget skrivbord för att använda sina egna appar och annat man hämtat hem från Google Play-butiken.

Designen är i snygg silvermetall och högtalarna är snäppet bättre än hos de andra surfplattorna i och med Dolby Atmos.


Frågor och svar

I vilken ålder kan jag låta mitt barn använda en surfplatta?

Barn under 3 år kan använda surfplattor under korta stunder om hen är övervakad av en förälder. I en viss ålder måste man se till att barn får öva upp sin motorik och balans, springa och ha kul.

Dock är en surfplatta är en jättebra pedagogisk leksak att låta barnet ha korta stunder. För äldre barn måste surfplattorna brukas på ett sådant sätt att du har helt koll på hur barnet använder den.

Ska en surfplatta för barn ha särskilda funktioner?

En surfplatta för barn ska vara lagom stor och lätt för barnet att hålla i. Den ska innehålla pedagogiska, roliga appar som barnet kan använda och lära sig saker av.

Barn har väldigt lätt att lära sig nya saker och att få manövrera och hantera en surfplatta brukar inte vara något problem för ett barn.


Produkter som utgått

Lenovo Tab E7 Surfplatta 7”

Lenovo Tab surfplatta 7 tum är en avancerad platta för hela familjen i litet format. Den här är perfekt för våra minsta användare, men inte minst för de barn som är intresserade av fotografi eftersom den är utrustad med dubbla kameror, vilket också gör den perfekt att filma med.

Den är utrustad med en Quad Core-processor på 1,3 GHz Pocket 8gb minne för lagring. Den kan användas med WiFi och har en stabil och och stark batterikapacitet på 2 750 mah. På den här kan du ladda ner roliga spel och andra appar från Google Play. 


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals