Bästa flytvästen för barn 2024 – Trygghet och komfort på sjön

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En flytväst för barn är en väldigt viktigt utrustning om sommaren om du vistas på eller nära havet. På båtturer ska barn alltid ha flytväst på sig och även om du vistas i skärgården med dina barn är det viktigt att ha flytväst på när ni vistas längs bryggor och på klippor.

Vid poolen och vid fiskmetet på bryggan är också ställen där en flytväst är mycket bra att ha. Flytväst på stranden är också ett alldeles utmärkt alternativ.

Om man tycker att det senare är överkurs finns det alldeles utmärkta flythjälpmedel i form av kylvästar och simpuffar som man kan köpa för en mycket överkomlig penning.

Det finns två typer av sjösäkerhetsvästar för barn: flytvästar eller räddningsvästar. Om du står i valet mellan flytväst och räddningsväst ska du enligt anvisningarna tänka som så: för att ha en flytväst ska barnet väga ungefär 30 kilo och kunna simma 200 meter.

Notera att barnet kanske klarar det i en pool, men att det i havsvatten kan vara mycket mer utmanande. Om det här känns för bökigt och svårt för barnet är det bättre med en räddningsväst där barnet flyter bakåt och uppåt.

Flytvästar är smidigare och lättare medan räddningsvästen har mer material och stora flytkragar. Det allra viktigaste med en flytväst är att den sitter rätt och att den inte är alldeles för stor.

Ett barn som är exakt i vikt och storlek med minimikraven eller strax under kan helt enkelt sjunka ner i västen om barnet hamnar i vattnet. Grenbandet måste också sitta precis på rätt sätt eftersom det annars kan ge fel flytvinkel i vattnet och dessutom vara väldigt obekvämt för barnet.

Flytvästar för bebisar är gjorda för att ha flytförmåga fram så att barnet blir liggande bakåtlutad med ansiktet uppåt. Även här måste passformen sitta perfekt och dessutom vara justerad på rätt sätt.

Man kan naturligtvis också ha olika flytvästar för olika tillfällen, men de flesta köper nog en basflytväst som man använder vid alla olika tillfällen när man visas intill eller på havet.

Det är viktigt att även du har flytväst när ni är till havs, om inte annat för ditt barns skull. Detta för att förhindra olyckor om du till exempel trillar i vattnet och slår i huvudet. När vattnet är väldigt kallt är det också mycket svårt att simma.

Du kan motivera barnet till att använda flytväst genom att låta hen prova flytvästen i vattnet, kanske i kombination med klädsim. En simkurs där livräddning ingår är också en väldigt bra sak om ni är en familj som är på havet mycket om somrarna.

Sysslar ditt barn med olika aktiviteter som har med sjöliv att göra kan det vara bra med ett par olika varianter av flytväst. Du kan ha en lättare flytväst för de tillfällen när du är ute och ror eller när ni är ute på korta turer med båt.

Vistas ni till exempel på klippor där barnen kan halka är en sådan flytväst också bra att ha på eftersom den är lätt och smidig och hindrar inte rörelsefrihet och lek.

För långturer ute på det öppna havet kan stadiga räddningsvästar vara ett mycket bättre alternativ att använda. Allt beror alltså på situationen. Seglar ni och är ute på havet hela semestern kanske det blir naturligt att man investerar i flera olika typer av flytvästar.

Den utmärkta Baltic Flipper Flytväst tog hem vinsten i premiumklassen medan Baltic Räddningsväst Pirate UV-Yellow blev den stora vinnaren i mellanprisklassen.

Även budgetklassen har en strålande bra vinnare i Baltic Flytväst Genua 5822. Missa inte heller vår specialare Baltic Barnflytväst Print 1255 och de andra favoriterna vi har med i testet!

Premium: Baltic Flipper Flytväst

Premiumvinnarens flytväst Flipper är en tvåfärgad flytväst för de större barnen och ungdomarna som klarar att simma och som vill ha något snyggt och trendigt att ha på sig på båtturen.

Modellen här är vändbar och har fickor både på in- och utsidan. Flytvästen stängs med en dragkedja, vilket gör den perfekt att förvara nycklar och mobiltelefoner i.


Mellan: Baltic Räddningsväst Pirate UV-Yellow

Baltic är ett svenskt företag som är extremt välrenommerad tack vare deras utveckling av flytvästar som håller högsta säkerhetsstandard. Flytvästarna tillverkas i Europa. De tillverkar flytvästar för våra allra minsta, upp till vuxenstorlekar.


Budget: Baltic Flytväst Genua 5822

Baltic Flytväst Genua är en lätt och smidig flytväst för simkunniga barn från 25 kg uppåt. Den här går i rosa och vitt, men finns även i andra färger om man föredrar det. Precis som Baltics alla andra flytvästar håller den här allra högsta säkerhetsstandard.


Special: Baltic Barnflytväst Print 1255

Baltics barnflytväst Print är en väst av högsta kvalitet för våra allra minsta barn och bebisar. Den här flytvästen kan användas från det att barnet är nyfött om man nu skulle ha behov av det och den passar upp till 15 kg.

Varför ska du lita på oss?

Panelen består av familjer som alla vistas på sjön om somrarna, antingen i motorbåt eller segelbåt. De har testat många olika typer av flytvästar och räddningsvästar genom åren och har stor erfarenhet av detta.

De känner också till hur man ska söka fram relevant information för att få reda på hur bra flytvästen egentligen är. De anser att säkerhet på havet eller vid vattenvistelse är av hög prioritet och är verkligen inte nådiga med kritiken om det behövs och vi har alltså bara de bästa produkterna med.

Vem behöver en flytväst?

Absolut alla som vistas på eller i närheten av havet på somrarna med sina barn behöver flytvästar och flytredskap. Det är viktigt att man prioriterar det och skulle det finnas flytvästar i alla båtar skulle säkerheten bli mycket större på sjön och olyckor skulle förhindras.

Hur kom vi fram till vilka flytvästar vi skulle testa?

Vi utgick från de märken som har vunnit flest av testerna i kvalitetstester enligt EU-standard och därifrån researchade vi oss fram till flytvästar som vi tyckte var intressanta och värda att prova.

De testades sedan på panelmedlemmarnas barn; både passform och hur barnen flöt i vattnet med dem. De har alltså alla testats i praktiken. Inför testet hämtades västarna hem från babyshop.se, lekmer.se, och babyland.se.

Hur testade vi flytvästarna?

Varje familj hade flytvästen hemma under en vecka och kunde i lugn och ro prova den på sitt eller sina barn. Barnen badade även med västen för att prova flytförmågan och passformen.

Våra favoriter

Premium: Baltic Flipper Flytväst

Premiumklassens vinnare är en flytväst för större barn på 50 kg och med den här ska användaren kunna simma. Den finns i flera färger och just den här är i svart och neongult och är vändbar.

Den här är perfekt för trendkänsliga ungdomar som börjar tycka att det är lite töntigt med flytväst. Här kan man ändå känna sig trendig i och med att det är en flytväst som inte ser ut som en flytväst. Den är också lätt värmande under blåsiga dagar till sjöss.

Designen består av flera paneler för extra bra passform och är av unisexmodell. Modellen är EU-certifierad och har den säkerhetsstandard som krävs för att den ska vara godkänd att användas på våra vatten vad gäller säkerheten.

Priset ligger på ungefär 1140 kronor. Produkter av det här slaget ska man se som en extra försäkring och försöka att inte titta alltför mycket på priset utan att det istället ger det skydd och den säkerhet man behöver. Man får komma ihåg att detta är en engångsinvestering.


Mellan: Baltic Räddningsväst Pirate UV-Yellow

Här har vi en klassisk räddningsväst i en neongul tappning. Den har en integrerad säkerhetssele både fram och bak där man kan fästa en livlina.

Den finns i storlekar för våra allra minsta bebisar och är tillverkad av en robust och hållbar modell som också passar bra för spring och lek på stranden.

Man behöver inte oroa sig för att den ska gå sönder eller förlora sin funktion även om den blir lite hårdhänt hanterad. Baltic Safety Products ett svenskt företag som tillverkat flytvästar ända sedan 1977.

De är numera en av de största i branschen i Europa, tack vare att fokus legat på kvalitet och funktion.


Budget: Baltic Flytväst Genua 5822

Detta är en flytväst för de mindre barnen, som dock ska vara simkunniga för att använda den här. Flytvästen är perfekt för barnet som ska vara med på sjön på somrarna eller som har börjat segla egen optimistjolle.

Den är väldigt praktisk eftersom det tunna materialet gör den snabbtorkande och den sitter väldigt bekvämt på användaren.

Passformen är alltså jättebra och det finns ingenting som tar emot eller stramar åt och för den som själv seglar är den väldigt smidig att använda på grund av att rörligheten bibehålls när man använder den.

Materialet är snabbtorkande och har den blivit blöt kan man snart använda den igen efter att den fått torka upp några timmar. Det finns möjlighet att fästa ett grenband på flytvästen som extra säkerhetsutrustning.

Den har också en ficka med dragkedja där man kan förvara småsaker. Även den här är tillverkad av svenska Baltic och håller den höga säkerhetsstandard som flytvästar av det här slaget bör ha.


Special: Baltic Barnflytväst Print 1255

En flytväst perfekt för våra allra minsta sjöfarare. Den här är lämplig för barn som väger mellan 3 till 15 kg och passar alltså de allra minsta spädbarnen.

Mönstret är oerhört gulligt med sina orangea små bläckfiskar på knallgul botten. Flytvästen är utrustad med en grenbyxa som kan knäppas i två lägen för att få bästa möjliga passform på barnet.

Tyget är specialdesignat för att synas väl på avstånd och är extremt tåligt. Flytblocken i västen är delade för att ge bästa passform och den har en mycket kraftig dragkedja.

Det finns också knytband uppe och nere samt reflexer på kragen. Under kragen finns även där en dragkedja. I nacken finns också ett lättåtkomligt lyfthandtag.

Våra utmanare

Baltic Barnflytväst 1254

Här har vi en annan variant på Baltics flytvästar för de allra minsta. Det här är en så kallad splitflytväst som är gjord för att passa särskilt bra på barnet.

Den stora fördelen med den här är en extra generös krage som skyddar barnets huvud och kragen är också reflexförsedd. Det tåliga high visibility-tyget syns på långt  håll.


Baltic Seglarväst Aqua Pro

Här har vi en smidig segelväst för våra allra minsta och detta är en bekväm allroundväst som kan användas i allt från optimistjolle och motorbåt till vistelse på bryggor och klippor. Flytvästen levereras med 5 års garanti.

Det finns ett grenband med knäppe som gör den extra lätt att fästa och den stängs med hjälp av dragkedja och snörning upptill. Storleken är lämplig från 30 kg och uppåt och den är helt EU-godkänd.


Baltic Flytväst Axent 5814

Flytväst Axent är för våra tuffaste små sjöresenärer och det här är alltså en flytväst man ska ha om man redan kan simma. Den är snabbtorkande och den smidiga och funktionella designen garanterar säkerhet och komfort.

Flytvästen är designad med flera flytdelar för att bekvämligheten ska vara så optimal som möjligt. Nertill finns knytband med resår i sidorna. Den passar för en person som väger 25 kg och uppåt.

Frågor och svar

Hur vet jag om jag ska välja räddningsväst eller flytväst?

Det hela beror helt enkelt på hur mycket ditt barn väger och om de kan simma eller inte. Dessutom ska man ta i beaktande att simma längs stranden eller i poolen är en helt annan sak än att simma I ett iskallt, stormande hav.

Så ur den synvinkeln är det absolut en idé att använda en räddningsväst trots att man har ett simkunnigt barn och det gäller att inte börja använda flytväst för tidigt.

Vilken storlek på flytvästen ska jag välja?

Storleken anges i stort sett alltid i vikt och passformen är alltid det viktigaste. Alla är vi anatomiskt olika, därför ska man inte gå efter exempelvis ålder.

Hur provar jag ut en väst på bästa sätt?

Om barnet är tre år eller uppåt ska du alltid låta barnet prova en ny räddningsväst eller flytväst i vattnet. Testa att låta ditt barn simma och flyta med den, så att ni känner vad som behöver justeras för att den ska sitta bra.

Västen vill hela tiden upp mot vattenytan och det är alltså viktigt att den sitter bra så att barnet liksom inte sjunker ner inuti västen. Därför är det också viktigt att barnet har provat den i praktiken så att barnet vet hur det känns att flyta omkring med flytvästen på.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals