Bästa framåtvända bilbarnstolen 2024 – Bekväm och trygg bilåkning för barn upp till 12 år

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

I det här testet ska du få lära dig allt om framåtvända bilbarnstolar. Här får du information om när du ska börja använda en framåtvänd bilbarnstol, samt för- och nackdelarna med den i jämförelse med exempelvis en bälteskudde.

Det finns några mycket väletablerade märken som dominerar marknaden, när det gäller säkerhetsutrustning för barn. Men det finns några spännande uppstickare, som har väldigt högkvalitativa produkter och vi delar med oss av den informationen om dessa märken och deras produkter, så att du kan göra ett så välgrundat val som möjligt, när du köper din bilbarnstol.

Som vanligt har vi fyra huvudkategorier och vinnaren i premiumklassen heter Silver Cross Discover 2-3 Bältesstol. I mellanklassen föll valet på BeSafe Izi Up X3 Fix Bältesstol.

Vi har också en alldeles utmärkt budgetvariant med i guiden: Beemoo BeFix Bältesstol heter den. Till sist vill vi presentera en mycket exklusiv specialare från Maxi Cosi, vid namn Kore i-Size.

Vi hoppas kunna hjälpa dig hitta den bästa framåtvända bilbarnstolen som passar dig och din familj!

Premium: Silver Cross Discover 2-3 Bältesstol

Premiumvinnaren från Silver Cross är en framåtvänd bilbarnstol som kan växa med barnet. Stolen är nämligen justerbar både på höjden och bredden. I Silver Cross Discover är stolens tyg i bambutextil, vilket har en bra andningsförmåga. Det gör att barnet kan hållas svalt och torrt under hela bilfärden.

Fördelar

 • Med ISOFIX
 • Justerbar
 • Klädsel i bambutextil

Nackdelar

 • Tyget tål endast tvätt i 30 grader

Mellan: BeSafe Izi Up X3 Fix Bältesstol

BeSafe Izi Up X3 Fix Bältesstol är en prisvärd, framåtvänd bilbarnstol som har en bra säkerhetsstandard och ett specialutvecklad sidokrockskydd. De har flera stolar i sitt sortiment och det här är modellen som är anpassad för de äldre barnen.

Fördelar

 • Sidokrockskydd
 • Isofix

Nackdelar

 • Krångligt att få loss bältet från fästet i sitsen

Budget: Beemoo BeFix Bältesstol

Beemoo BeFix Bältesstol är vårt budgetval och här får du verkligen mycket för pengarna. Den håller en bra säkerhetsstandard och har dessutom om ett sidokrockskydd. Stolen passar för barn upp till 35 kg och har också ett ryggstöd som kan höjas och sänkas.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Sidokrockskydd

Nackdelar

 • Svårhanterlig vid fastsättning

Special: Maxi-Cosi Kore i-Size

Maxi-Cosi Kore i-Size är en bilbarnstol utöver det vanliga. Den kan användas av längre barn och tillåten maxlängd på barnet är 150 cm. Stolen har en hög krocksäkerhet och ett avancerat sidokrockskydd.

Fördelar

 • Justerbar höjd och bredd
 • Upp till 150 cm

Nackdelar

 • Dyr
 • Ej avtagbart tyg

Den framåtvända bilbarnstolen är ett måste

Så småningom är det dags för barnet som sitter i en bakåtvänd bilbarnstol, att övergå till en framåtvänd bältesstol istället. Syftet med en framåtvänd bilbarnstol är att lyfta upp barnet i bilsätet, så att bilbältet hamnar i rätt position på barnets kropp. 

Den korrekta positionen är i vecket mellan hals och axel. Bältet ska sitta snett över bröstet. Midjebältet ska ligga över låren, nära ljumskarna. Höftbältet får inte sitta för högt upp, eftersom det kan ge barnet skador i buken vid en krock.

När är det dags att byta till en framåtvänd bilbarnstol?

Ju längre barnet kan sitta i en bakåtvänd bältesstol, desto bättre. Ofta tycker vi vuxna att det blir obekvämt för barnet när hen sitter med benen vinklade i en bakåtvänd bilstol. Här bör du komma ihåg att detta oftast inte upplevs som obekvämt för barnet och det ger inte minskad säkerhet att sitta så.

För att ta reda på om det är dags för en framåtvänd bilbarnstol, ska du kontrollera kontrollera barnets längd och vikt. När längd och vikt på barnet överskrider rekommendationen för den bakåtvända bilbarnstolen, är det dags att titta på en framåtvänd variant istället. 

Ett annat mått som du kan utgå från är barnets huvud i relation till bilstolens nackstöd. När den övre kanten på barnets öra sticker upp ovanför nackstödet, är det dags att byta.

Hur länge ska barnet sitta i en framåtvänd bilbarnstol?

NTF; Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, har särskilda direktiv när det gäller framåtvända bilbarnstolar. Den klassiska bälteskudden som saknar ryggstöd, är numera endast godkänd för barn över 125 cm, som väger minst 22 kilo. En framåtvänd bilbarnstol kan du alltså börja använda tidigare.

Enligt NTF:s rekommendationer bör barn sitta i en framåtvänd bilbarnstol eller bälteskudde fram tills de är 10-12 år gamla. Lagstiftningen säger att en framåtvänd bilbarnstol eller kudde ska användas upp till att barnet är 135 cm lång, oavsett vikt.

I en viss ålder brukar barnet börja protestera mot att sitta i en bilbarnstol, även om den är framåtvänd, särskilt om det finns storasyskon i familjen. Här gäller det att stå på sig och fortsätta med den framåtvända bilbarnstolen, även om barnet protesterar.

När barnets huvud hamnar ovanför ryggstödet på den framåtvända bilbarnstolen, är det däremot inte längre det säkraste alternativet.

Vad är fördelarna med en framåtvänd bilbarnstol?

Till skillnad mot en bälteskudde, har en framåtvänd bilbarnstol ett inbyggt ryggstöd, samt ett huvud- och nackstöd. Det gör att barnet lättare håller sig i en bra kroppsposition under bilåkning. Den framåtvända bilbarnstolen hjälper axelbältet att befinna sig i rätt position och därmed också att hålla ett sovande barn upprätt.

Isofix

Isofix är en säkerhetslösning som de nyare bilarna är utrustade med och som även många framåtvända bilbarnstolar kan användas med. Alla nyare bilar är tillverkade med en speciell säkerhetsanordning, avsedd att förankra bilbarnstolen i. Men det kräver att stolen har en egen Isofix-lösning och detta står alltid i instruktionerna.

Lösningen är vanligtvis mer viktig för bakåtvända bilbarnstolar, eftersom det är bilens eget bilbälte som fixerar en framåtvänd bilbarnstol. En Isofixlösning på en framåtvänd bilbarnstol kan dock vara till praktisk nytta, eftersom det innebär att du inte behöver sätta fast stolen när du åker utan barn. En lös, framåtvänd bilbarnstol utgör en fara för passagerarna vid krock. Därför kan en Isofix-lösning vara bra.

Att tänka på inför köpet av en framåtvänd bilbarnstol

Det gäller att komma ihåg att alla framåtvända bilbarnstolar inte passar alla bilar. Det är lätt att tro att att alla bilbarnstolar passar, men så är det alltså inte. Det är exempelvis viktigt att sittkudden inte är för bred, så att den täcker bälteslåset. Ryggstödet ska följa bilens eget ryggstöd så nära som möjligt, utan glapp emellan.

Tänk också på att en stor stol nödvändigtvis inte är den säkraste. Det viktigaste är att den passar till barnets egen storlek och att ryggstödet omsluter barnet på ett bra sätt. Nackstöd och bälteshållare ska helst vara höj- och sänkbara, så att de kan vara i exakt, korrekt höjd. 

Bilbältet ska ha en rak, diagonal väg över till bälteslåset, utan att behöva vikas eller böjas för mycket fram till låset. Vissa stolar har avtagbart ryggstöd, vilket gör att du kan använda bara sätet den sista tiden. 

Var noga med att läsa manualen. Stolen kan vara hur bra som helst, men om den inte är rätt monterad i bilen, är den inte säker för barnet att sitta i. Stolens reglage ska vara enkelt att komma åt och det ska vara lätt att justera det. En framåtvänd bilbarnstol med ett sidokrockskydd är alltid att föredra. 

Väldigt viktigt att tänka på är att barnet sitter ordentligt lutad mot bilbarnstolens rygg. Många barn sitter framåtlutade i bilbarnstolen och till exempel leker med något eller spelar på en surfplatta. Då skyddar inte bilbarnstolen lika mycket.

Framåtvända bilbarnstolar Bäst i Test 2024 - Barnlandets favoriter

Det finns ett flertal tester på nätet som har provat ut ett antal bilbarnstolar. Dessa tester i kombination med användarrecensioner, har utgjort grunden för våra resultat i den här köpguiden. Materialet har varit gediget, vilket gjort att vi kunnat göra en relevant bedömning.

Premium: Silver Cross Discover 2-3 Bältesstol

Silver Cross Discover fäster du snabbt och smidigt i bilsätet. Fästena på stolen kan vinklas och på det viset anpassas efter olika bilmodeller. Silver Cross Discover passar alla ISOFIX- fästen, oavsett biltyp. Eftersom bilstolen är utrustad med en grön indikator när den är korrekt placerad i bilsätet, vet du alltid när den är installerad på ett säkert sätt.

Silver Cross har designat en framåtvänd bilbarnstol som kombinerar högsta möjliga säkerhet med med en konstruktion där barnet sitter bekvämt under hela bilturen. Bilstolen växer med barnet och kan justeras både på höjden och bredden. 

Tyget i huvud- och ryggstöd är tillverkad i bambutextil. Det ger en god andningsförmåga och håller barnet lagom tempererat och torrt.

Specifikationer:

 • För barn mellan 15–36 kg
 • ISOFIX
 • Justerbar höjd och bredd
 • Justerbar höjd: 40–85 cm

Fördelar

 • Med ISOFIX
 • Justerbar
 • Klädsel i bambutextil

Nackdelar

 • Tyget tål endast tvätt i 30 grader

Mellan: BeSafe Izi Up X3 Fix Bältesstol

BeSafe Izi Up X3 Fix Bältesstol är en bältesstol som du använder med bilens trepunktsbälte. Den är utrustad med en Isofix-lösning och kan alltså användas med bilens fästen för Isofix.

BeSafe Izi Up X3 Fix Bältesstol har ett välutvecklat sidokrockskydd och är utrustad med den speciella funktionen SIR: Side Impact Rotation. Det innebär att stolen roterar bort från krocken och omsluter på så sätt barnets huvud med huvudstödet.

Företaget har strävat efter att monteringen ska vara så enkel som möjligt och den sätts fast endast med några klick. Sitsen kan justeras i tre positioner och dessa kan barnet själv justera med hjälp av handtag på sidorna. 

Mitt på sitsen finns ett spänne som du kan fästa på bältet, för att förhindra det att glida upp på magen. Det här är en smart funktion som är lätt att fästa, men som kan vara aningen krånglig att ta loss.

Specifikationer:

 • Godkänd vikt på barn: 15-36 kg
 • Färg: Svart

Fördelar

 • Sidokrockskydd
 • Isofix

Nackdelar

 • Krångligt att få loss bältet från fästet i sitsen

Budget: Beemoo BeFix Bältesstol

Beemoo BeFix Bältesstol är en av de bilbarnstolar med godkänd säkerhetsstandard, som också är rejält billig i pris. Den har ett sidokrockskydd och har gjort bra ifrån sig i de publicerade tester som finns.

Nackstödet är justerbart och har en mjuk stoppning, för att ge så stor komfort som möjligt. Med i köpet följer en detaljerad guide, som gör att det blir lättare att montera den. Just monteringen är en av de krångligare detaljerna med bilbarnstolen och de detaljerade anvisningar som finns med är välbehövliga.

Stolen har ett avtagbart överdrag och det kan tvättas i maskintvätt i 30 grader. Modellen är enkel men robust och det höj- och sänkbara nackstödet gör att stolen kan växa med barnet.

Specifikationer:

 • Maxvikt på barn: 35 kg
 • Mått: H 66 x B 45,5 x D 40 cm

Fördelar

 • Prisvärd
 • Sidokrockskydd

Nackdelar

 • Svårhanterlig vid fastsättning

Special: Maxi-Cosi Kore i-Size

Vår specialare Maxi-Cosi Kore i-Size är en bilbarnstol som bland annat har den ganska unika funktionen att den kan användas för barn på upp till 150 cm. Den kan monteras både med bilens eget trepunktsbälte eller med isofix-fästen.

Stolen har ett sidokrockskydd som är speciellt utvecklat av företaget. Skyddet består av en stötdämpningsfunktion i glasfiber, som är kombinerad med ett energiabsorberande material.

En annan mycket exklusiv funktion är att både bredden och höjden kan justeras. Det ser till att barnet inte bara får maximalt komfort, utan även högsta tänkbara säkerhet, genom att stolen kan anpassas efter barnets kroppsform och storlek. Fördelen är också att den passar till alla bilmodeller, utan att du behöver ta hänsyn till sätenas bredd.

Fördelar

 • Justerbar höjd och bredd
 • Upp till 150 cm

Nackdelar

 • Dyr
 • Ej avtagbart tyg

Framåtvända bilbarnstolar som utmanar 2024 - Barnlandet gillar

Förutom våra favoriter, finns det några fler alternativ, som kom mycket högt upp i våra efterforskningar. De fyra bilbarnstolarna som definitivt också är värda att ta en titt på listar vi här nedan.

Britax Römer Multi-Tech III

Britax Römer har den smarta funktionen att den kan fungera både som bakåt- och framåtvänd bilbarnstol. Notera att den dock endast är godkänd för upp till 25 kg, vilket är mindre än vad en framåtvänd bilbarnstol brukar klara av.

Du kommer alltså att behöva komplettera med en till framåtvänd bilbarnstol eller bälteskudde, innan det är dags för barnet att sitta i ett vanligt säte.

Men den som ändå behöver en bakåtvänd bilbarnstol slipper stressa med övergången till en framåtvänd, när barnet blir äldre. Här kan du helt enkelt vända den och skjuta på inköpet med en ny framåtvänd bilbarnstol en tid.

På det viset har den en lång användningstid. Ett litet minus får den för vikten på tio och ett halvt kilo, vilket gör den tung och klumpig att hantera. Å andra sidan flyttar du inte så ofta på den framåtvända bilbarnstolen.

Fördelar

 • Ställbart ryggstöd
 • Enkel montering

Nackdelar

 • Tung och klumpig

Fisher-Price LX Chronos Befix SP Bältesstol

Fisher-Price LX Chronos Befix SP är en framåtvänd bilbarnstol som är lätt och därför smidig att flytta, för den som har behov av att flytta bilbarnstolen mellan olika bilar.

Bilbarnstolen har sidokrockskydd och ett justerbart nackstöd. Den har även armstöd, vilket inte finns på alla modeller. Avtagbar klädsel som kan handtvättas.

Fördelar

 • Lätt att flytta
 • Utrustad med armstöd

Nackdelar

 • Tyget tål endast handtvätt

Graco Logico LX Comfort Bältesstol

Graco är ett lågprismärke som tillverkar prisvärd skyddsutrustning för barn som är krocksäkert och EU-godkänt. Modellen har extra djupa sidoskydd och ett förstärkt hårdskal. Den är enkel att montera och hållas på plats. Ryggstödet kan lutas i två lägen. Klädseln är avtagbar och kan tvättas i maskintvätt i 30 grader. Armstöden är vadderade för större bekvämlighet.

Fördelar

 • Vadderade armstöd
 • Mugghållare

Nackdelar

 • Inget sidokrockskydd
 • Endast två rygglägen

Carena Fejan Fix Bilbarnstol med Isofix Group

Carenas modell Fejan Fix kan växa med barnet i och med att ryggstödet kan justeras på höjden. Ryggstödet går också att ta bort. Det går alltså att använda den som en enkel bältesstol i det sista skedet av användandet av en bilbarnstol.

Tyget är väldigt lätt och smidigt att ta av, men kan tyvärr endast tvättas i handtvätt. Mugghållaren som medföljer kan du placera antingen på höger eller vänster sida.

Den fästs med bilens trepunktsbälte och har även Isofix för en ännu säkrare och enklare installation. Färgen på tyget är mörkgrått, vilket gör att den passar i de flesta typer av bilinredningar.

Fördelar

 • Justerbar storlek
 • Stilren design

Nackdelar

 • Tyget tål endast handtvätt
 • Inget sidokrockskydd

Joie Trillo LX Bältesstol

Joie Trillo LX Bältesstol är en framåtvänd bilbarnstol som anpassas efter ditt barns behov och storlek. Nackstödet har hela sju olika höjdlägen, som du kan justera i ett handgrepp.

Sitsen har ett memoryfoam, vilket gör att bilstolen blir bekväm att sitta i under längre bilfärder. Klädseln har en bra andningsförmåga och håller barnet torrt och lagom tempererat. Ett plus för att den framåtvända bilbarnstolen också har två mugghållare som kan fällas in efter behov.

Fördelar

 • Med mugghållare
 • Tyg med andningsförmåga
 • Sidokrocksskydd

Nackdelar

 • Ganska bred stol

Cybex Solution Z i-Fix Bältesstol

Cybex Solution Z i-Fix Bältesstol ställer in höjden och bredden på stolen helt automatiskt, när du justerar nackstödets position. Nackstödet är också fällbart bakåt, vilket förhindrar att det sovande barnets huvud inte kan tippa framåt lika lätt.

Säkerhetsskyddet i sidorna håller också huvudet i en ergonomisk och säker position, vid eventuella sidostötar. Modellen är vinnare av Red Dot Design Award och har även vunnit andra utmärkelser. Det här är en stol av hög kvalitet som du dessutom kan välja i tre olika färger.

Fördelar

 • Prisvinnande
 • Skyddande sidokuddar

Nackdelar

 • Tyget kan vara svårt att få av

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals