Bästa haklapparna 2024 – Ett slaskigt men roligt testande av haklappar

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Har du barn som slaskar när de äter? Är de yngre än fem år? Då har du kommit till rätt ställe. Här ska vi nämligen diskutera haklappar! Haklappar är en otroligt bra uppfinning som räddar kläder, och ibland även golv och bord från jobbiga fläckar. 

Som förälder är du säkert medveten om att de allra flesta barn är väldigt kladdiga av sig och en bra haklapp minskar det jobb du behöver utföra för att ta reda på kladdet.

Vilken sorts haklapp som fungerar är väldigt individuellt; vi har därför kollat igenom det utbud som finns för att komma fram till en bra och varierad provgrupp. Vi har testat sju olika modeller i några veckors tid.

Av dessa sju har vi valt ut tre som tar topplaceringarna; en budget-, en mellan-, och en premiummodell. Vår favorit är premiumvinnaren Elodie Details Haklapp Marble som man inte kan gå fel med.

Babybjörn Haklapp tog hem vinsten i mellanklassen och är verkligen en värdig vinnare. Bambino Haklapp ska du kolla in om du måste hålla hårt i plånboken.

För de extra kladdiga barnen kan vi dessutom rekommendera SootheTimes Långärmade Haklapp i tröjmodell. Läs vidare för utförliga recensioner av alla haklappar för att hitta ditt barns nya haklapp.

Premium: Elodie Details Haklapp Marble

Att denna blev premiumvalet var en självklarhet. En mjuk haklapp som är bekväm och lätt att ta på och av. Dessutom är den väldigt söt med sitt coola marmormönster.

Den har en stor ficka som fångar upp nästan allt spill och en framsida som går att torka av och rengöra på bara någon minut. Den smarta designen täcker också axlarna för bekvämlighet samt att den tar upp maximalt med spill.


Mellan: Babybjörn Haklapp

Detta är en otroligt stabil haklapp i livsmedelsgodkänd plast som håller formen och fångar upp det mesta barnet missar.

Plasten är mjuk, ergonomiskt utformad, och skaver inte och den steglösa knäppningen gör den bekväm för alla. Går att skölja av under kranen och hyllades då den är så lätt att rengöra.


Budget: Bambino Haklapp Mjuk

Denna haklapp passar till de allra minsta barnen. I mjuk frotté som skyddar hals och bröst från dregel, droppande flaskor, och mjölk som smiter ur munnen.

Funkar även som handduk att torka av barnets ansikte och händer. Haklappen saknar ficka så den är inte idealisk som skydd vid matningen. 


Special: SootheTime Långärmad Haklapp

För de kladdigaste barnen har vi denna haklapp, som mer liknar en tröja. Den har löstagbara ärmar och fungerar bra från det att barnet börjar äta till ungefär två års ålder. Den kan även användas som förkläde vid lek med färg eller liknande.

Varför ska du lita på oss?

Vi har testat dessa haklappar med ditt och dina barns bästa i åtanke. Det är ett svårt jobb då det finns så otroligt mycket att tänka på, så vi är glada att hjälpa dig med det.

Vi har testat dessa varianter i tre veckors tid i samarbete med en förskola så de har kunnat användas av barn i olika åldrar. Pedagogernas åsikter har gjort mycket för beslutet, samt hur sköna barnen tyckte att haklapparna var.

Vem behöver köpa en haklapp?

Haklappar är egentligen bra för alla som har barn, oavsett om barnen kommit upp i ålder så de kan äta vanlig mat eller inte. Dregglisar skyddar de mindre barnens hud från fukt och irritation. 

Hur kom vi fram till vilka haklappar vi skulle testa?

Vi valde ut dessa produkter från några av de populäraste hemsidorna för köp av barnprodukter. Ur deras utbud valde vi de som sålts mycket och fått höga betyg.

Hur testade vi haklapparna?

Vi gav några av varje exemplar till en förskola som fick testa dem på barnen (med föräldrarnas tillåtelse såklart) och skriva ner vad de tyckte om dem.

På förskolan är en av de viktigaste egenskaperna hos en haklapp att den går snabbt och lätt att rengöra, men vi har även några som kräver tvätt i maskin för er som föredrar oplastade haklappar.

Våra favoriter

Premium: Elodie Details Haklapp Marble

Kolla in denna haklapp från Elodie Details, hörrni! En marmorhaklapp har man väl aldrig skådat förut och denna ska du verkligen investera i om du är en fashionabel förälder!

Men den är inte bara snygg, den är funktionell också. Bland annat hittar vi den innovativa designen med vingar som går över axlarna och täcker dom. Sedan har vi såklart en smart uppsamlingsficka.

Den är snabb och enkel att ta på och av tack vare att den fästs med kardborreband och den är tillverkad i polyester som är Oeko Tex-certifierad och helt PVC-fri. Detta tycker vi om!

Elodie Details har också många andra fina haklappar i sitt sortiment och alla är verkligen vackra. Med sådan design får man också betala lite mer och de flesta modeller, som denna, ligger runt 150 kronor.


Mellan: Babybjörn Haklapp

Denna ergonomiska haklapp var en favorit hos både stora och små. Mjuk plast och silikon som fångar upp mer än de flesta andra haklappar på marknaden då fickan är stabil.

För att rengöra den är det bara att spola den under kranen med eller utan diskborste, sedan går det att torka av den med diskhandduken så är den redo att använda igen. Inga tygdelar som behöver lufttorka mellan varven. Dessutom går den att köra i diskmaskin!

Den steglösa knäppningen går att ställa in till allt mellan 19 och 30 centimeter, vilket gör att den går att använda länge även om ditt barn växer fort.

Plasten som denna haklapp är tillverkad av är livsmedelsgodkänd och uppfyller säkerhetskraven för både Europa och USA. Den innehåller inget PVC, bisfenol A, kadmium, bly, brom, klor, eller ftalater.

Vi älskar även att den går att återvinna. Det finns även ett 2-packserbjudande eller en hel barnservis att köpa. Den enskilda haklappen kostar runt 110 kr.


Budget: Bambino Haklapp Mjuk

Denna haklapp köps i 2-pack. Det finns olika färgkombinationer av grön, rosa, röd, blå, och lila; varje färg har dessutom unika mönster som designats av Karin Mannerstål. De tillverkas i frotté och är tänkt för de minsta barnen.

Den går bra att använda både vid matning, som dreggelhaklapp, eller som handduk. Kardborreknäppningen är mjuk och lättanvänd och garanterar att haklappen sitter säkert runt barnets hals.

Haklappen rullas enkelt ihop, tar mycket liten plats och ryms lätt i väskan om du ska iväg. Ett 2-pack kostar runt 80 kr, vilket gör detta till en av de billigaste haklapparna på marknaden.


Special: SootheTime Långärmad Haklapp

Detta är en väldigt praktisk haklapp från SootheTime - speciellt för dig som har ett barn som kladdar lite extra mycket. Den är nämligen utformad som en långärmad tröja men med avtagbara ärmar.

Den har även en smart ficka på magen som samlar upp allt ditt barn kan tänkas spilla och gör det då väldigt enkelt för dig att göra rent efter maten.

Det roliga är att den även kan användas som förkläde eller vid lek med färger eller annat liknande som enkelt kan bli kladdigt. Du behöver heller inte oroa dig för att själva haklappen ska bli för smutsig då den går att tvätta i maskin.

Den mäter 40 cm på längden och från ärm till ärm är den 80 cm lång. Den rekommenderas från att barnet har börjat äta vanlig mat tills han eller hon är runt 20 månader.

Man kan välja mellan tre vackra färger. Cirkapriset 170 kr är väldigt överkomligt när man tänker på hur smidig och praktisk den är och att man även kan använda den till mer än bara matning. 

Vad man ska tänka på när man köper en haklapp

Det viktigaste att tänka på när du köper haklapp är att du får rätt storlek. En för tight haklapp kan strypa ditt barn och gör måltiden till en skräckupplevelse, medan en för stor haklapp kan tillåta mat och vätska att smita in under den vilket motverkar syftet med att ha haklapp.

Det är även viktigt vilket material haklappen är gjord av och hur lättrengjord den ska vara. Tycker ditt barn om stela haklappar eller är det mjuka som gäller, eller spelar det ingen roll?

Är du okej med att köra lappen i tvättmaskin efter varje användning eller vill du hellre kunna torka av den med disktrasa eller skölja den under kranen?

På det stora hela är valet av haklapp ett väldigt individuellt beslut som du som förälder måste ta på egen hand, men vi hoppas att denna artikel gjort valet lite lättare.

Våra utmanare

Jollein Haklapp med Ärm

Denna snygga haklapp har praktiska ärmar och kommer i två olika utföranden. Den är otroligt skön och enkel att använda, och passar även bra för när man ska göra andra saker som kan kladdas, till exempel pyssla.

Haklappen är vattentät och dessutom enkel att tvätta och rengöra. Måtten ligger på 35 x 70 cm och du betalar ungefär 140 kronor för den.


Done by Deer Haklapp 2-pack

Detta är budgetvarianten av vår premiummodell. Lite mindre haklappar och utan Filibabbalappens mjuka baksida, men fortfarande lätta att torka av och med en ficka på framsidan och kan även köras i maskin.

De kommer i 2-pack, vilket alltid är bra, och helt fria från BPA. De finns i några olika färger, som alla är väldigt fina. Cirkapris på 190 kronor.


Bambino Haklapp Plast

Denna är den klassiska haklappen i plast. Den är stabil och fungerar bra, men är inte den skönaste haklappen på marknaden. Dock är den billig och lätt att rengöra samt tål diskmaskin.

Fästet kan justeras, vilket är bra eftersom den passar då barn av olika storlek och kan användas kontinuerligt medan ditt barn växer. Det finns några olika färger att välja mellan för ett cirkapris på 50 kronor.


Bjällra of Sweden Haklapp

Detta är en lite annorlunda modell av haklapp från Bjällra of Sweden och är nog mest för er modemedvetna föräldrar. Det som är bra är att den är väldigt bred och sträcker sig ut över axlarna och såklart över hela barnets framsida.

Du fäster den på baksidan med ett kardborreband så det är enkelt att anpassa storleken. Det enda negativa är att den inte har någon uppsamlingsficka.

Den kommer dock i tre fina färger och cirkapriset 130 kr är väldigt överkomligt för en så fin haklapp som dessutom går bra att använda som förkläde och är PVC-fri.  


Sebra Haklapp 2-pack

Även dessa haklappar från Sebra är väldigt fina men även praktiska. De fästs med kardborreband på baksidan och kan då enkelt anpassas i storleken och det smarta är att man kan välja mellan två olika längder.

Om du matar ditt barn kan haklappen enkelt vikas upp och bilda en uppsamlingsficka som verkligen tar upp allt ditt barn inte får in i munnen. De är av mjukt plats och det bästa är att de är fria från ftalater.

Som namnet antyder kommer de i 2-pack vilket är, för cirkapriset 140 kr, väl värt det. Man kan även välja mellan två olika modeller - alltså två olika motiv. Antingen de med en panda som flyger eller de med en gorilla som flyger.


Tullsa Haklapp

Denna haklapp från Tullsa kommer i en snygg design med många olika alternativ. Den är även praktisk med en liten uppsamlingsficka och superenkel att sätta på och ta av. Den är gjord i ett material som är enkelt att torka av.

Alla som testade denna haklapp var väldigt nöjda med den och det fanns ingenting att klaga på. Cirkapriset på 80 kr är även som hittat.


Produkter som utgått

Filibabba Haklapp

Denna haklapp är tillverkad av 100% ekologisk bomull och passar barn mellan 0-2 år. Den har otroligt skön stängning med mjukt kardborreband som garanterat inte skaver. Att den dessutom stängs på sidan gör på- och avtagandet mycket lättare.

Den vaxade framsidan finns i två olika mönstersättningar och går att få i tre färger; rosa, blå, och grön. Baksidan är vit och väldigt mjuk vilket gör haklappen extra skön att ha på sig, speciellt för känsliga barn.

Tack vare vaxlagret är den otroligt lätt att rengöra och den stora fickan fångar upp nästan allt som missar munnen.

Haklappen är lätt att tömma ur och torka av men klarar också maskintvätt galant. Den mäter 25 x 35 centimeter och kostar runt 140 kr.

Frågor och svar

När börjar man använda haklapp?

Man kan börja använda haklapp när barnet börjar äta smakportioner, alltså runt fyra månader. Det är dock inte alla som väljer att använda haklapp på sitt barn.

Hur länge använder man haklapp?

Så länge man tycker att det finns ett behov. Ofta tills barnet äter utan att spilla allt för mycket, men många använder det längre för säkerhets skull.

Vad kostar en haklapp?

Det går att hitta haklappar för nästan ingenting alls, från någon tia. Det finns även haklappar som kostar en bit över hundra kronor. Det beror på material, märke, och utformning.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

1 reaktion på ”Bästa haklapparna 2024 – Ett slaskigt men roligt testande av haklappar”

  1. Sebra Interiør

    Tak fordi I også valgte at tage vores produkt med i testen. Med venlig hilsen, Sebra Interiør

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals