Bästa matstolen 2024 – En säker, stadig, och snygg stol för din matglada bebis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Att hitta en bra matstol till din bebis är ett projekt i sig. Det finns en uppsjö av produkter som med de flesta barnartiklar. Så vill man ju också gärna att den inte ska vara alltför ful och skrymmande, utan kännas stilren och snygg. 

Och viktigast av allt, den ska vara säker att sitta i för bebisen. För några år sedan hade ett av de största möbelföretagen här i Sverige en stol ute i sina butiker som visade sig kunde tippa bakåt. Livsfarligt! 

Så alla de här delarna ska tas i beaktande och naturligtvis även att den är praktiskt, lätt att rengöra, att det inte finns miljöfarliga plaster i den, med mera. 

Vi har tittat närmare på de mest rekommenderade stolarna på marknaden. Det innefattar också att de lever upp till EU:s krav på säkerhetsstandarder för barnmatstolar. 

I premiumklassen hittar vi en riktig höjdare och klassiker i Stokke Tripp Trapp. Den håller måttet än idag, mer än fyrtio år efter att den lanserades! En fin stol att växa i och med många tillbehör

I mellanklassen föll vi för JLY 2-in-1 Matstol. En storfavorit på marknaden med justerbar höjd på benen och fotstöden samt med avtagbar bricka.

Budgetklassens självklara vinnare var Carena Matvik Matstol, en otroligt fin stol som var stadig och även jättesnygg. Och med ett pris som absolut passar alla plånböcker. 

Vår finurliga specialare är en jättebra uppfinning för den som inte vill ha in fler möbler i köket eller matsalen: Beemoo Resestol Med Förvaring kan du kan även lätt ta med dig vart du än ska.

Läs vidare för utförliga recensioner av alla stolar för att hitta den nya favorit. 

Premium: Stokke Tripp Trapp

Företaget som grundades 1932 har blivit känt för sin klassiska Tripp Trapp-stol, som finns i många hundratusentals hem i Skandinavien.

Den klassiska designen av Peter Opsvik har hållit måtten genom åren och den är fortfarande lika populär som när den lanserades på sjuttiotalet. Den har en justerbar sits och fotplatta och är formad så att bebisen kan sitta nära bordet.

Man kan komplettera med extra tillbehör, exempelvis en babysitter eller ett babyset som man monterar på för en sittande baby. Skolbarnet använder sedan också stolen som en högre matstol efter att man justerat den i rätt höjd. 

Fördelar

 • Växer i takt med barnet
 • Justerbara detaljer för optimal komfort
 • Finns extra tillbehör att köpa till för bebisen

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Tung att flytta

Mellan: JLY 2-in-1 Matstol

Den här matstolen från JLY har fått otroligt goda recensioner – självklart blev den även en favorit hos oss! Kort sagt så är det en matstol som också kan göras om till en längre eller kortare barnstol, därav 2-i-1 funktionen. 

Det bästa är att stolen både är otroligt skön att sitta i, lätt att hantera, och att den är säker att använda. Matbord kan tas av och fotstöd kan justeras i höjd. Dessutom kommer den till ett mycket bra pris!

Fördelar

 • Barnstol som växer med barnet
 • Avtagbar bricka
 • Bekväm och säker att använda

Nackdelar

 • Något krånglig att montera
 • Benhålen i matstolen är rätt små 

Budget: Carena Matvik Matstol

Vilken budgetvinnare! Man kan verkligen inte tro att den här ligger på ett pris under tusenlappen. Med sina vida ben är den jättestadig och det finns ingen risk att den tippar.

Den har en extra tillsats i form av en bricka; om man vill sitta nära mittemot barnet och mata är det jättebra. Vill man att barnet sedan ska kunna sitta vid bordet är det bara att ta av brickan.

Fördelar

 • Stadig och robust
 • Högt ryggstöd
 • Behaglig sits som kan tas av

Nackdelar

 • Enkel design
 • Svår att växa i

Special: Beemoo Resestol Med Förvaring

Nog att det finns en del matstolar utformade för smidig transport på marknaden, men det här är något nytt! Beemoo resestol med förvaring fick bli vår specialare i och med dess speciella design. 

Stolen är perfekt att ta med sig överallt, och kan enkelt förvaras eller fällas ihop som väska. Det unika är att den fästs direkt på en vanlig stol, och att barnet sen spänns fast med säkerhetsbältena.

Fördelar

 • Praktisk medtagbar resestol med extra förvaring
 • Fästs direkt på en vanlig stol
 • Barnet sitter tryggt, bekvämt och stadigt med selen

Nackdelar

 • Saknar matbricka
 • Kräver tyngre stol för optimal säkerhet vid användning

Varför ska du lita på oss?

Vi är ett gäng på sju småbarnsfamiljer som tillsammans har femton barn. Vi har stor erfarenhet av allt som har med barnprylar av alla de slag att göra, det gäller även barnmatstolar.  

För oss alla är säkerhet och ergonomi jätteviktigt när det kommer till olika barnmöbler; som stolar, sitters, badkar, skötbord, med mera

Vi förstår också att alla har olika ekonomiska förutsättningar för att köpa prylar till hemmet och vill alltid ha med alternativ som alla kan ha råd med. Kvalitet är naturligtvis en av prioriteringarna, vilken nivå på priset det än handlar om.

Vem behöver en matstol?

Ja, jag skulle nog säga att det är svårt för de flesta småbarnsfamiljer att klara sig utan en matstol. 

När babyn blivit cirka sex månader (och det här är verkligen ungefärligt, det kan se helt olika ut från barn till barn), är det trevligt för barnet att få sitta med vid bordet och det är kanske dags att börja få smaka mat och äta lite grann. 

Att sitta med bebisen exempelvis i famnen är inte realistiskt, inte heller att sitta och mata barnet när den sitter i en babysitter. Så en matstol är nog en grundläggande investering alla måste göra. 

Hur kom vi fram till vilka matstolar vi skulle testa?

Vi hade valt ut femton stolar från början, på basen av egna erfarenheter, recensioner, vad personal i barnbutikerna tipsade om, och tester på nätet. Gemensamt kom vi fram till att testa de här sju, som var bäst av de femton ursprungsstolarna. 

Som vanligt jobbar vi med fyra klasser; premium, mellan, budget, och en specialare. Detta för att hitta en stol som passar för alla, oavsett om man är intresserad av funktionalitet, design, pris, eller något annat. Vi ser helt enkelt till att det finns något för alla. 

Hur testade vi produkterna?

Det är lätt att testa barnprodukter när man har småbarn - vi har den bästa testpanelen man kan tänka sig hemma! Barn tar givetvis inte hänsyn till sådant som design och hur snygga vi vuxna tycker att produkterna är. 

De vill vara nöjda i sina matstolar, sitta med mamma och pappa och syskon vid matbordet, nå maten de äter (nåja, kanske inte alltid äter, men leker med den i alla fall!). 

De vill kunna vända sig om och kolla vart vi tog vägen när vi gick och plockade ner något från skåpet och vi i vår tur vill då vara hundra på att barnet sitter säkert och inte kan trilla ur i ett sådant läge. Och vi vill dessutom inte att de ska kunna klättra ur stolarna på egen hand, givetvis!  

Vi testade dem genom att använda en stol var per familj och vecka. Jag hade gjort i ordning en lista med kriterier som skulle uppfyllas på stolarna.

Detta inkluderade exempelvis säkerhet, hur skrymmande den var, om barnet kunde växa med stolen, design, hur lätt att rengöra den var, hur bekväm stolen var för barnet att sitta i, och praktiska tillbehör. 

De här kategorierna poäng- och betygsattes så att vi kunde sammanställa vilken av stolarna som var smartast och bäst.

Vi träffades givetvis efter testveckan och diskuterade igenom betygssättningen för att finjustera testsvaren och så hade vi då till sist våra resultat.

Våra favoriter

Premium: Stokke Tripp Trapp

Här har du stolen som växer i takt med ditt barn. Du kan använda Tripp Trapp-stolen ända från att barnet kan sitta med stöd tills det är i skolåldern. För den lilla bebisen finns det tillbehör att köpa extra; ett babyset med stöd och mjuka kuddar. 

Sitt- och fotplattorna är justerbara så att du kan vara säker på att få exakt rätt stöd och höjd för barnets storlek. 

Vill du vara extra säker på att den här redan mycket stadiga stolen inte ska kunna välta kan du köpa ett separat tippskydd till. De är två extra “fötter” man kan montera på matstolens ben. 

Stocke är ett möbelföretag som grundades redan 1932. Tripp Trapp var den första barnmöbel som företaget lanserade 1972 och den var från början en given succé. 

I slutet av 1990 utökade man barnmöblerna och hjälpmedlen succesivt och idag omfattar Stokkes barnprodukter barnvagnar, liggdelar, barnsängar, inredning, och textilier. 

De håller fanan hög när det gäller design och anses vara ett av de förnämligaste företagen i Skandinavien när det kommer till funktionell design. Den kommer självklart i många olika färger.

Fördelar

 • Växer i takt med barnet
 • Justerbara detaljer för optimal komfort
 • Finns extra tillbehör att köpa till för bebisen

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Tung att flytta

Mellan: JLY 2-in-1 Matstol

JLY 2-i-1 matstol är en mycket praktisk produkt som kan göra succé hos de flesta barnfamiljer. Dess mångsidiga användning gör att den kan användas både av yngre och lite äldre barn, eller att barnet kan växa in sig i den. 

Det är nämligen så att stolen först och främst kan användas som ett matbord. Däremot kan själva matbrickan tas av, vilket gör om matstolen till en barnstol. När barnet sen är lite större kan träbenen tas av och göras om till en vanlig stol. Det är så användarvänligt!

Som barnstol och matstol är den mycket bekväm att sitta i tack vare det mjukt vadderade sätet. Den är även säker i och med säkerhetsselen och den trygga bygeln. Det är på bygeln som matbrickan fästs vid behov. Vi gillar också att den är mycket enkel att rengöra!

Andra smarta detaljer är det justerbara fotstödet. Stolen har även en hög maxvikt, håller väldigt bra kvalité och har en snygg design. Perfekt för barn som växer. Däremot kan den vara något krånglig att montera, men annars superbra och prisvärd. 

Fördelar

 • Barnstol som växer med barnet
 • Avtagbar bricka
 • Bekväm och säker att använda

Nackdelar

 • Något krånglig att montera
 • Benhålen i matstolen är rätt små 

Budget: Carena Matvik Matstol

Här har vi en stabil och stadig stol från Carena som dessutom är stilren och snygg i sobert svart. Den har högt ryggstöd för extra komfort för barnet och brickan kan även användas som säkerhetsbygel.

Sitsen är avtagbar och kan tvättas. En fempunktssele ingår, så ditt barn sitter tryggt utan att du behöver oroa dig för att barnet ska klättra ur. Finns i flera färger.

Fördelar

 • Stadig och robust
 • Högt ryggstöd
 • Behaglig sits som kan tas av

Nackdelar

 • Enkel design
 • Svår att växa i

Special: Beemoo Resestol Med Förvaring

Det här är en unik specialare från Beemoo, nämligen deras resestol med förvaring. Precis som namnet utlovar är det här en praktisk resestol som är smidig att ta med sig överallt. 

Designen är riktigt snygg, och även otroligt smart. För det här är inte vilken resestol som helst. Stolen är utformad för att kunna fästas direkt på en vanlig stol, just för att du ska slippa leta efter barnstolar när du är ute och far. 

På så sätt har du alltid din barnstol med dig. Du spänner sen bara fast barnet i stolen och så sitter hen bekvämt, stadigt och tryggt. Tänk bara på att du inte får med någon tillhörande matbricka eller liknande. 

Efter du använt stolen kan du smidigt fälla ihop den igen. Den förvandlas då till en väska med extra förvaring och axelrem.

Enkel att använda, lätt att fälla ihop och ta med sig, och även mycket säker. Så prisvärd!

Fördelar

 • Praktisk medtagbar resestol med extra förvaring
 • Fästs direkt på en vanlig stol
 • Barnet sitter tryggt, bekvämt och stadigt med selen

Nackdelar

 • Saknar matbricka
 • Kräver tyngre stol för optimal säkerhet vid användning

Bra att tänka på innan du köper en matstol

Det finns några saker att titta närmare på när ni ska till att köpa en matstol. Det bör vara en stol som barnet kan växa med, alltså ska delar som sits, benstöd, och höjd på sitsen helst vara justerbara. 

Annars måste du hela tiden köpa nytt. På så vis är det bra att investera en slant i en lite dyrare stol som barnet kan ha längre.

En annan sak som är viktig är att kolla in hur stolen är konstruerad nertill. Det är väldigt otrevligt att snubbla på långa fötter som sticker ut, vilket du garanterat kommer göra om stolen har det.

Våra utmanare

Babydan Matstol Danstol

BabyDan Danstol har blivit en populär och omtalad matstol bland många småbarnsföräldrar. Vi förstår varför! Inte nog med att den har en riktigt snygg och stilren design, den är även väldigt enkel att använda och lätt att rengöra. 

Det som gjorde att vi fastnade för den här var också det faktum att den är både rejäl, stadig och säker för barnet att sitta i. Oavsett barnets humör och kapacitet kommer den stå på sin plats och inte välta. Den funkar även då barnet växer i och med det justerbara fotstödet som ger rätt support. 

Vid köp får du även med en säker trepunktssele, tillhörande bygel och rem. En riktigt prisvärd matstol som underlättar matning väldigt. Något tight bygel, men annars super. Finns i flera fina färger!

Fördelar

 • Robust och stadig av hög kvalité
 • Riktigt snygg och stilren
 • Justerbart fotstöd

Nackdelar

 • Något tight bygel
 • Kan vara svårt att justera fotstöd

Stokke Clikk Barnmatstol

Här har vi en riktigt lyxig, men samtidigt otroligt elegant matstol från Stokke. Stokke Click Barnmatstol kommer utan tvekan underlätta matningen och se till att även barnet har det bra under tiden. 

Matstolen är enkel att montera, smidig att hantera, och väldigt lätt att hålla ren. Dess ”1-2-3 click” funktion gör den busenkel att justera och ändra efter behov. 

Det bästa är att stolen kan använda från det att barnet är 6 månader tills att det är 3 år. Oavsett ålder kommer den ha optimal passform för hög komfort. Fotstödet kan justeras, brickan kan tas av och tvättas, och fempunktsselen kan lossas. 

Vi gillar också att den är utformad i ett nätt och lätt format, på så sätt är den också lätt att förvara. Som sagt ett lyxigt alternativ, men ack så bra den är! Och så söt.

Fördelar

 • Lyxig och elegant modell
 • Enkel att justera och anpassa
 • Praktisk

Nackdelar

 • Väldigt dyr
 • Något hård och plastig 

Troll Matstol Marita

Troll är en klassisk modell som många har sett, precis som Tripp Trapp. Den har en smart lösning för att höja och sänka sitsen; du gör det med ett enkelt handgrepp och behöver inga skruvmejslar eller något sådant. 

Vältestad enligt EU-standard vad gäller säkerheten. Dessutom är den väldigt stilren och kommer passa i vilket kök, vare sig du bryr dig om det eller inte.

Fördelar

 • Höj- och sänkbar sits
 • Lätt att ändra och justera
 • Snygg och stilren design

Nackdelar

 • Rätt hård att sitta i

Babybjörn Matstol

Alla känner vi till den klassiska bärselen, haklapparna, och muggarna, men nu har Babybjörn kommit med en otroligt väldesignad matstol också. 

Bordet fäller man ner så det samtidigt fungerar som en låsbygel. Låset är så komplicerat att bara en vuxen kan få upp det. 

Bordsbrickan kan tas bort och tvättas i diskmaskinen, otroligt smart och genomtänkt! Stolen kan dessutom fällas ihop och kan lätt tas med på resan om det behövs. 

En futuristisk stol som ser riktigt skojig ut och kommer i två färgutföranden.

Fördelar

 • Säker låsbygel
 • Smidig att fälla ihop
 • Väldigt stadig och trygg 

Nackdelar

 • Otroligt dyr

Stokke Steps

Stokke tillverkar alltid högkvalitativa barnprodukter och deras matstol är inget undantag. Just denna passar för 3-åringar och uppåt, men man kan köpa till sitsar om man vill använda den till bebisen.

Stolen är gjord i naturlig bok, har en ergonomisk design som stödjer axlar och rygg, och har en justerbar storlek för bästa passform.

Fördelar

 • För större barn
 • Ergonomisk utformning
 • Justerbar storlek

Nackdelar

 • Dyr
 • För att den ska passa de minsta behöver man köpa till ett babyset

Moweo Matstol House

Moweo Matstol House kommer passa dig som vill köpa en liten och smidig matstol. Trots att den är praktiskt utformad upplevs den som stabil och säker att använda. 

Det som däremot gör att den här sticker ut på marknaden är de rullbara hjulen under benen. Hjulen kan också låsas för ökad stadga och säkerhet. 

Matstolen är utformad med mjuk sits, reglerbar fempunktssele och förvaringskorg undertill. Benen kan justeras i höjd beroende på barnets storlek och er situation. Matbrickan kan också ändras och tas av, likaså dynan. 

Med det sagt är barnmatstolen mycket smidig att flytta runt även då barnet sitter i. Perfekt att använda då du vill att barnet ska följa med in till köket, badrummet och så vidare. 

Riktigt bra och användarvänlig, det till ett mycket bra pris och en cool design!

Fördelar

 • Flyttbar matstol med rullbara hjul
 • Stadig och trygg att använda
 • Säker fempunktssele

Nackdelar

 • Något trång stol
 • Plastig 

Safety 1st Matstol Kanji

Här har vi en bekväm barnmatstol från Safety 1st. Kanji är speciellt utformad för att vara smidig att använda tack vare den mindre storleken. På så sätt tar den upp lite utrymme och får plats på de flesta ställen. 

Det allra mest praktiska är att den på ett snabbt och enkelt sätt kan vikas ihop och förvaras. Designen må vara lite plastig, och det är kanske inte den stadigaste stolen på marknaden. 

Men, trots det kommer ditt barn sitta säkert och skönt med fempunktssele. Matstolen är även utformad med en matbricka i plast som lätt kan rengöras, samt en smart mugghållare och ett fotstöd. 

Ett riktigt prisvärt alternativ som kan användas från 6 månader till 3 år. 

Fördelar

 • Prisvärd
 • Nättare storlek som är smidig att förvara
 • Stadig och rejäl

Nackdelar

 • Något plastig och ranglig
 • Inte så snygg design 

Produkter som utgått

iCoo Grow With Me 123

Vinnaren i premiumgruppen är något utöver det vanliga, det är ett som är säkert! Här är en matstol som du kan ta i bruk redan när du kommer hem från BB. 

Den har nämligen en smart insats som gör att du kan använda den som babysäng på hjul! När barnet sedan blivit lite större kan du ha en babysitter i den.

En lösning ingen av oss hade sett förut! Det är kul att man kan ha babysittern på en bekväm höjd och inte som sitters brukar, alltså på golvhöjd. 

När det sedan är dags för din bebis att sitta upp och börja smaka på mat är det bara att koppla på matstolsdelen på stativet. 

Benstativet har tre olika höjdlägen man kan ställa in med ett enkelt handgrepp. Matstolen är försedd med en fempunktssele och en bricka du kan ta bort om du vill. Fotstödet kan justeras i olika höjd för att passa barnets benlängd. 

Priset är inte det billigaste kan man tycka vid en första anblick, men man ska komma ihåg att här har vi en multifunktionell möbel, som du kan ha i alla de första faserna i bebisens utveckling.


BabyTrold Stol På Bord

Här har vi BabyTrolds flaggskepp bland deras sortiment av barnmöbler. Stol På Bord är en smart lösning där du hänger stolen direkt på bordet och spänner fast den med en låsningsmekanism undertill.

Du får du en stadig, jättesäker stol som du enkelt kan plocka bort om du behöver det. Stolen har extra högt ryggstöd vilket gör den bekväm för barnet att sitta i och kan användas tills barnet väger femton kilo.  

Den är perfekt för den som är på resande fot; hopfälld tar den ingen plats alls. Klädseln är avtagbar och går att tvätta i maskin i 40 grader. Den här stolen finns i ett till färgalternativ och är definitivt prisvärd!


BabyTrold Stol

BabyTrold-stolen är ett utmärkt alternativ även om man inte behöver tänka på priset. Den är hopfällbar och passar jättebra för dem som bor i lägenhet till exempel, eller vill kunna plocka undan den av andra orsaker. Man viker smidigt ihop den så tar den nästan ingen plats alls. 

BabyTrold är kända för sina finurliga lösningar när det gäller smarta, hopfällbara barnprodukter. Det är även de som utvecklat matstolen “stol på bord”, som jag skriver om längre ner. 

Den här matstolen har ett praktiskt litet matbord som tillbehör och det kan man även ta av vid behov. Hela sittskyddet kan tas av och tvättas. Stolen väger endast fem kilo men är designad så att den är väldigt stadig trots det.


Frågor och svar

Varför ska man använda en matstol?

För att barnet kan vara med vid bordet utan att sitta i famnen på mamma eller pappa. Det kan också vara skönt för resten av familjen, så att man kan ha en öppen diskussion.

När börjar man med matstol till barn?

När barnet kan sitta själv kan man börja med matstol. Det finns även matstolar med babyinsats för mindre barn, de kan användas redan från att barnet är nyfödd.

Hur länge använder man en matstol?

Det finns matstolar för alla åldrar, så matstol används tills barnet kan sitta på en vanlig stol – eller längre, om man vill. Matstolar för barn är högre än vanliga stolar så att barnet kommer upp lite.

Vad kostar en matstol?

Det finns matstolar i olika prisklasser, från ett par hundra och upp till flera tusen. Det beror på märke, material, och utförande.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals