Bästa hockeyhjälmen för barn 2024 – Säkerhet och komfort på isen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Söker du en lämplig hockeyhjälm till ditt barn men vet inte riktigt var du ska börja? Då har du kommit precis rätt, för det här är nämligen vår stora köpguide om hockeyhjälmar för barn! Vi går igenom vad du ska tänka på när du ska skaffa en bra barnhockeyhjälm och hur du mäter ut rätt storlek. 

Träning och lek med en bra hockeyhjälm

Att spela hockey innebär högt tempo på isen, slag med klubbor och i värsta fall även träffar av puckar. Det är därför viktigt att ditt barn är rätt utrustad, vare sig det är lekhockey eller om ditt barn går på ishockeyträning. Därför har vi sammanställt den här guiden och alla föräldrar som inte vet riktigt hur de ska välja hockeyhjälm kommer att få svaret på det i artikeln. 

I den här guiden ska vi fokusera på tre typer av hjälmar. För det första har vi ishockeyhjälmar för den som ska träna hockey i ett lag och spela matcher. Det finns också en variant för alla som gillar hockey och vill spela hockey med mjuka puckar och bollar. 

Det finns också hjälmar som är avsedda att stå i mål med. Eftersom vi vet att våra läsare är föräldrar med barn i olika åldrar och sannolikt med både lek och träning i sikte, presenterar vi olika typer av hjälmar. Vi har delat in produkterna i tre huvudkategorier. 

I premiumkategorin vann CCM HT50C HF Combo Hjälm. För den som har yngre barn kan vi tipsa om SportMe Streethockeymask Rangers, och vår utmärkta budgetvariant heter SportMe Streethockeymask Sverige, även den avsedd för mindre barn som vill prova på hur det är att spela hockey. Utöver detta hittar du också tre stycken utmärkta utmanare.

Premium: CCM HT50C HF Combo Hjälm

Det här är hjälmen som är en utmärkt investering om ditt barn vill börja träna hockey i ett lag. Hjälmen har de märkningar som behövs för att barnet ska kunna träna och spela match. Den är dessutom komplett med både galler och hakskydd, så du behöver inte köpa någon extra utrustning till hjälmen. 

Dessutom har den här nya uppdaterade modellen en verktygslös justering, så det går snabbt och lätt att att få en optimal passform.

Fördelar

 • Med galler
 • Hakskydd ingår

Nackdelar

 • Finns inte i större storlekar

Mellan: SportMe Streethockeymask Rangers

SportMe Streethockeymask Rangers är en av de coolaste hockeyhjälmar du kan hitta. SportMe har tagit fram den här häftiga hjälmen för alla som vill spela lekhockey eller stå i mål medan kompisarna spelar. 

Hjälmen är designad med New York Rangers logga och är helgjuten och skyddar hela ansiktet och hakan på ett tryggt och bekvämt sätt.

Fördelar

 • Häftig design
 • Helgjuten mask
 • Generöst hakskydd

Nackdelar

 • En av de dyrare streethockeyhjälmarna

Budget: SportMe Streethockeymask Sverige

Sportme har tagit fram en fin ishockeyhjälm för de minsta spelarna som väntar på att få börja spela ishockey på riktigt. 

Trots att den här hjälmen är för femåringar och uppåt så har den en hög komfort, CE-märkning och är trygg att använda för att spela lekhockey med.

Fördelar

 • Skydd för hela ansiktet

 • Smidig justering

 • Passar små barn

Nackdelar

 • Inte så varm


Köpguide

Vad är en hockeyhjälm för barn?

Hockeyhjälm för barn är ett huvudskydd som är avsett att ha vid ishockeyspel vid träning och match. Ishockey är en farlig sport och bra utrustning som är speciellt anpassad för ishockeyspel är nödvändigt och till och med krav från Svenska Ishockeyförbundet.

Den viktigaste aspekten av en hjälm är att den är i rätt storlek och sitter bra för att kunna skydda mot klubbor och bollar som rör sig i stor hastighet. Hjälm skyddar även barnet vid tacklingar. Ur säkerhetsaspekt är det förstås viktigt att hjälmen är bekväm, inte flyttar sig under spelets gång och att barnet inte är besvärad av hjälmen. 

Det får aldrig finnas en risk för att barnet tycker hjälmen är obekväm och tar av den i ett obevakat ögonblick. Det här är viktigt på vilken nivå av ishockey det än gäller. Hockeyspel med undermåliga hjälmar kan leda till hjärnskakning eller ännu värre olyckor.

Vad skiljer en hockeyhjälm för barn från andra hjälmar?

Det som skiljer en hockeyhjälm från en lekhjälm eller så kallad multisporthjälm är att den omsluter huvudet mer, och att den har ett tillhörande galler som skyddar ansiktet. Ofta är den även utrustad med galler frampå eller har en funktion som gör att du kan placera ett galler framför ansiktet.

Är hockeyhjälm nödvändigt för barn som spelar ishockey?

I Svenska Ishockeyförbundets regelbok framgår det att hockeyhjälmar måste bäras vid ishockeyspel och träning. För målvakter gäller heltäckande ansiktsskydd alternativt en speciell målvaktsmask, som även kallas målvaktshjälm eller ishockeymask.

När det gäller hockeyträning är det lagstadgat att alla spelare under 18 år måste ha någon form av skydd för ansiktet. Även en domare under match måste ha på sig en ishockeyhjälm. Om en spelare eller målvakt går in på isen utan hjälm, utvisas spelaren omedelbart enligt regelboken.

Skötseln av en hockeyhjälm

Om det uppstått sprickor i hjälmen måste den genast bytas ut och generellt kan sägas att en hjälm håller i ca 3 år om ditt barn inte växer ur den innan. Blir den matt i färgen är det också ett tecken på att det är dags att byta ut hjälmen. En hjälm i gott skick ska vara blank. 

För juniorspelare är det alltså obligatoriskt med ansiktsskydd. Om gallrets trådar har har böjts får du inte böja tillbaka dem utan byta ut hela gallret, eftersom det nu blivit försvagat och bör kasseras. 

Ett hakskydd ska täcka så stor del av hakan som möjligt och det ska sitta ordentligt på plats i hakkoppen. Hakskyddet ska tvättas ofta, eftersom det snabbt blir svettigt och ohygienisk.

Hur vet jag vilken hockeyhjälm för barn jag ska köpa?

Det är inte helt lätt att välja en bra hjälm, särskilt om du som förälder inte själv spelar hockey eller har erfarenhet av ishockeyhjälmar. Men med noggrann efterforskning går det alldeles utmärkt att köpa en bra ishockeyhjälm även på nätet, där du ofta kan hitta bättre priser. Det viktigaste är att måtten är grundligt kontrollerade.

Modeller och priser på hockeyhjälmar för barn

En hockeyhjälm kan kosta allt från några hundralappar till över 1 000 kr. Det finns en rad tekniska innovationer och massa exklusiva hjälmar på marknaden. Det finns också något billigare modeller som uppfyller alla de säkerhetskrav som en hockeyhjälm för barn ska ha. 

För fritidshockey, till exempel med entusiastiska föräldrar, går det att använda en enklare modell. Men det här är naturligtvis på föräldrarnas ansvar och omsorg, som alltid ska vara med barnet när det är klubbor och puckar inblandat i leken. 

För den som ska börja träna ishockey är en hjälm med ansiktsskydd en nödvändighet. Saker att ta i beaktande när du ska köpa en ishockeyhjälm till ditt barn är:

 • Kontrollera om det medföljer visir eller inte
 • Ta reda på hur slitstark hjälmen är
 • Kontrollera om du kan justera hjälmen på flera olika sätt
 • Notera om det behövs verktyg för justering eller inte
 • Läs på om den stötdämpningsteknologi som finns i hjälmen
 • Tänk på att färgvalet kan vara viktigt för ditt barn och bidra till att barnet gärna vill ha den på
 • Hjälmen ska vara CE-märkt

Storleksguide

En ishockeyhjälm för barn ska för det första vara godkänd. Spelare bör endast använda CSA, HECC och CE-certifierade hjälmar. Den ska vara bekväm och passa bra på huvudet. När den ställs in ska hjälmkanten vara ca en centimeter ovanför ögonbrynen. Hjälmen ska vara tätt sluten kring huvudet och den får inte kunna snurra eller vridas runt. Hakbandet ska sitta åt, så att detta inte kan glida av hakan.

Så här mäter du ut rätt storlek: 

1. Först ska du mäta huvudomfånget på ditt barns huvud. Det gör du genom att mäta precis tvärs över pannan ovanför ögonbrynen, ovanför öronen över bakhuvudet.

2. När du har det måttet har du utgångspunkten för vilken storlek på hjälmen du ska köpa. Därefter följer du företagets egen storleksguide.

3. När du får hem hjälmen ska du öppna den så mycket det går och placera den på huvudet så att hjälmens främre kant är en fingerbredd över ögonbrynen. Justera främre och bakre delen till en bekväm passform.

Se upp för begagnade hjälmar

Viss barnutrustning är det bra att undvika och att köpa begagnade hjälmar av alla slag är definitivt något att vara försiktig med. Vad säljaren än intygar kan du omöjligt veta vad hjälmen varit med om och hur mycket den har använts. Såtillvida den inte ligger nerpackad kvar i sin förpackning och ser helt ny ut. Möjligen kan du då överväga ett undantag.

Men att satsa på att betala några hundralappar extra för att köpa en ny hjälm till ditt barn är något vi vill rekommendera. Barnets säkerhet går före allt annat.

Hockeyhjälmar för barn Bäst i Test 2024 - Barnlandets favoriter

För att kunna ge relevanta tips i den här guiden har vi gjort grundlig research på nätet om hockeyhjälmar. Småbarnsföräldrar är överlag generösa med att dela med sig av sina erfarenheter av barnprylar och det har varit lätt att hitta kundrecensioner och omdömen. 

Såklart har vi också noggrant läst alla produktfakta om hjälmarna. Vi hade plockat ut tre stycken favorithjälmar som passar för flera kategorier av användare. Varesig du har ett äldre barn som ska börja träna i ett ishockeylag eller en lite yngre hockeyintresserad som vill prova på att träna hockey tillsammans med dig.

Premium: CCM HT50C HF Combo Hjälm

CCM HT50C HF Combo Hjälm Svart är en ishockeyhjälm från det kanadensiska företaget CCM. Hjälmen är en utveckling av deras förra modell SL 40 och den har en helt ny typ av passform, som ger ökad säkerhet och bättre komfort. 

Hjälmen är komplett utrustad med med hakskydd samt galler och kan justeras i flera led för optimal passform. Ett stort plus med den här nya modellen är att den har en verktygslös justering. Du behöver alltså inte använda en skruvmejsel för att passa in den på huvudet. För att justera och byta ut gallret måste du dock använda skruvmejsel. 

Det medföljande hakskyddet är heltäckande och har en bekväm, uttagbar stoppning som kan tvättas. Under hakskyddet finns också ett band som du fäster hela hjälmen med. Gallret har extra fästen i form av spännband som löper längs med hjälmens sidor. 

Det finns flera varianter av den här hjälmen och vi har en till av dessa ibland våra utmanare. Skalet är aerodynamiskt utformat för ett optimalt spel, men resultatet blir också att hjälmen har ett snyggt och sportigt utseende.

CCM har tillverkat ishockey- och cykelutrustning i flera decennier. Att köpa en hjälm från dem innebär att du får en prisvärd, välsittande och funktionell hjälm. Något som krävs för att den ska få användas på ishockeyträning hos oss i Sverige.

Fördelar

 • Med galler
 • Hakskydd ingår

Nackdelar

 • Finns inte i större storlekar

Mellan: SportMe Streethockeymask Rangers

SportMes lekhockeyhjälm för barn är en snygg och tålig hjälm med NHL New York Rangers officiella logotyp på. Det här är en riktigt cool hjälm för alla yngre hockeyentusiaster och du kan stå med den i mål likväl som att använda den för hockeyspel med en mjuk puck eller boll.

Hjälmen är CE-märkt och har en helgjuten form med ett generöst skydd även för hakan. Hakskyddet är det som gör att den också är lämpligt att stå i mål med. Gallret i metall är rejält tilltaget och bildar ett generöst avstånd mellan ansiktet och hjälmens yttre. Den är ett tryggt skydd mot bollar i ansiktet, vilket kan kännas väldigt obehagligt. 

Hjälmen är mycket lätt att justera för en föräldrar. Den har ett lättåtkomligt hakband som gör att hjälmen sitter stabilt på plats. Passformen och storleken justerar du med hjälp av spännband på hjälmens yttersida. När du spänner åt bandet, sluter sig stoppningen runt barnets huvud. Tänk på att hjälmen ska sitta åt, men den inte ska vara obekväm eller trycka åt någonstans.

Fördelar

 • Häftig design
 • Helgjuten mask
 • Generöst hakskydd

Nackdelar

 • En av de dyrare streethockeyhjälmarna

Budget: SportMe Streethockeymask Sverige

Har ditt hockeyspelande barn ett småsyskon som ivrigt också väntar på att få börja träna hockey på allvar? Då tycker vi att du ska köpa den här hjälmen så att ditt barn kan göra sig redo för spel med en mjuk puck eller boll i väntan på riktig träning. 

Den här fina hjälmen med sverigemotiv är utrustad med galler och passar perfekt när ditt barn vid träna på att stå i ishockeymål, spela streethockey eller öva hockey med dig. 

Hjälmen är lämplig från 5 år och materialet är i hållbar PVC med ett metallgaller. Hjälmen är helgjuten över hakan och ger mycket bra skydd över hela ansiktet. Passformen justerar du enkelt med hjälp av spännband som sitter på hjälmens yttersida, så att du kan justera hjälmen snabbt och enkelt när den sitter på. 

Ett stort plus med det här systemet är att du kan ändra justeringarna på ett smidigt sätt beroende på hur tjock mössa ditt barn har under hjälmen. Hjälmens foder är inte heller särskilt värmande, så en mössa av något slag kommer sannolikt att behövas, för att det inte ska bli kallt om öronen. Det här är helt enkelt en perfekt hjälm för den blivande hockeyspelaren!

Fördelar

 • Skydd för hela ansiktet

 • Smidig justering

 • Passar små barn

Nackdelar

 • Inte så varm


Hockeyhjälmarna för barn som utmanar 2024 - Barnlandet gillar

För att göra köpguiden mer komplett och ge dig några fler alternativ, tipsar vi även om några hockeyhjälmar till som är av alldeles utmärkt kvalitet och som är omtyckta av sina användare. Ta gärna en titt på dessa om du inte hittade det du sökte i premiumkategorin.

CCM HT50C HF Combo SR Hjälm

Gillade du premiumvinnaren men insåg att färgen inte riktigt kommer att passa eller gillas av ditt barn? Då har vi här en färgsprakande variant i rött! CCM HT50C HF Combo SR Hjälm är i grunden samma hjälm, med ett aerodynamiskt, välventilerat skal och verktygslös justering. 

Det här är verkligen perfekt hjälm för killar och tjejer som ska börja träna ishockey på allvar. Hjälmen är godkänd, certifierad och har ett avancerat M40-galler.

Fördelar

 • Bra ventilation

 • Kan justeras utan verktyg

 • Certifierat galler

Nackdelar

 • Tätt hakskydd som snabbt blir svettigt


Black Ice Målvaktsmask Street Canada

Black Ice är en målvaktsmask som passar för våra allra minsta användare. Storleken fungerar för femåringar och uppåt. Det coola utförandet gör att den tilltalar många ishockeyentusiaster. 

Passformen är bra och den är lätt att ställa in när barnet har hjälmen på. Avsedd för spel med mjuk puck eller boll.

Fördelar

 • Skyddande målvaktsmask för de minsta

 • Tuff design

 • CE-märkt

Nackdelar

 • Kall hjälm


Sportme Mask Canada

SportMes hockeymask med Kanadas landslagslogga på är en lekhockeymask som kan användas för ishockeylek för barn från 5 år och uppåt.

Den är godkänd för användning i Sverige och är en utmärkt hjälm att börja med, för den som är ishockeyintresserad. Hjälmen är lätt för föräldrarna att justera och kan användas med en mössa, när det är kallt ute.

Fördelar

 • Heltäckande mask

 • Lätt att justera

Nackdelar

 • Passar ej större barn


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals