Bästa skidhjälmen 2024 – Viktigt skydd när det är full fart i backen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Är du och din familj några av de två miljoner svenskar som älskar utförsåkning nästan mer än någon annan aktivitet? Det är väldigt viktigt att ha en skidhjälm som skyddar huvudet när man är ute i backen.

De flesta har haft otur och någon gång ramla i backen och vid sådana tillfällen är det viktigt att ha en godkänd och säker hjälm. Det kan helt enkelt rädda liv!

Det finns gott om tester av hjälmar, både från oberoende forskningsinstitut och från flera försäkringsbolag. Det är tuffa tester som man verkligen kan lita på och ofta gör man flera tester per hjälm, för att vara säker på resultatet.

I vårt eget test har vi såklart inte kunnat utföra några hårda säkerhetstester, men det vi gjort är att researcha marknaden i detalj, för att plocka ut de allra bästa hjälmarna på marknaden och därefter rangordna dem när det gäller komfort och utseende.

Giro Crue MIPS Jr blev vår premiumvinnare medan Tenson Park Skidhjälm tog hem vinsten i mellanprisklassen. Budgetvinnaren blev Head Star Skidhjälm och vår specialare är Smith Jr Scout Mips Helmet.

Premium: Giro Crue MIPS Jr

Den här nyheten från Giro har rent ut sagt slagit rekord i positiva recensioner och omdömen – det är många som anser att det här är den bästa skidhjälmen för barn! Stilren design samtidigt som den levererar både kvalité, funktion och säkerhet. 

Skalet är tåligt och ventilationen är god. Dessutom har den ett speciellt rotationsskydd som minskar risken för skador vid krasch. Mycket säker och bekväm att använda!

Fördelar

 • Mycket säker och skyddande med rotationsskydd
 • Tåligt skal som håller länge
 • Bra passform och god ventilation

Nackdelar

 • Dyr

Mellan: Tenson Park Skidhjälm

Mellanvinnaren är från svenska märket Tenson som tillverkar utmärkt vinterutrustning för barn i alla åldrar och som fyller sin funktion genom att skydda huvudet, så att barnet kan utöva sin sport med största komfort.

Tenson skidhjälm är finns dessutom att få i en härlig knallrosa färg, som säkerligen tilltalar många prinsar och prinsessor som ska ut i skidbacken. Ett stort plus är också att den är justerbar och att barnet därmed kan växa med den.

Fördelar

 • Justerbar storlek
 • Hakskydd med kardborrefäste

Nackdelar

 • Fodret är inte avtagbart och tvättbart

Budget: Head Star Skidhjälm

Skidhjälmen från Head är perfekt för den som ska prova på att skida tillsammans med mamma och pappa, utan att göra några desto mer avancerade utförsåkningar.

Den uppfyller de grundläggande behoven för användning. Den har ett mjukt foder, god ventilation, och värmande öronlappar som är avtagbara.

Fördelar

 • Kan justeras i storlek

Nackdelar

 • Inget för mer avancerade skidåkare som håller högre fart

Special: Smith Jr Scout Mips Helmet

Specialaren i testet är utrustad med den eftertraktade mips-funktionen. Det här är en hjälm där man satsat på hög säkerhet och inte i första hand prioriterat utseendet.

Konstruktionen är enkel och avskalad och man har lagt allt krut på att göra en ergonomisk och välbyggd hjälm som passar våra juniorer som har mycket fart i backen.

Fördelar

 • Mips-utrustad
 • Finns i flera juniorstorlekar

Nackdelar

 • Egentligen finns inga nackdelar, det skulle i så fall vara att vissa tycker att den är dyr

Köpguide

En bra hjälm ska klara stötar från flera olika slags vinklar, utan att den skadas eller roterar på huvudet. Rotationen gör huvudet extra utsatt och läget kan då bli kritiskt när det gäller hjärnskador.

I snitt är hastigheten på det hjälmbeklädda huvudet 123 kilometer i timmen när de träffar den sneda ytan, alltså backen. Man kan i sådana här fall slå i tinningarna eller främre delen av huvudet.

Mycket känsliga områden med andra ord. Det säger en hel del om hur mycket skador man kan dra på sig, om man inte har godkända och bra hjälmar.

När man köper en skidhjälm till sitt barn ska man inte köpa en hjälm som är för stor. Hjälmen kan då glida åt sidan och skada barnet när barnet ramlar.

Hjälmen ska sitta som en smäck och vara skön och passa bra utan att man behöver ha en mössa på huvudet. Hjälmen ska sitta så att den täcker hela pannan ner mot ögonbrynen och den ska också täcka nacken.

En hjälm ska alltid vara knäppt när man åker. Man ska justera och spänna den så bra man kan, så att hjälmen sitter som den ska. Man ska kunna få in ett finger mellan hakan och hakbandet.

En bra hjälm ska inte ha alltför kraftiga designlinjer; siluetten ska vara rund i formen och sitta omslutet runt hela huvudet.

Om ni haft en fallolycka med hjälmen eller om den varit utsatt för slag på något vis ska man köpa en ny och inte ge sig ut i backen med den på nytt.

Vad betyder beteckningen mips?

Många hjälmar är utrustade med MIPS; multi-directional impact protection system, och det här systemet är framtaget för att minska huvudets rotation vid slag. Skyddet bygger på att man har ett extra skal som har låg friktion på insidan av hjälmen.

Storleken på hjälmen är viktig

För att skyddet ska bli bästa möjliga ska man välja en hjälm till barnet som har rätt storlek. Den ska täcka huvudet ordentligt och som tidigare nämndes ska den också upplevas som skön och bekväm.

Hjälmar får inte glida ner i nacken, så kom alltid ihåg att hjälpa barnet att justera den ordentligt. Man ska få in ett finger mellan hakskydd och haka, då sitter hjälmen lagom spänt.

Hur länge kan man ha en hjälm?

Det är egentligen ganska svårt att ge en exakt rekommendation, eftersom det beror på hur mycket hjälmen används och vad hjälmen utsätts för.

Att köra säkert och tryggt i backen bör vara en självklarhet för alla och här är det viktigt att vi vuxna föregår med ett verkligt gott exempel.

Det är märkligt att se att alla inte använder skidhjälm när de åker utför, med tanke på hur en oerhört farlig sport det kan vara.

Det är väldigt lätt för både vuxna och barn att överskatta sin egen förmåga att åka skidor, inte minst när man börjar bli van i backen och har åkt några gånger.

Men även om man är duktig ska man aldrig slarva med utrustningen och det är viktigt att man lär sina barn detta. Vi vuxna har ansvar att vara förebilder för våra egna barn, men också för andras, när vi vistas i backen.

Våra favoriter

Premium: Giro Crue MIPS Jr

Om ni vill investera i en mycket säker, trivsam och även väldigt hållbar skidhjälm för ditt barn kan vi verkligen rekommendera det här nya tillskottet från Giro. Deras Crue MIPS Jr kommer till ett rätt högt pris, men den är värd det!

Till att börja med så är hjälmen utformad med ett speciellt rotationsskydd, vilket är det som kallas för MIPS (Multi- Directional Impact Protection System). Detta ger ett extra bra och stabilt skydd om barnet skulle råka krascha på skidorna. Även vid fallsituationer är skyddet mycket bra.

Sen är även hjälmen mycket bekväm att använda. Den har ett tåligt hårdskal som gör att den håller bra, samtidigt som den ventilerar ordentligt och har en god passform. I de tester som hjälmen genomgått har den fått toppbetyg på alla plan. Vi är verkligen otroligt nöjda och imponerade!

Fördelar

 • Mycket säker och skyddande med rotationsskydd
 • Tåligt skal som håller länge
 • Bra passform och god ventilation

Nackdelar

 • Dyr

Mellan: Tenson Park Skidhjälm

Tenson gör både kläder och skor för barn som gillar att åka skidor och ha utomhusaktiviteter. Du hittar alldeles utmärkta skidkläder för barn från samma märke också, om det behovet skulle finnas.

Men idag talar vi om deras snygga och praktiska hjälm Tenson Park som finns tillgänglig i knallrosa och konstruerad för att ge extra bra tålighet och klara av mycket slitage.

Hjälmen är speciellt avsedd för Alpin-utförsåkning och snowboardåkning. Inga glasögon ingår, men den har praktiska fästen för skidglasögonen. Hjälmen har också ett hakskydd med kardborrefästen.

Storleken är justerbar mellan 52 och 56 cm och det här är alltså en utmärkt hjälm för barnet att växa med, samtidigt som ni föräldrar vet att den har en optimal passform hela vägen. Materialet är i ABS-plast och polystyren, som är hållbart och tål slitage.

Specifikationer:

 • Justerbar storlek på 52-56 cm
 • Material: ABS/Polystyreen

Fördelar

 • Justerbar storlek
 • Hakskydd med kardborrefäste

Nackdelar

 • Fodret är inte avtagbart och tvättbart

Budget: Head Star Skidhjälm

Heads hjälm är en tuff modell som ger ett bra skydd till ett billigt pris. Det här är kanske inte hjälmen man köper åt den riktigt duktiga skidåkaren, som tar stora risker i backen.

Men för det yngre barnet som går i skidskola eller åker med sele med mamma och pappa är det här en alldeles utmärkt nybörjarhjälm. Den har ett inre hölje av ABS och består i övrigt av Polykarbonat-plast.

Hjälmen är givetvis CE-märkt och den är utrustad med ett mjukt foder, samt avtagbara öronvärmare som kan handtvättas vid behov. Hjälmen har också ett ventilationssystem så att barnet hålls torr och inte kyls ner under dagen i skidbacken.

Precis som mellanvinnaren har den här en justering som gör att passformen kan anpassas i detalj och den kan även justeras i storlek för det växande barnet.

Specifikationer:

 • XXS/XS: 49–52 cm
 • S/M: 53–56 cm

Fördelar

 • Kan justeras i storlek

Nackdelar

 • Inget för mer avancerade skidåkare som håller högre fart

Special: Smith Jr Scout Mips Helmet

Inledningsvis talade vi om säkerhetssystemet som kallas för mips. Det är alltså tekniken som skyddar mot de rotationsrörelse som uppstår när man faller och slår i marken med huvudet.

Den här hjälmen har precis den funktionen och det påverkar naturligtvis också priset. Men för de familjer som åker mycket skidor på vintrarna är det naturligtvis väl värt att investera en extra slant i riktigt bra hjälmar.

Ju mer tid man tillbringar i backen, desto större risk är det också att något händer. Med en mips-hjälm minskar risken för hjärnskador vid ett fall.

Hjälmen har värmande öronskydd som är avtagbara och det här är en hjälm man kan använda som juniorhjälm överlag. Den passar alltså även som skatehjälm sommartid. Den har en dynamisk och flexibel passform.

12 ventilationskanaler borgar för att fukt inte binds upp i hjälmen. Den håller huvudet varmt och torrt under hela dagen i backen. Konstruktionen förutom mips är en bombshellkonstruktion.

Specifikationer:

 • MIPS som minskar rotationsrörelser
 • Bombshellkonstruktion

Fördelar

 • Mips-utrustad
 • Finns i flera juniorstorlekar

Nackdelar

 • Egentligen finns inga nackdelar, det skulle i så fall vara att vissa tycker att den är dyr

Våra utmanare

Cebe Dusk Junior Skidhjälm

Fransmännen är duktiga på skidutrustning och här har vi deras Dusk Junior Skidhjälm från Cebe. Hjälmen har den praktiska lösningen att fodret kan tas loss och tvättas separat.

Den injicerade ABS-plasten ger ett maximalt kollisionsskydd och hjälmen är också väl ventilerad, utan att för den sakens skull bli kall. Hakremmen har en speciell konstruktion som gör att det är extra enkelt att öppna och stänga den.

Den har en anpassningsfunktion som gör att man kan få en perfekt passform på den. Även öronlapparna är löstagbara. Skyddsglasögon finns också.

Fördelar

 • Tvättbart foder
 • Godkänd EU-standard

Nackdelar

 • Kylig i riktigt kalla temperaturer

Republic R200 Skidhjälm

Snygg och funktionell hjälm som är gjord av tålig ABS-plast. Det är en utmärkt budgethjälm, men den som vill ha högteknologi och absolut maximal krocksäkerhet bör titta på en hjälm i de dyrare prisklasserna.

Men för enklare skidåkning och i pulkabacken fungerar den här bra. Hjälmen kan justeras i storlek för att sitta så bra som möjligt.

Den har ett mjukt fleecefoder och öronlappar som är avtagbara. Skidhjälmen från Republic passar för nybörjarna i backen. Den har ett fäste för skyddsglasögon bak på hjälmen.

Fördelar

 • Sportigt utseende
 • Storleken går att justera

Nackdelar

 • Inte säker nog för de avancerade åkarna

Bliz Rocket Kids Skidhjälm

Blitz Rocket är för våra minsta åkare som ska börja testa sig fram i skidbacken. Det är en bashjälm med allt som behövs för att den ska ge god komfort.

Fodret kan tas ur och tvättas och den har även vadderade öronskydd. En lätt och smidig hjälm som passar bra för nybörjare.

Fördelar

 • Bra nybörjarhjälm

Nackdelar

 • Kan upplevas som plastig och billig

Poc Pocito Fornix

POC Pocito Fornix är en skidhjälm för barn som är speciellt utformad för att vara både extra säker, behaglig och enkel att justera. Som en mindre modell av den prisbelönta Fornix- skidhjälmen gör sig den här väldigt bra just för barn som gillar att åka skidor.

Vi gillar verkligen hur pass välgjord passform den här hjälmen har! Tack vare att den kan justeras i både passform och storlek är det möjligt att påverka komfort och säkerhet utan problem. Storleksjusteringssystemet är också enkelt att använda.

En annan mycket praktisk funktion är utformningen med Aramidfibrer som gör att hjälmen håller en väldigt lätt vikt. Trots det är hjälmen kraftig, tålig och stabil. Skyddet är på topp och den känns både trygg och säker att använda.

Utöver det har skidhjälmen från POC riktigt god ventilation. Värme och isolering kan också justeras i och med de avtagbara öronskydden – användning året om är alltså möjligt! Andra detaljer som höjer dess kvalité är fast clip och ventilationsöppningar för skidglasögon samt reflexer.

Fördelar

 • Smidigt storleksjustering
 • Lättviktig men samtidigt stadig, tålig och säker
 • God ventilation och värmereglage

Nackdelar

 • Dyra

STIGA Play Hjälm

STIGA Play skidhjälm för barn kommer i riktigt fina och härliga färger som lyser upp de mörka vinterdagarna! Perfekt för användning under skidsemestern när barnet ska svischa ner för skidbacken. Funkar att använda året om, oavsett väder och temperatur. 

Det som gjorde att vi fastnade lite extra för just den här hjälmen var framförallt dess låga pris. Trots det anser vi att den är rejält utformad och kommer i en tålig modell som kan användas till det mesta. Hjälmen har gott om ventilationshål för ökad komfort. 

En mycket smart detalj är det gröna säkerhetsspännet som kan justeras. Dock kan det vara något krångligt att spänna åt, men när du väl hittar funktionen är det väldigt praktiskt att kunna justera storleken. Det finns även ett elastiskt system som justerar passform efter behov. 

Tack vare det trygga materialet EPP tål hjälmen också hårda smällar utan att barnet skadas.  Överlag är vi mycket nöjda med den här och anser att den presterar bra i förhållande till sitt pris. Passar barn mellan 0-7 år.

Fördelar

 • Mycket prisvärd och skyddande hjälm
 • Många ventilationshål för användning året om
 • Grönt säkerhetsspänne

Nackdelar

 • Något plastig
 • Spännet kan vara svårt att justera

Republic R550 Skidhjälm JR

Här har vi ännu en variant av skidhjälm för barn från Republic, men denna gång i deras modell R550. Den här modellen kommer i en snygg och stilren design som passar bra på de flesta barn. 

Hjälmen i sig är utformad i en stadig och tålig design som sitter bra och tryggt runt huvudet. I och med att hjälmen också har en insida i fleece är den perfekt att använda i de lite kyligare temperaturerna. Dock kan öronlapparna tas av för ökad ventilation. 

Som pricken över i:et är nacken på hjälmen justerbar. På så sätt kan ni justera modell efter barnets tycke och få optimal passform. Väldigt bra, bekväm att använda och kommer till ett bra pris!

Fördelar

 • Snygg och stilren design
 • Insida i fleece med avtagbara öronlappar
 • Justerbar nacke för optimal passform

Nackdelar

 • Något dålig isolering
 • Kan kännas lite instängd

Sweet Protection Blaster II MIPS Helmet Junior

Sweet Protection Blaster ll MIPS Helmet för barn är en otroligt lättviktig modell speciellt utformad för användning i fjällen. 

Trots det är skidhjälmen mycket skyddande och minskar risken för skador vid möjlig krasch eller olycka. Det tack vare integrerade impact shields och ett så kallat ABS-skal som ser till att huvudets mest sårbara områden hålls extra skyddade. Både barn och vuxen kan känna sig trygga vid användning!

Hjälmen är också väldigt skön att bära och använda oavsett hur fort, guppigt eller svängigt det går. Smart steglös storleksjustering ser till att passformen är på topp och att komforten är mycket hög för alla användare. 

Utöver det har hjälmen avtagbara öronlappar som förbättrar ventilation och motverkar svett. Dessutom är innerfodret tvättbart för en fräschare känsla. Dock kommer den här till ett rätt högt pris.

Fördelar

 • Mycket lättviktig men samtidigt skyddande skal
 • Steglös storleksjustering för alla användare
 • Tvättbart innerfoder och avtagbara öronlappar

Nackdelar

 • Dyr
 • Kan bli något varm

Produkter som utgått

Cebe Bow Skidhjälm

Den har samma säkerhetsstandard och i stort sett samma vikt som den ovan, men har inte riktigt samma högteknologi när det gäller luftflöde och möjlighet till justering av passform.

Men det är en alldeles utmärkt hjälm som de fungerar fint i de flesta sammanhang. Den har dessutom en ABS-konstruktion, vilket skyddar bra vid eventuella fall eller kollisioner.

Fördelar

 • Bra hjälm för multi-användning

Nackdelar

 • Enkel i sin konstruktion

Everest Slope Mips Helmet

Everest tillverkar mycket prisvärd vinter- och fritidsutrustning och deras skid- och snowboardhjälm är inget undantag. Det här är en hjälm som är utrustad med en steglös ventilationsinjustering och passar därför olika situationer, beroende på vilka krav du har på svalka eller värme i hjälmen.

Den har öronskydd som sitter bra och gör det lätt att höra sin omgivning. Den ger verkligen otroligt mycket för pengarna och har världens säkraste krockskyddssystem, till en mycket bra summa.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Mips säkerhetsskydd

Nackdelar

 • Om man är extremt noggrann med designen kanske man inte tycker att den här är tillräckligt snygg

Bollé Quiz Skidhjälm med Visir

I Frankrike skidar man mycket och märket Bollé kommer från just Frankrike. Det här är en högkvalitativ hjälm med många olika typer av finesser som gör hjälmen både säker och komfortabel, i kombination med glasögonen som man utvecklar på ett speciellt sätt i företaget.

De är nämligen utvecklade och framtagna parallellt med varann, så att man kan säkerställa en perfekt passform och god ventilation, så att kondens inte bildas på glasögonen.

Linsen i skidglasögonen har en effektiv UV-blockering också. Den här är därför perfekt för de som åker till alperna och skidar. Hjälmen är utrustad med ett skönt foder, som lätt kan tas av och tvättas vid behov.

Öronlapparna är även de avtagbara och är både varma och bekväma. Är det för varmt i backen kan man enkelt och smidigt ta av dem. En justerbar hakrem håller hjälmen på plats.

Ett speciellt “click to fit”-system med reglage baktill gör att du kan finjustera hjälmen in i minsta detalj. Hjälmen har man injicerat med ett speciellt material som ger hög stötdämpning och absorberar stötar.

För att luftflödet ska bli så konstant och effektivt som möjligt har man utvecklat den med några strategiskt placerade lufthål så att hjälmen inte bygger upp fukt inuti. Hjälmen är givetvis CE-märkt och godkänd.

Specifikationer:

 • Kategori: S2
 • CE-märkt
 • Linsfärg: Orange Gun
 • Hjälmfärg: Matt Svart

Fördelar

 • Inbyggda glasögon
 • Löstagbart foder
 • God cirkulation

Nackdelar

 • En av de dyraste barnhjälmarna på marknaden

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals