Bästa hörlurarna för barn 2024 – Den ultimata guiden till hörlurarna som inte förstör ditt barns hörsel

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Barnen idag växer upp på ett sätt som inte liknar någon annan tid. Istället för att man är ute och stojar, bygger lego, eller leker med dockor så sitter man inne framför sin skärm och underhåller sig på ett eller annat sätt.

Det är väldigt vanligt att ett barn har konstant åtkomst till någon form av teknisk enhet, så som TV, mobiltelefon, och surfplatta. Att ha sina egna prylar i tidig ålder är inte heller ovanligt.

Detta resulterar ju såklart i att skärmtiden för barn och ungdomar aldrig varit så hög som den är idag, vilket ger föräldrarna ett betydligt större ansvar gällande barnens välmående och fysiska aktivering.

Självklart menar vi inte att dra alla barn och familjer över en kam och påstå att det alltid är så här. Men det är ju så att dagens barn växer upp i ett samhälle präglat av teknologi och som förälder dyker det plötsligt upp nya frågor som man kanske inte ens tänkt att man en dag skulle behöva sätta sig in i.

En fråga som många faktiskt behöver ställa sig idag, just för att deras barn begär det, är vilka som är de bästa hörlurarna för barn. Just denna fråga är något vi tycker kan vara bra att gräva lite djupare i, då det kan påverka barnens framtida hörselförmåga.

Vi kommer därför att prata om detta ämne här idag, vad marknaden har att erbjuda, varför det är så viktigt att köpa speciella hörlurar för barn, och andra frågor ni kan tänkas undra över när det kommer till att skydda barnens hörsel.

Med rätt hörlurar kan man faktiskt med gott samvete låta barnen underhålla sig med surfplattan en stund. Som vanligt har vi valt ut våra favoriter i tre olika kategorier; premium, mellan, och budget.

I premiumklassen tog JBL Trådlösa Hörlurar JR300 hem vinsten, medan vi tycker att de näst bästa hörlurarna var JBL JR300 Hörlurar med Sladd som får representera mellanklassen. Vår budgetfavorit är My Doodles Headphones.

Premium: JBL Trådlösa Hörlurar för Barn JR300BT

Här snackar vi komfort! Dessa hörlurar har en otroligt bekväm och mjuk passform samtidigt som de sitter bra utan att trycka åt. Anslutningen till enheten sker smidigt via Bluetooth och den trådlösa egenskapen gör att de är enkla att använda.

Denna modell passar alla barn upp till 10 år och tack vare att huvudbandet är justerbart kan man även använda de några år över 10 år.

Ljudet är välbalanserat och man hör riktigt tydligt! Låt barnens kreativa sida flöda med de färgglada klistermärkena som kommer med på köpet.


Mellan: JBL JR300 Hörlurar med Sladd

Ytterligare en modell från JBL, men i denna klass tog deras hörlurar med sladd hem vinsten. Vi tycker att denna modell med sladd mäter sig lika högt i kvalité som den trådlösa varianten. De kan smidigt fällas ihop för smart förvaring.

Komforten hos dessa är mycket hög, med mjukt vadderade öronkuddar som gör att de sitter extra bra. Storleken går att anpassa efter barnets ålder tack vare det reglerbara huvudbandet. Ljudet är riktigt bra, välbalanserat, och med en tydlig hörbarhet.

Hörlurarna är slitstarka och tål några extra drag, trots att de ha en sladd. Det enda som vi tycker är negativt med dessa är att de överstiger den maximala ljudnivån om de kopplas till en dator. Annars är detta ett riktigt prisvärt alternativ då kvalitén håller hög nivå.


Budget: My Doodles Hörlurar

Är man ute efter ett par bra hörlurar i den lite lägre prisklassen är dessa ett riktigt bra alternativ! Plus på köpet är att de finns i en mängd olika djurmotiv som gör barnen glada. Ljudet är bra i förhållande till priset.

Passformen går att justera efter barnets huvudstorlek, men de rekommenderas att användas på barn över 3 år. Med den långa sladden på 1,2 m har barnet gott om utrymme att röra sig trots att de sitter fast.

Köpguide

Vad är hörlurar för barn?

Hörlurar för barn är precis vad det låter som; hörlurar som är gjorda för barn. Dessa specialbyggda hörlurar är utvecklade på ett sätt som gör att ljudstyrkan går att reglera, alltså att man inte kan lyssna med högre volym än den utsatta maximala ljudstyrkan.

Gränsen går vid 85 DB, vilket är en ljudnivå som går att jämföra med en dammsugare eller stadstrafik. Det innebär att en ljudnivå på 85 DB inte är mer än vad barnen utsätts för dagligen.

Viktigt med rätt ljudnivå

På de vanliga hörlurarna, alltså de som vi vuxna använder, kan ljudnivån ofta nå mycket högre än 100 DB. Om barn skulle lyssna med en sådan volym rätt in i öronen kan det orsaka hörselsvårigheter och framtida hörselskador.

Med tanke på att hörlurar för barn bara går att höja till en viss nivå behöver man som förälder då inte oroa sig för att barnet ska råka trycka upp volymen till den högsta, vilket är väldigt lätt hänt med barnens nyfikna fingrar.

Rätt hörlurar kan alltså förebygga hörselskador hos barnet, och tvärtom. Det kanske låter överdrivet, men en för hög ljudnivå rätt in i barnets hörselgångar kan faktiskt vara livsförändrande och inte på ett bra sätt.

Är hörlurar för barn en bra investering?

Om det är en bra investering eller inte är helt upp till var och en att avgöra. Det beror ju på vilka vanor man har i familjen, om barnen överhuvudtaget använder surfplattor, datorer, eller telefoner och om man i så fall tycker att ljuden stör.

Däremot anser vi att hörlurar för barn är en bra investering om barnet ägnar mycket tid åt spel, film, och musik och ofta använder hörlurar.

Eftersom hörlurar för barn är specifikt utformade efter barnets känsliga hörselorgan är de säkrare att använda och minskar risken för att barnen drabbas av hörselproblem.

Annars är det en bra investering om man som förälder ofta stör sig på att barnet har hög volym och att man inte skulle tacka nej till en tyst stund för sig själv.

Man får helt enkelt utgå ifrån hur ofta och hur mycket barnen brukar använda sina elektroniska enheter och känna efter om hörlurarna kommer göra någon nytta.

Tänk på folk i er omgivning

Sedan finns det ju också stunder där personerna i ens omgivning tycker att hörlurarna skulle vara en bra investering, till exempel om man är på restaurang eller på flyget.

Självklart har man ju lite förståelse för att barnen blir rastlösa och hellre att de sitter still än springer runt som illbattingar. Men ärligt talat så är det inte så väldigt uppskattat när ljuden från spelen och filmerna dånar i hela rummet.

Med andra ord kan det vara bra att även väga in sådana situationer i överläggningen om hörlurar för barn är en bra investering eller inte.

Man vill ju inte behöva stänga av barnens underhållning, men man vill ju heller inte att hela ens omgivningen ska störa sig på det.

Är hörlurarna säkra att använda?

Hörlurar för barn är som sagt utvecklade för att man ska kunna begränsa maxvolymen och på så sätt skydda barnets hörsel. Detta är oerhört viktigt eftersom det kan påverka hörseln betydligt om hörselgångarna utsätts för för hög volym under de tidiga åren.

Idag finns det ett stort utbud av sådana hörlurar på marknaden, där de utlovar att ljudnivån inte överstiger en viss decibel. På förpackningen brukar det då stå ”audio safe, 85DB”. Däremot kan man inte alltid förlita sig på att detta stämmer.

I ett test som gjordes av testfakta upptäckte de att en del av hörlurarna i testet överskred den utlovade ljudgränsen med flera decibel när de anslöts till en dator.

Det kanske inte låter så allvarligt, några decibel hit eller dit. Men faktum är att en ökning på endast tre decibel innebär att ljudnivån dubblas.

Turligt nog visade det sig att hörlurarna inte överskred den utlovade ljudgränsen om de kopplades till telefon eller surfplatta. Misstaget beror på att olika enheter har olika spänning, även kallat utsignal, i hörlursuttaget.

Datorns hörlursuttag har alltså betydligt högre spänning än vad telefoner och surfplattor har, vilket gör att hörlurarna får en annan volym.

Problemet finns inte hos de trådlösa hörlurarna eftersom ljudöverföringen där går till på ett annat sätt och styrs inte av spänningen mellan hörlur och enhet.

Testa!

Oavsett vilka hörlurar detta ”problem” gäller bör man som förälder alltid testa hörlurarnas maxvolym innan man ger dem till barnet för att känna hur högt det är. Man bör också hålla koll på hur länge barnet lyssnar i hörlurarna.

En del experter rekommenderar att barnet ska lyssna i hörlurar max 2 timmar om dagen. Huruvida man vill följa just den riktlinjen eller inte är valfritt, men det kan i alla fall vara klokt att sätta upp någon slags tidsgräns, det gäller även dig själv.

Enligt Stig Arlinger, professor i audiologi, måste man bedöma kombinationen av ljudnivån och hur lång tid barnet lyssnar för att kunna förstå om det finns en risk att barnet får hörselskador.

Arlinger har forskat om både tinnitus och hörselskador och han rekommenderar att man som förälder ska se till att barnet tar pauser från ljudet för att låta öronen vila.

Kort och gott kan man säga att hörlurar för barn inte når samma höga ljudnivå som ”vanliga” hörlurar och att de på så sätt är säkrare att använda. Trots det borde man som förälder ändå testa hörlurarnas maxvolym för att se att de funkar.

Det är även viktigt att man försöker hålla koll på hur länge barnet lyssnar och att då och då avbryta för en ljudpaus. Det är ju såklart inget måste att köpa speciella hörlurar för barnen, men är man som förälder mån om sitt barns hörsel så är det att rekommendera!

Vad ska man tänka på när man köper hörlurar till barnet?

Anledningen till att man köper hörlurar för barn är för att de är säkrare och är speciellt utformade för att användas av barn. Men det finns en del saker man ska tänka på innan man köper hörlurarna.

I detta fall handlar det faktiskt inte om ljudkvalitén i första taget, som är en av de viktigaste punkterna när man köper ”vanliga” hörlurar. I följande lista går vi igenom vilka saker man bör tänka på innan man köper hörlurar för barn:

Volymbegränsning

Detta är den viktigaste funktionen hos hörlurarna; de ska ha en begränsad ljudnivå som inte överstiger 85 DB. Denna funktion är den främsta anledningen för att man ska investera i ett par barnhörlurar, då det är det som skyddar barnet från att få hörselskador.

Som förälder bör man testa de på sig själv innan man ger dem till barnen för att kontrollera att ljudbegränsningen fungerar som den ska. Du kan också testa hur mycket barnet hör med hörlurarna på.

Om de inte hör dig när du pratar med dem från ett par meters avstånd är volymen för hög. Dock ska ljudet heller inte vara alldeles för lågt, då det kan skapa irritation och göra så att barnet inte vill använda dem.

Man kan testa hur de funkar i ett rum med andra ljud runt om för att få en uppfattning om hur väl de stänger ute annat ljud.

Passform

Att hörlurarna sitter skönt på barnet är också en avgörande faktor för om de är bra. Öronkåporna ska inte trycka åt för hårt och öronkuddarna bör vara i ett mjukt material som anpassar sig efter örats form.

Det kan vara smart att investera i ett par hörlurar med justerbart huvudband för att de fortfarande ska passa om barnet växer.

Slitstarkt material

Vill man vara säker på att hörlurarna håller efter en användning bör man investera i ett par som tål lite slit och släng.

Ju äldre barnet blir desto bättre kan hen hantera prylar, men det är helt mänskligt att råka tappa eller göra sönder saker även i vuxen ålder. Ett slitstarkt material kan vara en fördel!

Giftfritt material

Det är nog många som kanske inte ens tänker på, eller tar för givet, att materialet är giftfritt (fritt från giftiga kemikalier och allergener). Såklart förväntar man sig att barnprodukter överlag ska vara gjorda av giftfria material, men så är det inte alltid.

Därför kan det vara bra att dubbelkolla detta innan man investerar i ett par hörlurar, framförallt om barnet är i de första åren. Tänk också på att det är bra om materialet är lätt att rengöra, det är lätt hänt att barnen kladdar på hörlurarna.

Tänk på färgen

För att barnet ska trivas i hörlurarna och tycka de är roliga att använda kan man med fördel välja en färg som barnet gillar. Antingen om det är med något visst mönster, av en viss färg, eller med en viss filmkaraktär.

Tänk dock på vilken fas ditt barn befinner sig i för att inte behöva köpa nya igen om 6 månader för att de har tröttnat på utseendet. Till vissa hörlurar får man också med klistermärken så att barnet själv kan få pyssla ihop sin egen design.

Bara för att hörlurarna är färgglada är de inte av sämre kvalité, som man ibland kan tro. Det kan också vara bra om barnens hörlurar skiljer sig från de andra så att man inte råkar ta fel.

Få detaljer

Beroende på hur litet eller stort barnet är kan det vara bra att utgå ifrån ett par hörlurar med så få detaljer som möjligt.

Hörlurarna ska vara säkra att använda, och då vill man ju inte behöva oroa sig för att barnet ska fastna i sladden, trassla in den i håret, eller klämma fingrarna i något litet hål.

Våra favoriter

Premium: JBL Trådlösa Hörlurar för Barn JR300BT

Dessa hörlurar är av exakt samma modell som den andra ”JBL JR300” i mellanprisklassen, bara att dessa är trådlösa. Återigen är kvalitén på topp, de sitter bra utan att klämma runt huvudet och de är enkla att använda.

Med dess fjäderlätta passform och mjuka öronkuddar sitter de som en smäck. Detta är främst vad många är så imponerade över: komforten! Hörlurarna kommer även i en snygg rosa design.

Den stora skillnaden är då som sagt att dessa är trådlösa och ansluts via bluetooth, så här slipper man krångla med sladden och riskera att barnet trasslar in sig. Det tycker vi är ett stort plus!

De passar för alla barn under 10 år, och även några år över 10! De har nämligen ett justerbart huvudband som kan anpassas efter barnets storlek.

På grund av att man slipper sladden behöver man inte heller oroa sig för att de skulle överstiga ljudbegränsningen, även om man ansluter den till datorn. Ljudet är välbalanserat och man hör supertydligt utan att behöva anstränga sig.

På köpet tillkommer det fina klistermärken så att barnet själv kan pyssla och skapa sin egen design. De är alltså inte bara praktiskt designade, de låter även barnet vara kreativt. Även dessa kan vikas ihop för smidig förvaring. Cirkapris på 500 kronor.


Mellan: JBL JR300 Hörlurar med Sladd

Dessa hörlurar från JBL är ett par riktigt bra och praktiska hörlurar speciellt framtagna för barn. De är mycket sköna att använda och de sitter bra utan att klämma åt. Öronkuddarna är specialdesignade med mjukt vadderat material som formas efter öronen.

De känns lätta att ha på sig och går snabbt att fälla ihop för smidig förvaring. Gällande volymbegränsning så håller de den utlovade gränsen på 85 dB, däremot märkte vi att ljudet överstiger något om man kopplar hörlurarna till en dator.

Ljudet är väldigt bra; varken för högt eller för lågt, och hörbarheten är på topp! Denna modell används med sladd, vilket några har upplevt som lite krångligt, framförallt om barnet är i de allra första åren.

Tyvärr är krånglet med sladden något som man sällan kommer undan oavsett vilken modell man köper. Av de modeller vi testat som har sladd tycker vi ändå att dessa var en av de bättre och den är relativt lång med sina 104 cm.

JBL JR300 med sladd är slitstarka och tål att man rycker lite extra i de, även i sladden. Väljer man att investera i dessa hörlurar får man garanterat värde för pengarna och de passar både stora som små barn.

Ett stort plus är att de är anpassade för växande barn, vilket alltså innebär att storleken går att justera. Detta är riktigt bra då man inte behöver köpa nya trots att barnet växer så det knakar!

Vid köpet får man med klistermärken så att barnet själv kan pyssla och skapa sin egen design, vilket alltid är ett roligt tillägg! Dessa hörlurar betalar du ungefär 250 kronor för.


Budget: My Doodles Hörlurar

Här har vi ett par lekfulla hörlurar som inte riskerar att skada barnens hörsel. Volymgränsen på 85 dB gör att de håller sig inom ramen för vad som är godkänt för barnhörlurar, utan att de påverkar ljudkvalitén som är mer än godkänd.

Huvudbandet kan justeras efter både stora och små huvuden för en optimal passform och komfort. Rekommenderad ålder är barn från 3 år.

De lekfulla motiven och de färgglada designerna gör att barnet blir glad av att ha på sig hörlurarna, och ibland kan det även vara svårt att få av dem! Det är ju i alla fall ett tecken på att de sitter bra och att de inte är obekväma.

Trots att de kopplas till enheten med en sladd upplevs dessa som relativt lätta att använda då sladden är 1,2 m lång. Dessa skojiga hörlurar landar på cirka 210 kronor.

Våra utmanare

JVC KD7 On-Ear Hörlurar Barn

Dessa hörlurar är så kallade ”on-ear”, alltså kopplade med sladd. Denna modell är dock speciellt designad med en enkelsidig trasselfri sladd som underlättar användningen även för de mindre som inte är så bra på att kontrollera sina tentakler.

Den har även inbyggd volymbegränsare på 85 dB för att skydda barnets hörsel. Ljudet är bra, men kan upplevas lite brusigt på grund av att basen är rätt kraftig.

De har även andra inbyggda säkerhets- och komfortfunktioner som mjuka vadderade öronkuddar och ett brett huvudband. Det breda huvudbandet ger extra stöd och komfort utan att man riskerar att skava på hårbotten.

Dock är det inte vadderat, så det kan skava lite om det sitter för hårt. Passformen kan enkelt justeras från litet till stort tack vare dess ”7-stegs design”.

Med dessa hörlurar kan föräldrarna tryggt se på medan barnen underhåller sig själva, så varför inte passa på att unna sig en kopp kaffe i lugn och ro?

Denna modell finns i flera färgglada färger och är rekommenderade att användas för barn över 3 år. Sladdlängden är på 85 cm.


Trust Sonin Kids Hörlurar

Dessa hörlurar från märket Trust är mycket sköna att använda och passar barn i flera åldrar. Rekommenderad ålder är från 3 år. De finns i tre olika färgkombinationer som alla är fina och färggranna, utan att man riskerar att barnet tröttnar på dem.

Något vi uppmärksammade var att själva kåporna inte fäster så bra runt örat, trots att de är heltäckande. Detta påverkar dock inte ljudkvalitén som fortfarande är väldigt bra och ljudet läcker inte ut.

Även ljudbegränsningen gör det den ska genom att maximalt stiga upp till 85 dB för att skydda barnets hörsel. Trust Sonin Kids uppfyller även den Europeiska säkerhetsstandarden för barn (EN71).

Ett minus med dessa är att materialet är rätt tunt, vilket påverkar hållbarheten negativt och många av de som testat dessa hörlurar är besvikna då de inte höll så länge.

Med tanke på vad man får för pengarna, cirkapris på 200 kronor, tycker vi ändå att dessa är prisvärda, men de hamnar inte i topp.

Man får med klistermärken vid köpet, så att barnet kan göra sina hörlurar mer personliga och på så sätt kanske tycker de är ännu roligare att använda.


Produkter som utgått

Griffin KaZoo Barnhörlurar

Dessa hörlurar är gjorda av företaget Griffin som mest är kända för sina datortillbehör, men när de kom med sin design av barnhörlurar fick de stor uppskattning från en helt annan kundgrupp.

Kazoo Myphones heter serien, och dessa hörlurar är kreativt utformade av olika djur, som exempelvis Svampbob Fyrkant eller en apa. Trots att designen kanske känns barnslig så är det många barn, även i äldre år, som tycker att dessa är roliga att bära.

Och ni vet väl vad man säger; ett gott skratt förlänger livet! Hörlurarna är av bra kvalité och de sitter skönt på huvudet. Rekommenderad ålder är från 3 år.

Dessvärre är det många användare vars barn lyckats dra sönder kabeln, så den är inte så slitstark som den borde vara med tanke på att de är gjorda för barn.

Något som däremot är bra är ljudet och trots att de har en ljudbegränsning på 85 dB så hör barnen tillräckligt. I miljöer där det är mycket annat buller runt om kan ljudet dock upplevas som lite lågt.

Öronkuddarna är bekväma och rymliga och på dessa sitter ett filter som förhindrar ljudläckage. Denna design av hörlurar används med sladd och det finns det ju delade åsikter om.

Just denna sladd är 1,2 m lång, så barnet har gott om utrymme att röra sig på utan att sladden rycks ut. Dessa hörlurar betalar du ungefär 310 kronor för.


Philips SHK4000 Trådlösa Hörlurar för Barn

Här har vi ännu ett par trådlösa hörlurar speciellt framtagna för att användas av barn, men denna gång kommer de ifrån Philips. Tack vare bluetoothanslutning behöver man inte oroa sig över att barnet ska skrika på hjälp för att det har trasslat in sig i sladden.

Passformen är justerbar och kan anpassas efter hur litet eller stort barnets huvud är. Rekommenderad ålder är barn från 6 år och uppåt, men de funkar minst lika bra på en 2-åring.

Designen är utformad som klassiska kåpor som sitter bekvämt och är relativt lätta. Huvudbandet är tillverkat av ett skönt material som inte gör ont i hårbotten, men med tanke på att det saknar vaddering så kan hörlurarna börja skava om de sitter för tight.

Philips SHK4000 har en ljudbegränsning på 85 dB som inte överstigs, vilket ju är bra. Ljudet upplevs dock som lite lågt och med för hög bas, så det kan vara svårt att uppfatta prat eller sång.

Ett plus är dock att ljudet inte läcks ut och stör omgivningen. Användningstid är 9 timmar. Vi tycker dock att dessa är lite dyra med tanke på att ljudet faktiskt inte är det bästa: cirka 600 kronor får man betala för dem.

Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals