Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Minicross eller en mini-dirtbike som det också brukar kallas är ett väldigt roligt nöje för den lille fartälskaren. Det är också ett bra träningsredskap för den som i framtiden vill träna motocross och kanske till och med tänker sig en framtid inom sporten.
Vissa mindre minicrossar går under epitetet lekfordon, enligt Transportstyrelsen. De är avsedda för barn upp till 14 år och får inte gå snabbare än sex kilometer i timmen.
Om ett lekfordon är utrustat med motor måste det vara en elmotor. Det finns också små två- och fyrhjulingar med förbränningsmotor. Men kom ihåg att dessa inte räknas som lekfordon.
Ett lekfordon kan man använda på tomten, i parken, på lekplatsen och så vidare, så länge en vuxen är med. Ett fordon med förbränningsmotor har helt andra regler än ett lekfordon och här gäller det att ha koll. Mer om det i köpguiden nedan.
Premiumvinnaren i testet heter Hecht Minicross för Barn 750W. I mellanklassen placerade vi Apollo Dirtbike AGB 37 CRF 125cc på prispallen.
En riktigt prisvärd budgetvariant är Elektrisk Dirtbike X-PRO EX1000, missa inte att ta en titt på den om ni vill ha en minicross som är lämplig för de allra yngsta förarna.
Premium: Hecht Minicross för Barn 750W
Hecht minicross är blå och vit med den bekanta loggan på sitsen. Det är en liten och lätt minicross som har en sitthöjd på 73 cm.
Minicrossen har tre manuella hastighetsinställningar som föräldern själv kan ställa in på förhand, vilket är en stor fördel eftersom maxhastigheten på 28 kilometer i timmen är alltför hög för en nybörjare eller för de minsta barnen.
Det är en given premiumvinnare eftersom den är prisvärd och kvalitativ. Det enda vi hade önskat var att vi hade fått en garantitid på minst tre år.
Fördelar
- Tystgående
- Snabb laddtid
Nackdelar
- Endast två års garanti
Mellan: Apollo Dirtbike AGB 37 CRF 125cc
Dirtbike AGB 37 är framförallt tillverkad för er som har tänkt att minicross ska bli en seriös hobby för barnet och kanske till och med tänkt er tävla i framtiden.
Det här är en bensindriven minicross med 4-taktsmotor som är mycket kraftfull. Perfekt för större barn och yngre tonåringar eftersom den har cirka 10 centimeter högre sitthöjd än de minsta crossmodellerna.
Fördelar
- Mycket bra manual och servicebok
- Bra stötdämpning
- Godkänd för tävling
Nackdelar
- En minicross som kan vara svår för absoluta nybörjare
- Levereras delvis nedmonterad
Budget: Elektrisk Dirtbike X-PRO EX1000
En fantastiskt prisvärd, elektrisk dirtbike för de allra minsta. Trots att den är liten i storleken är den otroligt tuff och kraftfull, samtidigt som ni som föräldrar har full kontroll på fart och säkerhet. Som ytterligare säkerhetsfaktor har den direktverkande skivbromsar både fram och bak.
Utseendet är som ni ser otroligt tufft och det finns säkert inga små minicross-förare som inte tilltalas av den här stentuffa modellen. Här får man väldigt mycket för pengarna att det är svårt att hitta några nackdelar med den.
Fördelar
- Prisvärd
- Liten
- Skivbromsar fram och bak
Nackdelar
- 16 timmars körtid på batteriet
Köpguide
När ni skaffar en minicross till ert barn måste ni kolla alla regler som gäller för fordonet ni köpt. Med en mincross som går snabbare än 6 km/timme är det endast tillåtet att köra på inhägnat område med.
För att ett område ska räknas som ett inhägnat sådant krävs tillstånd från kommunen. Om detta inte finns riskerar de vuxna ansvariga böter och även det framtida körkortstillståndet för barnet kan påverkas när det blir aktuellt. Reglerna ser likadana ut både i staden och på landsbygden.
Säkerhet
Säkerheten måste alltid vara på topp och det gäller att alla vuxna tar sitt absoluta ansvar för körningen och hurudant fordon som man väljer till barnet. Det är viktigt att det inte blir för svårt att hantera och är lagom för barnets ålder och utveckling.
Barnfordon som inte räknas som lekfordon:
- Minimoto
- Barnsnöskoter
- Barnfyrhjuling
- Pocketbike
- Minicross
Är det dyrt att använda minicross?
Hur dyrt det blir beror helt enkelt på. Oftast är det faktiskt mer kringkostnader än vad man tror. För det första finns ju naturligtvis kostnaden för själva fordonet.
Tänk på att vara väldigt försiktig med begagnatmarknaden både när det kommer till fordon och kringutrustning. Det gäller era barns säkerhet och hälsa och då är det bättre att betala mer än att vara alltför sparsam.
För att ett barn ska få köra på en riktig crossbana, så finns det specifika regler om utrustning. Men det är en utmärkt idé att utgå från reglerna även om ni bara tänkt köra på egen, inhägnad mark. Detta för att säkerheten ska vara så hög som möjligt även då.
Grundläggande utrustning:
- Hjälm
- Ryggskydd
- Kraftiga stövlar
Det finns mycket mer att köpa till om man vill det och det beror som sagt precis på hur avancerad man tänkt låta körningen bli. Andra tillbehör kan vara till exempel:
- Crossbyxor
- Special tröja
- Skyddsväst
- Skyddsstövlar
- Nackkrage
- Handskar
- Knäskydd
- Armbågsskydd
Låt oss gå in på de viktigaste sakerna:
1. Hjälm
Hjälmen får inte vara för tung eftersom barn inte har en färdigt utvecklad nacke ännu som är stark nog. En barnhjälm bör inte väga mer än en 1500 gram.
Undvik att köpa en begagnad hjälm eftersom ni inte kan veta till 100% om den har varit krockad med eller inte. Har den det, kanske den är skadad och det kan den vara utan att det syns utanpå.
2. Ryggskydd
Det finns ryggskydd i form av västar, vilket är praktiskt och smidigt. Det går naturligtvis inte att poängtera mycket nog hur viktigt det är att skydda rygg och nacke och det är också viktigt att signalera till barnen hur otroligt viktigt det är att vara noga med utrustningen.
3. Stövlar
Det behöver inte vara specifika crosstövlar, utan kan vara vilka grova stövlar som helst som sitter bra. En rejäl vinterkänga duger utan problem att använda. Riktiga crosstövlar är väldigt dyra och barn växer som bekant snabbt ur sina skor och kläder.
Våra favoriter
Premium: Hecht Minicross för Barn 750W
Hecht minicross för barn är tystgående och drivs på ett batteri på 36 volt och 24 A H. Den här passar bra om man har nära till grannar eller ska köra i någon annan typ av ljudkänslig miljö.
Den släpper såklart inte heller ut några avgaser då den är eldriven. Ramen på minicrossen är tillverkad av högkvalitativt stål, medan skärmarna är i plast.
Skivbromsar finns både fram och bak. Framgafflar och sits har bra fjädring, vilket ger en bra komfort. Den är bekväm att köra, oavsett barnets vikt. Ni som förälder kan själva ställa in olika hastighetslägen. Största maxhastigheten är 28 km i timmen.
Det här är alltså en väldigt snabb minicross och är barnet ovant att köra, så ska man ställa in den lägsta hastigheten från början och successivt jobba sig uppåt.
Batteriet har en laddningstid på 8 timmar och vid fulladdat batteri får ni en körsträcka på 30 km. Med i köpet följer också garantitid på två år, vilket vi anser kunde ligga på något år till.
Specifikationer i urval:
- Längd: 140 cm
- Höjd: 87 cm
- Vikt: 25 kg
- Sitthöjd: 73 cm
Fördelar
- Tystgående
- Snabb laddtid
Nackdelar
- Endast två års garanti
Mellan: Apollo Dirtbike AGB 37 CRF 125cc
Dirtbike AGB 37 är en minicross med fyrtaktsmotor för er som vill ha en riktig crosscykel i miniformat. Här får man väldigt mycket för pengarna och den levereras komplett med monteringsanvisningar, servicebok, verktygssats, och manual.
Tillverkaren av minicrossen heter Apollo och de vuxna som redan kör cross känner garanterat igen namnet eftersom företaget är det som i decennier varit en av de största leverantörerna av crosscyklar i hela Europa.
Sitthöjden är 82 cm och passar barnet som är lite längre eftersom de vanligaste minicrossarna brukar ha en höjd mellan 60-72 centimeter. Minicrossen är godkänd för tävlingskörning i Sverige.
Dirtbike AGB har en lagrad kedjesträckare, vilket minimerar risken att kedjan ska hoppa av när minicrossen är i rörelse. Precis som på de stora cyklarna Apollo tagit fram är stötdämpningen i absolut högsta klass.
4-taktsmotorn är luftkyld med överliggande kamaxel och två ventiler. Det ger minicrossen väldigt bra prestanda. I kombination med det effektiva avgassystemet är det här en mycket prisvärd modell.
En förstärkt växellåda av klassisk modell med fyra växlar är minicrossen också utrustad med. Det gör att minicrossen är lättkörd och enkel att manövrera.
Specifikationer i urval:
- Kraftig upside-down-gaffel fram
- Kullagrad kedjesträckare
- Skivbromsar både fram och bak
- Ventilerade bromsskivor
- Luftkyld 4-taktsmotor
- Funktionsgaranti
Fördelar
- Mycket bra manual och servicebok
- Bra stötdämpning
- Godkänd för tävling
Nackdelar
- En minicross som kan vara svår för absoluta nybörjare
- Levereras delvis nedmonterad
Budget: Elektrisk Dirtbike X-PRO EX1000
El-minicrossen är en trygg och säker minicross att börja med för nybörjaren. Minicrossen är utrustad med tre hastighetslägen, varav det lägsta är 8 km i timmen och man kan sedan stegra successivt till maxhastigheten 28 kilometer i timmen.
Säkerheten är hög genom att den har direktverkande skivbromsar både fram och bak. Motorn är kraftfull med sina 1000 watt och 36V9Ah batteri.
Den här är också lämplig för våra minsta förare eftersom det är den cross med lägst sitthöjd i det här testet; nämligen på 63 cm.
Några ord om utseendet måste naturligtvis sägas: Det här är en otroligt tuff minicross i svart med röda detaljer som associerar till revor från klor eller något annat monsterliknande.
Up side down-gaffeln är kromad och bidrar till det häftiga utseendet. Det här är en perfekt hoj för alla små tuffingar som ska börja köra på motocrossbana.
Specifikationer i urval:
- Längd: 133 cm
- Bredd: 64 cm
- Fjädring: Hydrauliska stötdämpare
- Sitthöjd: 63 cm
Fördelar
- Prisvärd
- Liten
- Skivbromsar fram och bak
Nackdelar
- 16 timmars körtid på batteriet
Våra utmanare
Impulse Electric Dirt Bike 24V
Även den här utmanaren är från Impulse, men här har vi en eldriven variant. Precis som den bensindrivna versionen ovan är det här en mycket stadig och säker minicross med kraftiga däck och en stabil ram.
Detta är en minicross som man med fördel kan användas av nybörjaren och är en perfekt minicross att introducera för att sedan gå över till den bensindrivna modellen.
Dirt Bike har tre hastighetslägen som föräldern kan anpassa farten med. Ni kan ställa in den på 8, 15, eller 25 km per timme.
Den har en stötdämpare fram och bak och är mycket bekväm att köra. Den är även utrustad med handbroms. Sitthöjden är låg med sina 60 cm.
Fördelar
- Handbroms
- Fällbart stöd
- Bra stötdämpare
Nackdelar
- Ganska tung; väger 30 kg
Produkter som utgått
Viper 1000w El-Cross Barn
Förutom premiumvinnaren är det här testets tystaste minicross och passar för våra minsta chaufförer mellan 5 till 10 år. Modellen har en 1000 watts motor och ett batteri på 36 volt och 12h.
Säkerheten ökas ytterligare av att det finns bromsar både bak och fram. Föräldrarna kan ställa in den på 7, 15, respektive 25 km i timmen. Med sin svarta mattlackering ser den oerhört tuff ut, särskilt i kombination med ormloggan fram på styret.
El-crossen från Viper har en körsträcka på 15 km på en laddning. Sitthöjden är 63 cm. Växellådan är automatisk, så den är mycket lättkörd och passar därför extra bra för unga nybörjare.
Specifikationer i urval:
- 1000 Watts motor
- Vikt: 32 kg
- Maxlast: 60 kg
Fördelar
- Säker körning för våra yngsta förare
- Automatisk växellåda
Nackdelar
- Endast enkelt fotstöd
Impulse Gas Dirt Bike 50cc
Impulse Gas Dirt Bike är en rejält byggd minicross med 2-taktsmotor. Den har nio hästkrafter att jobba sig fram med i grusgropen.
Den stabila ramen och de kraftiga däcken gör att den är säker och trygg att köra. Hydrauliska bromsar på både fram och bakdäck gör att det är lätt att hålla kontrollen på minicrossen.
Den har ingen ställbar hastighetsbegränsning så här bör föräldrar och barn vara säkra på sin sak och det här är ingen nybörjar-minicross, utan passar de barn som har kört en del sedan innan.
Åldersrekommendation är från 12 år på grund av att maxfarten är hög. Sitthöjden är dock låg; 61 cm, vilket gör att den passar även för kortare barn. Impulse Gas Dirtbike har ett löstagbart stöd som gör det enkelt att tvätta den, underhålla den, och så vidare.
Specifikationer i urval:
- Maxhastighet: 70 km/h
- Motor: 2-takt 50cc, 9Hk
- Bränsletank: 1,3 liter
- Höjd: 78
- Längd: 129
- Bredd: 62 cm
Fördelar
- Stadig och säker
- Låg sitthöjd
Nackdelar
- Ingen nybörjar-minicross
- Man måste komma ihåg att tillsätta 2-taktsolja i bensinen