Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
En napp är för många barn en extra källa till trygghet och lugn. Först kommer så klart alltid mamma eller pappas trygga, varma famn, men sedan är en napp verkligen ett bra komplement.
När barnet ändå vill snutta trots att matstunden är över kan en napp vara lösningen som ger både förälder och barn lugn och ro.
Mina barn har båda haft napp, något jag har tyckt varit skönt och praktiskt. Ofta har jag märkt att de lättare kommit till ro när de fått snutta på nappen när de blivit ledsna eller trötta. Man kan helt enkelt säga att nappen, eller napparna, blir kära vänner under uppväxten.
Det är dock väldigt viktigt att nappen är trygg och säker för barnet. Det finns därför många saker man bör tänka på innan man köper en napp.
Just av den orsaken har jag med hjälp av andra småbarnsföräldrar valt att testa några populära nappar på marknaden.
Det visade sig att i napparnas värld finns något för alla - både den miljömedvetna och den som vill ha lite extra lyx och flärd.
Bland många pärlor har vi valt ut tre favoriter - en i varje prisklass. Vår absoluta favorit och även vinnaren i premiumklassen är ingen mindre än Bjällra of Sweden Napp.
Inte långt efter kom Tommee Tippee CTN Sugnapp Any Time i mellanklassen och budgetalternativet blev Chicco Gomotto Relaxnapp.
Vi har även en specialare med Dr Brown Loveys (Kanin). Läs vidare för att ta reda på vilka våra favoriter andra favoriter var och utförliga recensioner av alla nappar.
Premium: Bjällra of Sweden Napp
För den som vill glamma till det med en extra lyxig napp är denna napp från Bjällra of Sweden helt rätt. Inte nog med att den är fin, den verkar även vara väldigt uppskattad av barnen.
Den anatomiska sugdelen gör nappen mycket bekväm att snutta på och att tänderna skyddas från felaktigt bett.
Fördelar
Nackdelar
Mellan: Tommee Tippee CTN Sugnapp Any Time
Här har vi ett 2-pack med nappar som kommer i underbara färger och utföranden så det blir dessutom roligt för barnet att upptäcka och hen får chansen att utveckla sina sinnen. De är tillverkade i silikon och är ett stort kap!
Fördelar
Nackdelar
Budget: Chicco Gomotto Relaxnapp
Denna helgjutna napp i silikon är både mjuk och hållbar. Dessutom har den ett tilltalande utseende och finns i hela tre snygga färgställningar.
Vi gillar helgjutna nappar eftersom de känns så hygieniska och säkra. Dessutom verkar de vara barnens favoriter.
Fördelar
Nackdelar
Special: Dr Brown Loveys (Kanin)
Här har vi en specialare när det kommer till barnnappar. Det som gör denna till vår självklara specialfavorit är att du får ett mysigt gosedjur och en bra napp i ett. Den söta kaninen håller i nappen så att barnet kan ägna sig åt dem båda samtidigt, där du också kan välja att fästa en bitring i andra öglan för extra stimulans.
Tanken med den här nappen är att dess komfortabla utformning i silikon ska underlätta vid övergången mellan tröstnapp och flaskmatning, för att det helt enkelt inte ska bli en lika stor förändring för barnet att sluta med napp. Riktigt smart tycker vi, och dessutom är den riktigt prisvärd!
Fördelar
Nackdelar
Varför ska du lita på oss?
Vi som gjorde testet är fem småbarnsfamiljer med sammanlagt tretton barn. Du kan alltså vara säker på att vi gått igenom vår beskärda del nappar och vet vad som fungerar och vad som inte gör det.
Dessutom jobbar inte mindre än två föräldrar i gruppen på förskola och har därför ännu mer fördjupad napp-kunskap.
För att riktigt försäkra oss om att vi skulle veta vad vi skulle leta efter läste vi också på en hel del om nappar innan vi utförde våra tester.
Förutom detta har vi pratat med tillverkarna och frågat dem hur de tänker kring sina nappar, både gällande säkerhet och utseende.
Vem behöver köpa en napp?
Idag är det mer vanligt att barn har napp än att de inte har det, därför är det troligt att du behöver köpa en napp om du har ett litet barn. Alla små barn har ett sugbehov, vissa mer än andra.
Om du har ett barn som vill snutta mycket är en napp en skön avlastning för dig som förälder. Med den kan du både göra ditt barn nöjt och samtidigt själv få lite lugn och ro. Detta kan vara speciellt viktigt för kvinnor som ammar och har spädbarn som vill snutta även när de inte är hungriga.
Om man har få nappar bör man komplettera samlingen med några fler. Dels för att det är bra om barnet får möjlighet att prova nappar av olika modell för att hitta sin favorit, men det gör det också lättare att alltid ha en ren och fräsch napp till hands.
Nappar har även blivit lite av en trevlig accessoar, även om det så klart inte är det främsta syftet med dem. Idag finns nappar i många olika, roliga, och fina färger och mönster.
Trots att ditt spädbarn knappast bryr sig kan det vara roligt att matcha klädsel eller vagn med en fin napp. Alla små knep som kan förgylla vardagen är bra knep tycker jag.
Hur kom vi fram till vilka nappar vi skulle testa?
Det var sannerligen inte lätt att komma fram till vilka nappar vi skulle utsätta för våra tester. Utbudet på marknaden är enormt och den ena tillverkaren lovar mer än den andra. Det finns dock några nappar som vi tyckte var extra spännande som vi bestämde oss för att välja.
Dessa var dels sådana vi hittade på populära föräldrabloggar, men även sådana som verkade spännande antingen i sin utformning eller i sin funktion.
Efter mycket letande hade vi slutligen hittat sju olika nappar vi ville ha med i testet. Dessa hämtade vi från de populära webbutikerna lekmer.se och babyland.se.
Hur testade vi napparna?
När det var dags att utsätta napparna för prövning ville vi vara extra grundliga. Det första vi gjorde var att samlas allihopa hemma hos mig och undersöka napparna noga. Vi tittade extra mycket efter djupa skarvar och andra detaljer där saliv och bakterier lätt kan fastna.
I vårt tycke är en bra napp en sådan som är lätt att hålla hygienisk. Det blev också en hel del dragande i de olika napparna.
Även om nappar som säljs på den svenska marknaden är grundligt säkerhetstestade ville vi se med egna ögon att de levde upp till det de lovade.
När vi vuxna var klara med napparna överlät vi dem helt enkelt till våra barn under en vecka. Barnen som fick prova napparna var allt mellan två månader och tre år.
Under veckan tittade vi på vad barnen verkade tycka om de olika produkterna. Speciellt de äldre barnen som själva kan välja napp var roliga att följa. Där kunde vi verkligen se att det fanns vissa klara favoriter som mer frekvent plockades ur nappburken än andra.
Våra favoriter
Premium: Bjällra of Sweden Napp
Även om nappen främst ska fylla en funktion som tröstare och trygghet kunde vi inte låta bli att falla för den lyxiga designen på denna. Den är som tur är inte heller bara snygg på ytan, det visade sig även att funktionen var mycket bra.
Med hjälp av en anatomisk sugdel som ligger bra i munnen behöver man inte oroa sig för att barnets bett ska skadas. Att nappen är BPA-fri är också ett stort plus.
Vi uppskattar även de två generösa hålen på nappskölden. Det hjälper till att förhindra att fukt samlas och skapar irritationer på huden eller att vakuum bildas kring munnen.
Det bästa är att du kan välja mellan flera olika storlekar och färger.
Är du ute efter en napp med det där lilla extra till det käraste du har är detta både ett snyggt och tryggt val.
Fördelar
Nackdelar
Mellan: Tommee Tippee CTN Sugnapp Any Time
2-packet från Tommee Tippee är hederliga silikonnappar och har någonting så spännande som en ortodontisk form, vilket är bra för barnets tänder.
Formen är också symmetrisk och vändbar, vilket gör att den sitter bra i bebisens mun. De färgglada napparna blir även roliga att utforska och upptäcka - det är ju inte direkt så att barn aldrig pillar med napparna.
Napparna finns i massvis med färger och utföranden så här kommer man enkelt hitta de man vill ha och det blir enkelt att införskaffa många alternativ att byta med. En riktigt bra napp till ett bra pris!
Fördelar
Nackdelar
Budget: Chicco Gomotto Relaxnapp
Gillar du tanken på en helgjuten napp men har en för liten plånbok för naturgummi är Chicco Gomotto Relaxnapp ett riktigt bra alternativ.
Testpanelen föll för både funktion och utseende på denna snygga napp som kan fås i hela tre olika färgställningar.
En stor fördel är dessutom att nappen finns i flera olika storlekar som naturligt följer barnets utveckling. Våra små testare verkade gilla denna mjuka och smidiga napp och snuttade gärna och länge på den.
En helgjuten napp är också väldigt hygienisk eftersom inga oönskade bakterier kan frodas och växa i fogarna. Denna napp är ett riktigt kap för alla plånböcker!
Fördelar
Nackdelar
Special: Dr Brown Loveys (Kanin)
Om du befinner dig i den perioden där din bebis ska försöka övergå från napp och bröst till matning via flaska så kan denna specialare vara en riktigt bra investering.
Nappen i sig är gjord i silikon för att ge ett behagligt grepp och för att ge bättre passform i barnets mun, vilket i sin tur gör att övergången känns mer naturlig. Hela processen kan bli smidigare om barnet får chansen att successivt vänja sig vid denna form innan man helt övergår till flaskan.
Sen är den här nappen också väldigt praktisk på det sättet att den är gjord i ett enda material, och även en enda form (stycke) för att den ska vara så lätt att hantera och göra rent som möjligt. Den tål även diskmaskinen vid behov, och den är smidig att sterilisera.
Något extra bra med just den här varianten är det faktum att nappen sitter fast i en väldigt söt och gosig kanin, som barnet då kan ha som gosedjur eller kompis. Kaninen har två öglor där du kan fästa nappen eller andra leksaker, så som en bitring.
På så sätt kan barnet leka med kaninen och samtidigt suga på nappen, vilket i sig kan underlätta avvänjningen då barnet ska gå från bröst till flaska. Överlag en praktisk napp som både är användbar och mysig, och till ett bra pris!
Fördelar
Nackdelar
Våra andra favoriter
Nappar finns i mängder, men det visade sig ändå att vi lyckats välja ut riktiga vinnare till vårt test. Även om de tre övriga napparna inte nådde prispallen är även de riktiga bra val.
Man får också komma ihåg att alla barn gillar olika nappar, därför är kanske några av dessa just din vinnare.
Hevea Sugnapp Flower
Denna napp i helgjuten naturgummi från Hevea blev en riktig favorit bland många av våra testare - både stora och små. Den helgjutna formen gör nappen extra hygienisk.
Dessutom är själva designen mycket söt. Själva nappskölden är formad som en fjäril och smyckas av små hål i olika former.
Nappen passar från barn på 0 till 3 månader och rengörs enkelt genom att doppas i kokande vatten. Välj mellan många olika former och färger.
Fördelar
Nackdelar
Philips Avent Ultra air 18 månader (2-pack)
Denna napp från Philips har blivit en stor favorit bland många användare just för att den är så bra anpassad för barnets känsliga hud runt munnen. Det innebär att den har extra stora lufthål runt omkring den smarta knoppen som ger ett bra grepp. Avent Ultra Air är alltså både bekväm, säker, ergonomisk och lätt att använda.
Dock omsluter den inte munnen på samma sätt som många andra nappar. Det vi gillade lite extra med just dessa var att de hade en fin design som tilltalar barnet och lockar till sig dess uppmärksamhet.
Nappen är extra fast för att vara behaglig för både tänder och tandkött. Tänderna kan klia och det kan irritera, och då är det extra skönt med något fast att bita i. Kort och gott en riktigt bra napp som känns trygg och bekväm för både stor och liten.
Fördelar
Nackdelar
Elodie Newborn Napp
Här har vi en napp från Elodie som passar bra då barnet behöver tröst. Den är inte bara väldigt fin i sin design och form, utan den är även väldigt behaglig för barnet att använda tack vare den ortodoniska sugdelen. Det innebär att utvecklingen av barnets tänder inte störs.
Dessutom är materialet fritt från BPA för att vara så säker som möjligt. Vi uppskattar också att märket är svenskt, och känner oss stolta när vi ser att de levererar så hög kvalité. En annan omtyckt detalj är de söta designerna som kommer i olika variationer för att alla ska kunna hitta något som passar.
Kort och gott är detta en väldigt bra napp som passar alla bebisar upp till 3 månader. Materialet i silikon är behagligt och mjukt men ändå stadigt, samtidigt som den är säker och praktisk. Nappen är något dyr, men verkligen värd det!
Fördelar
Nackdelar
Philips Avent klassiska napp 6-18 mån (2-pack)
Denna napp från Philips är, precis som deras andra variant Philips Avent Air, en riktigt populär produkt på marknaden av barnprylar. Denna klassiska modell har fått mycket uppskattning då den både är ortodontisk, hopfällbar och symmetrisk. Med andra ord är den behaglig samtidigt som den är praktisk och lätt att använda!
Tack vare att den är anpassad för att följa barnets naturliga utveckling av såväl gom och tandkött som tänder och sugteknik finns det ingen risk för att den stör utvecklingen på något sätt.
En detalj som vi verkligen fastnade för är att denna napp är smak- och luktfri. Det behagliga silikonmaterialet av bra kvalité känns säkert för både stor och liten. Det finns också ett hygieniskt lock som enkelt kan stängas vi behov. Ett extra plus för den fina designen i flera olika varianter.
Fördelar
Nackdelar
MAM Napp + Steriliseringsbox
I detta paket ingår inte bara två nappar till ett väldigt bra pris, du får även en smart steriliseringsbox som underlättar rengöringen av napparna.
Vi gillade speciellt napparnas tilltalande yttre, den anatomiskt utformade sugdelen, och att de är utrustade med en liten knopp som gör dem enkla att greppa, även för små fingrar.
Själva sugdelen är tillverkad av silikon och nappskölden är gjord av polypropen och har en knottrig insida som minskar risken för irritation av huden.
Nappen är även utrustad med generösa lufthål som gör att det inte blir för varmt kring munnen. Söker du stabila nappar till ett bra pris är dessa ett utmärkt val.
Här har du även många modeller och designs att välja mellan.
Fördelar
Nackdelar
NUK Space Napp 6-18 mån
Ännu en riktigt bra napp från NUK. Denna modell är utvecklad för att passa bra mellan 6-18 månader, vilket är då den första utvecklingen av barnets tänder sätter igång.
Alltså är det viktigt med en napp som både är säker att bita i och suga på, samtidigt som den inte heller får vara i vägen för tänderna eller riskera att missforma dem. Tack vare att denna modell är ortodontisk utformad finns det ingen risk att tändernas utveckling störs.
Dessutom är denna napp utformad med generösa lufthål som ser till att ventilationen fungerar som den ska, vilket i sin tur minskar risken för att barnets känsliga hy irriteras i samband med användningen.
Sugdelen är också riktigt bra; mjuk, platt, smal och len, för att den ska efterlikna mammans bröstvårta så gott som möjligt. På så sätt blir det lättare för barnet att ta nappen. Den är flexibel och lätt att använda, helt enkelt.
Fördelar
Nackdelar
NUK Freestyle 0-6 mån (2-pack)
Det här är en behaglig och praktisk silikonnapp från NUK, som passar alla bebisar fram tills att de är runt 6 månader. Den här varianten är utvecklad för att vara extra skonsam mot barnets hud och växande mun. Det innebär också att de är ventilerande och ser till att luften flödar bra mellan nappen och barnets hud runt munnen.
Dess utformning, alltså den platta formen på framsidan, ser även till att nappen inte kommer i så stor kontakt med barnets hud, för att den ska kännas extra säker och bra. Med andra ord har de lyckats bra när det kommer till form och användning.
Med tanke på att nappen passar nyfödda barn till dess att de är runt 6 månader krävs det att den är säker, bekväm och enkel att använda, vilket vi anser att de har lyckats med här. Den är inte i vägen för tändernas naturliga utveckling, vilket i sig är en viktig faktor. Vid köp får ni två nappar för ett bra pris!
Fördelar
Nackdelar
Produkter som utgått
NUK Napp Happy Kids
Denna napp säljs i tvåpack och har trots sitt låga pris en rad smarta funktioner. Sugdelen är tillverkad i slitstark latex som tål bett av små och sylvassa tänder.
Nappen är även ortodontisk, det vill säga utformad på ett sätt som gör att risken för bettfel minskas. Nappen är också fri från skadliga ämnen såsom ftalater, PVC, och bisfenoler.
I testgruppen gillade vi också nappens söta design och att den har ett mer klassiskt utseende med ögla, något som många nappar saknar idag men som vi faktiskt har saknat lite.
Det finns många alternativ att välja mellan men där du alltid får två snygga och säkra nappar till cirkapriset 70 kr. Ett riktigt kap!
Elodie Details Sugnapp Ugly Duckling
Även om funktion som sagt är det viktigaste var det väldigt svårt att dra ögonen från denna vackra napp från Elodie Details.
Den ingår i en serie med flera andra designernappar som är tänkta att förgylla småbarnslivet lite extra. Det är dock inte bara utseendet som gör att vi gillar den här nappen.
Den visade sig även bli älskad av många av barnen. Den ortodontiska sugdelen i silikon verkar ligga skönt i munnen på de små och de två generösa lufthålen förhindrar vakuum och hudirritation på grund av fukt.
Ett stort plus är att den även är BPA-fri, något som gör att vi gärna låter barnen använda denna napp länge. Cirkapriset 80 kr är väldigt överkomligt.
Natursutten Napp
På senare tid har vi sett allt fler nappar i naturgummi. Den här varianten från Natursutten gillade vi speciellt mycket eftersom den känns både rejäl och säker.
Eftersom nappen är helgjuten finns det ingen risk för att bakterier och smuts letar sig ned i fogar och skåror.
Barnen verkar även tycka om att hela nappen är mjuk och smidig. Lufthålen i nappskölden gör också att huden skyddas mot fukt. När fukt uppstår under nappen kan annars hudinfektioner bildas.
Eftersom nappen finns i hela tre storlekar och många olika färger och former kan den följa ditt barn i många år. På köpet slipper du utsätta ditt barn för otrevliga ämnen såsom färgämnen, parabener, och ftalater.
Försöker du hänga med i den nya trenden med plastbantning är denna napp verkligen ett riktigt bra val. Cirkapriset 80 kr är heller ingenting att bråka om och mer än värt pengarna.
Frågor och svar
Vad är skillnaden mellan olika material?
Nappar idag kommer främst i två olika material, silikon och latex. Det finns vissa saker som skiljer dessa två material åt. Silikon är ett doft- och smakfritt syntetiskt material som är genomskinligt.
Nackdelen med nappar i silikon är att de är lite känsligare och mindre sega än nappar i latex. Små tänder kan till exempel lättare bita hål på silikon.
Latex är ett naturmaterial som är mer hållbart än silikon. Har man en liten som gillar att använda tänderna mycket är alltså latex att föredra.
Man bör dock tänka på att latex åldras och luckras upp med tiden. Det är därför viktigt att följa det bäst före datum som står på förpackningen.
På senare tid har även nappar i naturgummi blivit populärt. Dessa är ofta gjutna i ett enda stycke till skillnad från många andra nappar där bara nappdelen är mjuk och resten av nappen är gjord i plast.
Eftersom det kommit en del rapporter om potentiella faror med plast på senare tid kan det vara bra att välja en napp i naturgummi om man är orolig.
Är napp bra eller dåligt?
Det finns olika åsikter om huruvida det är dåligt eller inte. Många menar att tänderna kan växa fel om barnet använder napp. Att använda napp en period, och inte hela tiden, bör inte vara någon större fara.
Napp kan vara bra på så sätt att det ger tröst och trygghet för barnet. Men det bästa är att själv bilda sig en uppfattning om nappen och avgöra om det är någonting man vill introducera för sitt barn eller inte.
Hur länge använder barn napp?
Vissa barn använder napp upp till skolåldern, andra barn bara en kort period eller inte alls. Det är väldigt varierande. Vid 3 år är det vanligt att man slutar, men det är upp till barnet och föräldrarna att avgöra när det är dags att sluta.
Om det till exempel händer mycket under en period eller om det är en jobbig tid av någon anledning kan det vara fel läge att ta bort nappen.
När kan man börja använda napp?
Egentligen när som helst, men många väljer att vänta några veckor eller månader. Det är inte alltid man känner att det finns behov av napp i början heller, i vissa fall behövs den först senare. Man kan börja när som helst, eller inte alls.
Hur ofta ska barnet använda napp?
Det är också någonting som varierar och som är upp till föräldrarna att avgöra. Nappen är främst för tröst och trygghet, så vanligtvis ger man nappen när barnet är ledset eller ska sova. För många blir det dock en vana att ge barnet nappen, även om den inte behövs.
Hur rengör man nappar?
Om man vill tvätta av nappen innan barnet får den så räcker det med att skölja av den. Har den legat på marken eller används länge kan det vara bra att sterilisera den. Det gör man genom att koka upp vatten och lägga i nappen eller napparna där i några minuter.
Hur slutar man med napp?
Ofta slutar barnet själv när den känner sig redo och det är också det lättaste sättet. Ofta är det dock föräldrarna som bestämmer när det är dags att sluta.
Det finns olika tekniker, men många menar att det bästa är att helt enkelt slänga napparna. Barnet kommer förmodligen att gråta och leta efter sina nappar, ha svårt att somna, och så vidare, men oftast går det över efter bara några dagar.
Vad kostar nappar?
Det finns många olika märken på nappar och de kostar väldigt olika. Men från 50 kronor för ett paket med två nappar och upp till 150-200 kronor för ett 2-pack.
Lämna ett svar