Bästa amningsbh:n 2024 – Amma lätt och smidigt

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Författare
Malin

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

En amningsbh används väldigt intensivt under en kort period och det är viktigt att man har en som verkligen är funktionell. Dessutom bör den vara bekväm, i rätt storlek, och helst ska den ju se trevlig ut också. 

En rätt utprovad amningsbh underlättar verkligen hela amningsproceduren. Det är också praktiskt att kombinera med en amningsblus eller -tröja.

Särskilt om man är ute och rör på sig och snabbt behöver sätta sig ner någonstans för att amma - då vill man att det hela ska gå lätt och smidigt.

I premiumklassen föll vi för Boob Amnings BH Fast-Food. Boob är ett väletablerat märke för mammakläder och håller alltid hög standard.

I mellanklassen fastnade vi enhälligt för Carriwell Amningsbh GelBygel som fick plus i kanten för sin gelbygel som ger komfort utan att ge hårda kanter. 

I budgetklassen blev det Noppies Amningsbh, ett väldigt bra alternativ om du behöver vara sparsam med utgifterna.

Vår bubblare den här gången blev Swegmark Amnings-bh, tack vare dess suveräna support för axlar och rygg. Läs vidare för att hitta din nästa amningsbh!

Premium: Boob Amnings BH Fast-Food

Den här bh:n har clips som du kan öppna med en hand, väldigt smart när du har ett barn i famnen som du ska börja amma. 

Brösten ändrar ju storlek under amningsperioden och den här är gjord i ett superflexibelt material som gör att den töjer ut och anpassar sig efter sin byststorlek.


Mellan: Carriwell Amningsbh GelBygel

Här fastnade vi för den smarta uppfinningen: gelbygeln. Byglar måste man i allmänhet vara försiktig med i amningsbh:ar, särskilt om man har mycket mjölk eller större byst. 

Geléet lägger sig mjukt och smidigt runt bröstet som stöd utan att trycka på och ge risk för mjölkstockning. 


Budget: Noppies Amningsbh

Ett riktigt bra budgetalternativ! Noppies är i 95% bomull och skön och mjuk, den har clips som fungerar bra, och kan även tas upp med en hand. Kanske inte den snyggaste bh:n men man får mycket för pengarna. 


Special: Swegmark Amnings-bh

En pärla! Massor med support för nacke och axlar och med sitt korsettliknande utseende tyckte vi den var riktigt snygg också! Den här passar för den som behöver mer stöd och har större byst. Ett stort plus för vadderade axelband.


Köpguide - bästa amningsbh:n

Att köpa amningsbh i rätt storlek: så här gör du

Våra kroppar är unika från individ till individ och det är något som måste tas i beaktande vid valet av en amningsbh. Våra kroppar förändras även individuellt under graviditeten. 

Det gäller förstås också kupstorlek. Vissa kvinnor ökar inte mer än en storlek, medan andra kan öka än mer. Fördelen med en amningsbh är att de är mjuka och elastiska och anpassar sig efter kroppens form, i takt med att den förändras. Trots det, är det förstås viktigt att du mäter ut storleken, så att du har en bra utgångspunkt. 

Det går också bra att komplettera bh:n med en bhförlängare. Då kan du smidigt anpassa längden över bröstkorgen, allteftersom den förändras. 

Det första du ska göra för att ta reda på vilken storlek på amningsbh:n du ska ha, är att mäta upp din nuvarande bhstorlek. Det gör du du enkelt hemma. Det här är det viktigaste steget, eftersom det visar dina unika mått.

  1. Mät först där bysten är som störst. Det brukar vara tvärs över ryggen och över bröstvårtorna. 
  2. Mät sedan under bysten. Var noggrann med att hålla måttbandet rakt över bröstkorgen.
  3. Räkna sedan ut din kupa enligt nedanstående beräkningar. 

Kupstorleken räknas ut på basen av hur många cm längre bystomfånget är, i relation till ryggmåttet. 

Räkneexempel: säg att ditt mått över ryggen är 80. Är ditt bystmått 15 cm större, alltså 95, har du en B-kupa. Din BH-storlek är således 80B. Det brukar bli bäst att avrunda uppåt, om du är mittemellan.

Måtten på kuporna ser ut ungefär så här:

  • A: 13 cm
  • B: 15 cm
  • C: 17 cm
  • D: 19 cm
  • E: 21 cm
  • F: 23 cm
  • G: 25 cm

Olika modeller av amningsbh

Det finns olika modeller av amningsbh och det kan vara trevligt och bekvämt att ha flera stycken som är anpassade för olika behov. Hur bh-kupan öppnas och stängs kan se olika ut. Det kan vara hakar eller olika typer av små klicklås. 

Vissa, stretchiga amningsbehåar har inga lås alls. Där dras kupan helt enkelt ner så att bebisen kan nå bröstet. Passar oftast dem med liten byst bäst. 

Materialet en amningsbh är tillverkad i, kan förstås variera. Det finns allt från väldigt stretchiga i bomullsblandningar, till festligare varianter med spetsdetaljer. För den som vill ha riktigt stor diskretion vid amningstillfället, är det bra att komplettera sin amnings-bh med några amningstoppar. 

Kort och gott kan sägas att en sådan tröja har tyg i omlott över bröstet, alternativ en slags lucka i tyget. Då kan du ta fram bröstet för amning, utan att behöva dra upp hela tröjan eller knäppa upp skjortan. Det finns ett väldigt stort utbud av amningstoppar, tröjor och klänningar att välja mellan.

En amningsbh kan också ha också olika typer av stöd. Även här är det bra att vara noggrann och fundera på vad du vill ha bh:n till. En amningsbh utan byglar är det mest ergonomiska och också ett av de vanligaste alternativen. Vill du ändå ha mer stadga i amningsbh:n, finns det alternativ med bygel. 

Vill du ha byglar som formar brösten mer är det bättre att ha dessa vid enstaka tillfällen, exempelvis när du vill känna dig mer uppklädd. Till vardags och hemmavid är det bra att ha en mjuk, stretchig modell. Att ha en bh som klämmer åt på grund av byglar och sömmar känns inte bara obekvämt, utan kan också orsaka mjölkstockning.

Att använda en amningsbh ska vara mycket enkelt och bekvämt om den ska fylla sin funktion. Det ska gå att enkelt knäppa upp och sätta fast behån med ena handen, medan du håller barnet i famnen med den andra. De flesta typer av amningsbh:ar har också en ficka på insidan, där du kan placera ett läckageskydd.

När ska jag köpa en amningsbh? 

En amningsbh är mjuk och bekväm att använda, så det är en utmärkt idé att skaffa en redan under graviditeten. Den sista perioden i graviditeten visar vanligen var byststorleken hamnar även under amningen, så det är bra att införskaffa amningsbh:n senare i graviditeten. 

Efter förlossningen kommer du säkerligen inte att vara särskilt sugen på shopping och att ha det klart underlättar verkligen. Kom ihåg att du behöver ha minst två, eftersom du sannolikt kommer att svettas en hel del och säkerligen också läcka mjölk. Då är det skönt att kunna ha minst två stycken att alternera med.

Vilken typ av behå ska jag ha när jag ammar?

En bekväm amningsbh är det bästa alternativet när du ammar. En bh utan byglar och sömmar känns skönt mot kroppen och de nedfällbara kuporna gör att det går både enkelt och diskret.

Bör jag ha en bh till natten när jag ammar?

Huruvida du vill ha en amningsbh nattetid avgör du själv. Vissa tycker att det är lättare att amma med en amningsbh och då kan förstås en sådan vara skön även på natten, särskilt om bysten är stor och tung. Kom ihåg att bh för amning nattetid kräver att du väljer den med omsorg. 

Den ska vara tunn, bekväm och ha tyg som andas. Inget får skava eller trycka mot. Det är också viktigt att den har en funktion som gör att läckageskydden sitter stadigt på plats.

Vilken behå är bäst direkt efter förlossningen?

Det är bra att ha en amningsbh nedpackad i BB-väskan, så att du får med dig en bekväm och skön amningsbh under tiden du är där. Hur länge du får stanna på BB beror på vilken region i landet du bor och förstås på hur omständigheterna kring förlossningen ser ut. 

Det första dygnet efter förlossningen använder du kanske ingen amningsbh alls, men det är förstås skönt att kunna klä dig som du vill, vid behov. Har du inte hunnit skaffa någon andningsbh än, är en mjuk och skön sportbehå utan byglar ett annat alternativ.

Behöver jag verkligen en amningsbh? Kan jag inte bara ha en vanlig bh?

Vi rekommenderar alla blivande mammor att skaffa minst en amningsbh, helst två. Vi vill bestämt avråda dig från att använda en vanlig bh, eftersom det kommer att göra vardagen så mycket krångligare. Det här är en period när det är väldigt skönt att allt det praktiska löper på så smidigt som möjligt och det inkluderar även amningstillfällen. 

Småbarnsperioden kan slita på kroppen och inte minst ryggen. Du ska inte bara amma, utan också bära omkring på en bebis stora delar av din vakna tid. En ergonomisk amningsbh bidrar till en bättre hållning, vilket du kommer att märka har stor betydelse för ditt generella fysiska välmående. 

Att försöka amma med en vanlig bh kommer definitivt att bli mer komplicerat och kan dessutom klämma åt den känsliga bysten på ett sätt som inte är bra och som förhindrar bröstmjölken från att flöda fritt. 

Är du ute och behöver amma omgående, är det inte optimalt att behöva knäppa upp bh:n eller kränga av den. En bra amningsbh kan du dessutom kan ha under graviditeten. Det är en väl värd investering som du kommer att använda dagligen, under lång tid framöver.


Våra favoriter

Premium: Boob Amnings BH Fast-Food

Den här trefaldigt belönade bh:n av det flerfaldigt belönade företaget Boob blev en solklar vinnare i premiumklassen.

Den är väldigt bekväm och superenkel att amma med. Det är jättelätt att få upp clipset på kupan med en hand, vilket underlättar otroligt när du har babyn i famnen.

Den håller passformen jättebra och slits inte alls i tyget efter tvätt! Den här tvättades fyra gånger under testperioden och det märktes verkligen knappt alls. 

Tyget är extra flexibelt, vilket gör att du faktiskt kan köpa den här redan under graviditeten och använda den redan då. Bysten ändrar storlek ända fram till två veckor efter förlossning, så det här är en jättebra funktion. 

Tyget är tillverkad av ekologisk bomull, ännu ett stort plus såklart. Den här passar inte de allra tyngsta bystarna, utan har medium till medium plus support. 

Det finns några olika modeller och färger att välja mellan men notera att de olika alternativen kan variera i pris. Normalt kostar den vi provade mer än genomsnittet, men håller också dubbelt så länge.


Mellan: Carriwell Amningsbh GelBygel

Det här var verkligen favoriten i mellanklassen! Den är tillverkad i mjukt microfiber som gör att tyget andas och inte stänger in fukt och svett. Den är tillverkad utan sömmar, så den skaver eller ligger inte emot på ett obekvämt sätt. 

Den har breda töjbara axelband och passar även för den som fått riktigt tung byst under amningsperioden. Ett stort plus är att microfibern gör att den kan töjas upp till två storlekar. 

När man köper en amningsbh måste man vara uppmärksam på hur det är med byglarna i den. Byglar kan strama åt och vara i vägen för brösten, så det är viktigt att prova ut detta ordentligt. 

Den här bh:n har något alldeles extra och det är en gelbygel. Den är det enda i sitt slag, i alla fall på den svenska marknaden och den här speciella bygeln stöder samtidigt som den är mjuk och följsam och kan så att säga anpassa sig till storleksförändringar. 

BH:n finns i andra färger om du inte gillar den vita. Amningsbhn är verkligen värd sina pengarna.


Budget: Noppies Amningsbh

En mjuk och skön amningsbh i 95% bomull och 5% elastan. Den har inga byglar som kan skava och är enkel att öppna med en hand. 

Den är mjuk och lätt och passar att ha under t-shirts eller tunnare blusar. Den passar på sommaren eftersom den är luftig och lätt.

Den finns i olika utföranden och du kan därför vara säker på att hitta din storlek även om du har större byst. Kuporna är formpressade vilket gör bh:n stadig även om den inte har kupor.

Den här blev noppig efter ett par tvättar men höll i övrigt passformen bra. Testpanelen tyckte det här var en bh som gav mycket för pengarna om man behöver spara in på utgifterna.


Special: Swegmark Amnings-bh

En amningsbh med vadderade axelband, tjoho! Riktigt skön när bysten vuxit flera storlekar på kort tid, tyckte mamman som hade den här bh:n att testa. 

Bra passform, den ger ett rejält stöd åt nacke och rygg med sina fyra spännen i bakpå. Mycket bra stadga åt bysten också. Lätt att öppna och stänga. 

Den ser även bra ut under en t-shirt, vilket inte är givet med amningsbh:ar som den här. Sedan var det också modellen som panelen föll för. 

Trots att den är stadig och passar större byst, blir den inte tråkig eller tantig. Den ser lite korsettliknande ut, vilket vi gillade i testpanelen. Man behöver inte ha tråkiga underkläder bara för att man ammar!


Våra utmanare

Cosabella Maternity Talco Soft Cup Amningsbh

Den här var otroligt mjuk och skön! Den är utan bygel och har en bra passform. Fyra hyskor baktill gör att den här är stadig och ger stöd trots sin mjukhet. Välj bland några färgalternativ.

De vadderade kuporna gör att den täcker bra och man kan ha den under en tunn t-shirt. Den har ett brett stöd under bysten som är jättebra även det.


Medela Graviditets och Amnings-BH

Den här lämpar sig att använda redan under graviditeten om man vill det. Även den här är sömlös, vilket gör den väldigt mjuk och elastisk, så den klarar storleksförändringarna från graviditet till amning. 

En del clips på kupan har en tendens att gå upp, men de här satt verkligen stadigt, så den passar även på natten om du vill ha en bh då. Den är även bygellös och har en formbar fyrvägsstretch för optimal passform.

Medela är ett spännande företag och har inte bara produkter för nyblivna mammor utan har även utvecklat avancerad medicinsk teknik för BB- och vårdavdelningar. Det gäller i första hand bröstpumpar och annan vakuumteknik. 

Så här har vi verkligen med amningsproffs att göra! Ett fyndpris för en bh av den här kvalitén.


Chantelle Amnings-bh Maternity Spacer Merci

Den här eleganta amningsbhn har bekvämt stöd och är helt fri från sömmar den också. Det här var nästan den enda som var lite piffigare av alla bh:ar med spetskant och en söt rosett framtill mellan kuporna.

Tyget är lätt och det är ingen risk att det blir för tätt och fuktigt under kuporna, så länge man köper rätt storlek förstås.

Axelbanden är breda och reglerbara. Bh:ns baksida är rundad, vilket gör att axelbanden centreras och inte glider ner lika lätt.

Priset ligger åt det dyrare, men är definitivt värt det om du vill ha en praktisk amningsbh som du dessutom känner dig fin i. 


Författare
Malin
Det var jag som grundade Barnlandet 2016 men nu, 2021, har Evolving Media tagit över sidan och jag är inte längre involverad.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte dagens deals